Patizón

Patizón – rodina s tekvicou

Objavili ste niečo, čo sa konzistenciou  podobá na tekvicu, ale je to skôr sploštené a v tvare kvetu? Správne! Ide o patizón. Patrí síce do tekvicovej rodiny, má ale svoje charakteristické vlastnosti, podľa ktorých ho od zvyšných tekvíc bez problémov rozoznáte.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Popis

Patizón je zdravá zelenina, ktorá má okrem výbornej chute aj iné pozitívum. Je vhodný pri chudnutí, pretože až z 90% ho tvorí voda. Jeho ďalšou výhodou je to, že v kuchyni sa z neho dajú vyčarovať skvelé dobroty ako v surovom, tak aj v uvarenom stave. No a v neposlednom rade treba spomenúť, že jeho zaujímavý vzhľad je často krát využitý aj pri vytváraní jesenných dekorácií.

Pôvod

Zistilo sa, že prvé patizóny boli zrejme vyšľachtené v Severnej Amerike. Nepochybuje sa, že pôvod ostatných tekvíc je tiež v Amerike, keďže sa našiel dôkaz v podobe semien objavených pri vykopávkach starých kultúr v Mexiku. Dnes sa patizóny pestujú aj na Slovensku, obľubujú však hlavne teplejšie miesta.

Ako sme už spomínali, od tekvíc sa dá jednoducho odlíšiť. Často krát je bielej, alebo žltej farby, môže sa však stať, že bude bielej farby so zelenými škvrnkami.

A čo patizón a zdravie?

Účinkov je viac než dosť. Vďaka tomu, že má patizón vysoký obsah vody (až 90%), a teda nízky obsah kalórií, je vhodný pri redukčných dietách. To, že má nízky obsah sodíka pomáha pri liečbe rôznych porúch, ako napríklad obličkových a srdcových. Okrem týchto účinkov má patizón aj nízky obsah sacharidov, preto je veľmi vhodný pre diabetikov, alebo do detských jedálničkov. Jeho ďalšie plus pre zdravie je v tom, že podporuje trávenie, prečisťuje črevá,  regeneruje, pomáha pri liečbe vysokého krvného tlaku a nenadúva.

Nutričné hodnoty

Okrem vody (90%), obsahuje patizón dôležité minerálne látky ako sú draslík, sodík, vápnik, železovitamín C, a taktiež betakarotén (ktorého žlté plody obsahujú o niečo viac ako tie biele).

100g patizónu obsahuje:

  • KJ – 222
  • Kcal – 54,1
  • Bielkoviny – 2,5
  • Cukry – 9,8
  • Tuky – 0,2

Ako pestovať

Patizón pestovanie

Patizón je plodina, ktorú si môžete dopestovať aj vo vlastnej záhradke. V prvom rade asi treba spomenúť, že táto plodina je na pestovanie nenáročná, avšak vyžaduje teplé počasie, nie chladné. V chladnom hynie.

Pôdu, do ktorej plánujeme sadiť patizón sa odporúča na jeseň prerýľovať  a na pôdu nasypať kompost, z ktorého budú potom semienka na jar čerpať mnoho živín. Pôda by mala byť hlinitá, s vysokým obsahom živín, čomu dopomôže aj kompost.

Semienka môžeme sadiť dvoma spôsobmi:

  • Buď ich nasadíme do kelímkov začiatkom marca a potom po „zmrznutých“ (Pankrác, Servác, Bonifác), teda v máji, je priesady dobre vysádzať do pripravenej pôdy
  • Alebo semienka sejeme priamo do pôdy po „zmrznutých“.

Semienka sadíme vždy po jednom. Ak má patizón vhodné podmienky na rast, jeho zber môže byť už v priebehu júla, alebo v priebehu 70 dní od sadenia. Treba myslieť na to, že pri pravidelnom zbere sa zvyšuje úrodnosť. Plody, ktoré majú najvyšší čas na zber sú v priemere cca 10 centimetrov široké. Tak ako u starých tekvíc zvykne stvrdnúť šupka, tak aj na patizóne zvykne šupka stvrdnúť, ak je už starší.

Ak by ste mali záujem patizón uskladniť, je potrebné si dať obzvlášť pozor na to, aby bol nepoškodený, bez odrenín a bez rýh. Potom ho odkladáme do chladnej a najmä suchej miestnosti.

