Ačokča

Ačokča alebo paprikouhorka

Kaywa alebo ačokča je bylinná réva pestovaná pre jedlé zrelé ovocie, ktoré sa používa predovšetkým ako zelenina. Kaywa je známa iba z kultivácie a jej plody hojnej veľkosti naznačujú, že sa jedná o plne domestikované plodiny. Jej použitie siaha mnoho storočí dozadu.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

V Európe je táto zelenina málo známa. Vzhľadom je podobná paprike a chuťou uhorke. Vajcovité struky majú v kuchyni všestranné použitie, možno ich konzumovať aj surové. Je známa tiež pod názvami divoká uhorka, či mexická uhorka (zrejme vďaka svojmu pôvodu Pestuje sa ako v Mexiku tak aj v Peru a v častiach juhovýchodnej Ázie. V Mexiku sa nazýva pepino Hueco (= dutá, prázdna uhorka) – zrejme kvôli nízkemu podielu dužiny. Bobuľovité plody lúčovitého tvaru so špicatým vrškom dosahujú dĺžku 5-10 cm.

Zrelý plod je svetlo zelenej farby, splošteného tvaru podobného uhorke, je dutý s niekoľkými čiernymi semenami pripomínajúce kôru stromov. Listy sú rozdelená do niekoľkých lalokov. V Strednej a Južnej Amerike sú plody konzumované surové alebo varené po odstránení semien. Sú tiež pripravené ako plnená paprika.

Pôvod

Domestikovaná bola v Andách a tradične distribuovaná z Kolumbie do Bolívie. Ačokča sa teraz pestuje v mnohých častiach Strednej Ameriky. Kultúra Moche mala fascináciu v poľnohospodárstve a zobrazovala ho aj vo svojom umení. Ačočka bola často predstavovaná v ich keramike.

Ačokča a význam pre zdravie

V surovom stave rastlina pomáha ako veľmi dobrý prípravok proti cukrovke. Používa sa pri liečbe respiračných chorôb. Šťava lieči zápal ucha. Odvar z dvoch plodov bez semienok v litri vody slúžia ako diuretikum. Listy prikladané na zapálenú časť tela majú protizápalové účinky. Tvrdý sušený plod sa dnes bežne používa pri liečbe aj prevencii porúch obehového systému. Uvádza sa, že plod znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pretože zbavuje cievne steny cholesterolových plátov a znižuje krvný tlak.

V herbálnej medicíne v Peru sa z tejto plodiny pripravuje čajový odvar, ktorý sa používa pre reguláciu vysokého krvného tlaku. Semená sú tiež sušené a drvené a rozpustené v 1 gramových dávkach pre črevné parazity. Semená alebo plody sa tiež odporúča konzumovať pri poruchách zažívacieho traktu. Listy sú považované za hypoglykemické a pripravuje sa z nich odvar, ktorý je vhodný pre diabetikov. Plody sú varené v mlieku a pomáhajú v liečbe angíny. Ovocné šťavy sú tiež vhodné pre ľudí s vysokým obsahom hladiny cholesterolu, hypertenziou, angínou, arteriosklerózou, obehovými ťažkosťami, diabetesom atd. Ovocie alebo listy sú varené v olivovom oleji a používajú sa na vonkajšie použitie a majú protizápalové a analgetické vlastnosti. Korene sa používajú na čistenie zubov.

Hlavné použitie: 

  • Lieči vysoký cholesterol
  •  Odporúča sa užívať pri vysokom krvnom tlaku a obehových problémoch
  • Liečba diabetesu
  • V prípade gastrointestinálnych problémoch
  • Používa sa ako lokálne analgetikum

 

Ako pestovať?

ačokča pestovanie

Ačokča, je teda tekvicovitá rastlina z Južnej Ameriky. Odporúča sa predpestovanie a výsadba, keď skončia posledné mrazy. Ako väčšina tekvicovitých plodov aj ačočka miluje živiny. Za dostatok živín a tiež  za dostatok vody a tepla sa vám odmení výškou. Môže narásť aj cez 10 cm za rok. Ačočku nikdy nepestujte v blízkosti hrozna. Nijako obzvlášť si nevadia, ale ačokča utvorí tak hustý porast, že sa potom réva veľmi ľahko zaplesní .Naopak, kamaráti sa s fazuľou. Medzi ľuďmi je ačokča známa tiež, ako paprikookurka. Tvarom sa podobá paprike, možno čiastočne aj dutým vnútrom. Chuťou potom uhorke. Ako uhorka je vhodná na nakladanie do octu. Staršie plody začínajú byť vo vnútri duté.

