Cesnak

Cesnak- bomba pre naše zdravie

Popis

Táto malá zelenina, cesnak (Allium sativum), má veľkú a zaslúženú povesť.  Aj keď cesnak nemusí vždy prinášať šťastie a odháňať upírov, ako hovoria staré historky, je zaručené, že prináša nenahraditeľnú, aromatickú a zdravú chuť do jedla. Vďaka cesnaku sa jedlo stáva kulinársky zážitkom.

Cesnak je chránený šupkou, ktorá je bielosivej alebo ružovej farby.

[su_box title=“Detoxikačné produkty“ box_color=“#8bc34a“]Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu [wp-svg-icons icon=“arrow-right-3″ wrap=“i“][/su_box]

Hoci strúčiky cesnaku majú pevnú štruktúru, možno ich ľahko vybrať alebo drviť. Chuť cesnaku je ako žiadna iná, mierne horkastá, v pozadí môžeme cítiť jemnú subtílnu sladkosť.

Čerstvý, sušený a práškový cesnak je k dispozícii na trhoch v priebehu celého roka, čerstvé odrody sú v sezóne od júna do decembra.

Pôvod

Pochádza z centrálnej Ázie. Cesnak je jedným z najstarších pestovaných rastlín na svete a bol pestovaný pred viac ako 5000 rokmi. Zdá sa, že starí Egypťania boli prví, ktorí ho pestovali a hrá dôležitú úlohu v ich kultúre.

Cesnak bol spájaný s posvätnými vlastnosťami a umiestňoval sa do hrobky faraónov, ale tiež bol podávaný otrokom, ktorí stavali pyramídy pre zlepšenie ich vytrvalosti a sily. Starí Gréci a Rimania tiež objavili silu cesnaku. V týchto civilizáciách atléti jedli cesnak pred športových udalosťami a vojaci ich jedli pred odchodom do vojny.

Cesnak bol zavedený do rôznych oblastiach po celom svete vďaka kultúrnym migračným kmeňom a prieskumníkom. Od 6. storočia bol  cesnak známy v Číne a Indii, kde sa používal na liečebné účely.

Po tisícročia je cesnak využívaný  v mnohých kultúrach  pre svoje kulinárske a liečivé vlastnosti. Počas niekoľkých posledných rokov získal nebývalú popularitu od výskumníkov, ktorí vedecky potvrdzujú jeho početné zdravotné výhody.

Čína, Južná Kórea, India, Španielsko a Spojené štáty sú v súčasnej dobe hlavní komerční výrobcovia cesnaku.

Význam pre zdravie

Kardiovaskulárne benefity

 Väčšina výskumov ukázala, že cesnak, cesnakový olej a cesnakový prášok prospievajú zdraviu nášho kardiovaskulárneho systému. Cesnak je jednoznačne schopný znížiť hodnotu  krvných triglyceridov a hladiny celkového cholesterolu, hoci toto zníženie môže byť len mierne (5-15%).

Cesnak pôsobí tiež blahodárne na krvinky a krvné cievy a  pôsobí ako ochrana proti zápalom a oxidačným stresom. Poškodenie výstelky ciev vysokým množstvom reaktívnych kyslíkových molekúl je kľúčovým faktorom pre zvýšenie nášho rizika vzniku kardiovaskulárnych problémov, vrátane srdcového záchvatu a aterosklerózy. Toto poškodenie vedie k nežiaducemu zápalu a  práve táto kombinácia nežiaduceho zápalu a oxidačného stresu prináša naše cievy do nebezpečenstva tvorby povlaku a upchávania ciev. Cesnak obsahuje unikátny súbor zlúčenín, obsahuje síru a pomáha nás chrániť pred oxidačným stresom a nežiaducim zápalom.

Nižšie je uvedený zoznam zložiek obsahujúcich síru cesnaku, ktoré pomáhajú znížiť riziko vzniku oxidačného stresu:

  • alliin
  • allicin
  • allixin
  • allyl polysulfides (APS)*
  • diallyl sulfide (DAS)
  • diallyl disulfude (DADS)
  • diallyl trisulfide (DATS)
  • N-acetylcysteine (NAC)
  • N-acetyl-S-allylcysteine (NASC)
  • S-allylcysteine (SAC)
  • S-allylmercaptocysteine (SAMC)
  • S-ethylcysteine (SEC)
  • S-methylcysteine (SMC)
  • S-propylcysteine (SPC)
  • 1,2-vinyldithiin (1,2-DT)
  • thiacremonone

Protizápalové výhody

Náš kardiovaskulárny systém nie je jediným systémom, ktorý môže byť schopný ťažiť z protizápalových účinkov cesnaku. Existujú predbežné dôkazy (väčšinou zo štúdií na zvieratách, ktoré sú založené z cesnakových extraktov skôr než z celého potravinového cesnaku), že náš pohybový systém a dýchací systém môžu tiež profitovať z protizápalových látok v cesnaku. Bolo preukázané, že zlúčeniny  v cesnaku majú anti-artritické vlastnosti.

Pravidelnou konzumáciou cesnaku dochádza k zlepšeniu zápalových stavov.

Zlepšuje imunitný systém

Cesnak pôsobí ako balíček s antioxidantmi. Denná dávka cesnaku vo vašich receptoch by mohla zlepšiť váš imunitný systém. Ak máte nádchu alebo chrípku, skúste popíjať čaj z cesnaku. Nasekaný alebo pomletý cesnak nechajte lúhovať v horúcej vode po dobu niekoľkých minút, prefiltrujte a pite. Pre zlepšenie chuti môžete pridať trochu zázvoru a medu.

