Baklažán

Purpurová zelenina plná zdraviu prospešných látok

Popis

Baklažán je dlhé roky cenená zelenina pre svoju hlboko purpurovú farbu, lesklú krásu, ako aj  pre svoju jedinečnú chuť a textúru. Baklažány sú teraz k dispozícii na trhoch v priebehu celého roka, ale najväčšia sezóna prebieha od augusta do októbra.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Baklažán patrí do čeľade ľulkovité, kde patria tiež paradajky, papriky a zemiaky. Rastie podobne ako paradajka. Rôzne odrody sa mierne líšia chuťou i textúrou. Všeobecne však môžeme popísať, že má baklažán príjemnú chuť s horkastým nádychom a hubovitou štruktúrou. V mnohých receptoch plní  baklažán úlohu v tom, že funguje ako doplnková látka, ktorá vyvažuje okolité chute ostatných výraznejších zložiek.

Jedna z najpopulárnejších odrôd baklažánu v Severnej Amerike vyzerá ako kríženec vajca a hrušky. Koža je lesklá a tmavo purpurovej farby, zatiaľ čo vnútro je krémovej farby a hubovitej konzistencie. Vo vnútri sú semená usporiadané do kužeľovitého tvaru.

Baklažán je dostupný aj v iných farbách, vrátane levanduľovej, zelenkavej, oranžovej, žltej a bielej farby. Nájdeme ho aj v rôznych tvaroch a veľkostiach.  Baklažán môže byť vo veľkosti malej paradajky, ale nájdeme ho aj vo veľkosti cukety.

História

Dávni predkovia baklažánu rástli divoko v Indii a boli najprv kultivovaní v Číne v 5. storočí. Baklažán bol zavedený do Afriky pred stredovekom a potom sa zaviedol aj do Talianska, do krajiny, s ktorou bol dlho spájaný v 14. storočí. Následne sa rozšíril do celej Európy a bol obľúbený aj na Strednom východe. O storočie neskôr bol prinesený na západnú pologuľu európskymi prieskumníkmi. Dnes sú hlavnými pestovateľmi baklažánu Taliansko, Turecko, Egypt, Čína a Japonsko.

Hoci má baklažán dlhú a bohatú históriu, v potravinárskej kultúre nemal vždy uctievané  miesto ako dnes, a to najmä v európskej kuchyne. Bolo to spôsobené dôsledkom jeho horkej chute a šírila sa o ňom nezaslúžená povesť, že má schopnosť spôsobiť šialenstvo, malomocenstvo a rakovinu.

Po celé stáročia, ako sa zaviedol do Európy , bol baklažán používaný skôr ako dekoratívna záhradná rastlina, než ako potravina. V 18. storočí, keď sa vyvinula nová odroda, baklažán stratil svoju horkú chuť a tým aj svoju horkú povesť a zaujal vážené miesto v kuchyniach v mnohých európskych krajinách, vrátane Talianska, Grécka, Turecka a Francúzska.

Význam pre zdravie

Bez ohľadu na tvar, odrodu alebo farbu, všetky baklažány obsahujú mnoho prospešných živín a fytochemických zlúčenín, ktoré sú prínosné pre ľudské zdravie.

Podporuje zdravie srdca

Vláknina, draslík, vitamín C, vitamín B-6 a rastlinné živiny, ktoré sú obsiahnuté v baklažáne,  podporujú zdravie srdca. Lekári odporúčajú  jesť potraviny, ktoré obsahujú flavonoidy, ktoré sú spojené s nižším rizikom úmrtnosti na srdcové choroby. Konzumácia potravín bohatých aj na malé množstvo flavonoidov, môže mať prospech na ľudské zdravie.

Niektoré štúdie ukazujú, že spotreba flavonoidov (známych ako antokyanov) hrá významnú úlohu pri znižovaní rizika kardiovaskulárnych ochorení. Jedna konkrétna štúdia odhalila, že tí, ktorí konzumovali viac ako tri porcie ovocia a zeleniny obsahujúcich antokyanov za týždeň, mali o 34% nižšie riziko vzniku srdcového ochorenia ako tí, ktorí konzumovali tieto potraviny menej. V ďalšej klinickej štúdii vedci zistili, že zvýšený prísun anthokyanov bolo spojené s výrazne nižším krvným tlakom.

Znižuje hladinu cholesterolu v krvi

Výskum účinkov konzumácie baklažánu v štúdiách na zvieratách ukázal, že králiky s vysokým cholesterolom, ktoré konzumovali baklažánovú šťavu, vykazovali výrazný pokles hmotnosti a znížila sa aj ich hodnota cholesterolu v krvi.

