Baranie mäso
V článku nájdete:
Baranie mäso
Popis
Baran je samec z ovce. Nemá vemeno ako ovca, ale zato má rohy. Baranie mäso je jedno z najtučnejších. Nasleduje hneď po bravčovom mäse. Jeho stráviteľnosť je však podobná hovädzine. Má totižto jemné svalové vláka a voľnejšie väzivo ako má mäso veľkých zvierat.
Jeho chuť a vôňa sú veľmi špecifické. Je preto otázne, či vám tento druh mäsa chutiť bude, alebo nie. Má aj svojich prívržencov, ale takisto aj svojich odporcov.
StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?
Čo sa týka baranieho mäsa je dobré spomenúť, že najchutnejšie je z mladých baranov, ktorí majú maximálne dva roky. Staršie barany majú podkožný tuk, ktorého tenká vrstva môže pokrývať takmer celé telo. To je nevýhodné najmä preto, že na chrbte a rebrách je potom mäso pretučnené.
Rada – loj, alebo ak chcete, baraní tuk, má vysoký bod topenia, ale rýchlo sa dokáže ochladiť a zatuhne. Dokonca tuhne už pri izbovej teplote. Preto ak varíme baranie mäso, je dobré ho podávať vždy v teplom stave a na ohriatych tanieroch.
Charakteristika barana
Baran je, ako sme už spomenuli, samec od ovce domácej. Toto zviera patrí medzi významné hospodárske zvieratá, ktoré sa u nás chovajú. Chov je predovšetkým na mäso, vlnu, mlieko, kožu, či ovčí hnoj. Z barana máme najmä mäso, kožu, a pod. Mlieko od neho nezískavame.
Pôvod
Predpokladá sa, že ovca domáca má viacerých zdivočených predkov, teda že pochádza z viacerých druhov divých oviec. Za predkov domácich oviec sú považované nasledovné druhy: muflóny, kaspická stepná ovca (archar) a skupina vysokohorských oviec, z nich predovšetkým argali. Ovce sú blízko príbuzné s kozami, od ktorých sa odlišujú slznými jamkami, paznechtovými žľazami a tvarom a postavením rohov. Rohy oboch pohlaví kôz a oviec sú na báze šošovkovitého prierezu, ale rohy baranov majú trojboký prierez.
Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.
Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu
Zloženie:
- Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
- Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
- Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),
Nutričné hodnoty
Čo sa týka nutričných hodnôt, sú isté rozdiely v hodnotách z baranieho stehna a v hodnotách ostatných častí barana. Najprv si popíšeme nutričné hodnoty baranieho mäsa, konkrétne z časti stehna:
- 640 kJ
- 153 kcal
- 13 g bielkoviny
- 11 g tukov
- 8 mg vápnika
- 1,95 mg železa
Nutričné hodnoty pre zvyšné časti baranieho mäsa:
Varené baranie mäso – 100 gramov obsahuje:
- 54 g vody
- 33,40 g proteínov
- 11 g tuku
- 10 mg vápnika
- 4,76 mg železa
- 31 mg horčíka
- 272 mg fosforu
- 409 mg draslíka
- 135 mg sodíka
- 6,52 niacínu
- 4,44 µg vitamínu B12
- 109 mg cholesterolu
*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch sa často sa uvádza jednotka IU:
- Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
- Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
- Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
- Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.
Ale ako sa hovorí, všetkého veľa škodí. Ani s baraním mäsom to netreba preháňať. Maximálna odporúčaná týždenná dávka je okolo 500 gramov tohto mäsa.
Rozdelenie a využitie baranieho mäsa
Kvalita baranieho mäsa
Baranie mäsko sa samozrejme odlišuje aj v kvalite jednotlivých častí.
Najkvalitnejšia časť z celého barana je zadné stehno a rebrá. To radíme do 1. kvality.
2. kvalitu tvoria lopatka a brušná blana.
3. miesto si zaslúži krk a hlava.
Rady!
Pri príprave mäsa je nutné dbať o to, aby sme mäso poriadne umyli v studenej vode. Pri príprave mäsa je tiež dôležité dať pozor na to, aby sa uvarené mäso nedotklo toho neuvareného, pretože by mohlo dôjsť ku prenosu baktérií z neuvareného mäska.
