Okrúhlica

Okrúhlica – zahraničná reďkovka?

Popis

Okrúhlica, z lat. brassica rapa L. subsp. rapa (alebo inak nazývaná aj ako vodnica), je dvojročná rastlina. Vyzerá ako buľva, avšak, môže mať rozličné tvary. Najčastejšie je guľovitá, občas býva hruškovitá alebo vretenovitá. Farba okrúhlice je zvyčajne biela, žltá alebo sivá až mierne do čierna. Okrúhlica má bielu alebo žlto oranžovú dužinu a chuťou často jemne pripomína kaleráb. Okrúhlica sa dá v kuchyni využiť rôznymi spôsobmi (či už čerstvá alebo tepelne upravená).

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Okrúhlica a pôvod

Okrúhlica pochádza z viacerých častí sveta – po prvé, z hornatých častí v Číne, po druhé z Prednej Ázie a na záver z oblasti Stredomoria. Dnes okrúhlicu vo vyššie menovaných oblastiach nájdeme hlavne ako burinu. Vedci zistili, že okrúhlica sa pestovala už v období antiky, v starom Ríme, ale dokonca aj v Grécku. V oboch krajinách sa používala buď ako potravina pre ľudí, alebo ako krmivo pre zvieratá. V Európe počas stredoveku patrila k základným potravinám. Avšak, keď sa zemiaky začali rozširovať do Európy, okrúhlica sa začala používať menej a menej až nakoniec úplne obmedzene. Doteraz sa s pestovaním okrúhlice môžeme stretnúť napr. vo Francúzku, Anglicku, Kanade či dokonca Škandinávii. U nás zostala, na našu škodu, len doplnkovou zeleninou.

Charakteristika

  • Pomáha nám pri poruchách tráviaceho traktu
  • Je bohatá na obsah vápnika
  • Má veľmi nízku kalorickú hodnotu
  • Pomáha pri liečbe osteoporózy a zlomenín
  • Blokuje rozvoj rakoviny
  • Pomáha zvyšovať našu imunitu
  • Je veľmi dobrým zdrojom antioxidantov, minerálov, vitamínov a vlákniny
  • Podporuje vylučovanie väčšieho množstva žalúdočných štiav
  • Je veľmi bohatá na antioxidanty
  • Pomáha odstraňovať škodlivé voľné radikály z nášho tela
  • Priaznivo pôsobí pri žalúdočných, cievnych či žlčových chorobách
  • Pomáha popri chudnutí
  • Podporuje chuť do jedla
  • Používa sa hlavne ako príloha k jedlám

Nutričné hodnoty

Dužina okrúhlice obsahuje 91% vody, 0,3% bielkovín, 6,1% bezdusíkatých výťažkových látok, 1,1% vlákniny a 0,8% popolovín s najväčším podielom draslíka.

100 gramov okrúhlice obsahuje:

  • 28 kcal
  • 85 kJ
  • 0,1 g – tuky (z toho nasýtené a mononenasýtené tuky – 0 g)
  • 0 mg – cholesterol
  • 6 g – sacharidy
  • 1,8 g – vláknina
  • 3,8 g – cukor
  • 0,9 g – bielkoviny

Vitamíny a minerály v 100 gramoch okrúhlice:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať okrúhlicu?

okrúhlica pestovanie

Okrúhlica je na pestovanie veľmi skromná a nenáročná rastlina. Je vhodná nie len do drsnejších, ale aj vyššie položených miest, pretože nemá vysoké nároky na teplo (dokonca nižšie ako zemiak). Jediná dôležitá podmienka je dostatok vlhka, kvôli ktorému bude rastlina rásť. Je vysoko odolná voči mrazom, vydrží mrazy až do -7 °C. Takisto je dobré pridávať rastlinke živiny a dostatok vápnika. Ideálna teplota pre pestovanie okrúhlice je okolo 12 až 20 °C. Vyššie teploty už nie sú veľmi vhodné, pretože by mohli obmedziť rast koreňov rastliny.

Ak sa chcete vyhnúť nesprávnej chuti a dutosti buliev, zbavte sa nadbytočného dusíka.

Semienka nám klíčia keď teplota dosiahne cca 5 °C. Okrúhlicu vysievame na jar alebo v júli/auguste do hĺbky asi 1,5 až 2 cm. Riadky by medzi sebou mali byť vzdialené približne 30 až 40 cm, v riadku asi  6 – 8 cm (pri skorých odrodách) a 12 – 20 cm (pri neskorých odrodách).

