Hovädzie mäso

Hovädzie mäso – v Indii posvätné

Popis 

Toto mäso má krásnu tehlovo červenú farbu. Ak však je hovädzie mäso mladé má bledo červenú farbu. Farba a aj chuť mäsa záleží na veku zvieraťa. Čím je hovädzí dobytok starší tým je aj mäso tmavšie a dlhšie sa varí. Mladé mäsko je veľmi chutné, vláčne, jemné, jeho mäso je jemne vláknité a staršie kusy? Staršie kusy dobytka majú omnoho hrubšie vlákna ako mladší dobytok a toto mäso je omnoho tmavšie. Najchutnejšia a najlepšia časť hovädziny je svalové tkanivo. Hovädzie mäso obsahuje veľké množstvo bielkovín, len o čosi menej ako hydina. Hovädzina však neobsahuje veľké množstvo tukov a práve preto je oveľa lepšie stráviteľná. Hovädzie mäsko je veľmi zdravé aj vďaka svojmu veľkému množstvu bielkovín. Hovädzie mäso môžeme použiť do guláša, ako perkelt, alebo zapečené mäso v rúre, prípadne rezne, ale musíme rátať s tým, že budú suchšie ako bravčové.

Pôvod hovädzieho dobytka

Plemeno Gallovay je jedno z najstarších plemien hovädzieho dobytka. Toto plemeno je pomenované podľa regiónu odkiaľ pochádza a to je Galloway. Tento región sa nachádza v Škótsku. Toto plemeno sa nachádza už v listinách z dôb rímskych okupácií a britských ostrovov. Plemeno Galloway sa vyskytovalo v Škótsku, aj to hlavne v juhozápadnej časti. V táto časť Škótska je veľmi členitá a pahorkatá. V tom období bola kvalita tohto mäsa hodnotená za kvalitnú, pretože sa stádo páslo hlavne v údoliach blízkosti riek. Po zhorení záznamov ostali záznamy len z uvedeného rímskeho dobývania. 

Vedeli ste že?….

StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?

Charakteristika a význam pre zdravie:

Hovädzina obsahuje veľmi veľa železa a zinku. Tieto dve látky podporujú imunitný systém a čo je hlavné aj tvorbu krvi. Z hovädziny môžeme spraviť rôzne druhy jedál ako napríklad perkelt, sviečkovú, rezne, dusené mäsko, rezne na prírodno alebo nebodaj tatárky biftek… Nachádza sa v tomto mäse aj veľké množstvo bielkovín, ktoré majú vysokú biologickú hodnotu.

Nutričné hodnoty hovädzieho mäsa:

hovadzie-maso

Voda 82,44 g

Energia 81 kcal

Proteín 12.03 g

Vyskúšajte StressFix

Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.

Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu

Zloženie:

  • Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
  • Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
  • Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),

Celková hladinu lipidov ( tukov ) 2,52 g

Sacharidov, tým rozdielom 2,43 g

Mastné kyseliny , nasýtené celkom 1,180 g

Mastných kyselín , mono celkom 0,950 g

Mastné kyseliny , celková polynenasýtené 0,160 g

Cholesterol 51 mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako chovať hovädzí dobytok

Chov týchto prežúvavcov prispieval k udržaniu trávnatých porastov. Tým, že sme prestali prežúvavcov chovať, tak sa lúky a pastviny zmenili na džungľu. Veľmi je dôležitý chov dobytka hlavne pre kultúrny rast a pokles nezamestnanosti, nakoľko od obdobia čo sa tieto zvieratá nechovajú narástol veľmi počet nezamestnaných. Pri chove dojníc je cieľ veľká produkcia mlieka. Najideálnejšie je hovädzí dobytok chovať na prírodných trávnatých porastoch, pretože len v tom prípade je najefektívnejšia produkcia mlieka a najchutnejšie mäso.

Recept:

Recept č. 1: Osso buco

Jednoduchý receptík, len a len pre Vás, chutný, šťavnatý a navyše ešte aj zdravý.  Na začiatok bude asi najlepšie si objasniť čo to vlastne to Osso buco je. Je to hovädzie alebo teľacie mäsko, ktoré je priečne nakrájané cez kosť. Táto priečne prerezaná špiková kosť dodáva jedlu tú božskú výnimočnú chuť.

Čo vlastne potrebujeme na prípravu Osso buco?

