Citrón

Citrón – slovenská bomba vitamínu C

Popis

Citrón, z lat. citrus limon, je plod stromu nazývaného citrónovník. Citróny majú vajcovitý tvar, ktorý je veľký asi ako  slepačie vajce, ale niekedy môžu byť aj väčšie. Môžu byť tmavozelenej, svetlozelenej či žltej farby. Ich bledožltá šťavnatá dužina sa delí na 6 – 13 mesiačikov, ktoré obsahujú veľké množstvo kyseliny citrónovej a vody. Citróny sa preto často používajú ako prírodné okyslenie do mnohých pokrmov alebo sa z nich získava kyslá šťava.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Citrón pochádza z oblastí medzi južnou Čínou a Himalájami. V 12. storočí ho priviezli do oblasti stredozemného mora odtiaľ sa rozšíril ďalej do celého sveta. V súčasnosti sú okrem južného Talianska a USA hlavnými producentmi citrónov Južná Amerika, Španielsko, Argentína, Afrika a Austrália.

Citrón a charakteristika

  • Znižuje nám vysokú teplotu v tele
  • Účinný proti hemoroidom
  • Pomáha pri zastavení krvácania z ďasien
  • Dodáva nám energiu
  • Osviežuje našu myseľ
  • Je účinný proti kŕčovým žilám
  • Citrón urýchľuje liečbu rán
  • Pomáha pri bolestiach hlavy
  • Odstraňuje zápchu
  • Detoxikuje pečeň
  • Pomáha pri liečbe obličiek a močového mechúra
  • Podporuje náš imunitný systém
  • Citrón pomáha pri chudnutí
  • Výborný prostriedok proti prekysleniu nášho organizmu
  • Podporuje naše trávenie
  • Silný antioxidant
  • Čistí pleť
  • Posilňuje cievy aj srdce
  • Optimalizuje náš krvný tlak
  • Prečisťuje krv
  • Priaznivo pôsobí na našu nervovú sústavu
  • Je vhodný na afty
  • Chráni naše telo pred rakovinou
  • Pomáha k rýchlejšiemu spáleniu tuku
  • Má antibiotické účinky
  • Znižuje vysoký cholesterol
  • Má močopudný účinok
  • Citrón je prírodné antidepresívum

Nutričné hodnoty

Kôra citrónu je bohatá na aromatickú esenciu citrol (éterický olej s dezinfekčnými a čistiacimi účinkami).

100 gramov citrónu obsahuje:

  • KJ – 75,6
  • Kcal – 18
  • Bielkoviny – 1 g
  • Sacharidy – 7 g
  • Vláknina – 6 g
  • Voda – 86 g

Minerály (v 100 g citrónu):

Železo 0,65 mg Zinok 0,2 mg
Vápnik 63,5 mg Meď 0,5 mg
Horčík 14 mg Omega 3 kyseliny 29 mg
Fosfor 13,8 mg Omega 6 kyseliny 59 mg
Draslík 138 mg Sodík 3,35 mg

Vitamíny (v 100 g citrónu):

Vitamín A 245 IU Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B1 0,2 mg Vitamín C 195 mg
Vitamín B2 0,15 mg Vitamín E 1,2 mg
Vitamín B3 0,4 mg Kyselina pantoténová 0,6 mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať citrón?

citrón pestovanie

Citrónovníky sa dajú vypestovať aj u nás na Slovensku, či už v skleníku alebo v byte v črepníku. Citrónovníky sú tropické rastliny, a preto potrebujú hlavne teplo, svetlo a pôdu s miernym zakyslením. Čo sa týka zálievky, nepotrebujú veľa vody, ale v letných mesiacoch bude potrebovať viac vody, ako v iné mesiace. Nesmiete citrónovník preliať, preto citrónovníku dávajte iba toľko vody, aby nič neostalo v miske. Rastlinu citrónovníka majte v uzatvorenom priestore minimálne 5 rokov, kým sa dostatočne vyvinie a spevnie. Skoršia výsadba do vonkajšieho prostredia, nie je pre citrónovník vhodná z toho dôvodu, že jeho telo a listy sú mäkké, a preto sú ľahkou korisťou pre hmyz a podobné škodce.

Na pestovanie je najvhodnejšie juhovýchodné alebo juhozápadné okno. Optimálna teplota na rast citrusov je 22 – 30 °C. Na chlad je veľmi citlivý hlavne citrónovník.

Vedeli ste,že…?

