Konské mäso

Konské mäso – proteínová bomba

Popis

Vyvolal názov konské mäso vo vás nechuť? Alebo to skôr podnietilo vašu zvedavosť? Či nebodaj naštartovalo chuťové bunky?

Ak by ste patrili medzi obyvateľov Číny, Mexika, Kazachstanu, Mongolska, Argentíny, Talianska, Brazílie alebo Kirgizska, pravdepodobne by ste proti konskému mäsu nenašli jednu námietku, skôr by ste so slinkou na jazyku rozpovedali zopár receptov. My, Slováci, však s jedením konského mäsa máme trochu problém. Na Slovensku je totiž kôň považovaný za ušľachtilé zviera, ktoré sa chová najmä pre šport, rekreáciu, či na prácu.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Možno si myslíte, že medzi konské mäso je radené len mäso z koňa. No nie je to celkom pravda. Radí sa tu aj mäso zo žriebäťa, osla, mulice. Jednoducho všetky jednokopytníky.

Váha dospelého koňa môže byť až pol tony. 500 kg živého mäsa. Na výsek mäsa a na jeho uvedenie na trh sa môže pristúpiť až potom, keď je kôň uznaný veterinárom za požívateľného. To znamená, že kôň je zdravý a nemá žiadne choroby, ktorými by mohol nakaziť konzumenta. Na trh sa dodáva konské mäso v niekoľkých akostiach, ktoré sa radia podľa veku a mastnoty mäsa do niekoľkých tried.

Je možné, že ste konské mäso už ochutnali a ani o tom neviete. Na Slovensku totižto bola kauza, kde sa riešilo, že niektoré reštaurácie namiesto hovädzieho mäsa podávali konské.

Charakteristika mäsa

Konské mäso radíme tak ako hovädzie, jahňacie, kozie, či bravčové mäso, medzi jatočné. Toto mäso je charakteristické najmä svojou špecifickou farbou. Konské mäso má totižto tmavočervenú až tmavohnedú farbu. Týmto sa líši od ostatných jatočných zvierat. Dokonca, ak je už trochu staršie, máva tmavohnedú farbu s modravým odleskom. Údajne ide o mäso, ktoré patrí ku najsladším, pretože má väčší obsah glykogénu. Podobné mäso má napríklad aj králik. Konské mäso je tiež tuhé a vláknité, s nízkym obsahom tuku. Mäso pochádzajúce od mladých, zdravých a dobre živených zvierat sa chuťou a šťavnatosťou takmer vyrovná hovädzine. Jeho pach je taktiež veľmi špecifický, najlepšie ho je cítiť v čerstvom mäse.

História

Je zaujímavé, ako je kôň vnímaný v dnešnej spoločnosti, a ako bol vnímaný kedysi. Ešte na začiatku našich vekov, keď sa rozvíjalo ľudstvo, hon na divokých koňov bol veľmi obľúbený. Ich mäso bolo totižto veľmi cenným zdrojom bielkovín. Keď nastalo obdobie vojen, dopyt po konskom mäsa sa zvýšil. Bolo to najmä z troch dôvodov. Prvý bol ten, že bol nedostatok potravín. Druhý dôvod bol ten, že kôň jednak poslúžil ako dopravný prostriedok pre vojsko a materiál, a v prípade neplánovaného úmrtia koňa, alebo jeho zabitia, išlo o ľahko dostupný zdroj potravy a najmä cenných bielkovín.

Zaujímavosť

Dokonca v Česku a v niektorých častiach USA je konské mäso považované za podradné. Je to preto, že kedysi sa vyrábali lacné salámy práve z koňov. Fígeľ bol ale v tom, že kone boli buď veľmi staré, ranené alebo choré.

Nutričné hodnoty

konske-maso-

100 g surového konského mäsa obsahuje:

100 gramov tepelne upraveného konského mäsa obsahuje:

  • 175 kcal
  • 28,14 g bielkovín
  • 6,05 g tuku
  • 63,98 g vody
  • 8 mg vápnika
  • 25 mg horčíka
  • 247 mg fosforu
  • 379 mg draslíka
  • 55 mg sodíka
  • 3,82 mg zinku
  • 5,03 mg železa
  • 2 mg vitamínu C
  • 4,84 mg niacínu
  • 3,16 µg vitamínu B12
  • 68 mg cholesterolu

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Delenie konského mäsa

Tak ako pri všetkých zvieratách, aj z konského mäsa máme viac častí, ktoré majú svoje špecifické využitie v kuchyni.

