Pstruh

Pstruh – chutná ryba našich vôd 

Rod týchto rýb, sa len na Slovensku volá Pstruh, v iných krajinách sa volá inak napríklad v Európe je to rod rýb Salmo a v Severnej Amerike je to Oncorhynchus. Ale čo je hlavné že patrí do čeľade lososovitých rýb.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Popis pstruha:

Pstruh patrí typicky medzi dravé ryby. Tieto ryby sa nachádzajú v rýchlejších, studených a perfektne okysličených vodák. Zväčša ich nájdeme v okysličených vodných tokoch prípadne v jazerách. Typickým zástupcom týchto rýb je pstruh obyčajný.

Pstruh a jeho druhy:

  • Pstruh obyčajný
    • pstruh morský
    • pstruh potočný
    • pstruh jazerný
  • Pstruh dúhový

Pôvod:

Pstruh patrí medzi sladkovodné ryby, ktoré sú rozšírené po celej Európe. Nachádzajú sa aj v Českej a Slovenskej republike. Dôležitým faktorom pre jeho výskyt je teplota vody. Pstruhy majú vretenovité a svalnaté telo. Veľmi je však známe, že má na čeľusti drobné zúbky a hlava pstruha je zaokrúhlená a veľmi široká. Pre pstruha je veľmi typická tuková plutvička.

Pstruhy v stredoeurópskych podmienkach dospievajú medzi druhými. Je to približne 2000 až 3 000 ks/kg. Pstruh sa zväčša dožíva od 3 až do 5 rokov.  Päť ročný jedinci sú zväčša až vo veľkosti 20 centimetrov. V lepšie okysličenom prostredí, prípadne vo väčších vodách a zväčším množstvom potravy pstruh môže dorásť až do 30 centimetrov. Vplyv okolia ma na veľkosť pstruha veľký vplyv.

Charakteristika a význam pre zdravie:

Pstruh je jednou z najrozšírenejších rýb. Táto ryba osídľuje pstruhové vody. Pstruhovými vodami sú napríklad rieky, riečky, potoky a iné prúdiace sa vody, v ktorých sa nachádza veľké množstvo kyslíku. Veľmi dôležité však je poznamenať to, že sa nachádzajú hlavne v chladných vodách. Na jar sa pstruhy nachádzajú hlavne pod brehmi a až po oteplení vody sa osídľujú po celej ploche vôd. Tieto ryby sa spoločne sťahujú aj do úkrytov.

Pstruh potočný dosahuje až dĺžku 500 mm. Jeho hmotnosť však zväčša nepresahuje 1 kilogram.

Nutričné hodnoty:

pstruh-maso

Voda g 71,42

Energia kcal 148

Proteín g 20,77

Celková hladinu lipidov (tukov) g 6,61

Minerály na 100g

 

Vitamíny na 100g

Mastné kyseliny, nasýtené celkom 1,149 g

Mastných kyselín, mono celkom 3,254 g

Mastné kyseliny, celková polynenasýtené g 1,499

Cholesterol mg 58

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

 

Ako chovať pstruha potočného:

Pstruh je veľmi náročnou rybou. Táto ryba potrebuje vo vode veľmi veľa kyslíka a ešte väčšiu čistotu. Pstruh jedáva len mäsité jedlá, pretože patrí medzi mäsožravé ryby. Pstruh potočný patrí medzi ryby, ktoré sú veľmi žravé a práve preto má veľmi široký sortiment jedla. Pstruh sa živý menšími rybkami. Medzi zložky, ktoré má pstruh ako potravu patrí aj vodný hmyz, prípadne lietajúci hmyz nad hladinou, ale neohrdne ani náletovým suchozemským hmyzom, ktorý žije na brehoch a pobrežných stromoch.

