Kozľacie mäso

Kozľacie mäso – mladé a výživné

Popis

Už podľa názvu môžete predpokladať, že kozľacie mäso je dosť podobné tomu koziemu mäsku (Kozie mäso). Je to tak. Rozdiel je však v tom, že kozie mäso pochádza zo staršej kozy, kdežto kozľacie mäso je pôvodom od mladého kozľaťa. Je to mäso jemné, šťavnaté, vláknité a krehké. Kozľacie mäso je tiež veľmi dobré v tom, že obsahuje nízke percento tuku, preto sa radí ku mäsám, ktoré sú odporúčané odborníkmi na zdravú výživu. Čo je veľkou výhodou je to, že neobsahuje veľa masti, tuku, pretože ten sa sústreďuje najmä v brušnej dutine a v okolí obličiek.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Na Slovensku konzumácia kozľaciny, ako aj kozieho mäsa, nemá veľmi veľkú obľubu. Mnohých ľudí odradzuje práve zápach kozľacieho tuku, loja, i keď u mladých kozliat ten zápach nie je až tak veľmi intenzívny. Kozľacina má aj pozitíva. Rozdiel medzi kozľacím a kozím mäsom je tiež v tom, že kozľacie mäso je lepšie stráviteľné a pri tepelnom spracovaní omnoho rýchlejšie zmäkne.

Charakteristika kozľacieho mäsa

Kozľa sa radí medzi jatočné zvieratá. Pôvod kozľaťa je od kozy domácej. Samec je cap, samica je koza a ich potomok je kozľa. Kozľacie mäso patrí ku druhému významnému produktu, ktorý sa získava z kôz. V prevažnej miere sa kozľacie mäso vyváža, najmä v podobe mliečnych kozliat. Tieto kozľatá sú nazývané aj veľkonočné. Názov vzišiel z toho, kedy sa predávajú, keďže najväčší predaj je v období Veľkej noci.

Na Slovensku ide o menej podstatné poľnohospodárske zviera, ktoré nemá až také významné miesto v chove. Ide skôr len o akýsi chovateľský doplnok. Častejšie nájdeme kozy a kozľatá skôr len u súkromníkov, ktorí ich chovajú buď pre mlieko, kožu, rohovinu, alebo pre mäso.

Nutričné hodnoty

kozlacie-maso-

Kozľacie mäso je v nutričných hodnotách v zásade rovnaké ako kozie mäso.

100 gramov kozľacieho mäsa obsahuje:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Cena

Možno sa medzi vami vyskytlo zopár záujemcov, ktorí by chceli mať tú česť a skúsiť kozľacie mäso. Teda, ak ste ho ešte nevyskúšali. Podľa internetových zdrojov sme zistili, že cena za 1 kilo kozľacieho mäsa sa pohybuje okolo 4 €.

Recepty, návody, tipy

Kozľacina a víno

Ku kozľaciemu mäsu je najvhodnejšie jemné biele víno a ružové vína.

Ako upraviť mäso pred varením…

Pri príprave mäsa je nutné dbať o to, aby sme mäso poriadne umyli v studenej vode. Pri príprave mäsa je tiež dôležité dať pozor na to, aby sa uvarené mäso nedotklo toho neuvareného, pretože by mohlo dôjsť ku prenosu baktérií z neuvareného mäsa.

Ďalšia rada, ktorú vám chceme spomenúť je tá, že surové mäso by sa malo krájať na iných doskách a s inými nožmi ako iné potraviny. Taktiež je to najmä preto, aby sa vzájomne nevymenili baktérie, ktoré by mohli spôsobiť zdravotné problémy.

Ak mäsko už varíme, je tiež nutné myslieť na to, že by teplota mäsa mala dosiahnuť aspoň 70°C, a to aspoň na 20 minút. Alebo sa odporúča teplota 100 °C na 10 minút. Čiže mäso by malo vrieť ASPOŇ 10 minút. Čím dlhšie, tým lepšie, pretože jeho mäkkosť sa zvýši.

