Mineola

Mineola – alternatíva k pomaranču

Prezýva sa aj ako „Medový zvonček“ vďaka jeho tvaru nápadne pripomínajúci zvon. Minneola tangelo je hybrid medzi mandarínkou a grapefruitom. Mineola sa vyznačuje sladko kyslastou šťavou.

[su_box title=“Detoxikačné produkty“ box_color=“#8bc34a“]Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu [wp-svg-icons icon=“arrow-right-3″ wrap=“i“][/su_box]

Popis

  • Sú šťavnaté a majú relatívne málo, ak vôbec nejaké semená.
  • Majú tenkú šupku, vďaka ktorej sa dobre šúpu.
  • Sú lákavé aj na pohľad. Majú červeno-oranžovú farbu .
  • Majú mierne zvonovitý tvar s vyčnievajúcim „nosom „
  • K dispozícii sú od januára do apríla.
  • Majú sladko-kyslú chuť.
  • Majú tendenciu niesť dobrú úrodu každý druhý rok. V severnej pologuli ovocie zreje v období od decembra do februára, v januári je vrchol úrody.

Mineola a jej pôvod

Mineola vznikla v Orlande na Floride. Bola vyšľachtená z grapefruitu Duncan a mandarínky Dance. Keďže citrus Orlando už existoval, nesie meno podľa ďalšieho floridského ovocného centra mineola.

Prvé kríženie vykonal Dr Walter T. Swingle v Eustis na Floride v roku 1897 a Dr. Herbert J. Webber v Riverside v Kalifornii v roku 1898. Mineola sa stala rýchlo populárnym ovocím. Jeho atraktívne farby, vynikajúca chuť a nízky obsah kôstok ju popularizoval na Floride, kde má v súčasnosti obmedzený hospodársky význam. Veľký záujem o toto ovocie je v kultúrach elevácie púštnych oblastiach nízkej Arizony a Kalifornie, kde bolo hlásených 594 akrov v roku 1964.

Mineola je v skutočnosti odrodou ovocia známeho ako Tangelo, ktoré sa objavilo už pred viac ako 300 rokmi v juhovýchodnej Ázii. Tento citrus je krížencom mandarínky s pomelom. Spojením ich anglických názvov (tangerín a pomelo) vzniklo práve označenie tangelo. Zo svojich predkov si citrus vzal to najlepšie a perfektne ich skĺbil. Po mandarinke tangelo zdedilo sladkú chuť a pomelo dodalo ovociu jeho šťavnatosť. Rovnako chutí aj Mineola.

Charakteristika

[su_list icon=“icon: lightbulb-o“]

  • Každých 109 gramov organickej mineoly obsahuje len 70 kalórií. Rovnako ako ostatné citrusové plody je mineola vynikajúcim zdrojom vitamínu C a kyseliny listovej a je tiež dobrým zdrojom draslíka a vlákniny, čo predstavuje zdravý prírastok do nášho jedálnička.
  • Jeden plod obsahuje 43 kal. Tiež ho môžete oceniť pre ich vysoký obsah vitamínu C, A a železa.
  • Silný vitamín C je základ pre tvorbu a prenos kolagénu do dermis (vnútorná časť kože), preukazuje silné antioxidačné vlastnosti a zohráva dôležitú úlohu pri redukcii pigmentových škvŕn.
  • Voľné radikály vyvolané UV žiarením sú zodpovedné za 95% prípadov predčasného starnutia kože. Používanie vhodného antioxidantu akým je vitamín C je preto základom pre minimalizáciu viditeľných známok starnutia.
  • Vitamín A je nevyhnutný preto, aby naše telo malo normálny rast a vývoj. Je dôležitým prvkom aj pre udržanie zdravia a našich kostí a zubov. Medzi jeho benefity pre naše telo určite patrí aj to, že sa podieľa na ochrane sliznici proti infekciám. Je tiež dôležitý pre tvorbu pigmentu a ako je asi všetkým dobre známe, je dôležitý aj pre náš zrak.
  • Organická mineola má nízky obsah kalórií, obsahuje vlákninu a môže tiež pomôcť pri kontrolovaní hladu. Vďaka mineole si udržíte dlhšie pocit sýtosti. Tiež pomáha znížiť kalorický príjem, ktorý môže pomôcť pri chudnutí.
  • Odborníci sa zhodujú na tom, že toto ovocie má protirakovinotvorné vlastnosti a preto sa odporúča jeho pravidelná konzumácia, ktorá slúži ako prevencia proti rakovine. Mineola, tak ako ja väčšina citrusových plodov, obsahuje výnimočne vyváženú kombináciu protirakovinnotvorných látok, medzi ktoré sa radia flavonoidy, limonoidy, pektin a vitamín C. Tiež vám môžu pomôcť v boji s infekciami, priaznivo pôsobia na imunitu, vďaka ním je organizmus silnejší a dopĺňajú stratu minerálov. Svoje uplatnenie našli aj v boji proti chrípke a horúčke.
  • Jeden plod poskytuje vášmu telu 13 gramov sacharidov, vrátane 2 gramov pre srdce prospešnej a zdravej vlákniny, 9 gramov cukru a 1 gram bielkovín.