Laboratórne analýzy z fenolických látok v baklažáne ukazujú, že zelenina obsahuje významné množstvo kyseliny chlorogenovej, ktorá je jedným z najsilnejších lapačov voľných radikálov.Kyselina chlorogenová znižuje hladinu LDL a tiež slúži ako antimikrobiálna, antivírusová a antikarcinogénna ochrana.

Rakovina

Polyfenoly v baklažáne vykazujú účinky proti rakovine. Jeho zlúčeniny chránia bunky tela pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a tým zabraňuje rastu nádorov a invázii a šíreniu rakovinových buniek. Tiež stimulujú detoxikačné enzýmy vo vnútri bunky a podporujú smrť rakovinotvorných buniek.

Nutričné hodnoty

Baklažán je veľmi dobrým zdrojom vlákniny, vitamínu B1 a medi. Je dobrým zdrojom mangánu, vitamín B6, niacínu, draslíka, kyseliny listovej a vitamínu K. Baklažán tiež obsahuje fytonutrienty ako je nasunin a chlorogen.

Jeden šálka surového baklažánu obsahuje 20 kalórií, 0,8 g bielkovín, 4,82 g sacharidov, 0,15 gramov tuku a 2,5 g vlákniny. Jedna prcia zodpovedá 10% dennej potrebnej spotreby vlákniny, 5% draslíka, 3% vitamínu C, 5% vitamín B-6, 1% železa a 2% horčíka.

Mnoho nutričných výhod získaných konzumáciou baklažánu sú získané z kože zeleniny. Koža baklažánu je plná vlákniny, draslíka,horčíka a antioxidantov. Baklažány tiež obsahujú antokyanov, zlúčeniny, ktoré patria do skupiny prirodzene sa vyskytujúcich fytochemikálií známych ako flavonoidy. Flavonoidy sú prítomné v mnohých potravinách rastlinného pôvodu a okrem toho, že poskytujú zdravotné výhody, tiež prispievajú k odlišnému sfarbeniu od mnohých druhov ovocia a zeleniny. V tomto prípade, antokyanov sú vo vode rozpustné pigmenty, ktoré dávajú baklažánu ich typickú tmavo fialovú farbu.

Množstvo na 100 g

Kalórie (kcal) 24

Tuky 0,2 g

Nasýtené mastné kyseliny 0 g

Polynenasýtené mastné kyseliny 0,1 g

Mononenasýtené mastné kyseliny 0 g

Cholesterol 0 mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať?

baklažán pestovanie

  • pestuje sa tam, kde aj paprika a paradajka.
  • ideálna denná teplota pre rast je 20 do 28 °C, nočná teplota od 15 do 18 °C ( baklažán rastie v noci)
  • baklažán sa musí vysievať už od polovice februára do začiatku marca.
  • k baklažánu by mali mať prístup včely kvôli opeleniu.
  • do pôdy pridávajte humus.
Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Využitie v kuchyni

Tipy pre prípravu baklažánu

Pri rezaní baklažánu  použite nôž z nerezovej ocele. Pri použití uhlíkovej ocele bude reagovať s jeho fytoživinami a spôsobí, že sčernie.Umyte baklažán a potom odrežte jeho konce.

Väčšina baklažánov môžete konzumovať s kožou alebo aj bez nej. Avšak, tie väčšie majú bielu farbu a všeobecne tuhšiu kožu. Ak chcete odstrániť kožu, môžete olúpať kožu pred rezaním alebo môžete vydlabať jeho dužinu, akonáhle je uvarený.

Ak chcete obmedziť jeho prirodzene horkú chuť, posypte ho soľou. Po rozrezaní baklažánu do jeho požadovanej veľkosti a tvaru, nasypte na neho soľ  a nechajte ho v pokoji po dobu asi 30 minút. Tento proces vytiahne z jeho  obsahu vodu a urobí ho menej priepustným pre absorpciu oleja pri varení. Potom baklažán opláchnite  a zmyte z neho väčšinu soli.

Baklažán môžete pripraviť pečený v rúre alebo ho môžete podávať pripravený na pare. Ak pečieme baklažán celý, prebodnite ho niekoľkokrát vidličkou a vytvorte ňou malé otvory, aby mohla cez ne unikať para. Pečte ho pri teplote asi 177 stupňov Celzia po dobu 15 až 25 minút v závislosti na jeho veľkosti.

Baklažán
5 (100%) 1 vote

Vyjadri svoj názor