  • Zadné mäso bez kosti (patria sem vykostený roštenec vysoký a nízky, sviečková, mäso zo stehna a z pleca).
  • Zadné mäso s kosťou (vysoký roštenec)
  • Predné mäso bez kosti (husička, plátok, bok bez kosti, glejovka a ostatné predné mäso)
  • Predné mäso s vrastenými kosťami (sem patrí napríklad krk, rebro, hruď, bok)

Delenie a využitie jednotlivých častí mäsa

Sviečková: je to časť konského mäsa, ktorú je výborné pripravovať na smotane. Môžeme ju tiež piecť.

Roštenec: ide o časť nachádzajúcu sa na konskom chrbte a delí sa na roštenec nízky a roštenec vysoký. Toto mäso buď pečieme alebo dusíme, môžeme si vybrať či v celku alebo nakrájané.

Nízky roštenec: je vhodný na prípravu roštenky.

Mäso zo stehna: vhodné je na dusenie, na pečenie, a ak pochádza zo žriebät, môžeme ho aj smažiť.

Mäso z pleca: upravuje sa na dusenej cibuľke.

Konské pľúca: sú vhodné iba na prípravu na kyslo, vyznačujú sa charakteristickou tuhosťou.

Rebro: najlepšie je na polievku, pričom sa vyrovná dokonca hovädziemu vývaru a upravuje sa tak isto ako hovädzí vývar – avšak! Nepridávame mrkvu.

Glejovka: používame najmä na perkelt a na guľáš, musíme ju však zbaviť tvrdých koncových šliach.

Jazyk: upravuje sa rovnako ako hovädzí jazyk, má tuhú svalovinu a preto sa musí o niečo dlhšie variť ako hovädzé

Obličky: tie sú najmenej hodnotné, je to najmä preto, že aj po tepelnej kuchynskej úprave si stále udržiavajú svoj pach konského mäsa.

Tuk (sadlo): konský tuk sa používa na smaženie.

 

Keďže konské mäso nie je v našej kultúre bežný produkt, predáva sa len v špeciálnych predajňach alebo na internete.

Recept

Konina na víne

Potrebujeme:

  • 3 ks petržlenu
  • 3 dcl červeného vína
  • 10 guličiek celého čierneho korenia
  • 10 dkg slaniny
  • 1 kelímok smotany
  • 3 ks mrkvy
  • 3 ks bobkový list
  • 3 polievkové lyžice polohrubej múky
  • 1 kg konského mäsa zadného (napr. stehno)
  • 1 čajová lyžička soľ
  • 1 ks citrón
  • 8 guličiek korenia jalovec
  • 2 lyžice plnotučnej horčice
  • 8 guličiek celého nového korenia
  • 1 polievková lyžica oleja
  • pol zeleru
Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup:

V prvom rade si očistíme všetku zeleninu. Nakrájame si ju na malé kúsky. Lyžicu olivového oleja rozpálime a pridáme slaninu, a na to všetko vysypeme nakrájanú zeleninu. Ďalej pridáme 8 guličiek jalovca, 8 guličiek nového korenia, 3 bobkové listy a 10 guličiek čierneho korenia. Všetko to spolu opražíme.

Medzitým si pripravíme mäso. Konské mäso osolíme a potrieme z oboch strán horčicou. Mäso následne vložíme ku zelenine. Premiešame. Do všetkého vytlačíme citrón, a odkrojíme aj malý kúsok z jeho kôry a ten pridáme do hrnca. Ďalej pridáme jablčný ocot a zalejeme vývarom alebo vodou. Konské mäso sa dusí do polomäkka. Potom prilejeme 3 dl červeného vína a dusíme úplne do mäkka. Mäkké mäso vyberieme spolu s korením a omáčku zahustíme. To urobíme tak, že 3 lyžice múky rozšľaháme v smotane. Omáčku necháme ešte chvíľku povariť a všetko rozmixujeme. Dochutíme soľou. Mäso naporcujeme a vložíme ho späť do omáčky. Takto upravené konské mäso podávame so zemiakovým alebo kysnutým knedlíkom.

 

Konské mäso
5 (100%) 1 vote

Vyjadri svoj názor