Pažítka

Pažítka – všestranná bylina nachádzajúca využitie najmä v kuchyni

Popis

Pažítka je bežne používaná bylina a možno ich nájsť v obchodoch a často sú pestované v domácej záhrade. V kulinárskej sfére sa čerstvá pažitka nakrájaná na kocky používa ako prísada pre prípravu rýb, zemiakov, polievok a ďalších pokrmov. Pažítka má vlastnosti, ktoré odpudzujú hmyz  a môže byť použitá v záhradách pre reguláciu škodcov. Táto vytrvalá rastlina je rozšírená v prírode vo veľkej časti v Európy, v Ázii a v Severnej Amerike.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pažítka je vytrvalá rastlina rastúca do výšky 30-50 cm.Rastú v hustých skupinách. Kvety sú svetlo fialovej farby, sú v tvare hviezdy so šiestimi okvetnými lístkami. Semená zrejú v lete. Bylina kvitne od apríla do mája v južnej častiach, v chladnejšej klíme kvitne od júna.

Pažítka a jej pôvod

Pažítky boli pestované v Európe už od stredoveku (od 5. až 15. storočia).

Rimania verili, že pažítka by mohla zmierniť bolesť pred spálením alebo bolesť v krku. Verili, že keď budú jesť pažítku, môžu zvýšiť svoj krvný tlak a pôsobí ako diuretikum.

Rumunskí Rómovia používali pažítku na veštenie. Verilo sa, že zavesené zväzky sušenej pažítky okolo domu odvracali choroby a zlo.

Význam pre zdravie

Pažítka a jej príbuzný cesnak  a cibuľa boli pestované po stáročia nielen pre ich charakteristickú štipľavú chuť, ale tiež pre svoje liečivé vlastnosti.

Pažítka je na živiny bohatá rastlina, čo znamená, že zatiaľ čo má nízky obsah kalórií, má vysoký obsah prospešných živín, ako sú vitamíny, minerály a antioxidanty. Jedna polievková lyžica nasekanej pažítky obsahuje 0 g tuku, 0 g bielkovín a 0 gramov sacharidov a zároveň poskytuje 3% dennej hodnoty oboch vitamínov A aj C. Jedna porcia pažítky tiež obsahuje malé množstvo vitamínu K, folát , cholín, vápnik, horčík, fosfor a draslík.

Pažítky  boli študované vo vzťahu k rakovine, najmä k rakovine žalúdka a hrubého čreva a konečníka. Ich blahodarné a preventívne účinky majú pravdepodobne čiastočne vďaka svojím bohatým organosulfurovým zlúčeninám. Hoci presný mechanizmus, ktorým tieto zlúčeniny inhibujú rakovinu, nie je známy, možné hypotézy zahŕňajú inhibíciu rastu nádoru a mutagenézy a prevenciu voľných radikálov.

Rakovina prostaty: V štúdii publikovanej v Journal of National Cancer Institute, vedci skúmali vzťah medzi príjmom rastliny z čeľade Alium a rakoviny prostaty. Zistili, že ľudia s najvyšším príjmom zeleniny tejto čeľade mali najnižšie riziko vzniku rakoviny prostaty.

Rakovina žalúdka a pažeráka: Častý príjem pažítky vás môže ochrániť pred vznikom rakoviny pažeráka a žalúdka.

Spánok a nálada: Cholín v pažítke je dôležitá živina, ktorá pomáha pri spánku, svalovom pohybe, učení a zlepšuje pamäť. Cholín tiež pomáha udržiavať štruktúru bunkových membrán, pomáha pri prenose nervových impulzov, napomáha absorpcie tuku a znižuje chronickú únavu .Pažítka obsahuje tiež kyselinu listovú, ktorá môže pomôcť minimalizovať príznaky depresie tým, že zrabraňuje prebytku homocysteínu z tela, ktorý môže brániť, aby sa krv a ďalšie živiny dostali do mozgu.Prebytok homocysteínu môže zabrániť produkcii hormónov, ktoré v nás vyvolávajú dobré pocity, napríkad serotonínu, dopamínu, noradrenalínu. Tieto hormóny nielen regulujú náladu, ale aj zdravý spánok a chuť do jedla.

Listy pažítky sú zdrojom vitamínu C (až 100 mg v 100 g čerstvej hmoty; väčšinou sa množstvo pohybuje medzi 56 až 66 mg v 100 g čerstvej hmoty). Obsahujú aj  provitamín A, vitamín B2, silicu so sírou, minerálne látky ( soli vápnika, fosforu, draslíka, železa a i.)

