Bravčové mäso

Bravčové mäso – v niektorých kultúrach zakázané

Popis

Bez pochýb je to mäsko, ktoré sa nachádza skoro v každej domácnosti a konzumujeme ho veľmi často. Bravčové mäso, je mäsko, ktoré sa nachádza na tele prasaťa domáceho. Bravčové je mäso, ktoré je omnoho krehkejšie a šťavnatejšie ako hovädzie mäso, pravdepodobne aj preto patrí medzi najobľúbenejšie mäsá medzi ľuďmi. Ak ste z dediny určite viete, že fajná vytučená svinka, je pre každého dedinčana veľmi dôležitá, pretože sa používa do domácich zabíjačiek, ako sú napríklad klobásky, jaterničky, hurky alebo samotná slaninka či škvarky. Určite tí, ktorí ochutnali domácu klobásku, grulaky, alebo hurky z domáceho prostredia, vedia, že sa určite tým v obchode nevyrovnajú.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Porcovanie bravčového mäsa

Ak nevieme porcovať prasiatko, je to pre nás veľmi ťažké, keďže nevieme odhadnúť ako to máme presne rozdeliť.

Rozlišujeme 15 častí pri porcovaní a to: hlavu, lalok, chrbtovú slaninu, krkovičku, pliecko, karé, kotletu, sviečkovicu, rebierko, predné stehno, zadné stehno, kolienko, nožička a chvost. Okrem toho zadné stehno vieme rozdeliť na: horný šál, dolný šál a orech)

Pôvod bravčového mäsa

Ku zdomácneniu prvých prasiatok, došlo už veľmi dávno. Bolo to pred 4 tisícročiami pred Kristom na území Ázie. Tieto divoké prasatá chovali Číňania v zajatí. Chovali druh prasaťa páskovaného. Prasa patrí medzi cicavce, ktoré nám poskytujú veľké množstvo produktov. 

Charakteristika a význam pre zdravie

Bravčové má neodolateľnú chuť a krásnu bledoružovú farbu. Svalovina na bravčovom mäse je iná ako na hovädzom. U prasiatka je svalovina prerastená tukom. Ke´dže je prerastená tukom, musíme vedieť, že prasiatko je ťažšie stráviteľné ako hovädzí dobytok a nachádza sa v ňom aj viac tukov.

Chuť je priam božská, záleží od Vás ako si ho pripravíte. Okrem toho je chuť závislá aj od veku prasiatka. Ak sú prasiatka krmené mliečkom, čo sa väčšinou stáva len ak sa chová popri prasiatkach aj hovädzí dobytok, tak má prasiatko svalnatejšiu farbu. Ak však chceme tú najlepšiu slaninu, musíme si uvedomiť, že najideálnejšie je ročné prasiatko. Mäso staršieho prasiatka má tuhšie a hrubšie vlákna. Ak je prasiatko veľmi staré, farba jeho mäsa je tmavočervená. Nakoľko je farba tohto mäsa tmavo červená, tak zaraďujeme toto mäsko medzi červené mäsá.

Nutričné hodnoty bravčového mäsa

bravcove-maso

Bravčové mäso je veľmi bohaté na bielkoviny, okrem bielkovín sa v tomto mäse nachádza aj veľké množstvo draslíka a sodíka. Bravčové mäso je zdravé a veľmi obľúbené medzi ľuďmi. Na slovenských dedinách sa nájde skoro každá domácnosť, v ktorej nájdete zabíjačkové špeciality (slaninku, klobásky, jaterničky…).
Voda g 78,40

Energia kcal 124

Proteín g 14.00

Celková hladinu lipidov ( tukov ) g 7,10

Mastné kyseliny , nasýtené celkom 2,400 g

Mastné kyseliny celkom mono g 3,580

Mastné kyseliny , celková polynenasýtené g 0,780

Cholesterol mg 48

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako chovať prasiatka:

Väčšina ľudí vie ako chovať také prasiatko, nakoľko sa chov ošípaných traduje z pokolenia na pokolenie. Chov takéhoto zvieratka je pre človeka veľmi prospešné, pretože je o mnoho zdravšie jesť doma vychované prasiatko a jesť z neho domáce zabíjačky ako z nejakého kupovaného mäska. Hlavne ako sa to hovorí na dedinách len to čo si doma spravíš, vieš z čoho je J Medzi najčastejšie príčiny neuspokojivého výkrmu patria: Veľmi dôležité je aby prasiatko bolo najprv odstavené od prasnice a až potom odkúpené do ďalšieho chovu (to je približne prasiatko okolo 12 kg). A čo je najhoršie pre prasiatka? Prechod s prostredia, v ktorom žili do nového prostredia.

