Úhor

Úhor – Had  našich vôd?

Väčšina ľudí si ho pri prvom pohľade môže zmýliť s hadom, pretože je tenký a dlhý a rýchlo pohybujúci sa.  Preto dostal prezývku „had vôd“. Aspoň tu v mojom okolí.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Popis úhora riečneho:

Úhor európsky alebo inak úhor riečky. Tento druh ryby patrí do čeľade uhrovitých. Najtypickejším znakom úhora, je pretiahnuté, valcovité telo, pripomínajúce skôr hada ako rybu. Táto ryby na rozdiel od iných rýb sa živí malými rybkami a nerobí jej problém ak ju aj rybár uloví odtrhnúť sa z háčika, pretože má tak prudké pohyby so svojím chvostom, že ak nemáte presne háčik na úhora, tak sa bez akýchkoľvek problémov vyvlečie z háčika. Takto jednoducho sa vie vyvliecť možno aj preto, že na rozdiel od iných rýb nemá žiadnu brušnú plutvu, ale všetky ostatné plutvy (chvostová, chrbtová a análna plutva) splývajú do jedného celistvého dlhého celku, priam by sme mohli povedať, že je to nejaký celiství lem.  Táto ryba sa nachádza v sladkých vodách, vo vode vyzerá byť tmavšia a jej sfarbenie je tak tmavé, že jej koža sa javí ako keby tam ani šupiny neboli.  Avšak jeho farba sa mení ako „chameleón“. Keďže v období trenia, zmení svoju farbu z tmavej priam až čiernej na krásnu kovovo striebornú.

Larva:

Larva úhora je bezfarebná. Avšak aj túto larvu aby sme videli musí mať niečo pútavé a to je oko. Oko larvy úhora je krásne čierne, telo má tvar vŕbového listu. Na larve úhora riečneho sa žiadne šupiny nenachádzajú, pretože nie sú vyvinuté, kostra larvy je chrupkovitá. V rannom veku má na každej čeľusti 14 zubov.

Pôvod úhora riečneho:

V dnešnej dobe sa úhor riečny vyskytuje v značnej časti Európy. Nachádza sa hlavne v oblasti Pečori a v Bielom mori, okrem toho ho nájdeme na Škandinávskom poloostrove, na Islande ale aj na Britských ostrovoch alebo na úmorí Severného a Baltského mora. Nachádza sa aj vo Francúzsku,  na Pyrenejskom poloostrove a musíme poznamenať, že aj v celej oblasti Stredozemného mora.  Okrem úhora Európskeho sa môžeme stretnúť aj s úhorom americkým, ktorý sa nachádza v oblasti Sargasoveho mora. Z tejto časti sa časť úhorov dostáva aj do našej oblasti, pretože ich odnášajú prúdy k európskym brehom.

 Charakteristika a význam pre zdravie:

Spôsobom rozmnožovania, bol od pradávna čiernou dierou, dnes však ľudstvo vie, že úhory sa trú a tak sa rozmnožujú. Najväčší posun v odkrývaní záhad u úhora nastal približne v 19 -20 storočí. V tomto období sa našli prvé larvy úhora. Avšak ešte stále nám chýbajú presné informácie aby sme si mohli byť istý, že nás už táto ryba ničím neprekvapí.

Hlavne ľudská aktivita resp. lov rýb (úhorov) má za následok to, že v našich riekach pošty úhora európskeho značne poklesli.  Táto ľudská aktivita má za následok, priam enormné zníženia, môžu za to rôzne aktivity ako znečistenie vôd, rozšírenie nepôvodných chorôb, neprekonateľné prekážky v tokoch.

Avšak stretávame sa aj s nadmerným rybolovom. Prečo takto ľudia nadmerne chytajú úhory? Pretože je to veľmi chutné a zdravé mäso. Z tohto dôvodu sa odborníci usilujú navrátiť jeho rozmnožovanie do horibilných počtov. V mnohých prímorských štátoch však úhor nemôže chýbať, je akou si súčasťou tradičnej kuchyne.

Nutričné hodnoty úhora riečneho:

úhor mäso

Tieto nutričné hodnoty sú prepočítané na 100g úhora riečneho, musíme si však všimnúť, že sa tu nachádza vysoká energetická hodnota a ešte väčšie množstvo vitamínu D, ktorý je veľmi prospešný pre život človeka.

Mastné kyseliny, nasýtené celkom g 2,358

Mastné kyseliny, celkom mono g 7,190

Mastné kyseliny, celkom polynenasýtené g 0,947

Cholesterol mg 126

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako chovať úhora riečneho?

Úhor je ryba, ktorá ako je už veľmi dobre známe preferuje život na dne. Väčšiu časť dňa je zahrabaný v bahne. Úhor na lov vypláva až po zotmení, z tohto môžeme usúdiť, že miluje nočný svit a svetlo mesiaca. Okrem zotmenia, ho prinúti vyjsť zo svojho brlôžka  aj po silných dažďoch, pretože je voda zakalená a je v nej možnosť nájsť suchozemské organizmy. Keďže sa úhor živí týmito organizmami, tak môžeme povedať, že aj kvôli potrave sa najradšej zdržuje pri dne. Na vrch vôd sa dostáva hlavne v období trenia iných rýb. Určite sa pýtate prečo? Je na to jednoduchá odpoveď, úhor riečny, vyžiera na mieste trenia ich ikry. Úhor sa najradšej živí kôrovcami, bezstavovcami, a larvami vodného hmyzu. Okrem toho si rád pochutná aj na mäkkýšoch.

Recept:

Recept č. 1: Úhor so šalviou:

Tento recept je veľmi známy svojou rýchlosťou, pretože jeho príprava trvá len nejakú tú pol hodinu.

Aké suroviny si nesmieme zabudnúť kúpiť?

  • V prvom rade úhora
  • Čerstvú šalviu (ak nemáme, je vhodná aj sušená šalvia)
  • Maslo
  • Olivový olej
  • Citrón
  • Jarnú cibuľku
  • Smotana sladké
  • Čerstvo namleté korenie (ak nemáme použijeme čierne korenie mleté, alebo nové korenie mleté a iné)
  • Soľ
  • Bagetu, ciabatu, alebo iné pečivo

 

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup prípravy:

V prvom rade, si kúpime alebo ak máme v rodine rybára poprosíme ho aby nám chytil nejakého toho úhora. Ak máme úhora už doma, naložíme ho do pácu s citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou šalviou, prípadne iným korením podľa chuti. Následne úhora necháme postáť v tejto zmesi približne 24 hodín predtým ako ho chceme pripraviť. Ďalším krokom bude že si vezmeme panvicu a nalejeme na ňu štipku oleja a pridáme tam kúsok masla, na tomto masle o restujeme rozrezanú jarnú cibuľku. Ak sa nám bude zdať, že je tam málo masla tak určite maslo pridajte a hlavne nezabúdajte na olivový olej, len dajte pozor aby Vám maslo nezačalo horieť. Na tomto masle opečieme kúsky ryby, približne osem až desať minút. Rybku odložíme do tepla a do panvice pridáme marinádu, v ktorej bola naložená, následne tam vložíme sladkú smotanu a keď sa omáčka zredukuje, dochutíme ju soľou, korením (buď čerstvo nasekaným alebo mletým korením). Odstavíme a dáme tam ešte čerstvo nakrájanú šalviu,  vezmeme si druhú panvicu, natrieme ju olejom (tak ako na palacinky) a nakrájame si ciabatu alebo iné pečivo opečieme ju na rýchlom oleji.

Prajem dobrú chuť.

Úhor
4 (80%) 2 votes

Vyjadri svoj názor