Kuracie mäso

Kuracie mäso – ochranca pred rakovinou a zdroj bielkovín 

Popis

Z hľadiska objemu výroby sa hydina nachádza na krásnom bronzovom mieste. Hydinu z hľadiska objemu predbehol len hovädzí dobytok a ošípané. Medzi hydinu patria husi, sliepky, kačky… Produkty hydiny sú napríklad perie, vajcia, prípadne ich môžeme chovať, len na mäso.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Chov hydiny delíme:

  1. Hrabavá hydina – morka, sliepka, perličky
  2. Vodná hydina – kačky a husi

Kuracie mäso – pôvod

Sliepočky pochádzajú už z dávnych čias. Sliepka bola vyšľachtená z divej kury. Tieto divé kury žili hlavne na území dnešnej Indie a Malajzie. Divú kuru sme si zdomácnili približne pred 4 – 5 tisíc rokmi. V dnešnej dobe chováme sliepky na výrobu konzumných vajec alebo na výrobu brojlerových kurčiat, ktoré chováme na konzumáciu mäsa.

Charakteristika a význam pre zdravie

kuracie maso - pôvod

Kuracie mäso je veľmi chutné a aj vďaka tomu kuracie mäso patrí medzi najpredávanejšie na trhu. Z kuraciny sa dajú vytvoriť rôzne divy. Môžeme si toto mäso pripraviť v podobe rezňov, perkeltov, mäse na hubách alebo zelenine. Tento druh mäsa má veľmi veľa výživných látok. Ak však chceme nájsť to najlepšie kurča a najvhodnejšie na konzumáciu, musíme si všímať pôvod kurčaťa. Kurčatá obsahujú veľmi veľké množstvo vitamínov a bielkovín. Obsahuje napríklad selén, fosfor, cholín…  Kuracina patrí medzi najdiétnejšie mäsá, ktoré obsahujú veľmi veľké množstvo výživných druhov potravy. Toto mäsko pôsobí veľmi dobre proti rakovine, proti depresiám, kuracina je vynikajúca pre stavbu kostí a veľmi dobre pôsobí aj na telesné tkanivá. Avšak musíme si uvedomiť, že tieto skvelé účinky majú hlavne BIO kurčatá. Prečo? Pretože sú to kurčatá, ktoré majú dostatok pohybu, slnka a čerstvého vzduchu, sú chované hlavne na zelenej tráve, ktorá obsahuje veľké množstvo vitamínov. Aj vďaka týmto vitamínom sú kurčatá také lahodné a chutné, okrem toho sú aj zdravé. Aj keď sú tieto kurčatá drahšie v obchodoch, určite sa oplatí, priplatiť si za neodolateľnú kvalitu.

Nutričné hodnoty kuracieho mäsa:

Voda  77,71 g

Energia  106 kcal

Proteín 19,19 g

Celková hladinu lipidov ( tukov ) 3,26 g

Mastné kyseliny , nasýtené celkom 0,954 g

Mastné kyseliny celkom mono 1,290 g

Mastné kyseliny , celková polynenasýtené 0,802 g

Mastné kyseliny , celková trans g 0,021

Cholesterol mg 92

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Chov sliepok:

Sliepočky chováme hlavne kvôli mäsu, ktoré veľmi dobre pôsobí na ľudský organizmus. Hydinu chováme kvôli vajíčkam, mäsu a periu. Sliepočky majú najkvalitnejšie mäso a vajíčka len vtedy sliepočky, ak sú chované na čo najkvalitnejšej zelenej chutnej trávičke, majú dostatočný výbeh. Nesmieme zabudnúť, že prílišné prikrmovanie zmeskou a inými vykrmovacími prostriedkami, zle vplýva na kvalitu mäsa a vajec.

Chov hydiny delíme:

  1. Hrabavá hydina – morka, sliepka, perličky
  2. Vodná hydina – kačky a husi

Recept:

Recept č. 1: Kuracie mäsko s jahodou omáčkou

Chutný receptík s jednoduchou prípravou, tak poďme nato. Aj keď je už na jahôdky so záhradky trochu neskoro, my šťastnejší, ktorí máme jahôdky, ktoré rodia viackrát do roka tento recept ešte stihneme. Ak však patríte medzi tých menej šťastnejších, určite si jahôdky môžete zakúpiť v obchode.

