Grapefruit

Zázračný grep?

Biolátky, ktoré grep obsahuje, podporujú spaľovanie tukov a zároveň aj látkovú premenu cukrov. Grep je výborný výber ovocia popri chudnutí či bežnom stravovaní.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Popis

Grep, alebo inak nazývaný aj ako grapefruit, môže byť subtropická drevina, ale zároveň sú to aj plody tejto dreviny – grepy (grapefruity). Botanický názov grepu je citrónovník rajský a dnes je už rozšírený v subtropických oblastiach celého sveta. Aktuálne sú svetovo známe štyri farebné formy grepu – biely, žltý, ružový a červený. Líšia sa aj sladkosťou.

Grapefruit (plod) je veľký žltý šťavnatý plod citrónovníka rajského. Citrónovník rajský obvykle dorastá do výšky 5 – 6 metrov, vzácne 13 – 15 metrov. Listy sú tmavozelené, úzke, neopadavé a dlhé 1,5 cm. Kvety majú 5 okvetných lístkov o veľkosti cca 5 cm. Grapefruitový strom ročne rodí až okolo 700 plodov. Konzumácia grepu zvyšuje účinnosť a správne fungovanie metabolizmu, pomáha aj pri chudnutí. Grep navyše obsahuje látku Naringin, ktorá pozitívne ovplyvňuje trávenie, činnosť čriev a celkovo prečisťuje organizmus.

Grapefruit a jeho pôvod

Prvýkrát sa grapefruit podarilo objaviť na ostrove Barbados v Karibskom mori. Označenie grapefruit sa použilo prvý raz v roku 1814 na Jamajke a odvodzuje sa od anglického slova “grape“ (hrozno), pretože grapefruity visia na strome podobne ako hrozno. Hovorí sa, že grep pravdepodobne vznikol skrížením pomaranča a citróna. Z Barbadosu bol grep dovezený do Ameriky, kde sa začal vo veľkom pestovať až od 19. storočia. Predtým sa pestoval strom len ako ozdobná drevina. Amerika dodnes patrí medzi najväčších pestovateľov grepu na svete. Grapefruit sa však taktiež pestuje vo veľkom aj v Brazílii, Izraeli, Turecku a Španielsku.

Charakteristika

  • Zvyšuje účinnosť a správne fungovanie metabolizmu
  • Pomáha pri chudnutí
  • Ovplyvňuje trávenie a činnosť čriev
  • Prečisťuje organizmus
  • Povzbudzuje chuť do jedla
  • Znižuje riziko rakoviny pľúc a žalúdka
  • Pomáha pri liečbe kožných ochorení (ekzémy, mykózy, vyrážky, bradavice, lupienka…)
  • Posilňuje imunitný systém
  • Pôsobí proti prechladnutiu a proti infekciám
  • Podporuje liečbu kŕčových žíl
  • Znižuje hladinu cholesterolu
  • Znižuje hladinu inzulínu (preto človek pociťuje hlad)
  • Aktivizuje lítkovú premenu v bunkách

Nutričné hodnoty

Grep obsahuje veľké množstvo vitamínu C a vitamíny skupiny A, B1, B2, B6. Taktiež obsahuje aj kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú a kyselinu glukarovú. Obsahuje aj minerálne látky mangán, zinok, železo, vápnik, polyfenol naringín a monoterpén limonén.

Grep (100 g) obsahuje:

  • Energia – 138 kJ
  • 33 Kcal
  • Bielkoviny – 0,8 g
  • Sacharidy – 8,41 g
  • Tuky – 0,1 g
  • Vláknina – 1,1 g
  • Cukry – 7,31 g
  • Voda – 90,48 g
  • Proteín – 0,69 g

Minerály (v 100 g):

Vápnik 12,3 mg Fosfor 8,01 mg
Železo 0,06 mg Draslík 148,2 mg
Horčík 11,02 mg Zinok 0,073 mg
Mangán 0,013

Vitamíny (v 100 g):

Vitamín C 34,3 Riboflavín (vit. B2) 0,02 mg
Vitamín D 0,19 Niacín (vit. B3) 0,269 mg
Vitamín B6 0,04 mg Kyselina listová 10 ug
Tiamín (vit. B1) 0,037 mg Vitamín E 0,12 mg
Kyselina pantoténová (B5) 0,283 mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať grep?

Grapefruit pestovanie

Citrusy, medzi ktoré patrí aj grep, pochádzajú z teplých a slnkom zaliatych oblastí. Preto na pestovanie potrebujeme hlavne teplo, veľa slnka a treba sa vyvarovať príliš vlhkej pôde. Čím teplejšie je miesto na pestovanie, tým viac svetla by sme mali rastline poskytnúť. Pri pestovaní citrusov by sme sa tiež mali vyhnúť prievanu a celkovo vetru.

Sú dva spôsoby ako si môžeme vypestovať grep. Buď si kúpime už malý stromček, o ktorý sa budeme starať, popritom ako bude rásť alebo si kúpime grep (plod) a semienka z neho opláchneme vodou a zasadíme. Zo semienok nám postupom času vyrastie stromček, ktorý si môžeme postupom času zaštiepiť.

