Egreše

Egreše sú plné vitamínov

Popis

Egreše patria v našej krajine k veľmi obľúbenému drobnému ovociu. Plody sú žlté a zelenožlté alebo svetlo až tmavočervené. Existujú rôzne odrody, môžu byť hladké alebo jemne ochlpené. Egreše sú bobuľky, ktoré rastú na ostnatých kríčkoch a sú výborné na prípravu lekvárov, zavárané, alebo ich môžeme jesť surové, najmä po dozretí. Ich sezóna netrvá dlho, v našich končinách je to približne od polovice do konca júla.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Egreše pochádzajú pôvodne z Prednej Ázie, z južnej Európy a iných stredomorských krajín. Prvé záznamy o egreši pochádzajú niekedy z 15. storočia z oblasti Moskvy. V súčastnosti sa vyskytujú najmä v severnom miernom podnebnom pásme. V našich zemepisných šírkach sa najskôr vyskytovali ako kríky, neskôr sa začali pestovať rôzne druhy a odrody. Egreše výborne chutia surové, alebo sa z nich dá vyrobiť pyré, ktoré si môžeme podusiť s trochou vody.

Význam pre zdravie

Egreše sa vyznačujú veľkým množstvom kremíka, ktorý má za následok spevňovanie väzivového tkaniva a odvodzovanie  ťažkých kovov z organizmu. Okrem iného obsahuje tiež značné množstvo vlákniny, ktorá prečisťuje črevá. Dužina egrešu obsahuje veľa provitamínu A chrániaceho sliznicu a bunky, biotínu, pyrodoxínu (vitamín B6 podporujúci bielkovinový metabolizmus, činnosť srdca, nervov a rast vlasov) a predovšetkým vitamínu C, ktorý podporuje náš imunitný systém, nervovú a mozgovú činnosť. Plody nám tiež poskytujú značné množstvo mangánu a horčíka a ďalej močopudný draslík a zinok. Ich šupka je zase plná polonenasýtených mastných kyselín. Medzi hlavné liečivé účinky egrešov patrí: detoxikácia organizmu, predovšetkým mozgu, prečistenie a detoxikácia čreva, odvodňujúce a močopudné účinky, zlepšenie utilizácie bielkovín, podpora rastu vlasov, podpora zdravej pokožky, posilnenie ciev a väzivových tkanív. vďaka ich obsahu kremíka sú výborné na spevnenie žíl a tepien, preto ak sa vám objavia viditeľné kŕčová žily, týždňová kúra môže spomaliť ochabovanie cievneho systému. Aby sa Vám týždňová egrešová kúra nezunovala, môžete si ich pripraviť v rôznych verziách ako napríklad čatní vyrobené zo zelených egrešov, feferónky a mäty priepornej. Egreše sú výborné na čistenie čriev, pretože ich zbavujú odpadových látok.

Nutričné hodnoty

Egreše sú veľmi vítaným ovocím pri chudnutí pretože pomáhajú celkovému procesu trávenia a odvodňujú organizmus od prebytočnej vody.Obsah účinných látok v egrešoch závisí od zrelosti egrešov. Čím sú zrelšie, tým je väčší obsah ich účinných látok. Egreše po hrozne zaraďujeme medzi ovocie, ktoré obsahuje najviac ovocného cukru z pomedzi bobuľovitého ovocia. Ich chuť súvisí s obsahom ovocných kyselín ako kyselina jablková, vínna a citrónová. Vysoký podiel týchto ovocných kyselín má za následok podporu chuti do jedla a zlepšuje trávenie. Jedna šálka egrešov obsahuje približne 66 kalórií, 1.32 gramov bielkovín, 6,5 gramu vlákniny, 11,8 gramu sacharidov, 0,2 gramu tuku a 82 gramov vody. Egreše obsahujú veľké množstvo minerálov ako:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať

egreše pestovanie

Poznáme rôzne druhy egrešov, ktoré rozoznávame podľa farby plodov, ktoré môžu byť biele, žlté, zelené alebo červené. Medzi najrozšírenejšie druhy patria bieloplodé egreše. Najčastejšie sa pestujú ako stromy, alebo ako kríky. Z hľadiska pestovanie je pre nás výhodnejší strom, pretože zaberá menej miesta a plody sa ľahšie zbierajú. Egreše obľubujú tienisté miesta a najlešie sa im darí vo výhrevných, stredne vysokých polohách a v hlinitých vlhkých pôdach, ktoré obsahujú dostatočné množstvo humusu. Nemajú problém ani zo suchými oblasťami, ale v tomto prípade je ich rodivosť nižšia. Vhodný časom na výsadbu egrešov je jeseň. Na jar následne skracujeme korunové výhonky stromov na 3 púčiky. Egreše je potrebné hnojiť na ročnej báze, rovnako ako im musíme dodávať do pôdy aj dostatočné množstvo draslíka. Pri egrešoch si treba dať pozor na vošku egrešovú, ktorá vyciciava z ich listov šťav. Poznáme niekoľko odrôd egrešov ako zlatá figa, biely nádherný, roman, šoková nádej.

Recept

Egreše sa okrem iného hodia aj k slaným pokrmom, napríklad ako omáčka ku vyprážanému syru, alebo ku grilovaným rybám. Egrešové pyré môžeme si zase môžeme primiešať do tvarohov, jogurtov, alebo k čerstvému syru. Výbornou kombináciou je egrešový kompót v kombinácii so zázvorom. V prípade ak si chceme vyrobiť z týchto chutných plodov lekvár ideálnym na ich výrobu sú ešte zelené nie celkom zrelé egreše. Je to najmä kvôli mäkšej šupke a vyššiemu obsahu pektínu. Z egrešov si okrem pokrmov môžete vyrábať aj masku na tvár a masku na vlasy. Maska na tvár vyrobená z egrešov vdaka vysokému obsahu vitamínu C výborne napína pokožku a dodáva jej vitamíny a jas. Ideálne je aplikovať si takto vyrobenú masku z egrešov aspoň jeden krát do týždňa. Maska na vlasy z egrešov a olivového oleja dodáva vlasom pevnosť, žiarivosť a pôsobí proti lupinám. Masku používajte jeden až dva krát do týždňa po dobu 20-25 minút a následne opláchnite vodou.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Egrešový rýchly dezert

Na prípravu tohto dezertu budeme potrebovať 200 gramov zrelých egrešov, 200 g bieleho nízkotučného jogurtu, 1 PL hrozienok, 3 PL medu, alebo iného sladidla a kokos. Egreše si očistíme, umyjeme, pokrájame na menšie kúsky a primiešame do zmesi jogurtu, medu hrozienok. Na koniec dezert posypeme strúhaným kokosom a podávame.

Egrešové čatní

Na egrešové čatní budeme potrebovať 1 kg egrešov, 500 gramov trstinového cukru, 2 dl octu, 2 strúčiky cesnaku, pol lyžičky nastrúhaného čerstvého alebo sušeného zázvoru, štipku klinčekov, škorice, rasce, čierneho korenia a chilli. Čatní pripravíme tak, že egreše očistíme, dáme do hrnca rozvariť a následne pridáme ocot, soľ, cukor, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku a mleté čierne korenie. Miešame a varíme približne 20 minút. Takto pripravenú horúcu zmes potom prelejeme do pripravených pohárov, uzavrieme, postavíme dnom nahor a necháme odstáť a vychladnúť. Potom už len podľa chuti podávame k rôznym pokrmom. Dobrú chuť.

Egreše
5 (100%) 4 vote[s]

Vyjadri svoj názor