Melón červený

Melón je typické letné ovocie

Popis

Červený melón, z lat. citrullus lanatus, je plodová zelenina, aj keď ho často radíme medzi ovocie. Táto zelenina obsahuje maximum vody, a preto je ľahko stráviteľná a zároveň dodá energiu pre náš metabolizmus. Počas letných dní je ľahko dostupný, a preto by ste ho mali konzumovať pokojne aj každý deň. Obsahuje množstvo potrebných živín pre celkovú pohodu tela. Melóny vyťahujú zo zeme vodu a uskladňujú ju vo svojich plodoch, bobuliach, ktoré môžu vážiť až 20 kg. Podiel vody v plodoch sa pohybuje od 90 až do 93 percent. Vysádzajú sa až v máji po troch zamrznutých a dozrievajú v júli a v auguste.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Pôvod melónov nie je presne známy. Niektorí botanici považujú za ich pôvod Indiu, pretože sa názov dá odvodiť od jedného slova zo sanskritu. Niektorí zas uvažujú o Prednom Oriente. V starom Egypte mali vlastné slovo na označenie týchto sladkých plodov, zatiaľ čo ani Gréci a ani Rimania jazykovo nerozlišovali rozdiel medzi uhorkami a melónmi. Melóny boli objavené na nástenných maľbách v hroboch faraónov. Mohli pochádzať aj z Afriky, tam sa vyskytujú ešte divo rastúce sladké melóny.

Melón a charakteristika

  • Zlepšuje celkové zdravie
  • Reguluje obsah vody v našom tele
  • Má močopudné účinky
  • Je vhodný pri ľadvinových kameňoch
  • Podporuje správne vyprázdňovanie
  • Prečisťuje naše telo aj náš lymfatický systém
  • Podporuje výživu kostí a zubov
  • Podporuje kvalitu vlasov a nechtov
  • Odkysľuje naše telo (znižuje pH)
  • Pomáha pri pálení záhy
  • Pôsobí ako prírodná Viagra
  • Zabezpečuje prevenciu pred rakovinou
  • Vhodný pri anémií aj počas menštruácie
  • Zvyšuje našu koncentráciu
  • Zlepšuje spánok
  • Doplnok pri chudnutí
  • Prečisťuje tenké aj hrubé črevo
  • Znižuje stres aj spôsobenú nervozitu
  • Je veľmi nízko kalorický

Nutričné hodnoty

Červený melón obsahuje vysoký obsah vody, nízky obsah kalórii a tým pádom aj cukru. Vitamíny a minerály sú predurčené pre pozitívny vplyv na vaše telo.

100 gramov červeného melónu obsahuje:

KJ Kcal Bielkoviny Sacharidy Tuky Vláknina Vápnik GI
110 25 1,1 g 5 g 0,2 g 1 g 20 mg 60

Minerály v 100 gramoch červeného melónu:

Vitamíny v 100 gramoch červeného melónu:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať červený melón?

melon pestovanie

Keďže melóny sú teplomilné rastliny, v našich podmienkach sa im darí len v nížinách resp. v tých najteplejších oblastiach Slovenska a aj napriek tomu musí byť melón najprv predpestovaný.

Vytvárať planty môžeme už od januára. Je však nevyhnutné aby mali rastlinky dostatok tepla a svetla. Preto v horších podmienka sa odporúča vysiať semeno až v apríli. Rastlinka potrebuje približne 20 stupňov na to, aby začalo semeno klíčiť. Taktiež sa netreba zabúdať na to, aby sa udržala v zemine dostatočná vlhkosť.

Keď plánujeme rastlinky vysadiť von, odporúča sa najprv tieto planty najprv mierne otužovať. Keď vysádzame melón do skleníka, tak to robíme každých 150 cm.

Už otužilé rastlinky vysádzame na záhon v máji, najlepšie po 15. máji. Vysádzame do vzdialenosti 50 x 50 cm ak je to možné a veľkosť úžitkovej záhrady nám to dovolí, môžeme spon zväčšiť až do 100 x 100 cm.

Melón dobre znáša ako hnojivo maštaľný hnoj, preto už na jeseň dáme zaorať hnoj do zeme. Na jar keď už máme rastlinku vysadenú vonku a má 3 lístky, môžeme prihnojiť liadkom.

Dostatok vody je pre melón nevyhnutnou zložkou pre správny rast. Odporúča sa v suchom období zalievať aj 2x za deň, pričom je najlepšia vždy vlažná voda.