Recept z dovolenky: pstruh inak

Recept č. 1: Pstruh na chorvátsky spôsob:

Veľmi dôležité je aby sme si uvedomili, že pstruh je zdravá ryba, ktorú by sme mali jesť párkrát za mesiac. Je veľmi užitočnou rybou v našich vodách, keďže sa živý hmyzom. Ak by sa hmyzom neživil na týchto miestach by mohlo hroziť k pre množeniu. Táto ryba je vynikajúca ak je čerstvá.

Nezabúdajte si pripraviť všetko potrebné predtým ako začnete pripravovať tento neodolateľne chutný recept. Určite ho odporúčam.

Čo budeme potrebovať?

2 pstruhy (prípadne väčší počet si prispôsobíme podľa osôb, prípadne aj podľa veľkosti rýb)

2 –  3 strúčiky prepučeného cesnaku

2 hrste nasekanej petržlenovej vňate

5-7 polievkových lyžíc kvalitného olivového oleja

½ čajovej lyžičky soli (prípadne môžeme pridať soľ, podľa potreby)

Pár kvapiek citrónu (podľa potreby)

Slnečnicový olej na potretie panvice alebo plechu na pečenie

 Postup prípravy:

Veľmi dôležité je aby sme si pripravili tú najlepšiu marinádu na začiatok, aj keď ju budeme používať až v závere. Dôležité je pripraviť si ju ako prvú z dôvodu toho aby aj samotný olej prebral chute. Z tohto dôvodu si vezmeme petržlenovú vňať nasekáme ju na drobno, resp. najjemnejšie ako sa dá,  položíme ju do misky. Postupne do tejto misky pridávame roztlačený cesnak, soľ a kvalitný olivový olej. Následne to dobre premiešame a necháme pár minút odstáť. Sem tam túto marinádu premiešame.

Ak máme marinádu pripravenú, vezmeme si do rúk rybu, ktorú poriadne umyjeme aj z vonkajšej strany, aj z vnútornej.  Následne si túto rybu položíme na pekáč a narežeme ju z oboch strán, dôležité je však, aby sme nezabudli na to, že rybu musíme narezávať šikmo. Rez by mal byť približne jeden centimeter hlboký a mal by mať dĺžku od chrbtu až po brucho.  Ak máme rybu poriadne narezanú vezmeme olivový olej a potrieme ju týmto olejom. Olivovým olejom môžeme potrieť aj plech ale lepšie je plech potrieť slnečnicovým olejom.  Ak máme rybu dobre potretú môžeme ju patrične osoliť, avšak nemôžeme ju osoliť veľmi, pretože soľ sa nachádza aj v marináde. Pokiaľ by sa na pstruhovi nachádzalo veľa soli, pustil by veľa šťavy a tým by sa naša rybka vysušila a bola by suchá. Pravdaže nechceme jesť suchú rybu a práve preto ju podlejeme asi 1 dcl vody. Rybu dáme piecť približne na 180 stupňov, dôležité je však aby sme ju vkladali do predhriatej rúry.  Nesmieme na rybu zabudnúť pretože by sme ju mali po približne piatich minútach opatrne otočiť.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Ak chcete vedieť kedy je ryba hotová, je dôležité pozerať sa na miesto rezu a ajk je rez celý biely a otvoril sa nám, v tom prípade je pstruh hotový a môžeme ho podávať na tanieri s prílohou. Ak je pstruh hotový následne ho polejeme marinádou a následne tohto pstruha dáme do alobalu a položíme ešte na pár minút do rúry aby pstruh prešiel chuťou. Po pár minútach môžeme túto rybu podávať.  Príloha môže pozostávať zo zemiakov, zeleniny alebo aj s pečiva. Ak si vyberieme ako prílohu pečivo môžeme si ho aj opiecť a potrieť cesnakom. Ak však máte rybu radšej bez prílohy je veľmi chutná aj čistá.

Prajem Vám dobrú chuť a pokojne si k tomuto fajnému pstruhovi nezabudnite naliať ani za pohár fajného vínka, prípadne šampus.

Pstruh
Rate this post

Vyjadri svoj názor