Jahňacie mäso
V článku nájdete:
Jahňacie mäso
Popis
Mali ste už niekedy jahňacie mäso? Áno, a chcete o ňom vedieť viac? Čítajte ďalej. Nie, ale chceli by ste ho skúsiť? Určite neváhajte. Myslite však na jednu vec. Jahňacie mäso je o niečo tučnejšie ako mäso bravčové. Na druhej strane, jeho stráviteľnosť je o niečo lepšia ako je to u bravčového mäsa, pretože jahňacie mäso má jemné svalové vlákna a voľnejšie väzivo. Stráviteľnosť jahňaciny by sme preto mohli prirovnať ku hovädzine.
Chuť jahňacieho mäsa
Chuť vám síce prostredníctvom písmen ponúknuť nemôžeme, ale zato vám ju môžeme prostredníctvom slov aspoň trochu priblížiť.
StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?
Jahňacie mäso, konkrétne jeho chuť a vôňa, sú ovplyvnené najmä množstvom tuku. Čím je vyššie množstvo tuku, tým je jeho špecifický pach silnejší. To môže byť príčinou toho, že mnoho ľudí túto hodnotnú potravinu radšej z jedálnička vylúči, než aby sa malo popasovať z týmto zápachom. Možno sa pýtate, čím je spôsobené to, že práve jahňací tuk tak zapácha. Tak aby sme vás nenechali bez odpovede… Je to tým, že okrem iných zlúčením je v ňom prítomná aj kyselina 4-metyloktanová. A preto pri úprave mäsa sa tento tuk odstraňuje. Teda, aspoň ten viditeľný.
Možno sa budete čudovať, no v niektorých krajinách je jahňacie mäso obľúbené práve pre jeho zvláštnu arómu.
Ale v našich podmienkach by sme túto typickú arómu jahňacieho mäsa mohli potlačiť rôznym druhom korenín, cesnakom, či marinovaním mäsa pred jeho tepelnou úpravou v kuchyni. Preto nezúfajte a určite ho ochutnajte.
Charakteristika
Jahňacie mäso sa radí rovnako ako baranie (Baranie mäso) medzi jatočné mäso. Jahňacie mäso je získavané z mladých jahniat. Aby sme to teda trochu ozrejmili, čo je vlastne považované za jahňa, tak teda… Ovca domáca je poddruh z rodu ovca. Samica sa nazýva bahnica a samec je baran. Mláďa je jahňa. Ak je toto mláďa samček, je to baránok, ak je to samička, tak je to jahnička. O mäse z jahňaťa hovoríme pri mladých kusoch jahničiek a barančekov do veku 6 mesiacov. Jahňacie mäso môžeme získavať buď z mliečnych jahniat do veku 8 týždňov o hmotnosti jatočne opracovaného tela 3- 9 kg, alebo z výkrmových jahniat o živej hmotnosti 25 – 45 kg, do hmotnosti jatočne opracovaných tiel 10 – 22 kg.
Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.
Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu
Zloženie:
- Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
- Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
- Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),
Nutričné hodnoty
100 gramov surového jahňacieho mäsa obsahuje:
- 59,47 g vody
- 282 kJ
- 16,56 g bielkoviny
- 23,41 g tuku
- 73 mg cholesterolu
100 gramov surového jahňacieho mäsa obsahuje minerály:
- 16 mg vápnika
- 1,55 mg železa
- 21 mg magnézia
- 157 mg fosforu
- 222 mg draslíka
- 59 mg sodíka
- 3,41 mg zinku
100 gramov surového jahňacieho mäsa obsahuje vitamíny:
- 5,96 mg niacínu
- 2,31 µg vitamín B12
- 0,20 mg vitamín E
- 2 IU vitamín D
- 3,6 µg vitamín K
*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch sa často sa uvádza jednotka IU:
- Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
- Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
- Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
- Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.
Mäso a zdravie
Najcennejším zdrojom potrebných látok sú slabiny jahňaciny. Medzi jedny z najvýživnejších častí patrí aj stehno, pliecko a chrbát. Najnižšiu výživnú hodnotu má mäso z nôh zvierat. Zdravšie je mäso chudé, menej mäso tučné, obsahujúce väčšie množstvo tuku.
