Maliny

Popis

Maliny sú ovocím, veľmi rozšíreným. V našich záhradách a kuchyniach sa nachádzajú rovnako často ako jablká, hrušky alebo slivky. Typickou pre maliny je ich jemná, kyslastá chuť. Rovnako ako napríklad jahody, alebo černice maliny majú najlepšiu chuť keď sú čerstvé. Maliny sa priam rozplývajú na jazyku a poskytujú jedinečný chuťový zážitok, ktorý je výsledkom výnimočnej kombinácie mnohých látok. Chuť malín sa líši v závislosti od odrody a pohybujú sa od sladkej chuti až po kyslú podobnú jahodám. Maliny majú kužeľovitý tvar, pričom jedna váži v rozmedzí 2-4 gramov.

Pôvod

Malina pôvodne pochádza z južnej Európy a nazýva sa tiež sestrou černice. Celým botanickým názvom maliny, je ostružina malinová. Maliny môžeme nájsť v našich zemepisných šírkach okrem záhrad aj na okraji lesov, popri cestách alebo divoko v krovinách. Maliny sú veľmi krehkým ovocím, ktoré rýchlo plesnivie, preto je potrebná ich rýchla konzumácia. Okrem iného sú aj citlivé na tlak a veľmi ľahko sa popučia. Maliny patria k starovekému ovociu, ktoré sa pestovalo už v dávnych dobách. Existuje viac ako 200 druhov malín. Môžeme ich nájsť v najrôznejších farbách od klasických červených, až po fialové, zlaté a čierne. Maliny v zlatej farbe patria k najsladšej odrode spomedzi všetkých druhov.

Význam pre zdravie 

Maliny majú vysoký obsah vitamínu A, ktorý je výborný pri poruchách zraku. Už oddávna sa maliny používali v čínskej medicíne na liečbu šerosleposti a pri poruchách zraku. Maliny majú vysokú koncentráciu rutínu, ktorý má za následok spevňovanie ciev v očiach a zlepšuje zásobovanie živinami. Maliny majú tiež vysoký obsah vitamínu C, ktorý chráni našu imunitu a v kombinácii s vyššie spomínaným rutínom zmierňuje a zastavuje krvácanie v celom organizme. Ich obsah vitamínu C je vyšší ako v prípade pomaranču. Účinný je najmä pri krvácaní z nosa alebo ďasien. V ázijskej medicíne sa maliny používali pri silnom menštruačnom krvácaní. Maliny pôsobia tiež ako diuretiká, to znamená, že majú silné odvodňovacie účinky, pomáhajú pri problémoch s obličkami, odstraňujú zápchu, prečisťujú črevá a pomáhajú pri problémoch s močovým mechúrom. Maliny obsahujú veľké množstvo vitamínu B, konkrétne biotínu, ktorý je známy ako vitamín krásy. Biotín poskytuje organizmu síru, ktorá Je dôležitá pre jemnú pleť, pre lesk a hustotu vlasov. Naše vlasy i pleť si môžeme zlepšiť pomocou malinovej kúry, kedy si niekoľko dní za sebou dávame aspoň raz denne maliny. Z malín sa získava aj nízkokalorický cukor Xylitol, ktorý má v porovnaní s normálnym cukrom takmer o polovicu menej kalórií, má nižší glykemický index a je vhodný aj pre diabetikov. Z malín sa získavajú ketóny z ktorých sa v Japonsku vyrábajú tabletky a náplaste, ktoré sa používajú pri podpore chudnutia.

