Warning: Declaration of GW_GoPricing_Plugin_Installer_Skin::feedback($string) should be compatible with WP_Upgrader_Skin::feedback($string, ...$args) in /nfsmnt/hosting1_2/f/d/fd44a149-b772-497c-b245-07380b32cbb1/detoxtela.sk/web/wp-content/plugins/go_pricing/includes/core/class_plugin_installer_skin.php on line 0
Egreše - pestovanie aj zdravotné benefity - Detoxtela.sk

Egreše

Egreše sú plné vitamínov

Popis

Egreše patria v našej krajine k veľmi obľúbenému drobnému ovociu. Plody sú žlté a zelenožlté alebo svetlo až tmavočervené. Existujú rôzne odrody, môžu byť hladké alebo jemne ochlpené. Egreše sú bobuľky, ktoré rastú na ostnatých kríčkoch a sú výborné na prípravu lekvárov, zavárané, alebo ich môžeme jesť surové, najmä po dozretí. Ich sezóna netrvá dlho, v našich končinách je to približne od polovice do konca júla.

Pôvod

Egreše pochádzajú pôvodne z Prednej Ázie, z južnej Európy a iných stredomorských krajín. Prvé záznamy o egreši pochádzajú niekedy z 15. storočia z oblasti Moskvy. V súčastnosti sa vyskytujú najmä v severnom miernom podnebnom pásme. V našich zemepisných šírkach sa najskôr vyskytovali ako kríky, neskôr sa začali pestovať rôzne druhy a odrody. Egreše výborne chutia surové, alebo sa z nich dá vyrobiť pyré, ktoré si môžeme podusiť s trochou vody.

Vedeli ste že?….

StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?

Význam pre zdravie

Egreše sa vyznačujú veľkým množstvom kremíka, ktorý má za následok spevňovanie väzivového tkaniva a odvodzovanie  ťažkých kovov z organizmu. Okrem iného obsahuje tiež značné množstvo vlákniny, ktorá prečisťuje črevá. Dužina egrešu obsahuje veľa provitamínu A chrániaceho sliznicu a bunky, biotínu, pyrodoxínu (vitamín B6 podporujúci bielkovinový metabolizmus, činnosť srdca, nervov a rast vlasov) a predovšetkým vitamínu C, ktorý podporuje náš imunitný systém, nervovú a mozgovú činnosť. Plody nám tiež poskytujú značné množstvo mangánu a horčíka a ďalej močopudný draslík a zinok. Ich šupka je zase plná polonenasýtených mastných kyselín. Medzi hlavné liečivé účinky egrešov patrí: detoxikácia organizmu, predovšetkým mozgu, prečistenie a detoxikácia čreva, odvodňujúce a močopudné účinky, zlepšenie utilizácie bielkovín, podpora rastu vlasov, podpora zdravej pokožky, posilnenie ciev a väzivových tkanív. vďaka ich obsahu kremíka sú výborné na spevnenie žíl a tepien, preto ak sa vám objavia viditeľné kŕčová žily, týždňová kúra môže spomaliť ochabovanie cievneho systému. Aby sa Vám týždňová egrešová kúra nezunovala, môžete si ich pripraviť v rôznych verziách ako napríklad čatní vyrobené zo zelených egrešov, feferónky a mäty priepornej. Egreše sú výborné na čistenie čriev, pretože ich zbavujú odpadových látok.

Nutričné hodnoty

Egreše sú veľmi vítaným ovocím pri chudnutí pretože pomáhajú celkovému procesu trávenia a odvodňujú organizmus od prebytočnej vody.Obsah účinných látok v egrešoch závisí od zrelosti egrešov. Čím sú zrelšie, tým je väčší obsah ich účinných látok. Egreše po hrozne zaraďujeme medzi ovocie, ktoré obsahuje najviac ovocného cukru z pomedzi bobuľovitého ovocia. Ich chuť súvisí s obsahom ovocných kyselín ako kyselina jablková, vínna a citrónová. Vysoký podiel týchto ovocných kyselín má za následok podporu chuti do jedla a zlepšuje trávenie. Jedna šálka egrešov obsahuje približne 66 kalórií, 1.32 gramov bielkovín, 6,5 gramu vlákniny, 11,8 gramu sacharidov, 0,2 gramu tuku a 82 gramov vody. Egreše obsahujú veľké množstvo minerálov ako:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať

egreše pestovanie

Poznáme rôzne druhy egrešov, ktoré rozoznávame podľa farby plodov, ktoré môžu byť biele, žlté, zelené alebo červené. Medzi najrozšírenejšie druhy patria bieloplodé egreše. Najčastejšie sa pestujú ako stromy, alebo ako kríky. Z hľadiska pestovanie je pre nás výhodnejší strom, pretože zaberá menej miesta a plody sa ľahšie zbierajú. Egreše obľubujú tienisté miesta a najlešie sa im darí vo výhrevných, stredne vysokých polohách a v hlinitých vlhkých pôdach, ktoré obsahujú dostatočné množstvo humusu. Nemajú problém ani zo suchými oblasťami, ale v tomto prípade je ich rodivosť nižšia. Vhodný časom na výsadbu egrešov je jeseň. Na jar následne skracujeme korunové výhonky stromov na 3 púčiky. Egreše je potrebné hnojiť na ročnej báze, rovnako ako im musíme dodávať do pôdy aj dostatočné množstvo draslíka. Pri egrešoch si treba dať pozor na vošku egrešovú, ktorá vyciciava z ich listov šťav. Poznáme niekoľko odrôd egrešov ako zlatá figa, biely nádherný, roman, šoková nádej.

Vyskúšajte StressFix

Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.

Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu

Zloženie:

  • Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
  • Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
  • Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),

Recept

Egreše sa okrem iného hodia aj k slaným pokrmom, napríklad ako omáčka ku vyprážanému syru, alebo ku grilovaným rybám. Egrešové pyré môžeme si zase môžeme primiešať do tvarohov, jogurtov, alebo k čerstvému syru. Výbornou kombináciou je egrešový kompót v kombinácii so zázvorom. V prípade ak si chceme vyrobiť z týchto chutných plodov lekvár ideálnym na ich výrobu sú ešte zelené nie celkom zrelé egreše. Je to najmä kvôli mäkšej šupke a vyššiemu obsahu pektínu. Z egrešov si okrem pokrmov môžete vyrábať aj masku na tvár a masku na vlasy. Maska na tvár vyrobená z egrešov vdaka vysokému obsahu vitamínu C výborne napína pokožku a dodáva jej vitamíny a jas. Ideálne je aplikovať si takto vyrobenú masku z egrešov aspoň jeden krát do týždňa. Maska na vlasy z egrešov a olivového oleja dodáva vlasom pevnosť, žiarivosť a pôsobí proti lupinám. Masku používajte jeden až dva krát do týždňa po dobu 20-25 minút a následne opláchnite vodou.

Egrešový rýchly dezert

Na prípravu tohto dezertu budeme potrebovať 200 gramov zrelých egrešov, 200 g bieleho nízkotučného jogurtu, 1 PL hrozienok, 3 PL medu, alebo iného sladidla a kokos. Egreše si očistíme, umyjeme, pokrájame na menšie kúsky a primiešame do zmesi jogurtu, medu hrozienok. Na koniec dezert posypeme strúhaným kokosom a podávame.

stressfix

  • 48€.9/balenie
  • 60 tabletiek
    ☑️-Zníženie stresu
    ☑️-Silnejšia psychika
    ☑️-Kvalitný spánok
  • 📢+Zľava 4,9 eura(10%)
    (Vložte dusevnezdravie do poznámky)
zerex ultragold

  • 65€/balenie
  • 120 tabliet
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Dlhodobý prínos
    ☑️-Zlepšenie sexuality
  • 📢+Zľava 5 eur
    (Vložte ULTRA5 do poznámky)
detoxactive

  • 14€.49/balenie
  • 45 tabletiek
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Predĺženie styku
    ☑️-Zvýšená chuť na sex
  • 📢+Ušetríte až 19 eur
    (Pri kúpe štyroch balení)

Egrešové čatní

Na egrešové čatní budeme potrebovať 1 kg egrešov, 500 gramov trstinového cukru, 2 dl octu, 2 strúčiky cesnaku, pol lyžičky nastrúhaného čerstvého alebo sušeného zázvoru, štipku klinčekov, škorice, rasce, čierneho korenia a chilli. Čatní pripravíme tak, že egreše očistíme, dáme do hrnca rozvariť a následne pridáme ocot, soľ, cukor, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku a mleté čierne korenie. Miešame a varíme približne 20 minút. Takto pripravenú horúcu zmes potom prelejeme do pripravených pohárov, uzavrieme, postavíme dnom nahor a necháme odstáť a vychladnúť. Potom už len podľa chuti podávame k rôznym pokrmom. Dobrú chuť.

Vyjadri svoj názor