Kaleráb

Popis

Kaleráb, z lat. brassica oleracea var. gongylodes, patrí medzi hlúbovú zeleninu. Väčšinou je okrúhleho tvaru – hľuzy. Existuje veľa rozličných odrôd aj druhov kalerábu. Najčastejšie môžeme vidieť kaleráb zelenej alebo fialovej farby. Kaleráb má vysoký obsah železa, horčíka a mangánu. Tým, že obsahuje veľa draslíka, môže vyvážiť naše nezdravé stravovacie návyky.

Pôvod

Kaleráb pochádza z oblasti severnej Európy (Stredomoria). Tam sa vypestoval práve vďaka skríženiu kapusty a bielej repy alebo kvaky. Postupom času sa rozšíril aj do severnejších oblastí.

Charakteristika

  • Pomáha pri chudnutí
  • Spevňuje naše vlasy aj pokožku
  • Posilňuje náš imunitný systém
  • Zlepšuje nám náladu
  • Zabezpečuje mentálnu sviežosť a koncentráciu
  • Má pozitívny vplyv na srdce
  • Zabezpečuje nášmu telu energiu a vitalitu
  • Pomáha nám prekonávať stres
  • Zabezpečuje optimálnu hladinu hormónov
  • Pomáha predchádzať rôznym infekciám
  • Urýchľuje vylučovanie žlče a jej transport do čriev
  • Stimuluje okysličenie a dýchanie buniek
  • Reguluje stolicu
  • Podporuje bunkový metabolizmus a krvotvorbu
  • Má močopudné účinky
  • Posilňuje naše srdce
  • Pomáha nám redukovať hmotnosť

Nutričné hodnoty

Kaleráby patria medzi veľmi výdatné zdroje vitamínov B, C a E. 150 gramov takejto zeleniny nám pokryje dennú spotrebu vitamínu C. Avšak, najviac vitamínov, ako beta-karotén, vápnik ťi vitamín C, obsahujú listy.

100 gramov kalerábu obsahuje:

  • 102 kJ
  • 24 kcal
  • 2 g – bielkoviny
  • 4,1 g – sacharidy
  • 0,2 g – tuky

Minerály v 100 g kalerábu:

Vitamíny v 100 g kalerábu:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať kaleráb?

kalerab pestovanie

Ideálna pôda na pestovanie kalerábu je hlinitá alebo hlinitopiesočnatá pôda, ktorá obsahuje dostatočné množstvo humusu. Ak chceme, aby rast kalerábu prebiehal dobre, stanovisko by malo byť mierne vlhké a lepšie je vyhýbať sa príliš vysokým teplotám.

Kratšiu vegetačnú dobu majú skoré odrody. Je to približne 80 až 100 dní. Skoré odrody vysievame vo februári.
Letné odrody majú približne 100 až 140 dní dobu vegetácie. Začíname ich vysievať v marci alebo v apríli.
Neskoré odrody majú vegetačnú dobu dlhú približne 130 až 170 dní. Vysievame ich na prelome apríla a mája.

Sadenice, ktoré už majú 3 či 4 pravé lístky, vysievame pri skorých odrodách v apríli, pri letných odrodách niekedy v máji alebo v júni a neskoré odrody vysievame najneskôr do polovice júla. Sadenice vysádzame v spone, ktorá má približne 30 x 40 cm. Dávajte si pozor, aby ste sadenice nevysadili príliš hlboko.

Kaleráb nemá rád priame hnojenie maštaľným hnojom a takisto pri nadbytku dusíka sa nám nebudú tvoriť hľuzy. Hnojivo je ideálne podávať v dvoch dávkach. Prvá dávka je pri výsadbe a druhá dávka je počas vegetácie.
Záhony s kalerábmi vždy udržujeme bez burín a môžeme ich pravidelne okopávať. Nezabúdajme ani na pravidelnú a tiež rovnomernú zálievku.

Vedeli ste, že…?

  • Mladé, čerstvé kaleráby majú sladkú chuť, ktorá sa podobá na mix reďkovky a uhorky.
  • Listy a stonky z kalerábu sú tiež jedlé. Niekedy sa používajú pri dekoráciách pri pokrmoch.
  • Niektoré odrody kalerábov sú pestované ako potrava pre dobytok.
  • Kaleráb obsahuje látky, ktoré môžu zabrániť rozvoju niektorých typov rakoviny.
  • Kaleráb obsahuje dusičnany, preto ho tepelne upravený druhýkrát už nezohrievame!!!
  • Istý čas gurmáni kaleráb odmietali, pretože sa im zdal príliš obyčajný.
  • Kaleráb sa dá veľmi dobre skladovať a dlho vydrží aj v našich chladničkách.
  • Najlepší spôsob ako dostať do seba veľa vitamínov je konzumovať kaleráb práve v surovom stave.

