Šošovica

Šošovica – prekvapenie z Indie

Popis

Na úvod máme pre vás hádanku. Môže to byť žlté, oranžové, hnedočervené, zelené aj čierne, čo je to? Šošovica, správne! Toto všetko sú farby, do ktorých sa šošovica vie navliecť. Často využívaná potravina, mnohokrát len ako posledná nádej, keď v domácnosti už nič iné nie je a potrebné pripraviť obed… Ale čo tak zahrnúť ju do jedálnička častejšie?

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Šošovica je jednoročná rastlina, ktorá patrí do čeľade bôbovitých (patrí sem aj Hrach , či Fazuľa). Jej stonka dorastá približne do výšky 45 centimetrov. Samotný plod vyrastá na stonke a nachádza sa v strukoch. Šošovica však nie je len jedného druhu… Je ich mnoho. Napríklad v Indii ich pestujú viac než 50 druhov. To je, čo? Jednotlivé druhy šošovíc sa od seba samozrejme líšia. Majú buď odlišnú farbu, ktorá môže variovať medzi žltou, oranžovou, hnedočervenou, zelenou, alebo čiernou, ale majú taktiež aj odlišnú veľkosť. Je známe, že čím menšie sú zrnká šošovice, tak tým intenzívnejšie chutia. Rozdiel je tiež aj v dĺžke varenia. Napríklad hnedá šošovica sa musí variť približne hodinku, pričom červená sa varí len cca 20 minút.

Pôvod

Je známe, že šošovicu poznali už v starom Egypte, poznali ju Rimania i Gréci. Oficiálne je však známe, že pochádza z Indie, kde sa pestuje dodnes, a kde je veľmi obľúbenou potravinou, keďže obyvateľstvo tvoria prevažne vegetariáni. V Indii sa dokonca dodnes pestuje vyše päťdesiat rôznych odrôd tejto strukoviny. Na Slovenku ju často využívame v kuchyni vtedy, ak chceme trochu ušetriť peniaze… A to si možno ani neuvedomujeme, o aké prekvapujúce zrnká ide.

Účinky na zdravie

Ako sme už načrtli v odseku vyššie, ide o veľmi prekvapivé zrnká. Obsahujú totiž obrovské množstvo zinku, ktorý slúži na tvorbu enzýmov a tým aj produkciu hormónov.

  • šošovica podporuje sexuálnu túžbu
  • obsahuje vysoké množstvo bielkovín, ktoré veľmi dobre zasýtia
  • obsahuje tiež vysoké množstvo železa, preto pomáha pri tvorbe červených krviniek (rada: je dobre do šošovice pridať pár kvapiek citrónu, čo napomôže lepšiemu vstrebávaniu železa do tela)
  • odporúča sa tiež ľuďom, ktorí majú problémy s cholesterolom
  • znižuje obsah cukru v krvi, preto sa hodí do jedálnička diabetikov
  • patrí tiež do jedálnička ľudí, ktorí si udržujú štíhlu líniu – nízkotučná
  • šošovica tiež pomôže zlepšiť imunitu
  • a dopomáha tiež kostiam a ich pevnosti
  • napomáha správnej činnosti čriev, pomáha pri zápche
  • preventívne zabraňuje vzniku rakovine tráviacej sústavy
  • odstraňuje únavu, zvyšuje teda výkon, posilňuje činnosť nervov
  • odvodňuje
  • vhodná aj pre celiatikov
  • vlasy, nechty a pokožka sa po dlhodobejšej konzumácii šošovice zvyknú upraviť a zlepšiť

Nutričné hodnoty

Šošovica obsahuje:

  • KJ– 1 474,2
  • Kcal– 351
  • Bielkoviny– 24 g
  • Sacharidy– 58 g
  • Tuk –  0,9 g
  • Vláknina – 18 g
  • Voda – 0,1 g

Minerály – 100 gramov šošovice:

Vitamíny – 100 gramov šošovice:

Vitamín A 3 IU
Vitamín B 32,9 mg
Vitamín C 2 mg
 Vitamín E 0,7 mg
Kyselina listová 68 ug
Kyselina pantoténová 1,9 mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Pestovanie šošovice

šošovica pestovanie

Pestovanie šošovice nie je na Slovensku príliš rozšírené. Ide o veľmi pracnú robotu. Vypestovať ju však nie je veľká veda. Tak ako všetky strukoviny, aj šošovica má svoje plody uložené v strukoch.

