Bažantie mäso

Bažantie mäso – grécka pochúťka

Popis

Tento vznešený divý vták má veľmi cenné mäso, ktoré vyhľadáva nejeden poľovník. Možno to počúvate vždy a takmer všade, ale pri tomto vtákovi je obzvlášť pravdivé, že jeho mäso je nielen veľmi chutné, ale tiež aj neuveriteľne zdravé. Vedeli ste napríklad, že bažantie mäso obsahuje až o polovicu menej tuku než mäso kuracie? A to už je čo povedať, keďže samotné kuracie mäso je od tuku značne zbavené. Bažant sa preto odporúča pri redukčných diétách alebo tiež pri zažívacích ťažkostiach, kedy nie je dobré zaťažovať žalúdok ťažkými jedlami. No a pýtate sa, ktorá časť bažanta je tá najvhodnejšia? Je to prsná svalovina, teda bažantie prsia.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Bažant patrí ku skutočne obľúbenej potravine najmä vo Francúzku, kde si jeho chuť náramne chvália.

Bažant, celým menom Bažant obyčajný (alebo aj poľovný) patrí do čeľade bažantovitých.

Charakteristika mäsa

Bažantie mäso je špecifické najmä tým, že sa po ulovení dáva vyzrieť. Znamená to, že sa dá do miestnosti, kde je dobrý prísun vzduchu a kde je teplota okolo bodu mrazu. Toto zrenie sa robí najmä preto, že čerstvo ulovený bažant má tuhé mäso a je nepožívateľný. Je to preto, že vo svale sa nachádza kolagén, ktorý sa pri tepelnej úprave pomalšie rozkladá.

Čo sa týka zretia mäsa, ak máme mladého bažanta, postačí zrenie 6 dní. Ak je bažant starší, je nutné ho nechať vyzrieť aj dva týždne. Je tu ale jeden poznávací znak, podľa ktorého môžeme zistiť, či bude mať bažant suché mäso bez šťavy – ak mu vyduje hrudnú a panvovú kosť.

Pýtate sa, kedy sa loví najchutnejší bažant? Je to najmä v hlavnej loveckej sezóne, v chladných mesiacoch, od novembra do januára. Na tepelnú úpravu je však najlepšia samička bažanta (cca 1,20 kg). Jej mäso je totižto lahodnejšie a čo hlavne, mäkšie. No a vekovo je najchutnejší mladý bažant. Čím mladší, tým chutnejší. Ideálny je vek jeden rok.

Okrem iného, bažanta si môžeme zmraziť až na pol roka a mäso bude stále chutné!

História bažantieho mäsa

Ak vás zaujíma história, a zaujímalo by vás, odkedy je bažant vyhľadávanou pochúťkou, tak ste na správnej adrese. Začiatok rozmachu v príprave bažanta sa začal už v období antiky. Už starí Gréci verili tomu, že tento krásne sfarbený vták je delikatesa, ktorá ma úzku spojitosť s ich históriou.

Bažant obyčajný

Tento vznešený, pestrofarebný divo žijúci vták z čeľade bažantovitých sa u nás vyskytuje najmä pozdĺž väčších riek, kde má výborné podmienky na svoj vývin. Ideálne sú pre neho tiež lužné lesy. Medzi jeho veľmi obľúbené pochutiny, ktorými sa bažant živí, patrí napríklad hmyz. Bažant stojí na piedestáli ako zberateľ hmyzu. Špecializuje sa na škodlivý hmyz. Okrem toho chytá napríklad aj myši alebo im príbuzné hraboše. Pochutí si aj na slimákoch. Občas sa dá aj na vegetariánsku nôtu a zožerie aj lesné plody, hrozno alebo obilie.

Bažant a bažantica sa od seba odlišujú najmä v tom, že bažantica je omnoho ľahšia, je aj menšia ako bažant a má tiež menšie rozpätie krídel. Bažant je asi 80 – 90 cm dlhý aj so 40 cm dlhým chvostom a váži priemerne 1,2 – 1,8 kg. Rozpätie krídel bažanta je 75 – 80 cm.

