Kvaka

Kvaka – reďkovka či kaleráb?

Popis

Kvaka, z lat. brassica napus subsp. rapifera, patrí medzi koreňovú zeleninu. Podobá sa okrúhlici, ale je o kúsok väčšia a nie je tak pikantná. Môžeme ju vidieť bielej, zelenej, žltej či dokonca fialovej farby. Výzorom sa podobá na mix medzi reďkovkou a kalerábom. Okrem kvaky, ju môžete poznať pod názvom turín alebo runkla.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Kvaka a pôvod

Kvaka sa pestovala už približne 4 000 rokov na Blízkom východe. Obľubovali ju hlavne Rimania a Gréci, a taktiež z nej neskôr vyšľachtili nové druhy. Avšak, dnes už nie je natoľko známa a používaná, pretože ju poväčšine nahradili zemiaky.

Charakteristika

  • Je vysoko bohatá na minerály a vitamíny
  • Má antiseptické účinky
  • Zlepšuje kvalitu našich vlasov, nechtov a dokonca aj pleti
  • Má detoxikačné účinky
  • Prečisťuje naše obličky a močové cesty
  • Pomáha udržiavať naše zuby, kosti a ďasná zdravé
  • Podporuje tvorbu kostného a kĺbového tkaniva
  • Slúži ako prevencia pri vzniku rakoviny
  • Má antibakteriálne účinky
  • Pomáha pri chudnutí
  • Podporuje peristaltiku čriev
  • Chráni a zároveň podporuje naše bunky
  • Podporuje náš tráviaci systém
  • Rýchlejšie hojenie rán
  • Má močopudné účinky
  • Podporuje našu obranyschopnosť
  • Lieči chrípku a kašeľ
  • Pomáha zachovávať zdravé naše reprodukčné orgány a zároveň pôsobí pozitivne na plodnosť
  • Odstraňuje plynatosť
  • Prečisťuje  našu krv
  • Reguluje obsah vody v našom tele

Nutričné hodnoty

100 gramov surovej kvaky obsahuje:

  • 147 kJ
  • 35 kcal
  • 1,7 g – bielkoviny
  • 7 g – sacharidy
  • 3,4 g – vláknina
  • 0,3 g – tuky
  • 86 g – voda

Minerály v 100 g kvaky:

Železo 0,6 mg Zinok 0,7 mg
Vápnik 53 mg Meď 0,05 mg
Horčík 30 mg Selén 1,3 ug
Fosfor 66 mg Mangán 0,3 mg
Draslík 340 mg Sodík 26 mg
Omega 3 kyseliny 58 mg Omega 6 kyseliny 31 mg

Vitamíny v 100 g kvaky:

Vitamín A 3 IU Vitamín E 0,5 ug
Vitamín B1 0,2 mg Vitamín K 0,6 ug
Vitamín B3 1,25 mg Betakarotén 2 ug
Vitamín B6 0,3 mg Kyselina listová 28 ug
Vitamín C 29 mg Kyselina pantoténová 0,5 mg

Varená kvaka (bez soli) obsahuje jemne odlišné hodnoty od surovej. Obsahuje:

  • 172,2 kJ
  • 41 kcal
  • 1,5 g – bielkoviny
  • 9 g – sacharidy
  • 2,2 g – vláknina
  • 0,15 g – tuky
  • 87 g – voda

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať kvaku?

kvaka pestovanie

Kvaka rastie v každej záhradnej pôde, dokonca sa jej darí aj v podhorských miestach, avšak, potrebuje dostatok vzdušnej vlhkosti. Kvaku začíname vysievať niekedy okolo konca apríla až do mája. Vysievame ju do riadkov, ktorú sú od seba vzdialené asi 25 – 30 cm. Môžeme ju pestovať aj z priesad, tie si vysadíme keď budú mať 3 alebo 4 listy, čo je približne asi 6 týždňov po výseve.

Po vysadení kvaku nezabudnime poriadne popolievať. Ostatne už ju okopávame podľa potreby, hlavne aby mala pôda kyprý povrch a nevyskytovala sa v nej žiadna burina.

Úrodu zbierame v období, kedy nám buľvy dostatočne vyrastú, avšak, nesmieme ich nechať v pôde dlhšie ako prídu prvé mrazy, aby nám kvaka nezmrzla. Buľvy zbavíme listov a môžeme ich skladovať napr. v pivnici.

