Chren

Chren – štiplavá a zdravá vitamínová bomba

Popis

Chren, z lat. armoracia rusticana alebo cochlearia armoracia, je bylina, ktorá rastie až do výšky 1 až 1,5 metra. Jej koreň sa využíva hlavne v kuchyni ako korenina do pokrmov. Poznáme dva druhy chrenu. Prvý z nich má sladkú chuť a je bielej farby s hladkou šupkou. Druhý typ chrenu má pálivú chuť a má modrastú drsnú šupku.

Chren a jeho pôvod

Hovorí sa, že chren pochádza odniekadiaľ zo strednej Európy, avšak, nevieme presne povedať konkrétne miesto. Už pred vyše 3500 rokmi poznali chren Egypťania, ktorý ho využívali. Tiež sa používal aj v starom Grécku. Ľudia ho používali hlavne na zmiernenie bolestí (či už bolesti krížov atď.). Počas obdobia renesancie sa chren rozšíril aj do severných štátov a do Veľkej Británie. V 19. storočí sa rozšíril aj do Ameriky, kde sa postupom času začal pestovať vo väčšom množstve.

Charakteristika

  • Má antibakteriálne účinky
  • Ochraňuje naše bunky pred voľnými radikálmi
  • Slúži ako prevencia pred vznikom rakoviny a pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
  • Je účinný proti kašľu
  • Pomáha pri chudnutí
  • Dodáva nášmu telu energiu
  • Odstraňuje plynatosť
  • Podporuje náš metabolizmus
  • Zvyšuje náš krvný tlak
  • Podporuje našu obranyschopnosť
  • Uľahčuje nám vykašliavanie a odhlieňuje naše priedušky
  • Podporuje vyprázdňovanie
  • Podporuje tráviaci systém
  • Má protizápalové aj antibiotické účinky
  • Prečisťuje našu krv
  • Udržiava naše cievy pevné a čisté
  • Prečisťuje naše obličky aj močové cesty
  • Urýchľuje pálenie podkožného tuku aj tuku v potrave
  • Posilňuje náš organizmus
  • Znižuje vysoký cholesterol
  • Odstraňuje bolesti hlavy (migrény)
  • Má močopudné účinky
  • Zvyšuje našu pozornosť aj pamäť

Nutričné hodnoty

Chren obsahuje vodu, bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vitamíny A, B, C, dokonca aj vitamín E, luteín, betakarotén, omega 3 a omega 6 kyseliny, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, selén, zinok, meď a sodík.

100 gramov chrenu obsahuje:

  • 184,8 kJ
  • 44 kcal
  • 1,7 g – bielkoviny
  • 8,7 g – sacharidy
  • 3,7 g – vláknina
  • 0,4 g – tuky
  • 85,5 g – voda

Minerály v 100 g chrenu:

Železo 0,54 mg Zinok 1 mg
Vápnik 59 mg Meď 0,22 mg
Horčík 27,9 mg Omega 3 kyseliny 58 mg
Fosfor 33,5 mg Omega 6 kyseliny 297 mg
Draslík 262 mg Sodík 310 mg
Selén 3 ug Betakarotén 1,1 ug

Vitamíny v 100 g chrenu:

Vitamín A 2,2 IU Vitamín K 1,6 mg
Vitamín B3 0,7 mg Kyselina pantoténová 0,25 mg
Vitamín B6 0,12 mg Kyselina listová 60 ug
Vitamín C 28 mg Luteín 12 ug

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať chren?

chren pestovanie

Ak chceme pestovať chren, ideálne je pre neho slnečné miesto, poprípade polotieň. Má rád piesočnatú ílovitú pôdu a dostatok živín, ideálna je dostatočne pohnojená pôda.
Chrenové odrezky vysádzame buď na jar alebo na jeseň. Urobíme si dieru, hlbokú asi 15 cm, a odrezky dáme do takýchto dier. Diery by mali byť od seba cca 60 cm. Vrchná časť musí smerovať smerom hore, potom už len zahrňte odrezky a urovnajte záhon.
Keď nám už vyrašia prvé rastlinky, budeme ich jednotiť. Najskôr si odhrnieme zeminu až k odrezku a tenké a prebytočné korene si odkopeme. Ponecháme približne 1 alebo 2 výhonky. Tento postup potom zopakujeme znova v lete.
Chren môžeme začať žať na jeseň, keď nám listy zhnednú.
Takisto sa odporúča občas záhon s chrenom pohnojiť čerstvým kompostom.

Vedeli ste, že…?