Čo vlastne potrebujeme?

  • Ingrediencie sú na 1 ks kuracích pŕs

Kuracie prsia ( pre jednu osobu 1 ks kuracích pŕs)

1 dl smotana na šľahanie

10 ks krásnych, sladkých, červených jahôd (ak máme malé jahôdky, tak potrebujeme viac kusov približne tak 30-40 kusov jahôdok)

1 PL práškový cukor

Bylinky – podľa chuti a podľa potreby

Štipka soli – prípadne podľa chuti

 Postup:

Najprv si vezmeme kuracie mäso – prsia. Tieto prsia si rozrežeme na 2 plátky približne rovnako hrubé. Môžeme ich trochu pobúchať s tĺčikom na mäso, ale nie je to podmienkou. Vezmeme si panvicu, nalejeme tam olej a tieto kuracie prsia osmahneme na teplom oleji. Ak ich máme dostatočne osmahnuté a zvýšil sa nám vývar z kuracích krídelko, alebo z iného kuracieho mäsa, podlejeme ho týmto vývarom. Ak však vývar nemáme vezmeme vodu a podlejeme touto vodou. Ak nám začne táto voda resp. vývar vrieť pridáme rôzne bylinky. Bylinky pridávame podľa chuti, môžeme pridať rozmarín, bazalku, tymián prípadne levanduľu, oregano a iné chutné bylinky. Pravdaže bylinky musíte vyberať podľa svojej chuti. Postupne nám začnú ak kuracie prsia púšťať šťavu. Varíme tieto prsia až do zmäknutia. Ak nemáme radi kuracie prsia povarené vo vode alebo vo vývare, tak môžeme kuracie prsia dokončiť nad parou. Rovnako ich musíme pariť až kým nebudú úplne mäkké.

Ak máme jahôdky veľmi malinké, rozkrájame ich len na polovičky. Ak sú jahody veľké, tak ich nakrájame na menšie alebo väčšie štvorčeky. Ak chcete aby sa nám skôr omáčka urobila je ideálne jahôdky nakrájať na čím menšie kúsky. Jahôdky varíme približne pol hodinku. Ak sú správne uvarené, sú mäkučké, môžeme ich ešte popučiť na menšie kúsočky. Aby sa jahôdky zmiešali so smotanou, ktorou zalejeme jahôdky. Smotana je veľmi dôležitá pre lahodnosť omáčky, ale nesmieme to s ňou preháňať z tohto dôvodu do jahôd dáme len približne 1 dcl smotany. Smotanu s jahôdkami privedieme do varu a pomaly zahusťujeme zátrepkou (mlieko + múka – rozmiešané). Najideálnejšie je múku s mliekom pridávať cez väčšie sitko aby sa nám neurobili hrudky. Ak už máme omáčku skoro hotovú je len na Vás či pridáte do nej práškový cukor a urobíte omáčku sladšiu, alebo necháte vyniknúť chuť jahôd.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Tento receptík je fakt rýchly a chutný, sama som ho vyskúšala a všetci sa zalizovali. Ak máme mäsko hotové môžeme ho podávať s ryžou, zemiakovou kašou, opekanými zemiakmi, hranolkami, kuskusom prípadne inou prílohou, ako napríklad s nejakým ovocným šalátikom. J Pre tých starších je možnosť, podávať toto chutné jedlo aj s pohárom bieleho vínka.

Na záver Vám už len prajem dobrú chuť.

Vedeli ste, že?

Nosivé plemená :

  • Biela leghornka je nosivé plemeno sliepok, ktoré je najrozšírenejšie vo svete, pretože má vysokú znášku vajec, je schopná zniesť približne 250 ks vajec, ktoré majú krásnu bielu škrupinku. Pritom jej hmotnosť sa pohybuje len od 1,6 kg až do 1,8 kg.

Mäsové plemená :

  • Biela plymutka má hmotnosť od 3 kg do 4 kg a aj napriek tomu, že je chovaná na kuracie mäso má veľmi dobrú znášku vajec 150 – 180 kusov vajec, tieto vajíčka majú hnedú škrupinu.
Kuracie mäso
5 (100%) 3 vote[s]

Vyjadri svoj názor