Hrášková polievka s kvakou

Príprava receptu nám zaberie asi 10 minút a tepelná úprava cca 40 minút. Zo zadaných ingrediencií spravíme približne 4 porcie.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

  • 1 ks – cibuľa
  • 1 zväzok – mrkva
  • 1 zväzok – petržlen
  • 1 ks – kvaka
  • 150 g – hrášok
  • maslo
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • 1 čl – cukor
  • petržlenová vňať
  • cestoviny

 

 Postup prípravy receptu:

  1. Ako prvé, si očistíme zeleninu, ktorú si potom nakrájame na menšie kúsky. Medzitým si na masle opražíme do sklovita cibuľu, k nej pridáme 1 čajovú (zarovnanú) lyžičku cukru, nakrájanú zeleninu a pražíme až dokým zeleninu nepustí vlastnú šťavu (približne asi 3 minúty).
  2. Potom celú zmes zalejeme vodou, podľa chuti osolíme a okoreníme. Varíme až dokiaľ nám zelenina nezmäkne. Na záver pridáme závarku, stačia cestoviny, ale niekto napr. pridáva aj strúhané cesto. Potom už len varíme, posypeme petržlenovou vňaťou a na záver odstavíme a môžeme podávať.
  3. Prajem dobrú chuť.

Zeleninový ryžový nákyp

Príprava receptu nám zaberie približne 25 minút + tepelná úprava trvá cca 70 minút. Zo zadaných surovín môžeme spraviť 8 až 10 porcií.

Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať:

  • 1 hrnček – ryža
  • oranžová, červená, biela, žltá – mrkva
  • 1 ks – cibuľa
  • 1/2 ks – kvaka
  • zelená, žltá – cuketa
  • 1 ks – červená paprika
  • soľ
  • 2 PL – olej
  • 100 g – tvrdý syr (Eidam)
  • 1/2 čl – mletá rasca
  • majorán
  • 2 ks – vajce
  • korenie 4 farieb
  • 1/2 čl – červená mletá paprika

 

Petržlenové pesto:

  • 1 hrnček – čerstvá petržlenová vňať
  • 1/3 hrnčeka – mandľové lupene
  • 1 ks – chilli paprička
  • 1 strúčik – cesnak
  • 3 PL – olej
  • 1 PL – citrónová šťava

 

 Postup prípravy receptu:

  1. Výber zeleniny je ľubovoľný, je na vás, čo si zvolíte a hlavne čo vám chutí. Konkrétne tu som použila 4 druhy mrkvy, cuketu, kvaku, červenú papriku a cibuľu. Vy si môžete pridať aj inú zeleninu alebo niektorú z vyššie vymenovaných nepoužiť.
  2. Najskôr si zeleninu pokrájame na menšie kúsky. Tieto kúsky si vložíme do pekáča, posolíme, pokvapkáme olejom a môžeme pridať dve vetvičky čerstvej majoránky. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút.
  3. Medzitým si uvaríme ryžu. Ryžu potom premiešame so soľou,. červenou paprikou, rascou a majoránkou (podľa chuti). K ryži ešte primiešame 2 vajíčka a pokrájaný syr (ideálne na kocky).
  4. Keď prejde 20 minút od pečenia zeleniny, vyberieme ju a pridáme k nej cuketu. Nakoniec všetku zeleninu varíme ešte asi 10 minút.
  5. Keď sa nám zelenina upečie, pridáme ju k ryži a všetko spolu premiešame. Premastíme si formu (môže byť okrúhla, priemer cca okolo 20 cm) a vložíme do nej ryžu aj so zeleninou. A celý nákyp dáme znova piecť do rúry (180 °C) asi ďalších 40 minút.
  6. Medzitým si môžeme pripraviť petržlenové pesto. Najskôr si opečieme mandľové lupienky, treba však dávať pozor, aby sa nám lupienky nepripiekli a príliš nezhnedli. Opečené lupienky si rozsekáme aj spolu s petržlenovou vňaťou, chilli papričkou, cesnakom, olejom a citrónovou šťavou.
  7. Keď sa nám nákyp upečie, vyberieme ho a posypeme petržlenovým pestom. Na záver môžeme ešte ozdobiť napr. pečenými paradajkami.
  8. Dobrú chuť!
Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Dusená kvaka s cviklou

Príprava receptu nám bude trvať približne 10 minút + tepelná úprava trvá okolo 35 minút. Zo zadaných surovín spravíme asi 2 porcie. Náročnosť nie je vôbec ťažká, recept je veľmi jednoduchý.

Na prípravu dusenej kvaky s cviklou budeme potrebovať:

  • 2 ks – kvaka
  • 2 ks – cvikla
  • 5 ks – malé zemiaky
  • olivový olej
  • šťava – z 1/2 citróna
  • štipka soli
  • cukor
  • mäta

 

 Postup prípravy dusenej kvaky a cvikly:

  1. Najskôr si umyjeme všetku zeleninu (nešúpeme ju!) a potom pokrájame na štvrťky. Pokrájanú zeleninu vložíme do pekáča, tam ju ešte osolíme, posypeme cukrom a pokvapkáme olejom a šťavou z polovice citróna. Všetko spolu premiešame a na záver pridáme ešte lístky mäty.
  2. Zeleninu môžeme zakryť alobalom alebo pokrievkou a vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C dusíme asi 35 minút.
  3. Po 35 minútach vyberieme a jedlo je na svete. Môžeme podávať s rozličnými prílohami (hranolčeky, syr, atď).
  4. Dobrú chuť.
Kvaka
5 (100%) 1 vote[s]

Vyjadri svoj názor