Banán

Banán – naša každodenná súčasť jedálnička

Charakteristika

Banány patria k najviac konzumovanému ovociu na svete. Banán sa ľahko šúpe a zje, práve preto je obľúbený a vyhľadávaný u detí, športovcov, úradníkov a ideálna strava pre bábätká. Niektorí vedci sa dokonca domnievajú, že toto žlté zahnuté ovocia patrilo k prvým druhom ovocia na svete. Niektoré teórie dokonca hovoria, že to bol banán, ktorý Eva ponúkla Adamovi v rajskej záhrade a nie jablko. V súčastnosti sa pestujú vo viac ako 107 krajinách sveta. Výhodou banánu je,že ich proces dozrievania sa nespomaľuje potom čo sú zozbierané, tak ako to je pri iných druhoch ovocia. Čím vyššia je teplota v izbe v ktorých ich skladujeme, tým rýchlejšie dozrievajú, preto ak chceme spomaliť ich zretie mali by sme ho skladovať v chlade. Šupka síce stmavne, ale banán vo vnútri zostane neporušený.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Čo ste možno nevedeli

  • banánovník v skutočnosti nie je strom, ale vysoká bylina, ktorá dorastá do výšky až 15 metrov
  • predpokladá sa, že existuje viac ako 1000 druhov banánov, rozdelených do 50 skupín
  • najznámejšia je odroda je Cavendish, druh ktorý sa využíva najviac na export
  • slovo banán pochádza z Arabského slova banán, čo v preklade znamená prst
  • banán podporuje relaxáciu a zlepšenie nálady

Pôvod

Banán pochádza tak ako mnoho iných druhov ovocia z ďalekého východu. Naši predkovia už dávno prišli na to, že toto ovocie je možné pestovať vo všetkých oblastiach kde je teplo a vlhko. A tak ho možno dopestovať aj v Afrike, v Južnej Amerike a iných krajinách. Takto sa začala jeho púť okolo sveta. Banánovník rastie približne jeden a pol roka, kým sa na ňom urodia prvé plody. Úroda však potom stojí za to, pretože sa na ňom urodí aj viac ako 200 plodov. Banány sa oberajú v nezrelom stave a následne sa v chladených priestoroch lodí prepravujú do celého sveta. Po dozretí sa dostávajú na pulty obchodov a následne do našich domovov. U nás sa predáva žiaľ len niekoľko druhov banánov, preto ak chceme ochutnať ako chutia malé zelenkasté banány, ktorých chuť je podobná citrónu, či inú odrodu s červenkastou dužinou a chuťou pomaranča, musíme sa vybrať do nejakej tropickej krajiny. Najlepšie banány sú v Afrike, kde nám ich naservírujú dokonca aj ako hlavné jedlo, poprípade v podobe banánového piva.

Ako pestovať banán?

banán pestovanie

Banánovník sa pestuje pri izbovej teploty a vyžaduje si miesto s dostatkom svetla. Ani v zime by teplota nemala klesnúť pod 15 stupňov. Je to pomerne mohutná rastlina, ktorá si vyžaduje dostatok priestoru a teda aj veľký črepník. Je vhodný na pestovanie v zimných záhradách, veľkých svetlých miestnostiach alebo teplých skleníkoch. Substrát aj hnojivo môže byť rovnaké ako v prípade izbových rastlín. V prípade ak sa na banánovníku objavia napadnuté alebo poškodené listy, je potrebné aby ste ich odstrihli. Rastline neprospievajú nízke teploty a vyžaduje dostatok vlhkosti, preto nie je vhodné ju pestovať na letnej terase. Banánovník je potrebné pravidelne aspoň dva krát do roka presádzať, najmä v prvých dvoch rokoch jeho života, pretože jeho koreňový systém potrebuje dostatok priestoru. Úrodu môžete očakávať po dvoch rokoch, banány síce nie sú také veľké ako tie z obchodu, avšak sú aromatickejšie a sladšie.

