Pór

Pór – zelenina z Prednej Ázie

Vďaka svojej jedinečnej kombinácii flavonoidov a živín obsahujúcich síru, zelenina z čeľade allium patrí  medzi základné potraviny, ktoré by ste mali každodenne prijímať. Výskumy dokázali, že by sme mali zjesť aspoň jednu porciu zeleniny z čeľade allium, medzi ktoré patrí aj pór, cesnak, cibuľa.  Ak ste sa rozhodli pre pór, mali by ste skonzumovať aspoň jednu šálku nasekaného póru vo vašej potrave.
Mnohí ľudia nie sú oboznámení s tým ako variť pór alebo ako ho začleniť čo najzdravším spôsobom do svojho stravovania. Odporúča sa ich rezať na veľmi tenko a ich príprava spočíva v opražení na panvičke alebo ich pridaním do ďalších jedál. Rovnako ako ich príbuzní cesnak a cibuľa, nechajte pór odpočívať po dobu najmenej 5 minút po strihaní a pred varením.

Pór vyzerá  ako veľká jarná cibuľka, ktorá má veľmi malú cibuľku a dlhú bielu valcovitú stonku z niekoľkých vrstiev, ktoré prúdia do zelených, pevne zabalených, plochých listov. Zvyčajne dorastá do výšky asi 30 centimetrov a na dĺžku má 3 až 7 centimetrov. Je vybavený  príjemnou vôňou a chuťou, ktorá pripomína šalotku, ale jej chuť je sladšia a jemnejšia. Divoký pór dosahuje omnoho menšiu veľkosť a má intenzívnejšiu a silnejšiu chuť . K dispozícii sú na krátku dobu každý rok a často sú vyhľadávané na trhu poľnohospodárov, keď sú v sezóne.

S jemnejšou a sladšou chuťou v porovnaní s cibuľou, pór sa môže pridať do rôznych receptov bez toho, aby jeho chuť prebíjala iné prísady.  Aj keď je k dispozícii po celý rok, na jar sú v ich plnej kráse a vtedy sú aj najžiadanejšie.

Flavonoidy obsiahnuté v póre sú najviac koncentrované vo svojich spodných listoch a v oblasti cibuľky.

Pôvod

Pór má dlhú a bohatú históriu a keď chceme vypátrať jeho pôvod, musíme sa vrátiť späť vo staroveku. Táto zelenina pochádza z centrálnej Ázie, kde bola pestovaná po tisíce rokov a potom sa dostala aj do Európy.
Tiež bol cenený aj u starovekých Grékov a Rimanov, ktorý si ho vážili pre jeho blahodárne účinky na hlasivky. Grécky filozof Aristoteles pripisoval svoj jasný jarabí hlas práve pravidelnej konzumácii póru, zatiaľ čo rímsky cisár Nero vraj jedol pór každý deň, aby bol jeho hlas silnejší.

Rimania prišli s  myšlienkou zaviesť pór do Spojeného kráľovstva, kde by bol schopný prekvitať, pretože je schopný vydržať aj chladné počasie. Dosiahol vážený stav vo Walese, kde slúži ako národný symbol tejto krajiny. V súčasnej dobe je to dôležitá  zelenina v mnohých severných európskych kuchyniach a je pestovaný v mnohých európskych krajinách.

Význam pre zdravie

Pór, ako aj cesnak a cibuľa, patrí do skupiny zeleniny nazývanej Allium. Vzhľadom k tomu má podobné účinky na telo ako aj cibuľa a cesnak a patria medzi zeleniny, ktoré sú pre zdravie človeka veľmi prospešné.

Kardiovaskulárna ochrana

Pór obsahujú významné množstvo flavonoidov. Bolo opakovane preukázané, že pomáhajú chrániť obloženie našich krvných ciev pred poškodením, vrátane poškodenia v dôsledku pôsobenia príliš reaktívnej molekuly kyslíka. Je zaujímavé, že jeden z mechanizmov zapojených do tejto ochrany ciev môže zahŕňať zvýšenie produkcie oxidu dusnatého (NO), čo je prirodzene sa vyskytujúci plyn, ktorý prispieva k rozšíreniu a relaxácii ciev, rovnako ako aj k zníženiu produkcie tejto látky, ktorá blokuje produkciu NO.