Prvé plody dozrievajú pravidelne koncom júla. K rastu potrebujú hlavne vodu, k naštartovaniu silného rastu sa odporúča ju počas júna raz prihnojiť žihľavovým zákvasom. Po ňom naberie rýchly rast. Viackrát sa to neodporúča opakovať, pretože by stále rástla do zelenej hmoty a nedávala by plody.

Sú tepelne tolerantné (ale je potrebné pravidelné zavlažovanie). Sú tolerantné aj k chladnejším podmienkam, ale nie k mrazu. Je požadované dlhé vegetačné obdobie pre produkciu ovocia v rozsahu 90-110 dní.

V skutočnosti viniče ačokči môžu pôsobiť aj ako okrasa vo vašej záhrade. Rázna, ale za to ľahká viná réva rýchlo pokryje mreže pri oknách alebo altánok. Môžete si tak ozdobiť svoju záhradku exotickými vyzerajúcimi dlaňovitými listami.

Ako pri väčšine plodovej zeleniny mali by ste sa aj o ačokču náležite starať, aby zostala produktívna. Dobre udržiavaná ačokča vydrží plodná až do mrazov.

Ačokča a využitie v kuchyni

Mladé plody sa konzumujú surové a staršie plody varené. Obdobia úrody sú 2-3 týždne. Plody ačočky majú jemnú chuť podobnú uhorke. Ovocie má veľkú dutinu, v ktorej sú semená.

Peru a Bolívia majú dlhú históriu použitia ačokči vo svojej miestnej kuchyni. Existuje toľko spôsobov ako pripraviť tradičné plnené ačokčo. Môžete ich pridať do rôznych receptov a dokonca s nimi môžete vykúzliť tie najlepšie makaróny so syrom, ktoré sú tak obľúbené v Spojených štátoch.

Nezrelé plody ačokči sú chutné a chuťou a textúrou je veľmi podobná uhorke. Aočkči môžete jesť buď surové alebo varené. Odporúča sa variť tvrdšie plody. Varená plodina chuťou pripomína menej uhorku, ale skôr zmes artičokov, fazule a zelenej papriky.

Mladé ačokči použite do zeleninových šalátov. Zrelé plody môžu byť nakrájané na pizzu, vmiešané do karí, obaľované a vyprážané alebo substituované v každom recepte, v ktorom sa nachádza aj zelená paprika.

Konzumujú sa surové, dusené alebo varené, použitie aj príprava je obdobná ako u paprík. Plody možno aj nakladať spoločne s uhorkami, cibuľkami a karotkou do sladkokyslých nálevov alebo nakrájané na menšie kúsky sa môžu sušiť a cez zimu sa potom použijú v kuchyni napr. do rôznych zeleninových polievok. Malé plody majú za surova hráškovú chuť, konzumujú sa celé. Väčšia plody je lepšie rozrezať, pretože môžu obsahovať tvrdé semienka, ktoré je vhodné pred konzumáciou odstrániť.

Konzumujú sa surové, dusené alebo varené, použitie aj príprava je obdobná ako u paprík. Plody možno aj nakladať spoločne s uhorkami, cibuľkami a karotkou do sladkokyslých nálevov alebo nakrájané na menšie kúsky sa môžu sušiť a cez zimu sa potom použijú v kuchyni napr. do rôznych zeleninových polievok. Malé plody majú za surova hráškovú chuť, konzumujú sa celé. Väčšia plody je lepšie rozrezať, pretože môžu obsahovať tvrdé semienka, ktoré je vhodné pred konzumáciou odstrániť.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Ačokča plnená s gréckym jogurtom

• 2 šálky gréckeho jogurtu

• 6 alebo viac zrelých plodov ačokči ovocia, dutých, ale stále zelených nakrájaných na polovice a nezabudnite odstrániť semená.

• 1/2 šálky nakrájanej nezrelej (pevnej) ačokči alebo uhorky

• 1 šálka na kocky nakrájanej paradajky, odčerpatje prebytočnú tekutinu (voliteľne) • 1 strúčik mletého cesnaku (voliteľne)

• 2 lyžice citrónovej šťavy

• 2 polievkové lyžice mletého čerstvého kôpru

 

 Postup:

1.Zmiešajte jogurt s nakrájanou nezrelou ačokčou (alebo uhorka), citrónovou šťavou, kôprom a voliteľnou paradajkou a / alebo cesnakom. Jemne miešajte, kým sa hmota dobre premieša.

2.Zmixujte zmes a umiestnite ju do dutých zrelých na polovicu nakrájaných ačokčiek.

3.Ako oblohu môžete použiť kôpor.

4.Servírujte

Ačokča
3 (60%) 2 vote[s]

Jedna odpoveď

  1. Ľubica Daubnerová

Vyjadri svoj názor