2 ks Osso buco

3 ks mrkvu

2 ks stredne veľkú cibuľu

3 dlhšie stonky stopkatého zeleru

3 väčšie strúčiky cesnaku

1 vetvička čerstvého tymianu

1 väčšia konzerva lúpaných paradajok

2 šálky hovädzieho vývaru

1 šálka bieleho suchého vína

2 kávové lyžičky soli

Mleté čierne korenie (podľa chuti)

Gremulata:

Petržlenová vňať (približne z jedného až dvoch petržlenov)

1 ks cesnak

Citrónová kôra ( z jedného celého citróna)

 Postup:

Vezmeme si osso buco a okraje tohto mäska narežeme. Urobíme to preto, aby sa nám mäsko nezačalo krútiť. Ak máte radi mäsko aj s kosťou, tak je lepšie mäsko zviazať motúzikom, pretože tak sa nám neoddelí od kosti. Ak máme mäsko zviazané tak si ho osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Ak ho máme už obalené vezmeme panvicu a rozpálime olej. Toto mäsko na tomto rozpálenom oleji opečieme. Následne mäsko odložíme. Vezmeme cesnak, cibuľku, cesnak nakrájaame na či najmenšie kúsky najlepšie by bolo ho pretlačiť cez pretláčať na cesnak, cibuľu nakrájame na mesiačiky a osmahneme ich vo výpeku. Postupne si nakrájame mrkvu, stopkový zeler na väčšie kusy, zeleninu taktiež osmahneme a pridáme tam lúpané paradajky aj s nálevom. Ak máme správne urobený zeleninový základ, položíme naň mäso, podlejeme šálkou bieleho vína. Víno necháme postupne odpariť a ak sa odparí, podlejeme ho horúcim vývarom. Takto podliate mäso so zeleninou prikryjeme a dáme do rúry, najlepšie je predhriať si rúru predom na 180 °C a naďalej udržiavať túto teplotu približne 2 hodiny. Musíme však dbať na to aby sa vývar dostal len po okraj mäsa, nakoľko nesmie mäso zísť pod hladinu. Vývar následne dolievame počas 2 hodín dusenia podľa potreby. Približne po 2 hodinách skontrolujeme mäso, či je dosť mäkké. Ak je mäso dostatočné mäkké ešte ho odokryjeme, aby bola omáčka hustá a krásne lesklá. Po vrchu posypeme gremolatu. Tú si pripravíme z cesnaku, citrónovej kôry a petržlenovej vňate. Citrónovú kôru na rajbeme na malé kúsky, petržlenovú vňať a cesnak nakrájame na drobno. Ak máme už všetko hotové, podávame osso buco so zemiakmi, ryžou alebo rizotom. Na záver ak máme už na tanieri zemiaky, osso buco, posypeme gremolatou.

Prajem dobrú chuť.

stressfix

  • 48€.9/balenie
  • 60 tabletiek
    ☑️-Zníženie stresu
    ☑️-Silnejšia psychika
    ☑️-Kvalitný spánok
  • 📢+Zľava 4,9 eura(10%)
    (Vložte dusevnezdravie do poznámky)
zerex ultragold

  • 65€/balenie
  • 120 tabliet
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Dlhodobý prínos
    ☑️-Zlepšenie sexuality
  • 📢+Zľava 5 eur
    (Vložte ULTRA5 do poznámky)
detoxactive

  • 14€.49/balenie
  • 45 tabletiek
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Predĺženie styku
    ☑️-Zvýšená chuť na sex
  • 📢+Ušetríte až 19 eur
    (Pri kúpe štyroch balení)

Vedeli ste, že?

  • Pozor na otlačené miesta – môžu byť známkou dlhého skladovania
  • Čerstvé mäso – má červenú farbu a suchý povrch, v mieste rez je čerstvé, lesklé a hlavne sa nelepí
  • Hovädzie mäso je tmavšie ako bravčové
  • Čerstvé mäso má slabú, mierne kyslastú vôňu (staré mäso – sladkastú vôňu až zatuchnutú)
  • Mäso nám po nákupe vydrží v chladničke približne 2 –4 dni
  • Surové mäso NESMIEME skladovať v blízkosti zeleniny a ovocia – pretože chytí vôňu prípadne aj chuť mäsa
  • Mäso odkladáme: do najnižšej priehradky, v uzavretej nádobe
  • Pred úpravou je vhodné mäso krátko opláchnuť – v studenej vode

Ako správne krájať mäso?

  • Príprava mäsa na varenie a na pečienku: mäsko nakrájame pozdĺž vlákien na podlhovasté kusy
  • Mäso na porcie: krájame naprieč vlákien (šťavnatejšie mäso)
  • Zadné hovädzie mäso: krájame ho rovnobežne, priebehom svalových vlákien. Keďže sa dá toto mäsko dobre stáčať, používame ho hlavne na rolády a závitky.

 

5/5 - (1 vote)

Reply