Doporučuje sa pri sadení dať na dno nádoby drenážnu vrstvu zo štrku (asi do jednej tretiny). Nezabudnite ani na kvalitu substrátu, je totiž veľmi dôležitá pre rast koreňov rastliny, teda aj pre rast celej rastliny.

V lete potrebujú citrusy veľa vody, odporúča sa polievať ich ráno a večer (nie na poludnie!).

Zber a použitie grapefruit

Tak ako aj iné citrusové plody, grepy sa zbierajú nezrelé a dozrievajú postupne v skladoch. Mali by sa skladovať na tmavom mieste. Predmetom spracovania sú semienka a dužina.

Grepy sa používajú do štiav, ovocných šalátov, dezertov a ako príloha k pokrmom z mäsa a rýb. Grepová tinktúra sa užíva v objeme 3 až 15 kvapiek. Na vonkajšie použitie pri aftách: vyplachovanie úst zmesou 10 kvapiek v 1 dcl vody. Na opary: 2 až 3-krát denne potierať extraktom na chumáčiku vaty. Zubné kazy: 3-krát denne čistiť zubnou kefkou s 2 až 3 kvapkami extraktu. Akné: trochu extraktu v oleji rozotrieť na pleť.

Vedeli ste, že…?

  • Vďaka štúdiu Floridskej univerzity vieme povedať, že šťava ružového grapefruitu (asi 1 pohár) obsahuje dokopy viac výživných hodnôt ako iné ostatné ovocné 100% šťavy (či už jablko, hruška, ananás, či pomaranč) na každú kalóriu.
  • Ak máte vysokú hladinu cholesterolu, určite siahnite po grapefruite. V jednom výskume, ktorý sa konal v roku 2004, skúmané osoby konzumovali dva ružové grapefruity denne a za 30 dní sa ich hladiny triglyceridov a cholesterolu pomerne znížili.
  • Pokiaľ konzumujete vo vysokom množstve výrobky z bielej múky, často dochádza k tomu, že anorganický vápnik sa usádza v chrupavkách kĺbov. Pri rozpustení vápnika vám môže pomôcť práve grapefruit a jeho pravidelná konzumácia.
  • Pokiaľ konzumujete vo vysokom množstve výrobky z bielej múky, často dochádza k tomu, že anorganický vápnik sa usádza v chrupavkách kĺbov. Pri rozpustení vápnika vám môže pomôcť práve grapefruit a jeho pravidelná konzumácia.
    Pretože grep pripomína pri raste strapce a takisto rastie blízko pri sebe dostal názov podľa hrozna (čiže z anglického “grape”).
  • Pokiaľ konzumujete vo vysokom množstve výrobky z bielej múky, často dochádza k tomu, že anorganický vápnik sa usádza v chrupavkách kĺbov. Pri rozpustení vápnika vám môže pomôcť práve grapefruit a jeho pravidelná konzumácia.
  • Pretože grep pripomína pri raste strapce a takisto rastie blízko pri sebe dostal názov podľa hrozna (čiže z anglického “grape”).
  • V aromaterapii sa môžeme stretnúť s vôňou grapefruitu. Takýto esenciálny olej, ktorý je vyrobený z grepu, nielen pomáha pri zbavovaní sa škodlivých látok v našom tele, ale aj urýchľuje pohyb našich čriev a tiež stimuluje tráviaci trakt.
  • Neodporúča sa spájať cukor s grapefruitom. Síce nás občas horká chuť grepu odradí, ale kombinácia s cukrom môže vyvolať kvasenie. Pri nadmernej konzumácii cukru a grepu môžu citliví ľudia pocitovať pálenie záhy!
Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Prečo by sme mali konzumovať grep popri chudnutí?

  1.  Grep je zdrojom vlákniny – Vláknina plní v ľudskom organizme viacero funkcií. V prvom rade sa podieľa na udržaní pocitu nasýtenia, čo má za následok že človek menej zje, čo sa pozitívne odzrkadlí aj na hmotnosti. Vláknina tiež prospieva črevám, to znamená, že napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu.
  2. Naštartuje náš metabolizmus – Zaujímavosťou je, že už samotná vôňa grapefruitu dokáže údajne pomôcť pri chudnutí. Preto sa veľmi často odporúča nielen konzumácia grepu, ale aj využívanie vône grapefruitového esenciálneho oleja.
  3. Stabilizuje hladinu cukru v krvi – Výkyvy krvného cukru spôsobujú hlavne rýchle sacharidy v podobe sladkostí. Ak ste sladkostiam neodolali, skúste spolu s nimi zjesť aj kúsok grapefruitu.
  4. Grep doplní živiny do nášho organizmu – Grep obsahuje najdôležitejší antioxidant (vitamín C), ktorý posilňuje obranyschopnosť. Nechýba ani lykopén, ktorý chráni pred vznikom rakovinových ochorení. Nájdete v ňom aj menšie množstvá vitamínu A, E, K a vitamínov skupiny B.
  5. Má dobrý vplyv proti prekysleniu organizmu – Prekyslený organizmus je živnou pôdou pre vznik mnohých zdravotných problémov. Konzumácia grepu pomáha pH v ľudskom organizme vyrovnať.
Grapefruit
4.9 (97.78%) 9 vote[s]

Jedna odpoveď

  1. Ján Mekyš

Vyjadri svoj názor