  • Na rozpustenie žlčových kameňov odporúčajú ľudoví liečitelia piť pravidelne práve šťavu z citróna zmiešanú s olivovým olejom.
  • Citrónovej šťave by sa mali vyhnúť nalačno hlavne osoby s citlivým žalúdkom. Kyslosť totiž povzbudí produkciu ich tráviacich štiav a prázdny žalúdok ich nedokáže udržať.
  • Ak naše nechty nie sú dostatočne pevné a lámu sa, ideálne je ráno aj večer zvlhčovať ich citrónovou šťavou.
  • Vitamín C je síce silný antioxidant a takisto zvyšuje schopnosť nášho organizmu bojovať s infekciami, ale s niektorými kombináciami liekov nie je práve žiadúci. Napríklad pri užívaní Biseptolu by vás mal váš ošetrujúci lekár upozorniť na to, aby sa ste sa citrónu vyhli.
  • Citróny sa v Číne aj v Indii kultivovali niečo vyše 2500 rokov.
  • Chcete sa zbaviť lupín? Existuje na to veľmi jednoduchý recept na ktorý je potreba iba jogurt a citróny. Stačí, keď si z jogurtu a citrónu urobíte skvelú masku na vlasy. Pridajte ešte med či pár kvapiek rastlinného oleja, čo vám umožní predísť vysušeniu vlasov. Dobre si namočte vlasy, masku si vmasírujte do pokožky hlavy, nechajte pôsobiť asi 10 až 15 minút a zmyte masku. Ideálne je opakovať tento proces 2 až 3 razy do týždňa.

Citrónovo cesnakový zázrak

Tento recept odstraňuje vápnik a tuk usadený v tele a v cievach. Posilňuje srdce, upravuje tlak. Po 3 týždňoch pitia pocítite v tele príjemne omladenie. Po 3 týždňoch kúry by mal človek kúru na 8 dní vynechať a potom opäť 3 týždne pokračovať. Potom sa dostaví prenikavý úspech.

Na prípravu receptu budeme potrebovať:

  • 5 ks citrónov
  • 30 strúčikov cesnaku
  • 1 l vody

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si umyjeme v horúcej vode 5 celých citrónov a tie potom nakrájame na menšie kúsky. Očistíme si tiež cesnak a nakrájame ho na polovičky. Všetko spolu potom dáme do misky a zmixujeme na kašu. Zmes dáme do vody a necháme chvíľku prejsť varom. Hneď potom zmes odstavíme a necháme precediť cez sitko. Zmes nalejeme do fľaše a skladujeme niekde na chladnom mieste (ideálne v chladničke). Pijeme túto zmes denne asi 2 cl pred jedlo, čo je asi 1 štamprlík. Môžeme zmes piť buď ráno (pred raňajkami) alebo neskôr (pred obedom).
  2. Je to veľmi lacná a neškodná liečivá kúra, ktorú by si mal každý človek vyskúšať. Kúra by sa mala opakovať každý rok. Nemusíte sa obávať zápachu cesnaku, tú totiž vôbec necítiť. Účinky cesnaku aj citrónu sa prejavia ihneď a človek môže pokojne spať. Liek sa osvedčil napr. pri vypadávaní zubov (paradentóze), ale vyskúšala ho aj jedna pani, ktorá sa práve vďaka tomu vyhla operácii srdca. Po kúre sa jej totiž tuk aj vápnik uložený v cievach rozpustil.
  3. Prajem veľa šťastia!

Citrónovo tvarohové rezy

Veľmi svieži a lahodný. Čas prípravy je cca 1 hodina.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať:

  • 8 ks – vajcia
  • 160 g – polohrubá múka
  • 160 g – práškový cukor
  • 2 polievkové lyžice – voda
  • 1 čajová lyžička – citrónová kôra
  • 1 štipka – kypriaci prášok
  • 2 čajové lyžičky – vanilínový cukor
  • 250 ml – mlieko
  • 1 kus – Zlatý klas
  • 60 g – kryštálový cukor
  • 200 g – maslo
  • 250 g – tvaroh
  • 100 g – práškový cukor
  • šťava z 1/2 citrónu
  • 100 g – palmarín
  • 300 g – práškový cukor
  • 5 polievkových lyžíc – citrónová šťava

 Postup prípravy:

  1. Ako prvé, si zo 40 g práškového cukru a z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Zvyšný cukor, žĺtky. vanilínový cukor a vodu si vymiešame na penu. Potom si zmiešame múku s kôrou citróna, s kypriacim práškom a striedavo aj spolu s bielkami vmiešavame ku žĺtkom.
  2. Cesto je ideálne rozdeliť si na tri časti. Každú časť potom zvlášť necháme upiecť asi 5 – 7 minút (nezabudnime na papier na pečenie, aby sa nám cesto neprilepilo) vo vopred zohriatej rúre na 230 stupňov. Pláty cesta si potom necháme vychladnúť.
  3. Medzitým si môžeme pripraviť plnku. Zo Zlatého klasu, mlieka, vanilínového cukru a kryštálového cukru si urobíme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť počas stáleho miešania. Cukor a maslo si vyšľaháme na penu a potom prišľaháme k zmesi citrónovú šťavu a puding. Na záver plnku krátko vyšľaháme na tvaroh. Plnku si rozdelíme na 2 časti. Prvú časť dáme na spodný plát, naň položíme druhý plát, naň dáme zvyšok plnky a priložíme tretí plát. Na chvíľu koláč môžeme nechať zaťažiť a potom ho celý polejeme polevou.
  4. Polevu si pripravíme z masla, cukru a šťavy, ktorú si vyšľaháme dohladka. Koláč už len necháme stuhnúť istý čas v chlade a môžeme podávať.
  5. Dobrú chuť!

 

Citrón
5 (100%) 2 votes

Vyjadri svoj názor