Keď budeme chcieť zbierať našu úrodu, najskôr si buľvy vykopeme zo zeme. Potom opatrne odrežeme vňať, aby srdiečko ostalo neporušené. Jarné odrody sa zbierajú okolo júna až júla, naopak jesenné odrody sa zbierajú v októbri alebo v novembri.

Okrúhlica nakladaná v shiso octe s jemným ponzu dressingom

Príprava receptu nám bude trvať približne 25 minút a zo zadaných surovín urobíme 1 – 2 porcie.

Na prípravu shiso nálevu budeme potrebovať:

  • 130 g – kryštálový cukor
  • 180 g – ryžový ocot
  • 300 g – voda
  • 8 ks – zelené shiso listy
  • repový ocot (je dôležitý kvôli farbe, ocot totiž zafarbí na ružovo)
  • okrúhlica

 

Na prípravu ponzu dressingu budeme potrebovať:

  • 200 ml – mirina (mirina je sladené japonské víno z ryže)
  • 200 ml – sójová omáčka
  • 100 ml – ryžový ocot
  • 100 ml – sake
  • 60 g – cukor
  • 1 ks – kombo (asi 10 x 10 cm)
  • 7 g – bonito vločiek
  • 1 ks – citrón (ktorý si potom nakrájame na plátky)

 

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si cukor, ocot a vodu dáme spolu do hrnca. Túto zmes privedieme do varu a odstavíme.
  2. K zmesi pridáme shiso listy a celé to necháme luhovať až dokým nám nálev nevychladne. Zmes si môžeme dochutiť repovým octom (kedy nálev zmení farbu na ružovú).
  3. Medzitým si ošúpeme okrúhlicu, ktorú potom popicháme tenkou špajdlou a naparíme ju asi na 10 sekúnd.
  4. Takto pripravenú okrúhlicu si vložíme do horúceho octu.
  5. Necháme to celé vychladnúť a potom uskladníme.
  6. Všetky suroviny, ktoré sú vypísané na prípravu dressingu, si dáme do hrnca a privedieme hrniec do varu.
  7. Celé to necháme odstaviť a necháme luhovať aspoň 1 týždeň.
  8. Dobrú chuť.

Pečené mäso s kvakou a okrúhlicou

Čas prípravy receptu nám zaberie asi 2 hodiny a z vypísaných ingrediencií nám výjdu cca 2 porcie.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

  • 600 g – teľacie mäso so špikovou kosťou (budeme potrebovať aj polohrubú múku na obalenie mäsa)
  • 150 g – kvaka
  • 3 hlavičky – okrúhlica
  • 1 ks – veľký petržlen (cca 75 g)
  • 1 ks – veľká mrkva (cca 90 g)
  • 1 ks – veľká cibuľa
  • 3 PL – olej
  • 150 ml – kyslé víno
  • soľ
  • čerstvé mleté korenie
  • vločky suchej štipľavej papričky
  • šťava – z polovice limetky
  • sušený tymián

 

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup prípravy receptu:

  1. Na začiatok si pripravíme mäso. Najskôr ho posolíme, posypeme čerstvým pomletým korením a vločkami štipľavej papričky. Všetko do mäsa zatlačíme a zľahka ho celé obalíme z oboch strán v múke.
  2. Medzitým si na panvici zohrejeme olej a pripravené mäso si opečieme z oboch strán.
  3. Keď mäso budeme mať hotové, vrhneme sa na zeleninu. Zeleninu si očistíme a nakrájame na hranolky alebo na kolieska (okrúhlicu nemusíme čistiť, stačí ak ju len poriadne umyjeme). Cibuľu si tiež nezabudnime nakrájať na hrubšie kolieska. Všetku zeleninu si preložíme do pekáčika, posolíme ju, okoreníme a tiež posypeme čerstvým mletým korením. Nakoniec zeleninu ešte môžeme posypať sušeným tymiánom a polejeme šťavou z polovice limetky.
  4. Po opekaní mäsa si do panvice vložíme víno a asi 100 ml horúcej vody. Privedieme znova výpek do varu a prelejeme ním všetkú zeleninu, ktorú máme v pekáči.
  5. Na zeleninu si položíme naše opečené mäso a nezabudnime pekáčik poriadne utesniť alobalom.
  6. Do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov si vložíme pekáčik a pečieme až dokým nebude mäso mäkké. Zvyčajne to trvá cca 2 hodiny (môže však aj menej alebo viac).
  7. Keď sa nám mäso upečie, zeleninu premiešame a pridáme k nej nasekanú petržlenovú vňať.
  8. Zeleninu na záver môžeme doplniť zemiakmi a hotové jedlo môžeme podávať.
  9. Prajem dobrú chuť!
Okrúhlica
5 (100%) 1 vote[s]

Vyjadri svoj názor