 

Kaleráby plnené mäsom

Náročnosť receptu je stredná.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

  • 4 ks – kaleráb
  • trochu  soľ
  • trochu – maslo na potretie
  • 2 PL – maslo

 

Plnka:

  • 2 PL – olej
  • 1 ks – cibuľa
  • 2 strúčiky – cesnak
  • 200 g – mleté mäso
  • trochu – soľ
  • trochu – mleté čierne korenie
  • 2 ks – vajce
  • trochu – nasekaná petržlenová vňať
  • 1 KL – oregano

 

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si ošúpeme kaleráby. Tie potom krátko povaríme v mierne posolenej vode. Varíme ich takmer domäkka a necháme ich mierne vychladnúť. Zrežeme si vrch kalerábov a vydlabeme ich vo vnútri.
  2. Medzitým si speníme nakrájanú cibuľu na oleji aj spolu s prelisovanými strúčikmi cesnaku. K takejto zmesi pridáme mleté mäso a podľa seba ochutíme soľou a korením. Za občasného miešania jemne opražíme. Vršky a vnútro, ktoré nám ostalo z kalerábov, si nadrobno pokrájame a zmiešame spolu s mäsom, vajciami, oreganom a pokrájanou petržlenovou vňaťou.
  3. Takouto zmesou naplníme naše vydlabané kaleráby. Naplnené ich vložíme do zapekacej misy, ktorú si potrieme maslom. Kaleráby pokvapkáme roztopeným maslom a trochu podlejeme. Rúru si dáme stredne rozohriať a pečieme asi 20 až 25 minút.
  4. Môžeme ešte podľa potreby podlievať. Podávame s ryžou. Prajem dobrú chuť!

Cestoviny s kalerábom

Príprava receptu nám zaberie asi 15 minút. Náročnosť receptu je nízka.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

  • 1/2 ks – kaleráb gigant
  • 2 strúčiky – prelisovaný cesnak
  • 2 ks – jarná cibuľa
  • 8 ks – cherry paradajky
  • podľa chuti – soľ
  • podľa chuti – mleté čierne korenie
  • podľa chuti – mletá sladká paprika
  • podľa chuti – mletá rasca
  • 1 PL – masť
  • 50 g – dusená šunka
  • podľa chuti – uvarené cestoviny
  • trochu – nastrúhaný syr

 

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si šunku aj spolu s jarnou cibuľou nakrájame. Očistíme si kaleráb a jablká si nastrúhame na strúhadle.
  2. Medzitým si cibuľku, prelisovaný cesnak a šunku orestujeme na rozpálenej masti.
  3. K takejto zmesi pridáme nastrúhaný kaleráb. Zmes premiešame a podľa chuti osolíme a okoreníme. Pridáme ešte rascu a mletú papriku. Podlejeme zmes vývarom (môžeme použiť aj vodu, je to na nás) a dusíme až do mäkka. Na záver ešte pridáme nakrájané cherry paradajky.
  4. Hotovú zmes si potom zmiešame s uvarenými cestovinami a posypeme syrom. Prajem dobrú chuť.

Hovädzie mäso zapečené s kalerábom

Náročnosť receptu je nízka.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

  • 4 ks – kaleráb
  • podľa chuti – soľ
  • trochu – olej
  • 2 dl – zeleninový vývar
  • 1 PL – hladká múka
  • 300 g – mleté hovädzie mäso
  • 1 zväzok – mladá cibuľka
  • 3 dl – mlieko
  • 4 ks – vajce
  • 50 g – tvrdý syr

 

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si očistíme a umyjeme kaleráby. Tie potom pokrájame na kolieska a osolíme. Opražíme si ich na oleji, poprášime múkou a podlejeme horúcim vývarom. Kolieska kalerábov dusíme až kým kaleráby nie sú mäkké.
  2. Medzitým si zmiešame mleté hovädzie mäso spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou a soľou. Na dno vymasteného pekáča si rozložíme mäso a prikryjeme ho vrstvou koliečok kalerábov.
  3. V miske si ešte rozšľaháme mlieko s vajcom a soľou. Takúto zmes si nalejeme na kaleráby a na záver ešte posypeme postrúhaným syrom. Necháme si vyhriať rúru a zapečieme.
  4. Môžeme podávať napr. so zemiakovou kašou a s hlávkovým šalátom. Dobrú chuť.

Vyjadri svoj názor