Recepty

Patizóny sú veľmi chutné ako v surovom stave, v ktorom ich pridávame napríklad do šalátov, ale taktiež sú chutné v tepelne spracovanom stave. Tu je zopár receptov, do ktorých sa táto plodina veľmi hodí.

Dusené patizóny

Budeme potrebovať:

  • 2 kusy patizónu
  • 200 g mäkkej salámy
  • 3 ks zelenej papriky
  • 3 ks paradajky
  • Podľa chuti olivy
  • Olej
  • 1 ks cibuľa
  • Rasca
  • čierne korenie
  • Nové korenie
  • Hrubá múka
  • 250 ml kyslej smotany
  • Ryža, zemiaky alebo pečivo ako príloha

 Postup: Patizón ošúpeme, nakrájame na kocky. To isté urobíme s paprikou a paradajkou.

Na oleji speníme cibuľku a pridáme nakrájanú zeleninu spolu s nakrájanou salámou. Podľa chuti môžeme pridať aj olivy. Všetko to okoreníme a necháme dusiť. Keď je všetko mäkké, zahustíme to – v smotane rozmiešame 2 polievkové lyžice hladkej múky – a to vmiešame do zeleninovej zmesi. Ako prílohu môžeme podávať zemiaky, ryžu, prípadne nejaké pečivo.

Patizónové guľky

Potrebujeme:

  • 1 patizón
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 ks vajcia
  • Trocha oregana, trocha bazalky
  • Olej
  • Strúhanka na obaľovanie

 Postup:

Patizón ošúpeme, zbavíme jadierok a postrúhame na hrubom strúhadle. Osolíme ho a chvíľku počkáme, aby pustil vodu. Tú z neho ešte z časti vytlačíme. Ku patizónu ďalej pridáme oregano, bazalku, prelisovaný cesnak, a samozrejme nesmú chýbať vajcia. Na zahustenie zmesi je dobré pridať aj trochu strúhanky. Nakoniec zo zmesi vytvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vysmážame na rozpálenom oleji.

Jesenná dekorácia

Aj toto je ďalšie využitie tejto zeleniny. Stačí trocha voľného času, chuť byť kreatívny, a mať materiál, a aj vy si môžete urobiť krásne dekorácie do vašej domácnosti.

Váza

Budeme potrebovať:

  • 1 patizón
  • Aranžovacia hmota (tzv. florex), alebo napichovacia hmota na rastliny
  • Rôzne rastlinky, alebo doplnky, ktoré vás napadnú a páčia sa vám: gaštany, obilniny (ovos, jačmeň, pšenica…) , rôzne suché kvety a pod.
  • Nožnice
  • Nôž
  • lyžica

Postup: V prvom rade musíme odkrojiť vrch z patizónu. Odrežeme cca 2 centimetre z vrchnej časti. Následne pomocou lyžice vydlabeme jadierka vo vnútri. Z aranžovacej hmoty si vyrežeme rovnaký tvar ako nám vznikol v patizóne po vydlabaní.  Hmotu vopcháme do patizónu. A už nám neostáva nič iné, len si naaranžovať kyticu, aká sa nám páči. Treba len nechať kreativitu, nech je kreatívna…

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Dekorácia do záhrady

Potrebujeme:

  • patizón
  • rôzne okrasné tekvičky
  • drevo
  • klince
  • kladivo
  • obilniny

Postup: Nájdeme nejaký pekný kus dreva. Najlepšie nejaké tenšie, veľkosť už záleží od vás, akú veľkú ozdobu chcete. Napríklad rozmer A4. Ak máte doma lak na drevo, tak je drevo fajn zalakovať, aby vydržalo aj viac ročných období.

Zo spodnej strany si nabijeme klince podľa toho, kam si budeme chcieť dať okrasné tekvice a patizón. Tie na klince napokon napichneme, aby držali na tom mieste, kde ich potrebujeme mať. Medzi patizón a okrasné tekvice si môžeme dať obilniny, aby vyplnili prázdny priestor. Túto ozdôbku je dobré dať niekde na suchšie miesto, kde na ňu nebude pršať. Odporúča sa preto napríklad na schodisko alebo tiež napríklad do altánkov.

Patizón
5 (100%) 1 vote[s]

Vyjadri svoj názor