Antibakteriálne a protivírusové vlastnosti

Cesnak a jeho zložky boli študované nielen pre svoje výhody v kontrole infekcie s baktériami a vírusmi, ale aj infekcie z ďalších mikróbov vrátane kvasiniek / plesní a červov. Veľmi nedávny výskum ukázal schopnosť drveného čerstvého cesnaku pomôcť zabrániť šíreniu sa infekcii baktériou Pseudomonas aeruginosa u pacientov s popáleninami. Cesnak je schopný pomôcť pri liečbe bakteriálnych infekcií, ktoré sú ťažko liečiteľné v dôsledku prítomnosti baktérií, ktoré sa stali rezistentné voči antibiotikám.

Nutričné hodnoty

Bolo preukázané, že molekuly síry v cesnaku fungujú ako antioxidanty. Cesnak nám  poskytuje protizápalové výhody. Samotná prítomnosť síry v niektorých mnohých rôznych zlúčeninách cesnaku  môže tiež hrať dôležitú úlohu v našej výžive.

Navyše, cesnak je vynikajúcim zdrojom mangánu a vitamínu B6. Je tiež veľmi dobrým zdrojom vitamínu C a medi. Okrem toho, cesnak je dobrým zdrojom selénu, fosforu, vitamín B1 a vápnika.

Cesnak kuchynský

Hodnoty na 100 g

Kalórie (kcal) 148

Tuky 0,5 g

Nasýtené tuky 0,1 g

Polynenasýtené tuky 0,2 g

Mononenasýtené tuky 0 g

Cholesterol 0 mg

Sodík 17 mg

Draslík 401 mg

Sacharidy 33 g

Vláknina 2,1 g

Cukor 1 g

Bielkoviny 6 g

Vitamín A     9 IU

Kyselina L-askorbová        31,2 mg

Vápnik           181 mg

Železo            1,7 mg

Vitamín D     0 IU

Vitamín B6              1,2 mg

Kobalamín    0 µg

Horčík           25 mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať?

cesnak pestovanie

Vsádzajú sa všetky strúčiky mimo poškodených alebo chorobných. Termín výsadby sa riadi teplotou pôdy – mala by trvalo klesnúť pod 9 stupňov Celzia, aby strúčiky neboli v pôde napádané. Hĺbka výsadby asi 6 cm. Po výsadbe sa pozemok uvalí alebo zavlaží.

Využitie v kuchyni 

Pre maximálnu chuť a nutričné výhody kupujte vždy čerstvý cesnak. Hoci sušený cesnak, prášok alebo cesnak vo forme pasty môže byť výhodnejší, obsahuje menšie zdravotné prínosy z týchto foriem.

Kupujte len cesnak, ktorý je kyprý a má neporušenú kožu. Jemne stlačte cesnak medzi prstami a skontrolujte, či je pevný a nie je vlhký.

Vyhnite sa cesnaku, ktorý je mäkký, zvraštený a plesnivý. Môže mať horšiu chuť a textúru. Veľkosť nie je často známkou kvality. Čerstvý cesnak je na trhu k dispozícii po celý rok.

[su_note note_color=“#bcffc6″ radius=“7″][su_button url=“https://detoxtela.sk/prodetox-nákup“ style=“stroked“ background=“#f31300″ color=“#ffffff“ size=“6″ center=“yes“ radius=“0″ icon=“icon: shopping-cart“ text_shadow=“0px 0px 0px #000000″]Prejsť do obchodu Prodetox[/su_button][su_service title=“Prodetox“ icon=“https://detoxtela.sk/wp-content/uploads/2016/10/prodetox.jpg“ size=“80″]Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.[/su_service]

[su_divider top=“no“ style=“dotted“]

[su_button url=“https://detoxtela.sk/blendea-shop“ style=“stroked“ background=“#f31300″ color=“#ffffff“ size=“6″ center=“yes“ radius=“0″ icon=“icon: shopping-cart“ text_shadow=“0px 0px 0px #000000″]Prejsť do obchodu Blendea[/su_button][su_service title=“Blendea“ icon=“https://detoxtela.sk/wp-content/uploads/2016/09/blendea.png“ size=“80″]Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.[/su_service][/su_note]

Skladujte čerstvý cesnak buď nepokrytý alebo voľne položený v obale na chladnom a tmavom mieste mimo dosahu pôsobenia tepla a slnečného žiarenia. Pomôže to udržať jeho maximálnu čerstvosť a zabrániť klíčeniu, čo znižuje jeho chuť a spôsobuje prebytočný odpad. Nie je nutné, aby ste cesnak odkladali do chladničky. Niektorí ľudia zmrazujú olúpaný cesnak. Avšak, tento proces znižuje jeho chuťový profil a mení jeho štruktúru.

V závislosti na jeho veku a odrode, správne udržiavaný cesnak vydrží svieži asi celý mesiac, ak je správne uložený. Odstráňte strúčiky, ktoré sa zdajú byť plesnivé alebo vyschnuté.

Cesnak je skvelé korenie, ktoré dokáže pridať arómu, chuť, a pridanú výživu do vášho jedla. Odborníci často odporúčajú používať surový nasekaný alebo prelisovaný cesnak do mnohých našich pokrmov a tak využiť výhody, ktoré cesnak prináša. Ak však nedokážete skonzumovať surový cesnak, pridajte nasekaný cesnak do jedla počas varenia.