Ak už máme mäso hotové, tepelne spracované, uvarené, je dobré ho skladovať minimálne pri teplote 8°C. Pred podávaním ho treba len zohriať pri 90°C teplote, alebo ho len krátko povariť. Týmto znížime prenos nebezpečných baktérií. Pri mäse je totiž isté % rizika, že sa môžeme nakaziť nejakými bakteriálnymi chorobami. Ak mäso zle skladujeme, alebo ho nesprávne tepelne upravíme, alebo s ním nevhodne zaobchádzame, môže sa stať, že sa prostredníctvom tohto mäsa nakazíme nejakou bakteriálnou chorobou.

Kozľacina a kôprová omáčka

Máte v záhrade kôpor? Dostalo sa k vám kozľacie mäsko? Čo tak vyskúšať kozľacinu s kôprovou omáčkou?

Potrebujeme:

  • 500 g kozľacieho mäsa, prípadne aj 1 kg, ak máte… Ak nie, môžeme ho nahradiť bravčovinou
  • 500 g bravčové pliecko
  • 1 cibuľa
  • olej
  • soľ
  • korenie štyroch farieb mleté
  • paprika mletá červená
  • 50 g masla
  • 2 – 3 polievkové lyžice hladkej múky
  • mlieko
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • soľ
  • ocot
  • čerstvý kôpor

 Postup:

Na oleji najprv speníme cibuľku do mäkka. Potom pridáme pokrájané mäso. Ak máme dosť kozľacieho, tak dáme len kozľacie, ak nemáme dosť, pridáme aj bravčové. Mäso okoreníme, posolíme, pridáme mletú červenú papriku a necháme, nech sa mäso zatiahne. Potom ho podlejeme a dusíme aspoň hodinu. Keď už je mäso udusené do mäkka, šťavu z mäsa zahustíme. Urobíme to tak, že z masla a múky urobíme svetlú zásmažku, ktorú zalejeme mliekom a stále miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Mlieko pridávame len podľa potreby, aby omáčka nebola veľmi hustá ale ani riedka. Pridáme to teda do omáčky z mäsa a varíme, kým omáčka nezhustne. Posolíme ju, chvíľku povaríme a nakoniec vlejeme na zjemnenie šľahačkovú smotanu. Úplne na záver pridáme posekaný kôpor, ochutíme octom a ochutnáme, či je všetko tak, ako má byť. Ku jedlu podávame knedľu, najlepšie ak je to domáca. Ak však domácu nemáme, aj kúpna bude stačiť 🙂

Tajine z kozľacieho mäsa, ovocím a medom

Ak máte chuť na trochu zahraničného jedla, vyskúšajte toto.

Potrebujeme:

  • 500 g kozľacie mäso
  • 12 ks namočených sušených sliviek
  • 8 ks namočených sušených marhúľ
  • 2 polievkové lyžice lúpaných mandlí
  • 1 ks granátové jablko
  • 1 ks cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • zázvor
  • 1 ks škoricovej kôry
  • 3 ks klinčeky
  • štipka šafranu
  • 2 čajové lyžičky medu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica posekanej koriandrovej vňate
  • harissa
Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup:

Mäso nakrájame na väčšie kúsky, zázvor a cesnak nadrobno posekáme, cibuľu pokrájame, z granátového jablka vyberieme zrniečka, odkôstkované sušené slivky a marhule namočíme do vlažnej vody. V hlinenej nádobe na prípravu tajinu zohrejeme olej, pridáme mandle, keď začnú hnednúť, pridáme korenia, po 2 minútach nadrobno posekaný cesnak a zázvor. Chvíľku opekáme a napokon prisypeme cibuľu a trošku Harissy. Keď cibuľka spriesvitnie, pridáme pokrájané mäso a opekáme, kým nezmení farbu. Nakoniec pridáme kosť z mäsa (namiesto vývaru), paličku škorice a granátové jablko. Premiešame, podlejeme vodou tak, aby bolo mäso ponorené, prikryjeme a na miernom ohni necháme hodinu dusiť. Po hodine dusenia pridáme namočené slivky a marhule, premiešame, opäť prikryjeme a dusíme ešte ďalších 20 minút. Po 20 minútach pridáme 1-2 ČL medu, dobre premiešame a ešte 10 minút podusíme. Na konci dusenia má byť šťava hustá, výraznej chuti s karamelovou príchuťou. Hotové jedlo posypeme posekanou koriandrovou vňaťou a podávame.

Kozľacie mäso
1.8 (36%) 20 vote[s]

Jedna odpoveď

  1. Peter

Vyjadri svoj názor