Kokos

Kokos alebo opičia tvár

Popis

Pre jednu tretinu planéty tvorí každodennú súčasť zdravého jedálnička, v západnom svete je ešte stále považovaný za niečo exotické. Hovoríme o kokosovom orechu, ktorý sa v poslednej dobe stáva veľmi obľúbenou súčasťou našej stravy a to v rôznych jeho podobách ako kokosové maslo, kokosový olej, kokosová voda, strúhaný kokos, kokosové mlieko a iné. Kokosový orech je druh ovocia, ktorý má tri vrstvy. Prvá vonkajšia vrstva je hnedá tvrdá škrupinka pod ktorou sa nachádza biela mäsitá dužina a nakoniec kokosová voda, ktorá sa nachádza vo vnútri kokosu. Kokosová palma, na ktorej kokos rastie a samotný kokos má vo svete široké využitie, používa sa nielen na výrobu vlákien a ako palivo, ale aj na výrobu hudobných nástrojov, či ako tradičný ázijsky a tichomorský prírodný liek. Po celé stáročia sa kokos vyhlasoval za silný liek proti nevoľnosti, horúčke, vyrážkam, bolesti ucha, bolesti hrdla, zápale priedušiek, vredom, astme, obličkovým kameňom, bolesti zubov a všiam. Kým kokosové mlieko je základnou surovinou pre väčšinu druhov thajských jedál, kokosový olej sa stále viac používa aj u nás vďaka svojím nutričným hodnotám.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

6 zaujímavostí o kokose, ktoré ste možno nevedeli….

  1. Šupka z kokosového orecha sa využívala ako dôležitá zložka pri výrobe plynových masiek počas prvej svetovej vojny. Výrobcovia v USA zistili, že plynové masky s obsahom kokosu, lepšie filtrovali škodlivé látky.
  2. Kokosové palmy sú príliš vysoké a nebezpečné pre ľudí, aby na ne liezli a preto domorodci na oberanie kokosových orechov využívajú opice. V tropických krajinách ako je Sumatra farmári trénujú opice na oberanie kokosu.
  3. Kokos je nielen dobré jedlo, ale tiež výborný stavebný materiál. Na Filipínach dal bývalý prezident Ferdinand Marcos postaviť palác, kde 70% jeho konštrukcie bola vyrobená z kokosového orecha aby zapôsobil na pápeža Jána Pavla II.
  4. kokosové orechy sú neoddeliteľnou súčasťou niektorých tropických ľudových tancov a kultúrnych predstavení.
  5. kokosové orechy sú dobrým palivom pre ľudské telo, ale vedeli ste, že sú aj výborným palivom pre strojné zariadenia? Bionafta ako jedna z alternatívnych fosílnych palív je tvorená z kokosového orecha. Kokosový orech nemusí slúžiť ako len prísada ale aj ako priama náhrada za naftu.
  6. Na Filipínach sa miazga z neotvoreného kokosového kvetu destiluje do silného nápoja zvaného lambanog. Je to silný nápoj, niečo ako kokosová vodka, avšak ekologická a  bez pridania chemických látok.

Pôvod

Coco, čo v preklade znamená opičia tvár je názov, ktorý tomuto ovociu dali Španielsky prieskumníci kvôli trom priehlbinkám, ktorá sa nachádzajú na jeho škrupinke a pripomínali im smejúcu sa opicu. Tieto tri priehlbinky sú práve miestom ako najľahšie otvoriť kokosový orech pomocou skrutkovača a vychutnať si osviežujúcu kokosovú vodu. V najväčšej miere sa pestuje v Malajzii, Polynézii a Južnej Ázii. Pôvod kokosového orecha je nejasný. Mnoho výskumníkov naznačuje, že práve Malajzia je najpravdepodobnejším miestom, iní považujú za jeho pôvod Južnú Ameriku. Jeho plody sa rozšírili do sveta najmä vďaka námorníkom. Keďže ovocie je samo o sebe ľahké a odolné proti vode, mohlo byť prúdmi rozšírené do celého sveta. V súčastnosti sa pestuje vo viac ako 70 krajinách sveta, medzi hlavné patrí India, Srí Lanka, Filipíny a Maldivy.

Ako pestovať

kokos pestovanie

Existujú dva spôsoby ako si vypestovať vlastnú kokosovú palmu. Jednou z možností je zakúpiť si orech v predklíčenom stave. V tomto prípade stačí už len kokos s malou rastlinkou zasadiť do pôdy, ktorá je určená pre kokosové palmy a zakúpiť si ju môžete v záhradnom centre. Potom ho už len uložíte na svetlé miesto a pravidelne zalievate. Alebo si kúpite kokosový orech, odstránite z neho kokosové vlákna, polejete ho teplou vodou a dáte ho do misky, ktorá bude do polovice kokosového orecha naplnená teplou vodou. Následne ho uložíte na teplé miesto a približne po dvoch mesiacoch by Vám mal začať klíčiť. Potom už len postupujete ako v prvom prípade. Dôležité je aby ste palmu mali uloženú počas celého roka na teplom a vlhkom mieste. Aby ste predĺžili životnosť rastliny mali by ste ju presádzať každé dva roky a kokos by mal byť v zemine iba do polovice, aby korene mali miesto pre rast.