Ako pestovať pažítku?

pažítka pestovanie

Pažítka sa radí medzi pomerne odolné rastliny, môžeme ju preto pestovať  na záhradke, ale aj v kvetináči, čo je veľmi praktické, lebo si ju môžete uložiť na parapetu okna alebo na balkón a budeme ju mať stále pri varení po ruke. Nevystavujte ju priamemu slnku. Najvhodnejšie je nájsť jej miesto v polotieni. Pôda by mala mať vyšší obsah vápnika a mala by byť bohatá na živiny a humus. Na prevzdušenie pôdy do nej pridajte jeden diel perlitu, ktorý ju dobre prevzdušní.

Veľký pozor si dávajte na zalievanie. Pažítka je na to totiž veľmi citlivá.  Odporúča sa rastlinu zalievať odstatou vodou, ktorá by mala mať izbovú teplotu. Týmto spôsobom sa voda dobre nasaje do pôdy a presiakne do celej zeminy. S polievaním to príliš nepreháňajte.  Veľa vody rastline škodí, pôda by mala mať dobre odvodnenie.

Nezabúdajte ani na pravidelné hnojenie. Hnojiť sa odporúča v lete. Používajte organické hnojivo zriedené s vodou.

Semená sa sejú zvyčajne v marci, poprípade v apríli.Nezabúdajte na to, že pôda musí byť kvalitná. Na povrchu pôdy urobte malú jamku a do nej vložte pár semienok. Veľmi opatrne zasypte pôdou, zalejte a umiestnite na miesto, kde budú mať semienka dostatok tepla a slnka,ktoré jej pomôže vyklíčiť.

Pažítke sa darí v dobre odvodnenej pôde, bohatej na organickú hmotu, s pH 6-7.  Môžu byť pestované zo semien a zrejú v lete alebo skoro na jar. Typicky pažitka klíči pri teplote 15 až 20 ° C. Pri chladnejších klimatických podmienkach je možné výhonky zasadiť najprv do kvetináča. Po dobu najmenej štyroch týždňoch by mali byť mladé výhodnky pripravené na pestovanie vonku.Množia sa tiež ľahko delením.

Poľnohospodári vysádzajú pažítku medzi skalami, ktoré tvoria hranice záhonov, aby rastliny zostali bez škodcov. Pažítka odpudzuje nechcený hmyz a šťava z listov môže byť použitá pre rovnaký účel, rovnako ako aj v boji proti plesňovým infekciám, plesniam a chrastavosti.

Jej kvety sú atraktívne pre včely, ktoré sú dôležité pre záhrady, kde je množstvo rastlín, ktoré potrebujú opelenie.

Využitie v kuchyni

Pažítka má  širokú škálu kulinárskych použití, napríklad v tradičných pokrmoch vo Francúzsku, Švédsku a v iných štátoch. Pažítka  sa môže pridať do takmer každého jedla. Môžete ju použiť v palacinkách, v polievkách, s rybami a so sendvičmi. Vo Švédsku sa používajú v rôznych omáčkach. Kvety môžu byť taktiež použité na ozdobu jedál. V Poľsku a v Nemecku sa pažitka podáva s tvarohovým syrom. Je súčasťou aj francúzskej kuchyne,do ktorej tiež atrí estragón, trebuľka alebo petržlen.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Pažitku môžete nájsť na trhu takmer po celý rok, môžete ich použiť aj v zmrazenej alebo sušenej forme. Rozmrazenie neovplyvňuje ich chuť a kvalitu, čo domácim pestovateľom umožňuje urobiť si dostatočné zásoby na celý rok z vlastných záhrad.

Pridanie pažítky do jedál je skvelý spôsob ako pridať chuť do vášho taniera bez pridaných kalórii, tuku alebo sodíka. Pažitka je bylina, podobne ako mäta alebo bazalka, ktorá má jemnú stonku a je vhodné ju pridať do jedál tesne pred dovarením, ale môže sa pridať do jedla aj surová. Takto bude zachovaná jej jemná chuť a textúra. Pri prípave pažitky požite ostrý nôž. Neodporúča sa krájať ju tupým nožom.

Pažítku môžete pridať do rôznych pokrmov. Obzvlášť dobre chutí v kombinácii s vajcami, syrom. Sú tiež skvelé v smotanových omáčkach a dajú sa použiť aj do polievok alebo šalátov.

 

Pažítka
5 (100%) 7 vote[s]

Vyjadri svoj názor