Bažantie mäso – nutričné hodnoty

bazantie-maso

100 gramov surového bažantieho mäsa obsahuje:

  • 133 kcal
  • 73 g vody
  • 23 , 60 g bielkovín
  • 3 , 64 g tuku
  • 66 mg cholesterolu

Z vitamínov sú to najmä:

Minerály:

No a 100 gramov vareného bažanta obsahuje:

  • 239 kcal
  • 54 , 20 g vody
  • 32,40 g bielkovín
  • 12,10 g tuku
  • 89 mg cholesterolu
  • 16 mg vápnika
  • 1,43 mg železa
  • 22 mg horčíka
  • 242 mg fosforu
  • 271 mg draslíka
  • 43 mg sodíka
  • 1,37 mg zinku
  • 2,3 mg vitamínu C
  • 7,53 mg vitamínu B3
  • 5 µg kyseliny listovej
  • 190 IU vitamín A

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Tip

Na úvod máme pre vás tip, ako bažanta správne zbaviť peria aby ostalo bažantie mäso čisté. Treba si zapamätať, že bažant sa nečistí ako kura, nesmieme ho spariť v horúcej vode a potom mu šklbať perie, pretože by sme mu mohli odtrhnúť celú kožu. Takže perie trháme len “na sucho”, bez toho, aby sme ho sparili. No a potom tie zvyšné malé chĺpky, ktoré nám ostanú, opálime nad ohňom.

A náš druhý tip je ten, že bažantie prsia a stehná nikdy nepečieme spolu! Je to preto, že potrebujú iný čas na prípravu a kým by sa nám stehná upiekli, prsia by mohli úplne vyschnúť.

Koreniny

Ak sa rozhodnete zohnať bažanta a určite ho vyskúšať uvariť alebo upiecť, veľmi vhodné je použiť niektoré koreniny, ktoré sú pre toto mäsko ako stvorené. Ide napríklad o bobkový list, čierne korenie alebo nové korenie, či čerstvé bylinky, ako sú napríklad rozmarín alebo bazalka. Netreba ale zabúdať, že všetkého veľa škodí. Koreniny a bylinky treba dávať s mierou, aby sme nimi nepotlačili prirodzenú delikátnu chuť bažantieho mäsa.

Recepty

Bažantia polievka

Potrebujeme:

  • 1 ks bažant
  • 500 gramov hovädzej kosti
  • 3 ks veľkej mrkvy
  • 1 ks veľkého petržlenu
  • 1 zväzok petržlenovej vňati
  • 1 ks zeleru
  • 1 ks veľkej cibule
  • 1 ks paradajky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 ks chilli papričiek
  • 1 ks feferónky
  • 5 – 6 plátkov sušených dubákov
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 3 ks klinčeka
  • 6 guľôčok celé borievky
  • trochu šafránu
  • 1 čajová lyžička rasca celá
  • 1 čajová lyžička korenie čierne celé
  • 1 čajová lyžička korenie čierne mleté
  • 100 ml vína Chardonnay
  • soľ morská
  • muškátový orech mletý
  • rezance

 Postup:

Bažanta zalejeme studenou vodou aby sme ho mohli zbaviť nečistôt. Umyjeme ho pod prúdom vody a osušíme. Rozsekneme ho na polovicu. Hovädzie kosti uložíme do hrnca a na nich položíme obe polovice bažanta. Zalejeme ho dostatočným množstvom vody, osolíme a necháme variť. Keď už polievka vrie, necháme ju na slabom ohni variť asi dve hodiny, kým mäso nezmäkne. Medzitým očistíme zeleninu a pokrájame ju na menšie kúsky. Pridáme ho do polievky, pridáme tiež koreniny a chilli. Varíme ďalšiu pol hodinu, kým nezmäkne aj zelenina. Napokon prilejeme Chardonnay, vypneme plyn a necháme pol hodinku odstáť. Podávame s rezancami.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Pečený bažant

Potrebujeme:

  • 1 bažant
  • 2 mrkva
  • 1/2 zeler
  • 8 guličiek čierneho korenia
  • 6 guličiek nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 30 dkg sádla
  • soľ
  • červené víno – podľa chuti

 Postup:

Na kocky nakrájame mrkvu a zeler. Sadlo rozpustíme na panvici a opečieme zeleninu s korením. Bažantie mäso opláchneme v octovej vode. Osolíme ho, prsia a stehna prešpikujeme zeleninou. Do pekáča dáme trochu sadla, na neho položíme bažantie prsia smerom dolu. Okolo nasypeme zvyšnú zeleninu. Pečieme asi hodinu a pol. Nezabudnúť, že v polovici pečenia treba obrátiť bažanta. Samozrejme, počas pečenia je nutné podľa potreby podlievať mäso vodou alebo červeným vínom. Podávame s knedlíkom, ryžou, alebo zemiakmi… Podľa chuti.

Bažantie mäso
5 (100%) 1 vote

Vyjadri svoj názor