Často prehliadaná látka v póre je ich dôležitá koncentrácia vitamínu B a kyseliny listovej. Kyselina listová je prítomná v póre v jednej zo svojich bioaktívnych foriem (5-methyltetrahydrofolátu alebo 5MTHF) a je prítomná v celej rastline (nielen v listoch a cibuľke). Kyselina listová je kľúčovým zdrojom vitamínov skupiny B, ktoré sú dôležité pre podporu nášho kardiovaskulárneho systému, pretože pomáhajú udržiavať hladiny homocysteínu v rovnováhe. Príliš vysoké hladiny homocysteínu sú rizikovým faktorom pre rad kardiovaskulárnych ochorení.

Pór obsahuje správne  koncentrácie antioxidačných polyfenolov. Tieto polyfenoly zohrávajú priamu úlohu pri ochrane našich ciev a krvných buniek pred oxidačným poškodením. Celkový obsah polyfenolov (TPC) v póre  je v priemere asi 33 mg ekvivalentu kyseliny gallovej (GAE) na 100 gramov v čerstvej jedlej časti.

Obsahuje  mnoho antioxidantov, ktoré konverzujú na allicín. Allicín poskytuje dostatok dôležitých vlastností pre telo, ako napríklad anti-bakteriálne, anti-vírusové a anti-hubové vlastnosti a zníženie cholesterolu tým, že bráni vzniku škodlivých enzýmov v pečeňových bunkách. Ďalším významným prínosom je 52% denná potreba vitamínu K a viac ako 29% dennej požiadavky na príjem vitamínu A.

Pór obsahujú zdravé množstvo kyseliny listovej, ktorá je potrebná  pre správnu DNA a delenie buniek, rovnako ako niacín, riboflavín, horčík pre zdravé kosti a tiamín. Dostatočný príjem počas tehotenstva môže pomôcť zabrániť defekty neurálnej trubice u novorodencov.

Nutričné hodnoty

pór pestovanie

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Využitie v kuchyni

S vlastným súborom nutričných výhod a chuťou, pór bol súčasťou ľudskej stravy už po tisíce rokov. obsahujú silné antioxidanty, ktoré sú schopné odvrátiť choroby a eliminujú poškodenie buneik voľnými radikálmi a významná je aj prítomnosť quercetinu, ktorý bojuje s rakovinou.

Je jedna zo svetovo najstarších zelenín, ktorá pridáva lahodnú chuť do pokrmov. Slúži ako miernejšia a menej štipľavá náhrada cibule.

Odrežte zelené vrcholky póru a odstráňte vonkajšie tuhé listy. Odrežte koreň a nakrájajte pór pozdĺžne na polovicu. Pór dobre opláchnite pod tečúcou vodou. Režte pór do dĺžky 5-6 centimetrov. Uistite sa, že ho krájate na tenko, skrátite tak dobu varenia. Nechajte pór sedieť po dobu aspoň 5 minút pred varením.

Pór musí byť pevný a rovný s tmavo zelenými listami a bielou spodnou časťou stonky. Kvalitný nebude zažltnutý alebo zvädnutý, ani nemá cibuľku, ktorá má praskliny alebo modriny. Príliš veľký pór je všeobecne viac vláknitej štruktúry, kupujte iba tie, ktoré majú priemer dva a pol až štyri centimetre. Pór je k dispozícii po celý rok, aj keď svoju sezónu má na začiatku jari.

Čerstvý pór by mal byť skladovaný v chladničke, kde sa udrží  svieži na jeden až dva týždne. Voľné balenie do plastového vrecka im pomôže udržať ich vlhkosť. Varený pór ľahko podlieha  skaze, aj keď ho uchovávate v chladničke,  zostane svieži asi iba dva dni. Môžete skladovať aj v mrazničke po dobu asi troch mesiacov.

Niekoľko rýchlych servírovacie nápadov

  1. Spravte si zdravé soté z póru a feniklu. Ozdobte ho  čerstvou citrónovou šťavou a tymianom.
  2. Pridajte nadrobno nasekaný do šalátov.
  3. Pripravte si studenú polievku z vareného pyré s pórom a zemiakmi.
  4. Pridajte  do vývaru a duseného mäsa pre ozvláštnenie chuti..
  5. Dusený pór, sypaný fenikel alebo horčičné semienka tvoria nádhernú prílohu k podávaniu rýb, hydiny alebo steaku.
  6. Pridajte ho nakrájaný do svojej obľúbenej omelety.

Vyjadri svoj názor