Ďalšia rada, ktorú vám chceme spomenúť je tá, že surové mäso by sa malo krájať na iných doskách a s inými nožmi ako iné potraviny. Taktiež je to najmä preto, aby sa vzájomne nevymenili baktérie, ktoré by mohli spôsobiť zdravotné problémy.
Ak mäsko už varíme, je tiež nutné myslieť na to, že by teplota mäsa mala dosiahnuť aspoň 70°C, a to aspoň na 20 minút. Alebo sa odporúča teplota 100 °C na 10 minút. Čiže mäso by malo vrieť ASPOŇ 10 minút. Čím dlhšie, tým lepšie, pretože jeho mäkkosť sa zvýši.
Ak už máme mäso hotové, tepelne spracované, uvarené, je dobré ho skladovať minimálne pri teplote 8°C. Pred podávaním ho treba len zohriať pri 90°C teplote, alebo ho len krátko povariť. Týmto znížime prenos nebezpečných baktérií. Pri mäse je totiž isté % rizika, že sa môžeme nakaziť nejakými bakteriálnymi chorobami. Ak mäso zle skladujeme, alebo ho nesprávne tepelne upravíme, alebo s ním nevhodne zaobchádzame, môže sa stať, že sa prostredníctvom tohto mäsa nakazíme salmonelou.
Recept
Baranie mäso so zeleninkou
Potrebujeme:
- 600 g predného baranieho mäsa bez kosti
- olej
- 40 g cibule
- 120 g mrkvy
- 40 g zeleru
- 40 g konzervovaného hrášku bez nálevu
- 80 g kelu
- 20 g hladkej múky
- 10 g cesnaku
- 30 g masla
- mleté čierne korenie
- voda alebo vývar a soľ
Postup:
Mäso najprv očistíme, umyjeme, samozrejme ho aj osušíme. Potom ho pokrájame na kocky. Tie opečieme na rozohriatom oleji. Potom mäso vyberieme a dáme ho na chvíľu bokom. Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme ju na tom istom oleji, v ktorom sme opiekli pokrájané mäso. Potom pridáme späť aj opečené mäso, mleté čierne korenie, soľ, podlejeme vodou alebo vývarom, prikryjeme pokrývkou a udusíme do mäkka, pričom občasne podlievame a premiešame. Keď je mäso mäkké, tak ho zo šťavy vyberieme. Šťavu vydusíme, zaprášime múkou a povaríme. Pridáme cesnak rozmiešaný so soľou, zalejeme vodou, rozšľaháme a varíme 15 až 20 min.
Medzitým mrkvu a zeler očistíme, pokrájame na malé kocky, kel na tenké rezance a spolu na masle udusíme do mäkka. Do hotovej šťavy dáme mäkké mäso, udusenú zeleninu, hrášok a opäť krátko povaríme. Baraninu v zelenine podávame so zemiakmi, ktoré posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.
Baranie mäso s jablkami
Potrebujeme:
- 600 g baranieho stehna
- 40 g masti
- 5 g múky
- 2 jablká
- 20 g masla
- 20 g krupicovej múky
- 20 g cukru
- 1 dl mlieka
- 1/2 žĺtka
- 10 g tvrdého syra
- mleté čierne korenie
- 20 g masla
- soľ
Postup:
Z baranieho stehna nakrájame 8 rezňov. Tie vyklepeme na tenšie plátky a posolíme, okoreníme, obalíme v múke a opečieme na horúcej masti. Potom ich vložíme do ohňovzdornej nádoby, ktorú vymastíme maslom, a na každý rezeň dáme koliesko poduseného jablka. Pripravíme bešamel, zalejeme ním rezne, posypeme strúhaným syrom a zapečieme.
Pre tých, ktorý nevedia, ako sa pripravuje bešamel, tu máme návod: V hrnci rozpustíme 50 g masla. V mise zmiešame 600 ml mlieka a 50 g hladkej múky. Túto zmes za stáleho miešania prilejeme k maslu a za stáleho šľahania kuchynskou metličkou privedieme k varu. Znížime teplotu a omáčku varíme asi 5 minút. Pridáme soľ, mleté biele korenie a nastrúhaný muškátový oriešok.