Medzi daľšie liečivé účinky malín patrí:

  • pomoc pri problémoch so zrakom a očných chorobách
  • dodávajú vlasom objem a lesk
  • zjemňujú pleť
  • antioxidačné účinky malín sú výborným zdrojom v boji proti rakovine, zápalom a neurodegeneratívnych ochorení
  • pomáhajú telu pri metabolizme sacharidov, bielkovín a tukov

Nutričné hodnoty

Maliny majú vysoky obsah vlákniny, nízky obsah kalórií, tukov a dodajú vám potrebnú dávku kyseliny listovej. Okrem toho sú bohaté aj na vitamín A, draslík, vápnik a antioxidanty. 100 gramov malín obsahuje asi iba 52 kalórií a 6.5 gramu vlákniny, čo je 16% dennej odporúčanej dávky.  Sú tiež bohaté na vitamín B-6, niacín , riboflavín,

100 gramov malín obsahuje :

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať maliny

maliny pestovanie

Maliny sú nízke kríčky, ktoré každoročne vyháňajú nové výhonky, ktoré sú charakteristické rýchlym drevnatením. Poznáme rôzne druhy malín v závisloti od obdobia zberu, ktoré sa zberajú niekedy od júna do septembra. Medzi najlahodnejšie pochúťky patria práve lesné maliny, ktoré si môžeme nazbierať v lese alebo zakúpiť od miestnych zberačov. Slovensko má vhodné podmienky na pestovanie malín v záhrade. Maliny sú pomerne jednoduché na pestovanie. existujú dva typy malín, v závislosti od toho ako často nám dávajú plody. Letné maliny majú ovocie v lete a iný druh malín rodí dva krát do roka v lete a na jeseň. Rastline sa výborne darí v miernom pásme. Vyžadujú si pôdy plné živín, humusu a vlahy. Maliny sa vysádzajú na dlhšie obdobie, ich priemerná životnosť je 8 až 10 rokov.

Recepty

Maliny sú skvelým ovocím na prípravu lekvárov, zmrzliny, ovocnej drene alebo ovocných šalátov. Môžeme si z nich pripraviť omáčku alebo šerbet. K ich príprave nie je potrebné ich variť, stačí ak si ich prepasírujeme. Ich chuť môžeme zvýrazniť kombináciou so šľahačkou, jogurtom, alebo tvarohom. Maliny nám zjemnia chuť mliečnej ryže, alebo pridaním malín do zemiakového šalátu nám vznikne zaujímavá exotická kombinácia. Výborným letným receptom je malinová šťava, ktorá nás v lete nielen osvieži ale je aj veľmi zdravá. Maliny sú skvelým zdrojom biotínu, ktorý nám pomôže pri regenerácii po bujarej oslave alebo po liečbe antibiotikami. Skvelými raňajkami je napríklad obyčajný biely jogurt s malinami do ktorého si pridáme lyžičku citrónovej šťavy, poprípade medu.

Výborné ovsené palacinky s obľúbenými horúcimi malinami

Suroviny na malinovú omáčku

  • 250 gramov malín
  • 100 ml vody
  • 1 PL medu/stévia/javorový sirup
  • 2 ČL škrobu alebo iného prášku na zahustenie

Suroviny na prípravu palaciniek:

  • 200 gramov ovsených vločiek
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 vajíčko
  • 1/2 banánu

 Postup:

Do misky si vložíme ovsené vločky a škoricu a rozmixujeme mixérom. Pridáme postupne vajíčko, mlieko, vanilkový extrakt, banán a mixujeme do hladka. Na panvici sa zatiaľ rozpustíme malú lyžičku kokosového oleja a tvarujeme z cesta palacinky.

Polevu si pripravíme v hrnci tak, že zmiešame vodu, med a škrob. Miešame, kým sa nám med a škrob nerozpustí. Následne pridáme maliny, znížime plameň a varíme 8 až 10 minút, kým sa maliny nerozpustia a nevznikne nám omáčka. V závislosti od chuti je na nás, či omáčku ešte rozmixujeme mixérom alebo konzistenciu necháme tak.

Tieto palacinky sú úžastnou inšpiráciou na raňajky, ktoré sú nielen zdravé, ale neobsahujú ani žiadny pridaný cukor. Z cesta nám vyjde asi 5 palaciniek ktoré majú len 300 kalórií, 10 gramov tuku, 25 gramov bielkovín a 55 gramov sacharidov.

Dobrú chuť

Vyjadri svoj názor