Výživne je však len to mäso, ktoré je zdravé. Zdravé mäso spoznáme podľa toho, že je mierne vlhké, bez nejakého nepríjemného zápachu, má prirodzené ružovkasté alebo červenkasté zafarbenie, nie je neprirodzenej farby, no a v neposlednom rade je bez väčšieho množstva vytekajúcej krvi. Okrem iného, mäso musí byť tiež riadne tepelne upravené, či už pečením, dusením, varením alebo inak tepelne spracované. Pri zlom alebo nedostatočnom tepelnom spracovaní môže jahňacie, ale aj mäso iného druhu, obsahovať choroboplodné zárodky alebo škodlivé mikroorganizmy. Taktiež je takéto nevhodne upravené mäso aj horšie stráviteľné, čo poškodzuje tráviacu sústavu vrátane pečene, kde sa spracúvajú bielkoviny.
Rozdelenie jahňacieho mäsa a využitie
Jahňacie mäso z celého jahňaťa môžeme rozdeliť na osem častí, pričom každá časť môže byť špecifická svojim využitím. V nasledujúcich riadkoch si povieme, ktorá časť jahňaťa je na čo vhodná.
Pliecko: jahňacie pliecko sa najčastejšie využíva pri receptoch, u ktorých ho treba piecť, alebo dusiť.
Stehno: stehno môžeme piecť, ale taktiež je výborné napríklad pri letnej grilovačke.
Bok: takisto ako pliecko, tak aj bok sa hodí na pečenie a na dusenie.
Karé: jahňacie karé je vhodné na pečenie, ale takisto aj na vyprážanie.
Krk: túto časť mäsa využívame na dusenie.
Hruď: aj táto časť tela si našla svoje uplatnenie najmä pri dusení.
Rebrá: piecť, piecť a piecť.
Špička: jahňacia špička sa vám zíde pri vyprážaní.
Tip
Loj, alebo ak chcete, jahňací tuk, má vysoký bod topenia, ale rýchlo sa dokáže ochladiť a stuhne. Dokonca tuhne už pri izbovej teplote. Preto ak varíme jahňacie mäso je dobré ho podávať vždy v teplom stave a na zohriatych tanieroch.
Recept
Jahňacina po Írsky
Ako sa vraví, v jednoduchosti je krása. Ak máte radi zahraničné chute, určite vyskúšajte aj tento receptík.
Potrebujeme:
- 600 g jahňacie mäso
- 4 ks cibuľa
- 400 g zemiaky
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Jahňacie stehno s bylinkami
Potrebujeme:
- 800 g jahňacie stehno
- 1 balíček bylinkového masla
- 0,5 l vývaru (najlepšie hydinový)
- 150 ml bieleho vína
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Mäso umyjeme a osušíme. Potom ho potrieme polovicou bylinkového masla. Následne mäso previažeme povrázkom a potrieme zvyšným bylinkovým maslom. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme oddychovať v chladničke 2 hodiny. Uležané mäso dáme do pekáča a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút. Potom teplotu znížime na 160 °C, prikryjeme pokrievkou a za občasného otáčania podlievame trochou vývaru a pečieme ďalšie 2 a pol až 3 hodiny. Pozor, mäso podlievame podľa potreby, nesmie plávať vo vývare. Mäkké mäso vyberieme a zabalíme do alobalu. Šťavu a tuk prelejeme do menšieho hrnca, privedieme k varu, zalejeme vínom, osolíme, okoreníme a všetko spolu premiešame a varíme 5 minút. Nakoniec mäso zbavíme povrázkov, nakrájame na plátky a dáme do šťavy.
Cena
Pre záujemcov, ktorých sme naladili, alebo ktorí už boli naladení na vlnu jahňaciny, sme spravili menší prieskum na internete a zistili sme, od koľko eur sa pohybuje cena za jedno kilo jahňacieho mäsa. Cena teda variuje v rozmedzí od 10 € za kilogram do 35 € za kilogram jahňacieho mäsa. Samozrejme, všetko závisí od dodávateľa, od časti jahňaciny o ktorú máte záujem, či od toho, ako je jahňa chované.
Robila som jahnaci krk na grecky sposob,pieklla som do vypekusom dala slivkovy lekvar.Bolo to delikates.Marinovala som va dni charakteristicka vona nebola.Vsetci sme si pochutili.