Kokos a účinky na zdravie

Látky obsiahnuté v kokosovom oleji majú silné antibakteriálne a protivírusové účinky a práve preto je kokosový orech taký vzácny a žiaduci. Výskumy naznačujú. že kokosová voda má rovnakú bilanciu elektrolytov ako izotonické nápoje a preto je ideálnym nápojom pre rehydratáciu a po intenzívnom cvičení. Kokosový orech je bohatým zdrojom vlákniny, vitamínu C, E, B1, B3, B5 a B6 a minerálnych látok vrátane železa, selénu, sodíka, vápnika, horčíku a fosforu. Na rozdiel od kravského mlieka, kokosové mlieko je bez laktózy, takže môže byť použité pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Je veľmi populárnym aj medzi vegánmi a skvelým základom pri výrobe kokteilov, smoothies, alebo ako náhrada mlieka pri pečení.

10 najväčších benefitov na zdravie

  1. podporuje imunitný systém: pôsobí antibakteriálne, bojuje proti parazitom, hubám a vírusom v našom tele
  2. prirodzený zdroj rýchlej energie, zvyšuje športový výkon
  3. zlepšuje trávenie a vstrebávanie živín, minerálov a vitamínov
  4. zlepšuje príznaky spojené s diabetom
  5. pomáha chrániť telo pred rakovinou v dôsledku znižovania inzulínu, odstraňovania voľných radikálov, ktoré spôsobujú predčasné starnutie a degeneratívne choroby
  6. zlepšuje hladinu dobrého cholesterolu a chráni zdravie srdca
  7. obnovuje a podporuje funkciu štítnej žľazy
  8. pomáha chrániť pred ochorením obličiek a infekciami močového mechúra
  9. podporuje chudnutie
  10. pomáha udržiavať vlasy a pokožku mladistvú, zabraňuje tvorbe vrások, ovysnutej kože, stareckým škvrnám a poskytuje ochranu pred slnečným žiarením

Nutričné hodnoty

Kokos má vysoký obsah vlákniny, ktorá vám dodáva pocit sýtosti na dlhšiu dobu a pomáha regulovať návaly hladu. Má tiež vysoký obsah kyseliny laurovej, ktorá sa premieňa na monolaurín. Monolaurín je zlúčenina nachádzajúca sa aj v materskom mlieku a posilňuje imunitu. Okrem iného obsahuje vysokú dávku mangánu, draslíka a fosforu. Kokosové orechy obsahujú značné množstvo tuku, ale na rozdiel od iných orechov, ktoré obsahujú nasýtené mastné kyseliny, kokos obsahuje látky, ktoré pôsobia antibakteriálne. Preto niektoré výskumy hovoria, že konzumácia kokosového mlieka môže napomôcť chrániť telo pred infekciami a vírusmi.

100 gramov kokosu obsahuje približne:

  • 345 kalórií
  • 33 gramov tuku z čoho 30 gramov tvoria tuky nasýtené
  • 15 gramov sacharidov z čoho 6 gramov tvoria cukri
  • 9 gramov vlákniny
  • 3 gramy bielkovín

Kokos a recepty

Kokosový orech má široké využitie v kuchyni, najmä pri sladkých pokrmoch. Veď kto z nás by nemal rád kokosovú tyčinku alebo roládu. Veľmi obľúbenou a rozšírenou najmä v Thajsku je kokosová polievka na ktorú vám dnes prezradím recept. Z mnohých receptov, ktoré som kedy vyskúšala mi tento najviac chutí.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 hrnčeka vody
  • 2 hrnčeky kokosovej vody
  • 2 hrnčeky dužiny z mladého kokosu
  • 1 hrnček čerstvých cherry paradajok
  • 1/2 avokáda
  • 1 strúčik cesnaku
  • kúsok čerstvého zázvoru
  • 2 PL prášku na misu polievky
  • 1 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL morskej soli
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 limetky
  • 1/8 ČL kajenského korenia
  • 1/3 hrnčeka nadrobno nasekanej šalotky
  • 1 citrónová tráva prekrojená na na dva kúsky
  • 1 nadrobno nakrájaná mrkva

 Postup:

Vhoďte všetky prísady okrem posledných 4 do mixéra. Pridajte koriander a krátko premiešajte, tak aby v polievke zostali kúsky koriandra. Nerozmixujte ho úplne. Nalejte do misky a primiešajte aj posledné 4 ingrediencie. Môžete podávať, tento recept vám vystačí približne na 4 porcie. Kokosovú vodu a kokosovú dužinu získate rozbitím mladého zeleného kokosového orecha, ktorý si môžete u nás zakúpiť v obchodoch z ázijskými potravinami. Ak nemáte takýto orech k dispozícii, kľudne použite aj balenú kokosovú vodu a dužinu z konzervy.

Dobrú chuť.

Kokos
5 (100%) 2 votes

Vyjadri svoj názor