Kvaka
V článku nájdete:
Kvaka – reďkovka či kaleráb?
Popis
Kvaka, z lat. brassica napus subsp. rapifera, patrí medzi koreňovú zeleninu. Podobá sa okrúhlici, ale je o kúsok väčšia a nie je tak pikantná. Môžeme ju vidieť bielej, zelenej, žltej či dokonca fialovej farby. Výzorom sa podobá na mix medzi reďkovkou a kalerábom. Okrem kvaky, ju môžete poznať pod názvom turín alebo runkla.
Kvaka a pôvod
Kvaka sa pestovala už približne 4 000 rokov na Blízkom východe. Obľubovali ju hlavne Rimania a Gréci, a taktiež z nej neskôr vyšľachtili nové druhy. Avšak, dnes už nie je natoľko známa a používaná, pretože ju poväčšine nahradili zemiaky.
StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?
Charakteristika
- Je vysoko bohatá na minerály a vitamíny
- Má antiseptické účinky
- Zlepšuje kvalitu našich vlasov, nechtov a dokonca aj pleti
- Má detoxikačné účinky
- Prečisťuje naše obličky a močové cesty
- Pomáha udržiavať naše zuby, kosti a ďasná zdravé
- Podporuje tvorbu kostného a kĺbového tkaniva
- Slúži ako prevencia pri vzniku rakoviny
- Má antibakteriálne účinky
- Pomáha pri chudnutí
- Podporuje peristaltiku čriev
- Chráni a zároveň podporuje naše bunky
- Podporuje náš tráviaci systém
- Rýchlejšie hojenie rán
- Má močopudné účinky
- Podporuje našu obranyschopnosť
- Lieči chrípku a kašeľ
- Pomáha zachovávať zdravé naše reprodukčné orgány a zároveň pôsobí pozitivne na plodnosť
- Odstraňuje plynatosť
- Prečisťuje našu krv
- Reguluje obsah vody v našom tele
Nutričné hodnoty
100 gramov surovej kvaky obsahuje:
- 147 kJ
- 35 kcal
- 1,7 g – bielkoviny
- 7 g – sacharidy
- 3,4 g – vláknina
- 0,3 g – tuky
- 86 g – voda
Minerály v 100 g kvaky:
Železo | 0,6 mg | Zinok | 0,7 mg |
Vápnik | 53 mg | Meď | 0,05 mg |
Horčík | 30 mg | Selén | 1,3 ug |
Fosfor | 66 mg | Mangán | 0,3 mg |
Draslík | 340 mg | Sodík | 26 mg |
Omega 3 kyseliny | 58 mg | Omega 6 kyseliny | 31 mg |
Vitamíny v 100 g kvaky:
Vitamín A | 3 IU | Vitamín E | 0,5 ug |
Vitamín B1 | 0,2 mg | Vitamín K | 0,6 ug |
Vitamín B3 | 1,25 mg | Betakarotén | 2 ug |
Vitamín B6 | 0,3 mg | Kyselina listová | 28 ug |
Vitamín C | 29 mg | Kyselina pantoténová | 0,5 mg |
Varená kvaka (bez soli) obsahuje jemne odlišné hodnoty od surovej. Obsahuje:
Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.
Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu
Zloženie:
- Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
- Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
- Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),
- 172,2 kJ
- 41 kcal
- 1,5 g – bielkoviny
- 9 g – sacharidy
- 2,2 g – vláknina
- 0,15 g – tuky
- 87 g – voda
*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch sa často sa uvádza jednotka IU:
- Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
- Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
- Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
- Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.
Ako pestovať kvaku?
Kvaka rastie v každej záhradnej pôde, dokonca sa jej darí aj v podhorských miestach, avšak, potrebuje dostatok vzdušnej vlhkosti. Kvaku začíname vysievať niekedy okolo konca apríla až do mája. Vysievame ju do riadkov, ktorú sú od seba vzdialené asi 25 – 30 cm. Môžeme ju pestovať aj z priesad, tie si vysadíme keď budú mať 3 alebo 4 listy, čo je približne asi 6 týždňov po výseve.
Po vysadení kvaku nezabudnime poriadne popolievať. Ostatne už ju okopávame podľa potreby, hlavne aby mala pôda kyprý povrch a nevyskytovala sa v nej žiadna burina.
Úrodu zbierame v období, kedy nám buľvy dostatočne vyrastú, avšak, nesmieme ich nechať v pôde dlhšie ako prídu prvé mrazy, aby nám kvaka nezmrzla. Buľvy zbavíme listov a môžeme ich skladovať napr. v pivnici.
Hrášková polievka s kvakou
Príprava receptu nám zaberie asi 10 minút a tepelná úprava cca 40 minút. Zo zadaných ingrediencií spravíme približne 4 porcie.
