Husacie mäso

Husacie mäso

Popis

Husacie mäso, logicky vyplývajúce z názvu, pochádza z husi domácej. Toto mäso, ako aj samotná hus, je radená medzi hydinu. Farba husacieho mäsa je tmavá. Husi sú predstaviteľkami najtučnejšieho hydinového mäsa. Na Slovensku sa husacina nekonzumuje príliš často, ale už keď, tak je to predovšetkým husacia pečeň. Zo všetkej hydiny ponúka najviac príležitostí skombinovať mäso s vínom. Husi sa taktiež najčastejšie pečú. Častokrát sa spája dokonca s plnkou. Husacie mäso ale musí byť dostatočne upečené, aby ponúkalo plnú, bohatú chuť, aká sa od neho očakáva.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

 Charakteristika mäsa

Možno predpokladáte, že husacie mäso je vhodné aj pri diétách, alebo pri chudnutí. Možno vás prekvapíme, ale nie je to tak. Narozdiel od kuracieho alebo slepačieho mäsa, husacie mäso obsahuje vyššie množstvo tuku a tým pádom aj vyššie množstvo energie. Obsahuje však taktiež ako kuracina a slepačie mäso mnoho bielkovín. To, že husacie mäso obsahuje väčšie množstvo tuku však neznamená, že by sme ho mali z jedálnička vylúčiť alebo prílišne obmedzovať. Veľmi dobré je ho kombinovať napríklad so zeleninou. Ak chudnete, je dobré husacie mäso skombinovať so zeleninkou nech sa kalorický pomer vyrovná a mäso sa tým rýchlejšie dostane do krvného obehu.

Všeobecne sa ale odporúča konzumovať husacie mäso len na nejakých špeciálnych príležitostiach.

Chov husí na Slovensku

Husacie hody majú na Slovensku pomerne dlhú tradíciu, a to už teda takmer jedno storočie. Na Slovensko zavítal nápad o pečení husaciny z Rakúska a Nemecka, kde je táto zvyklosť spojená so sviatkom Svätého Martina. Na Slovensku sa pečenie husí ujalo aj z dôvodu, že gazdinky si predajom husí na trhu mohli privyrobiť nejaké tie peniaze do domáceho rozpočtu. A podmienky na chov husí boli ideálne, keďže juh Slovenska sa pýšil dostatkom riek a potôčikov, kde sa táto hydina mohla vyskytovať.

Z rôznych kútov sveta potom postupne začali ľudia vyhľadávať miesta, odkiaľ pochádza najlepšia husacina. Zatiaľ sú za tieto miesta považované Chorvátsky a Slovenský Grob.

Nutričné hodnoty

husacie-maso

Nutričné hodnoty 100 gramov husacieho mäsa, ktoré je pečené s kožou obsahuje:

  • 1 218 kJ
  • 290 kcal
  • 21 g tuku
  • 27 g bielkovín
  • 50 g vody

Čo sa týka minerálnych látok, 100 gramov husaciny obsahuje:

Husacie mäso samozrejme obsahuje aj vitamíny, a to konkrétne:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Výživová hodnota, ako aj kalorický obsah husacieho mäsa závisí najmä od toho, v akých podmienkach žijú a sú husi chované. Rozdiel by ste ucítili aj keď by ste si zakúpili husacie mäso zo supermarketu, alebo husacie mäso priamo od nejakého farmára. Nuž a v neposlednom rade zohráva úlohu to, ako mäso tepelne upravíme.

Tak ako u všetkých ostatných zvierat, či už hydiny, alebo ostatných druhov zvierat, aj tu musíme rozlišovať, z ktorej časti husi mäso pochádza. Totižto nie všetky časti husi sú rovnako kalorické. Napríklad medzi najkalorickejšiu časť sú považované husacie prsia s obsahom 370 kcal, a napríklad aj pečené stehno bez kože, ktoré obsahuje približne 250 kalórií.

Podľa čoho určíme kvalitu?

Aj by ste si zakúpili husacinu a ochutnali ju, len neviete, ktorá bude dobrá? Správnu kvalitnú husacinku spoznáte podľa toho, že je koža bez škvŕn, rôznych trhlín alebo pozostatkov peria. Ďalším poznávacím znamením správnosti je to, že mäso má mäsité prsia. Na trhu nájdete aj husi čerstvé, aj hlbokozmrazené v rôznych veľkostiach, prípadne už rozporciované.