[/su_list]

Nutričné hodnoty

Mineola a ďalšie citrusové plody sú bohaté na vitamín C, kyselinu listovú, draslík, pektín a fytochemikálie. Jedna mineola vám dáva 100 percent dennej odporúčanej dávky vitamínu C, živiny a antioxidantov, ktoré sú zodpovedné za blokovanie voľných radikálov, produkujúce kolagén a tiež sú zodpovedné za budovanie a opravy telesných tkanív. Podľa odborníkov na zdravú výživu a dietológov by mal dospelý jedinec zjesť najmenej 2,5 šálky ovocia a zeleniny každý deň.

Organická mineola je dobrým zdrojom draslíka s 220 miligramami na porciu. Draslík pomáha zlepšiť krvný tlak tým, že pôsobí proti účinkom sodíka. Aby bol váš krvný tlak pod kontrolou, American Heart Association odporúča prijímať 4,700 miligramov draslíka denne.

Kyselina listová je jedným zo základných vitamínov skupiny B, ktorý pomáha nášmu telu vytvárať nové bunky. To je dôležité najmä pre ženy v reprodukčnom veku, pretože pomáha predchádzať vrodeným chybám, ako je rázštep chrbtice a anencefália. Ženy potrebujú 400 až 800 mikrogramov kyseliny listovej denne. Organická mineola je dobrým zdrojom kyseliny listovej a môže pomôcť ženám splniť ich každodenné potreby, ktoré poskytujú 80 percent dennej hodnoty v jednom plode. 

  • Kalórie – 70
  • Tuk -0
  • Sacharidy-13 g
  • Bielkoviny – 1g

Ako pestovať Mineolu?

mineola pestovanie

Mineola by mala byť skladovaná v chladnom a dobre vetranom mieste. Typické skladovanie mineoly je najlepšie v rozmedzí teplôt od 7-9 stupňov Celzia. Ak ich uchováte v chladničke, môžu vám vydržať až dva týždne.

Energeticky rastie do značnej veľkosti. Plod je guľatý s výrazným krkom a hladkou červeno-pomarančovou kôrou, ktorú je možné olúpať. Chuť je bohatá a ovocie je skutočne šťavnaté, pri zahryznutí môžete pocítiť nádych grapefruitu, ktorý je príznačný svojou horkosťou.

Organické a neorganické mineoly ponúkajú takmer identické množstvo živín. Niektorí pestovatelia sa rozhodnú organicky pestované plodiny obmedziť vystaveniu pesticídom, ale aj plody mineoly, ktoré nesú so sebou označenie ako „100 percent organické“ nemusia byť úplne bez patogénov a pesticídov. Ak máte obavy o obsah výživy alebo možnosti vystavenia pesticídov vášho ovocia, snažte sa ich zakúpiť v sezóne a nezabudnite dôkladne umyť šupku.

Šalát z Mineoly

Zloženie

1 nakrájaná dusená šalotka

2 čl octu

1 čl horčice

2 čl olivový olej

šťava z jednej Mineoly

2 čl jemne strúhaný parmezán

 Postup:

Zmiešajte všetky prísady v mixéri, kým sa nevytvorí hladká zmes.

Kokosové krevety so šalátom Mineola

Môžete ho použiť ako prvý chod, ale aj ako predjedlo.

Časová náročnosť: 45 minút

Celkový čas: 45 minút

Počet porcii: 6

Zloženie

1 nakrájaný pór

1/2 jemne nasekanej červenej papriky

1 šálka olúpanej a nakrájanej MINEOLA

2 lyžičky jalapeno mletého korenia

¼ šálky nasekaných lístkov koriandra

1 ¼ lyžičky soli

2 veľké vajcia

1 šálka hladkej múky

1 ½ lyžičky papriky

½ lyžičky cesnakového prášku

2 šálky nesladeného kokosu

surové krevety

[su_note note_color=“#bcffc6″ radius=“7″][su_button url=“https://detoxtela.sk/prodetox-nákup“ style=“stroked“ background=“#f31300″ color=“#ffffff“ size=“6″ center=“yes“ radius=“0″ icon=“icon: shopping-cart“ text_shadow=“0px 0px 0px #000000″]Prejsť do obchodu Prodetox[/su_button][su_service title=“Prodetox“ icon=“https://detoxtela.sk/wp-content/uploads/2016/10/prodetox.jpg“ size=“80″]Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.[/su_service]

[su_divider top=“no“ style=“dotted“]

[su_button url=“https://detoxtela.sk/blendea-shop“ style=“stroked“ background=“#f31300″ color=“#ffffff“ size=“6″ center=“yes“ radius=“0″ icon=“icon: shopping-cart“ text_shadow=“0px 0px 0px #000000″]Prejsť do obchodu Blendea[/su_button][su_service title=“Blendea“ icon=“https://detoxtela.sk/wp-content/uploads/2016/09/blendea.png“ size=“80″]Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.[/su_service][/su_note]

 Postup:

1.Predhrejte rúru na 230º. Pripravte si veľký plech na pečenie.

2.Zmiešajte pór, papriku, sekané citrusy, Jalapeno korenie, koriander a ¼ lyžičky soli v kuchynskom robote alebo mixéry.

3.Rozbite vajcia v malej miske. Rozšľahajte múku, papriku a cesnakový prášok v inej malej miske. Zmiešajte kokos a zvyšnú 1 lyžička soli v tretej miske.

4.Očistite krevety. Obaľte krevety v zmesi s múkou. Namočte vo vajci a potom obaľte v kokose. Krevety položte na pripravený plech. Pečieme, kým krevety nezhnednú, približne 10 až 12 minút. Podávajte so šalátom.