Účinky na zdravie

Zo zdravotného hľadiska najúčinnejšia látka,ktorú banán obsahuje je draslík, ktorý je presným opakom sodíka. Zatiaľ čo sodík na seba viaže vodu a zvyšuje krvný tlak, draslík pôsobí presne naopak. Sodík s draslíkom zásobujú naše telo dôležitými živinami. Ak napríklad nemáme v tele dostatok draslíka, respektíve máme príliš veľa sodíka, prejaví sa to tým, že sme nervózny, malátny, máme bolesti svalov, problémy so srdcom, trávením a ďalšie problémy. Okrem iného sú banány bohaté aj na vitamín A, vitamín C, a na vitamíny skupiny B. Preto sú výbornou potravinou ak nestíhame desiatu, alebo olovrant. Banán je však dôležité hneď po ošúpaní zjesť, inak sa niektoré mastné kyseliny ako aj vitamíny, ktoré obsahuje rozložia.

Liečivé účinky banánov : 

  • pôsobia ako prevencia na vysoký krvný tlak
  • znižujú hmotnosť
  • odvodňujúce účinky
  • vylučujú jedy z organizmu
  • pôsobia hojivo na  náš žalúdok
  • znižujú hladinu cholesterolu
  • posilňujú imunitný systém
  • pomáhajú pri nespavosti
  • pôsobia upokojujúco na náš nervový systém
  • zníženie rizika rakoviny a astmy

Banán a nutričné hodnoty

Banán je známy svojím vysokým obsahom draslíka a vďaka pomerne vysokému obsahu sacharidov je výbornou potravinou na rýchle zasýtenie a dodanie energie pre malých aj veľkých. Z hľadiska nutričnej hodnoty je dôležité aj aké banány konzumujeme, tie zelené obsahujú najmenej cukru naopak, čím viac sú zrelšie tým viac cukru v sebe obsahujú.

Jeden stredný banán, ktorý váži približne 125 gramov, obsahuje 110 kalórií, 30 gramov sacharidov, 1 gram bielkovín. Banány neobsahujú žiaden tuk, cholesterol ani sodík.

Banány nám poskytujú celý rad vitamínov a minerálov:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Recepty z banánu

Banány sú vďačným ovocím na prípravu rôznych dezertov a nápojov. Sú výborne na pripravovanie dezertov, smoothies, krémov, kaší, nátierok, či do kokteilov alebo palaciniek. Ja som sa rozhodla vám predstaviť recepty z banánu v trošku netradičnej forme. Jedným z obľúbených jedál samotného Elvisa boli banánové sendviče. Všetko čo k takémuto sendviču budete potrebovať je 1 tenký plátok ražného chleba, 1 a 1/2 lyžice arašidového masla, 1/2 banánu nakrájaného na plátky a 1 malý štvorček horkej čokolády, ideálne 70%. Recept je jednoduchý opečte si chlieb, a kým je horúci natrite si ho arašidovým maslom, poukladajte plátky banánu a polejte rozpustenou čokoládou. No ako sa hovorí raňajky šampiónov.

Veľmi obľúbeným dezertom z banánu v Ázii je koláč s kokosovo-karamelovou omáčkou. Je to jeden z tých dezertov o ktorý sa deliť nebudete chcieť a stane sa pre vás rýchlo návykovým.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 150 gramov múky s kypriacim práškom do pečiva
  • 115 gramov kokosového cukru
  • štipka soli
  • 3 banány
  • 1 vajíčko
  • 250 ml mlieka
  • 100 gramov rozpusteného masla
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 140 gramov trstinového cukru
  • kokosové mlieko, podľa chuti a potreby
  1. predohrejte si trúbu na 180 stupňov. A pripravte si plech o rozmerov cca 20 cm.
  2. zmiešajte múku, cukor a soľ vo veľkej miske. Rozpučte si jeden banán a zmiešajte ho z mliekom, vajíčkom, maslom a vanilkovým extraktom.
  3. pridajte mokré prísady do suchých a miešajte kým zmes nebude hladká.
  4. Nalejte do plechu a ozdobte zvyšnými banánmi, ktoré sme prepolili. Banány ukladáme do radu. Posypeme trstinovým cukrom a zalejeme 125 ml vody.
  5. vložíme do rúry a pečieme 25-30 minút, alebo kým stred nie je prepečený. Necháme vychladnúť a podávame s kokosovým mliekom.
Banán
5 (100%) 3 votes

Vyjadri svoj názor