Melóny sa zbierajú približne sto dní od výsadby. Sú dva spôsoby ako zistiť, či je melón zrelý. Ten prvý je že pokiaľ sa ráno na melóne nezráža voda, tak je vhodný na odtrhnutie a ten druhý pokiaľ znie melón na poklepanie duto, tiež je vhodný na odtrhnutie.

Vedeli ste, že…?

  • Aj napriek tomu, že červený melón chutí naozaj sladko ako zvyšok ovocia, je zástupcom tekvíc, a teda stále patrí do kategórie zeleniny, aj keď väčšina ľudí ho stále zaraďuje k ovociu.
  • Červený melón obsahuje veľmi vysoký obsah draslíka. Treba si preto pri konzumácii dávať pozor, pretože draslík môže vo vyšších dávkach spôsobiť človeku svalové kŕče.
  • Okrem toho, že existuje červený melón, môžeme objaviť aj dyňu so žltou dužinou alebo malými fliačikmi na povrchu.
  • V Japonsku vymysleli hranaté melóny. Dôvod, aby vymysleli práve hranatý melón bol taký, že okrúhly melón je občas problém zmestiť do chladničky. S hranatým melónom by to malo byť oveľa jednoduchšie a pohodlnejšie.
    Národnou zeleninou v Oklahome je práve červený melón.

Melónové rezy

Na prípravu melónových rezov budeme potrebovať:

Cesto:

  • 5 ks – žĺtky
  • 3 ks – bielky
  • 1 PL – práškový cukor
  • Citrónová kôra z 1/2 citróna
  • 700 g – kryštálový cukor
  • 700 g – hladká múka

Plnka:

  • 500 g – červený melón
  • 500 g – žltý melón
  • 6 plátkov – želatína
  • 250 g – tvaroh jemný
  • 2 ks – žĺtky
  • 4 ks – bielky
  • citrónová šťava z 1/2 citróna
  • 120 g – biely jogurt
  • 250 ml – smotana na šľahanie
  • 100 g – kryštálový cukor

Ostatné:

1 balenie: vanilkový cukor, soľ, kryštálový cukor, práškový cukor

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup:

  1. Ako prvé si pripravíme piškótové cesto. Zo všetkých (hore menovaných) surovín nám výjde piškót približne na 1 plech. Oplatí sa robiť rovno 2 piškótové cestá. Rúru si necháme predhriať na 200°C. Práškový cukor, žĺtky so štipkou soli, polovicu balíka vanilkového cukru a kôru z polovice citróna si zmiešame dokopy. Do penistého snehu si vyšľaháme bielky spolu s kryštálovým cukrom. Do žĺtkovej zmesi si pridáme asi štvrtinu snehu, prisypeme do zmesi múku, rozmiešame a potom postupne pridávame zvyšný sneh a miešame.
  2. Na plech s papierom na pečenie si vylejeme cesto a dáme ho piecť na približne 10 minút, až dokým koláč nebude zlatohnedý.
  3. Keď sa piškót upečie, vyberieme ho z rúry a posypeme kryštálovým cukrom.Potom na piškót dáme kuchynskú utierku, preklopíme (aby pocukrovaná strana ostala na spodku), stiahneme z piškótu papier na pečenie a necháme ho celý vychladnúť.
  4. Medzitým si pokrájame melón na asi 2 cm kúsky. Do chladničky dáme smotanu, ktorú sme si vyšľahali a do studenej vody si dáme plátky želatíny, ktoré tam necháme rozmočiť. Tvaroh, žĺtky, šťavu z polovice citróna, polovicu balíčka vanilkového cukru a jogurt si dáme do misky a všetko spolu dôkladne pomiešame. Kryštálový cukor spolu s bielkami vyšľaháme na penistý sneh.
  5. Keď sa nám želatína rozmočí, vytlačíme ju a dáme na malú panvičku, kde ju necháme rozpustiť (na miernom ohni). Keď sa želatína rozpustí, pridáme k nej kúsok z tvarohovej plnky (aby sa nám želatína schladila a zároveň zmiešala). Zmiešanú želatínu pridáme k zvyšnej plnke. Na záver môžeme pridať kúsky melónu, šľahačku aj sneh. Ak by sme mali pocit, že plnka nie je dostatočne sladká, môžeme do nej ešte pridať cukor.
  6. Vychladnutý piškót znova vrátime na plech. Nalejeme naň plnku a môžeme prikryť druhým piškótom. Celý koláč necháme v chladničke aspoň 2 hodiny.
  7. Keď koláč vychladne, môžeme ho ešte na úplný záver pocukrovať práškovým cukrom a nakrájať na rovnomerné pásiky.
  8. Prajem všetkým dobrú chuť!
Melón červený
5 (100%) 4 votes

Vyjadri svoj názor