Na prípravu receptu budeme potrebovať:
- 1 ks – cibuľa
- 1 zväzok – mrkva
- 1 zväzok – petržlen
- 1 ks – kvaka
- 150 g – hrášok
- maslo
- soľ
- čierne mleté korenie
- 1 čl – cukor
- petržlenová vňať
- cestoviny
Postup prípravy receptu:
- Ako prvé, si očistíme zeleninu, ktorú si potom nakrájame na menšie kúsky. Medzitým si na masle opražíme do sklovita cibuľu, k nej pridáme 1 čajovú (zarovnanú) lyžičku cukru, nakrájanú zeleninu a pražíme až dokým zeleninu nepustí vlastnú šťavu (približne asi 3 minúty).
- Potom celú zmes zalejeme vodou, podľa chuti osolíme a okoreníme. Varíme až dokiaľ nám zelenina nezmäkne. Na záver pridáme závarku, stačia cestoviny, ale niekto napr. pridáva aj strúhané cesto. Potom už len varíme, posypeme petržlenovou vňaťou a na záver odstavíme a môžeme podávať.
- Prajem dobrú chuť.
Zeleninový ryžový nákyp
Príprava receptu nám zaberie približne 25 minút + tepelná úprava trvá cca 70 minút. Zo zadaných surovín môžeme spraviť 8 až 10 porcií.
Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať:
- 1 hrnček – ryža
- oranžová, červená, biela, žltá – mrkva
- 1 ks – cibuľa
- 1/2 ks – kvaka
- zelená, žltá – cuketa
- 1 ks – červená paprika
- soľ
- 2 PL – olej
- 100 g – tvrdý syr (Eidam)
- 1/2 čl – mletá rasca
- majorán
- 2 ks – vajce
- korenie 4 farieb
- 1/2 čl – červená mletá paprika
Petržlenové pesto:
- 1 hrnček – čerstvá petržlenová vňať
- 1/3 hrnčeka – mandľové lupene
- 1 ks – chilli paprička
- 1 strúčik – cesnak
- 3 PL – olej
- 1 PL – citrónová šťava
Postup prípravy receptu:
- Výber zeleniny je ľubovoľný, je na vás, čo si zvolíte a hlavne čo vám chutí. Konkrétne tu som použila 4 druhy mrkvy, cuketu, kvaku, červenú papriku a cibuľu. Vy si môžete pridať aj inú zeleninu alebo niektorú z vyššie vymenovaných nepoužiť.
- Najskôr si zeleninu pokrájame na menšie kúsky. Tieto kúsky si vložíme do pekáča, posolíme, pokvapkáme olejom a môžeme pridať dve vetvičky čerstvej majoránky. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút.
- Medzitým si uvaríme ryžu. Ryžu potom premiešame so soľou,. červenou paprikou, rascou a majoránkou (podľa chuti). K ryži ešte primiešame 2 vajíčka a pokrájaný syr (ideálne na kocky).
- Keď prejde 20 minút od pečenia zeleniny, vyberieme ju a pridáme k nej cuketu. Nakoniec všetku zeleninu varíme ešte asi 10 minút.
- Keď sa nám zelenina upečie, pridáme ju k ryži a všetko spolu premiešame. Premastíme si formu (môže byť okrúhla, priemer cca okolo 20 cm) a vložíme do nej ryžu aj so zeleninou. A celý nákyp dáme znova piecť do rúry (180 °C) asi ďalších 40 minút.
- Medzitým si môžeme pripraviť petržlenové pesto. Najskôr si opečieme mandľové lupienky, treba však dávať pozor, aby sa nám lupienky nepripiekli a príliš nezhnedli. Opečené lupienky si rozsekáme aj spolu s petržlenovou vňaťou, chilli papričkou, cesnakom, olejom a citrónovou šťavou.
- Keď sa nám nákyp upečie, vyberieme ho a posypeme petržlenovým pestom. Na záver môžeme ešte ozdobiť napr. pečenými paradajkami.
- Dobrú chuť!
Dusená kvaka s cviklou
Príprava receptu nám bude trvať približne 10 minút + tepelná úprava trvá okolo 35 minút. Zo zadaných surovín spravíme asi 2 porcie. Náročnosť nie je vôbec ťažká, recept je veľmi jednoduchý.
Na prípravu dusenej kvaky s cviklou budeme potrebovať:
- 2 ks – kvaka
- 2 ks – cvikla
- 5 ks – malé zemiaky
- olivový olej
- šťava – z 1/2 citróna
- štipka soli
- cukor
- mäta
Postup prípravy dusenej kvaky a cvikly:
- Najskôr si umyjeme všetku zeleninu (nešúpeme ju!) a potom pokrájame na štvrťky. Pokrájanú zeleninu vložíme do pekáča, tam ju ešte osolíme, posypeme cukrom a pokvapkáme olejom a šťavou z polovice citróna. Všetko spolu premiešame a na záver pridáme ešte lístky mäty.
- Zeleninu môžeme zakryť alobalom alebo pokrievkou a vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C dusíme asi 35 minút.
- Po 35 minútach vyberieme a jedlo je na svete. Môžeme podávať s rozličnými prílohami (hranolčeky, syr, atď).
- Dobrú chuť.