Rady

Na Slovensku je veľmi obľúbené podávať hus s červenou kapustou a s knedľou, alebo lokšami. Ku tomu je veľmi obľúbené biele víno.

Neodmysliteľnou súčasťou pri príprave husacieho mäsa sú koreniny ako je napríklad bazalka, majorán, šalvia, rozmarín alebo tymián. Z ovocia, ktoré dodá originálnu vôňu a zároveň špecifickú chuť sú to napríklad citróny, pomaranče, marhule, broskyne, alebo nezvyčajne egreše.

 

Recept

Máme tu pre vás dva recepty, ako si toto chutné mäso pripraviť. Tak snáď vás inšpirujeme.

Husacie prsia na šípkovej omáčke

Potrebujeme:

  • 1 polievková lyžica masti, prípadne ak chceme zdravšiu verziu tak oleja
  • 2 kusy veľkých husacích pŕs
  • soľ
  • čierne korenie mleté
  • 100 g hladká múka
  • 200 g strúhanka
  • 2 ks vajcia
  • rozmarín
  • tymián

Na omáčku:

  • 1 polievková lyžica šípkový džem
  • 0,5 kg teľacej kosti
  • cibuľa
  • cesnak
  • 2 ks mrkva
  • 2 ks petržlen
  • 10 g med
  • 100 ml červené víno

 Postup:

Prsia narežeme. Strúhanku zmiešame s tymianom, rozmarínom, so soľou a s korením. V tejto zmesi obalíme prsia, vložíme ich do rozšľahaného vajíčka, potom do múky a potom opäť do strúhanky. Prsia opečieme na rozpálenej masti z oboch strán a dáme piecť do rúry asi na 10 minút. Šípkovú omáčku urobíme tak, že všetko okrem medu a vína upečieme na plechu dohneda. Potom to dáme variť, pridáme víno, med, soľ, korenie a varíme. Napokon to scedíme. Do hrnca dáme šípkový džem, podlejeme asi 200 ml vzniknutou omáčkou a varíme, kým nedostaneme krémovú konzistenciu. Prsia nakrájame, podávame so zemiakmi a s omáčkou.

Husacia pečeň a grilované ovocie

Potrebujeme:

  • 800 g husacej pečene
  • 500 g husacej masti
  • soľ
  • tymián
  • rozmarín
  • šalvia
  • jablko
  • pomaranč
  • slivky
  • 60 g vlašské orechy
  • 50 g kryštálový cukor
  • 2 ks bagetka
Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup:

Husaciu pečeň vložíme do vriacej osolenej vody spolu s masťou. Pridáme bylinky. Po 20 minútach varenia hrniec s pečeňou odstavíme na 15 minút, potom pečeň vyberieme a necháme na chladnom mieste stuhnúť. Čerstvé ovocie nakrájame na menšie kocky. Z cukru pripravíme karamel, do ktorého vložíme ovocie a necháme spojiť. Na ozdobu posypeme vlašskými orechmi a čerstvými bylinkami. Pripravenú pečeň a ovocie podávame na opečených bagetkách.

Ako správne upiecť husacie mäso? 

Pýtate sa, akým spôsobom sa najlepšie pripraví husacie mäso tak, aby ostalo šťavnaté ale zároveň bola kôrka chrumkavá a akurát upečená? Máme tu pre vás zopár tipov, ako to správne urobiť. Preto už žiaden sviatok, žiadna slávnosť, určite nemôžu ostať bez husaciny!

V prvom rade si hus osolíme a okoreníme a vložíme ju do hlineného pekáča. Dôležité je dôkladné podliatie vodou a zakrytie druhým pekáčom. Hus sa pečie v rúre vyhriatej na 200 až 220 stupňov Celzia asi hodinu. Potom je potrebné opäť doliať vodu, hus poliať výpekom a ďalej piecť asi 30 minút. Po tejto dobe sa hus otočí a pečie pri 250°C  domäkka. Pred dokončením druhý pekáč odstránime, aby na husi vznikla chrumkavá kôrka.

Husacie mäso
5 (100%) 3 votes

Vyjadri svoj názor