Papája

Papája – dar Mexičanov

Papája je ďalší dar Mexičanov tomuto svetu. Toto exotické ovocie, tiež populárne ako pawpaw, je sprevádzané početnými zdravotnými benefitmi pre naše zdravie. Je to jeden z favoritov milovníkov ovocia pre jeho nutričné, zažívacie a liečivé vlastnosti. Papája sa pestuje vo veľkej miere vo všetkých tropických oblastiach.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Popis

Papája sú plody, ktoré nám pripomínajú trópy, teda regióny sveta, v ktorom sa pestujú. Sú považované za exotické ovocie a vo svete je papája veľmi obľúbená.

Vo vnútri é dutiny tohto ovocia sú čierne, guľaté semená obalené v želatínovej podobnej látke. Semená papáje sú jedlé, ale majú korenistú chuť. Často sa používajú ako náhrada čierneho korenia.

Ovocie, rovnako ako ostatné časti stromu, obsahujú papaín, čo je enzým, ktorý pomáha tráviť proteíny. Tento enzým je obzvlášť sústredený v ovocí, keď je nezrelé. Papín sa extrahuje a používa sa ako prísada do niektorých žuvačiek.

Strom papáje má guľovité alebo hruškovité plody, ktoré sú umiestnené na hornom konci trupu. Môžu sa vyskytovať v rôznych veľkostiach od 15-50 cm a na dĺžku môžu mať 10-30 cm. Stredne veľké papáje vážia asi pol kila. Ovocie je vraj dozreté, keď zatlačíte naň jemným tlakom palca a jeho pokožka sa  zmení na oranžový odtieň.

Vnútro je oranžovej farby s nádychom žltého alebo ružového odtieňa. Má mäkkú konzistenciu a má lahodne sladkú pižmovú chuť.

Pôvod

Papája pochádzajúca zo Strednej Ameriky. Toto uctievané tropické ovocie bolo  nazývané “ovocie anjelov”. V 20. storočí bola papája privezená do Spojených štátov a bola pestované na Havaji. V súčasnej dobe medzi najväčších komerčných výrobcov papáje patria Spojené štáty, Mexiko a Puerto Rico. Pestuje sa aj v Indii, Austrálii, Malajzii, Indonézii a na Filipínach.

Papája a jej vplyv na zdravie

Plody papáje obsahujú nízky počet kalórii (iba 39 kalórií / 100 g) a neobsahujú žiadny cholesterol; Avšak, sú  bohatým zdrojom fytonutrientov, minerálov a vitamínov.

Papája obsahuje dobré množstvo rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha mať normálnu stolicu; čím sa znižujú problémy so zápchou.

Čerstvé, zrelé papáje patria medzi ovocie s najvyšším obsahom vitamínu C (obsahuje 61,8 mg, čo je väčšie množstvo než je množstvo, ktoré sa nachádza v pomarančoch alebo v citrónoch ). Výskumné štúdie ukázali, že vitamín C má mnoho dôležitých funkcií, ako je očistenie tela od voľných radikálov a pôsobí protizápalovo.

Je tiež výborným zdrojom vitamínu-A (obsahuje 1094 IU / 100 g) a flavonoidu, ako je beta-karotén, luteín, Zea-xantín a kryptoxantíny. Vitamín A je dôležitý pre udržanie zdravej sliznice a kože a je nevyhnutný pre zdravý zrak. Je všeobecne známe, že tieto zlúčeniny majú antioxidačné vlastnosti; môžu pôsobiť ako ochrana proti voľným radikálom a odvodených reaktívnych foriem kyslíka (ROS), ktoré hrajú úlohu pri starnutí a rôznych chorobných procesoch. Je známe, že pr konzumácii prírodného ovocia bohatého na karotény chránime svoje telo pred rakovinou pľúc a rakovinou ústnej dutiny.

Ovocie papáje je tiež bohaté na B-komplex a pre telo dôležité zložky, akými je kyselina listová, pyridoxín (vitamín B-6), riboflavín, tiamín a (vitamín B-1). Tieto vitamíny sú nevyhnutné v tom zmysle, že telo ich na doplnenie potrebuje prijať z vonkajších zdrojov a hrajú veľmi dôležitú úlohu v metabolizme.

Čerstvé papáje obsahujú tiež dobré množstvo draslíka (257 mg na 100 g) a vápnik. Draslík je dôležitou zložkou bunkových a telových tekutín a pomáha kontrolovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak bojom proti účinkom sodíka.

Bolo preukázané, že semená papáje fungujú ako prírodný prostriedok pre mnoho chorôb v tradičných liekoch. Semená papáje pôsobia protizápalovo, pôsobia ako analgetiká a tiež majú anti-parazitické účinky. Používajú sa na liečbu  bolesti brucha a na liečbu infekcie.

Papája, môže byť veľmi užitočná pre prevenciu aterosklerózy a diabetických ochorení srdca. Papája je vynikajúcim zdrojom silných antioxidantov, vitamínu C a vitamínu A.

Bolo preukázané, že živiny, ktoré obsahuje papája sú užitočné v prevencii rakovin hrubého čreva. Tieto živiny poskytujú synergickú ochranu buniek hrubého čreva pred poškodením voľnými radikálmi. Zvýšený príjem týchto živín chráni jednotlivca pred vznikom rakoviny hrubého čreva.