  • Chren sa v minulosti považoval za talizman, ktorý prináša šťastie. Tak ako sa dneska považuje šupina z kapra v peňaženke za výborný prísun peňazí, tak sa v minulosti používal sušený koreň chrenu.
  • Strúhaný chren môže zakaliť striebro, preto strieborný príbor nepoužívajte v prípade, že konzumujete chren či výrobky z chrenu.
  • Chren je pre kone toxický. Čo je mierne ironické, pretože v angličtine sa chren povie “horseradish”, pričom “horse” znamená kôň.
  • Ak chren vysadíte napríklad v okolí broskyne, chren bude odpudzovať škodcov, ktorí si na tento strom môžu robiť chúťky.
  • Ak vám zostalo viac nastrúhaného chrenu (pri príprave iného receptu atď.), môžete si urobiť jednoduchý chrenový ocot, ktorý odstráni rôzne bolesti.

Mäsové guľky v chrenovej omáčke

Príprava receptu nám zaberie približne 40 minút a zo zadaných surovín spravíme cca 4 porcie. Náročnosť receptu je nízka.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

  • 1 ks – uvarené kuracie mäso
  • 100 g – maslo
  • 100 g – hladká múka
  • 500 ml – mlieko
  • 1 štipka – soľ
  • 1 štipka – čierne mleté korenie
  • 1 štipka – muškátový oriešok
  • 1 ks – vajce
  • trochu – strúhanka
  • podľa potreby – olej na vyprážanie

Omáčka:

  • 1 ks – chren
  • 2 balíčky – smotana na šľahanie
  • podľa chuti – soľ
  • podľa chuti – cukor
  • podľa chuti – ocot
  • 100 g – maslo
  • trochu – vývar
  • 1 PL – nasekaná petržlenová vňať

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si na kocky nakrájame uvarené kuracie mäso. Potom si opražíme na masle múku a pripravíme si svetlú zápražku. K múke pridáme mlieko a celú zmes budeme miešať až do kým neurobíme omáčku. Omáčku si dochutíme ešte soľou, korením a muškátovým orieškom. Necháme ju vychladnúť.
  2. Keď nám omáčka vychladne, primiešame si ju k mäsu aj spolu s vajíčkom. Môžeme pridať aj trochu strúhanky, aby sa z takejto zmesi dali formovať guličky. Vytvarujeme si guľky a obalíme ich v strúhanke. Nakoniec opečieme na rozpálenom oleji.
  3. Medzitým si do hrnca nalejeme vývar a smotanu. K nim pridáme ešte nastrúhaný chren a niekoľko minút varíme. Na záver pridáme studené mäso, ktoré nám omáčku jemne zahustí. Nakoniec omáčku precedíme cez sitko a dochutíme podľa seba soľou, korením, octom, cukrom a vňaťou.
  4. Prajem dobrú chuť!

Špenátová roláda s chrenom

Zo zadaných surovín spravíme približne 12 porcií. Náročnosť receptu je stredná.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

Cesto:

  • 400 g – mrazený špenát
  • 120 g – múka
  • 3 ks – vajce
  • 1 strúčik – cesnak
  • 1/2 KL – soľ
  • 1 KL – olej

Plnka:

  • 1 ks – syr Tofu
  • 2 PL – chrenová majonéza
  • 2 PL – tatarská omáčka
  • 1 KL – soľ
  • 1 KL – čierne mleté korenie
  • 4 ks – vajce
  • 1 ks – pažítka
  • 5 ks – sušená šunka

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si oddelíme žĺtka od bielkov. Potom si žĺtka a múku vmiešame do špenátu. Takúto zmes si ochutíme pretlačeným cesnakom a osolíme (podľa chuti).
  2. Z bielkov si ušľaháme tuhý sneh, ktorý si zapracujeme do špenátovej zmesi.
    Medzitým si vyložíme plech papierom na pečenie a naň si rozotrieme cesto. Rúru si dáme vyhriať na 180 °C a cesto pečieme v rúre cca asi 12 minút.
  3. Keď sa nám cesto upečie, necháme ho chvíľu vychladnúť a potom ho zvinieme spolu s papierom.
  4. Medzitým si urobíme plnku. Tofu syr spolu s vajcom si pretlačíme cez mriežku. K syru a vajciam pridáme pažítku, tatarskú omáčku a chren. Celú zmes si rozmixujeme na penu a podľa seba ešte dochutíme soľou a korením.
  5. Keď nám rolka vychladne, rozmotáme ju, papier stiahneme a cesto si naplníme plnkou. Na plnku potom poukladáme šunku.
  6. Opäť zrolujeme a necháme aspoň niekoľko minút stuhnúť v chlade. Môžeme podávať. Krájame ako roládu.
  7. Dobrú chuť.

Vyjadri svoj názor