Aby sme nezabudli, veľmi dôležité je malé prasiatka prikrmovať kravským mliekom, pretože prasiatka budú mať viac výživy a budú lepšie rásť. Avšak pozor na to aby toto mlieko stihli prasiatka skonzumovať, pretože ak ho nestihnú skonzumovať mlieko sa pokazí a nebude mať dostatok živín a môže spôsobiť veľkú paseku. Ďalšou možnosťou vykrmiť si velikánske prasiatko je, že si urobíme kŕmnu zmes doma, veľmi dôležité však je aby táto zmes obsahovala veľké množstvo bielkovín. Dôležité je krmiť ich touto zmesou pretože malé prasiatka sú veľmi náchylné na ochorenia tráviacej sústavy.

Prečo moslimovia nejedia bravčové mäso:

Moslimovia nejedia vôbec bravčové mäso. Nejedia ho hlavne z náboženského alebo zdravotného dôvodu. Bravčové mäso nie je u nich vôbec nejako preferované, keďže ho náboženstvo islam zakazuje. Zakazuje ho z dôvodu, že považujú toto mäso za nečisté.

Recept:

Recept č. 1: Bravčové mäsko s ostrokyslou čínskou omáčkou

Čo vlastne potrebujeme????

500 g bravčové stehno

1 polievková lyžica ocot

2 polievkové lyžice sójovú omáčku

200 ml voda

2 kávové lyžiťky cukor

2 kávové lyžičky solamyl

1 ks čili paprička

1 ks soľ (podľa potreby)

1ks mleté čierne korenie (podľa potreby)

1ks zelená paprika

1 hrsť sušené hríby

1 ks mrkva

1 ks cibuľa

1 polievková lyžica olej

 Postup:

Najprv si vezmeme cibuľku a pokrájame ju na malilinké kúsočky, očistíme si mrkvu a pokrájame ju na tenučké pásiky, rovnako to urobíme aj s paprikou. Dáme si predhriať panvicu spolu s olejom, zohrejeme ho a hodíme na neho všetky tieto suroviny, pomaličky restujeme približne 5 minút. Ak máme zeleninku mäkkú, pridáme sušené hríby,  ak chceme aby boli mäkké namočíme ich na pol hodinu do vlažnej vody. Tieto hríby restujeme ďalších 5 minút.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Vezmeme si pripravenú vodu a sójovú omáčku, z týchto dvoch surovín si urobíme základ, takže sójovú omáčku vlejeme do vody a premiešame vo väčšej miske. Následne pridáme ocot, cukor a solamyl. Ak máme zeleninku už pripravenú prilejeme do tejto zeleniny túto omáčku. Túto omáčku premiešame spolu so zeleninou, miešame kým to nemáme primerane rozmiešané, dusíme spolu približne znovu 5 minút.

Kým sa nám zeleninka dusí nakrájame si mäso na malinké kocky, restujeme na oleji približne 10 minút. Ak máme mäso orestované, pridáme do neho zeleninu spolu s omáčkou a nasekanou čili papričkou, dobre premiešame a dusíme všetko približne 15 – 20 minút. Dusíme do vtedy kým mäsko nebude fajné mäkké a vláčne. Ak by mäsko nebolo ešte úplne mäkké dusíme ho naďalej. K mäsku môžeme podávať, ryžu, zemiaky, opekané, alebo kašu, prípadne hranolky. Ak však milujete špagety nie je to problém môžete si k tomuto mäsku dať aj tie.

Na záver Vám prajem dobrú chuť a spokojne si pred jedlom môžete pripiť fajným a lahodným červeným vínkom.

Bravčové mäso
5 (100%) 3 vote[s]

Vyjadri svoj názor