Protizápalové účinky: Papája obsahuje niekoľko unikátnych proteínov a enzýmov, napríklad papína  chymopapain. Ukázalo sa, že tieto enzými pomáhajú znižiť zápal a zlepšiť hojenie popálenín. Okrem toho, antioxidanty nachádzajúce sa v papáji, vrátane vitamínu C a beta-karoténu, sú tiež veľmi dobré na zníženie zápalu.

Imunitný systém: Vitamín C a vitamín A, ktoré sa nachádzajú v papáje, sú obe potrebné pre správnu funkciu zdravého imunitného systému. Papája preto môže byť vhodné ovocie pre prevenciu týchto chorôb. Môže pomáhať pri liečbe opakovaných ušných infekcii, nachladnutiu a chrípke.

Nutričné hodnoty

  • KJ–  151,2
  • Kcal– 36
  • Bielkoviny– 0,9 g
  • Sacharidy– 8,7 g
  • Tuk –  0,15 g
  • Vláknina – 2,2 g
  • Voda – 86 g

Minerály v 100g

Železo 0,3 mg Zinok 0,21 mg
Vápnik 29 mg Mangán 0,1 mg
Horčík 12,7 mg Selén 0,9 ug
Fosfor 6,3 mg Omega 3 kyseliny 28 mg
Draslík 274 mg Omega 6 kyseliny 9 mg
Sodík 4,1 mg

Papája obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamín A – 1 120 IU
Vitamín B3 – 0,5 mg
Vitamín C – 65 mg
Vitamín E –  1 mg
Vitamín K –  3,1 ug
Betakarotén  –  295 ug
Kyselina listová  – 42 ug
Kyselina pantoténová  –  0,4  mg
Luteín – 86 mg
Cholín – 5,7 mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať

papája pestovanie

Papája je veľmi citlivá rastlinka preto sa odporúča ju pestovať hlavne pre neznalých už od určitej veľkosti rastliny. Pokiaľ sa rozhodnete papáju pestovať od semena. Stačí narezať dozretý plod, vybrať semeno, následne ho umyť a zasiať. Semeno klíči vo vlhkej pôde pri teplote od 20 stupňov Celzia. Pôda sa odporúča očistiť hypermangánom od pôdnych baktérií, na ktoré je rastlinka extrémne citlivá. Taktiež je bežné, že papáje odhnívajú korienky.

Odporúča sa vysievať v januári aby ste v lete mohli rastlinky presadiť a vložiť do sklenníka. Vždy iba také, ktoré majú už aspoň 4 pravé lístky. Za ideálnych podmienok sa prvé plody objavia už po 9-tich mesiacoch. Pokiaľ nemáte vyhrievaný sklenník, možno pestovať v kvetináči a v byte.

Papája obľubuje slnečné a teplé prostredie s dostatočnou vlahou, avšak voda nesmie v kvetináči stáť. Pôda by mala byť výživná ale ľahká, najlepšie v kombinácií s pieskom (asi polovica)

Recepty – príprava a servírovanie

Umyte dôkladne ovocie studenou vodou a odstránte nečistoty a zvyšky pesticídov.  Koža má horkú chuť a je nekonzumovateľná. Ovocie je potrebné olúpať. Ovocie rozrežte pozdĺžne na dve rovnaké časti. Jemne odstráňte semienka a voľne prilepenú lepkavú časť. Ovocie nakrájajte na mesiačiky alebo na kocky.
Tipy na servírovanie:

  • Zrelá papája sa je obvykle surová. Môžete si ju ochutiť niekoľkými kvapkami citróna a ochutiť soľou alebo korením.
  • Čerstvá papája nakrájaná na kocky je skvelým oživením každého šalátu.
  • Papájová šťava s kockami ľadu je veľmi populárnym nápojom.
  • Kocky papáje sa môžu použiť do kokteilov, sorbety, salsy a mnoho ďalších.
  • Zrelé plody papáje môžete pridať do jedál s kuracím mäsom a a hodia sa aj k morským slaným jedlám.
  • Zmiešajte nakrájanú papáju, lístky koriandra s  papričkami jalapenos a so zázvorom. Vytvoríte tak jedinečnú salsu, ktorá ide skvele s krevetami a mušľami.
  • Posypte papáju čerstvou šťavou z limetky a môžete ju začať konzumovať.
  • Nakrájajte pozdĺžne plátky papáje a naplňte ju ovocným šalátom.
  • V mixéri ziešajte papáju, jahody a jogurt . Vznikne tak skvelý dressing.
Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Nezrelá zelená papaya môže byť použitá ako zelenina, a to buď varená, zvyčajne v dusených pokrmoch, opekaná, hodí sa však aj do karí a do niektorých druhov polievky. Guľáš z kvetov papáje je obľúbený recept v mnohých juhovýchodných regiónoch Ázie.

Keď chcete papáju konzumovať čerstvú, mala by byť dostatočne zrelá, to znamená žltkastá a na mat mäkšia. Má potom samozrejme vyššia cukornatosť, takže aj omnoho lahodnejšiu chuť. Ak máte pocit, že ešte potrebuje dozrieť, nechajte ju dôjsť v košíku s ovocím, vhodným ovocím sú napríklad jablká. Urýchlite tak zrenie.

Papája
4 (80%) 3 votes

Vyjadri svoj názor