Ide o rastlinu, ktorá obľubuje teplé miesta. Je však nenáročná, darí sa jej aj na pôde s nižším obsahom živín. Preferuje ľahšie pôdy, suchšie, hlinité. Samozrejme, pôda musí byť zbavená buriny a musí byť prekryprená. Šošovica neznesie kyslé, zamokrené pôdy.

Čo sa týka sadenia šošovice, najvhodnejšie je zasadiť ju v priebehu marca. Motykou treba urobiť do vopred pripravenej pôdy riadok o hĺbke 4 centimetre. Medzi riadkami by mal byť odstup aspoň 25 centimetrov. Potom treba roztrúsiť šošovicu pozdĺž celého riadka a zahrnúť ju zeminou. Následne ju treba jemne utlačiť. Z 0,5 kg šošovice môže byť úroda približne 6 – 10 kg.

Starostlivosť o rastlinu by mala byť veľmi silná v pletí. Ide totiž o to, že rastlina je náchylná na burinu, preto ju treba vytrhávať, avšak pri tom je nutné dať si pozor na to, aby sme nevytrhli aj rastlinku, keďže má krehkú stonku. Zálievku robíme pravidelnú, aj keď v období dozrievania šošovica nevyžaduje veľa vlahy.

Zber sa uskutočňuje podľa toho, ako šošovica dozrieva. Najprv vždy dozrejú spodné struky, preto ich môžete postupne aj zbierať. Ak už dozreli aj horné struky, rastliny môžete skosiť a ručne zo strukov povyberať šošovicu. Občas potom šošovicu treba dosušiť.

! Netreba zabudnúť na to, že šošovica by sa nemala sadiť vždy na to isté miesto. Mali by sme ju striedať s niečim iným (veľmi vhodné sú zemiaky) a na pôvodné miesto by sme ju mali sadiť až o 4 roky.

Rada

Šošovicu je dobré namočiť na noc do studenej vody, aby sa pevné celulózové vlákna zmäkčili a uvoľnili nutričné látky. Odporúča sa šošovicu vložiť do studenej vody a potom uviesť do varu. Vopred namočenú šošovicu totiž uvaríme ľahšie. Ak dáme suchú šošovicu do vriacej vody, nezmäkne a nebude sa dať jesť.

Zaujímavosť

Pri príprave jedla je potrebné rátať s porciou 60 g šošovice v surovom stave na osobu, po uvarení sa tento objem strojnásobí na 180 g.

Recepty

Dip z červenej šošovice

Potrebujeme:

  • 150 g červená šošovica
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olivový olej, soľ, chilli

 Postup:

Červenú šošovicu zalejeme v hrnci s 350 ml vody a varíme do mäkka. Necháme ju vychladnúť, pridáme cesnak, soľ, olej, chilli a rozmixujeme na hladký krém.

Šošovicový šalát

Potrebujeme:

  • 150 g červená šošovica
  • 4 vajcia
  • 8 cherry paradajky
  • červená cibuľa
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • soľ, čierne korenie mleté

 Postup:

Šošovicu samozrejme najprv premyjeme studenou vodou a potom ju dáme variť do 1,5 x väčšieho množstva vody, ktorú osolíme. Varíme približne 7 minút. Potom vodu scedíme. Vajcia si medzitým uvaríme natvrdo, olúpeme ich a nakrájame na štvrtiny. Paradajky tiež nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame na pozdĺžne rezance. Všetky ingrediencie okrem vajec si premiešame v mise, pokvapkáme ich olejom a šťavou z citróna. Dochutíme korením a soľou. Vajcia pridáme pri servírovaní na vrch šalátu.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Strukovinová zmes tak trochu inak

Potrebujeme:

  • 50 g sója
  • 50 g hrach sušený
  • 50 g šošovica
  •  50 g fazuľa biela suchá
  •  100 g krúpy veľké
  •  50 g ovsené vločky
  •  3 ks cibuľa
  • 1 ks cesnak (celá hlavička)
  • 2 ks mrkva
  • 5 PL olej olivový
  •  podľa chuti ligurček, soľ morská, majorán
  • 50 ks cícer

 Postup:

Všetky strukoviny uvaríme domäkka. Krúpy tiež v osolenej vode. Mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Strukoviny použijeme podľa toho, aké máme, ale aspoň 4 druhy. Uvarené strukoviny a uvarené krúpy zmiešame s olejom , soľou , majoránom, pridáme ligurček a na jemno nastrúhanú mrkvu, cibuľu a cesnak. Necháme zapiecť. Jedlo podávame s neupravovanou kyslou kapustou, alebo so zemiakmi a nejakým zdravým zeleninovým šalátom.

Šošovica
5 (100%) 1 vote[s]

Vyjadri svoj názor