Slepačie mäso

Slepačie mäso

Popis

Aj vy sa občas pýtate, aký je rozdiel medzi kurčaťom a sliepkou? Kurča je hydina vo veku 2 a pol až 6 mesiacov (Kuracie mäso), pričom sliepka je už hydina o niečo staršia. Jej vek sa pohybuje medzi 1 a pol až dvoma rokmi. Približná váha sliepky je okolo 2,5 – 3 kg a váha kohúta 3,5 kg.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Sliepka je vlastne samica kury domácej určená na produkciu vajec, inak povedané – nosnica. Mäso sliepok sa odlišuje od kuracieho mäsa vlastnosťami, ktoré súvisia s vekom a úžitkovým zameraním zvieraťa. Zatiaľ čo výkrm kurčiat trvá spravidla 40 až 45 dní, sliepky sa dávajú na porážku až keď prestávajú produkovať vajcia. To sa deje približne vo veku 12 -15 mesiacov v závislosti od plemena a spôsobu chovu.

Mäso sliepok je vekom tuhšej konzistencie, tmavšej farby a s vyšším obsahom tuku. Slepačie mäso je v dôsledku intenzívnej znášky vajec chudobnejšie na minerály a vitamíny. Tieto vlastnosti zapríčiňujú, že sliepka nie je vhodná na priamy konzum. Predurčuje ju to však na post mäsa ako ideálneho na prípravu vynikajúcej slepačej polievky, ktorej sa pripisujú často až neuveriteľné liečiteľské a posilňujúce vlastnosti. Taktiež sa používa na prípravu perkeltov a niektorých ďalších jedál.

Sliepky sú chované hlavne ako zdroj potravy, prevažne pre ich mäso a vajcia.

Charakteristika mäsa

Slepačie mäso, rovnako ako kuracie, sa radí medzi hydinu. Konkrétne medzi hrabavú hydinu, kde sa radí ešte aj kurča alebo moriak. Slepačie mäso je veľmi chutné, ľahké, plné výživných látok a okrem iného obsahuje aj isté množstvo tuku. Tento druh mäsa sa preto často krát nie celkom odporúča pri redukčných diétách. V súzvuku je s ryžou, ale aj zemiakmi či pečivom.

Výhodou slepačieho mäsa je jeho ľahká príprava, ktorá je okrem iného aj rýchla. V surovom stave je bielej alebo svetlo ružovej farby. Čím je sliepka staršia, tým je mäso tmavšie.

Pôvod

Pôvod sliepky začína v oblasti Indie. Sliepka domáca bola vyšľachtená z kury divej. Aby sme pojmy kura a sliepka dostali na správnu cestu, je nutné spomenúť, že samec kury domácej sa volá kohút. Samica je sliepka. Mláďa sa volá kurča. Sliepka je jedno z najdomestikovanejších živočíchov. Odhaduje sa, že v 2003 žilo v chovoch asi 24 miliárd jedincov tohto druhu. Sliepka patrí medzi kurotvarých vtákov.

Ale späť ku histórii. Ako sme spomenuli, pôvod sa datuje niekde na území Indie, alebo Juhovýchodnej Ázie. 4000 rokov pred Kristom sa zdomácnené sliepky dostali do Lýdie a do západnej časti Malej Ázie. Neskôr v 5. storočí pred Kristom aj do Grécka. V starovekom Egypte sú skrotené kury známe od obdobia 18. dynastie. Dostali sa tam zrejme zo Sýrie a Babylonu.

Nutričné hodnoty

slepacie-maso-

Nutričné hodnoty na 100 gramov surového slepačieho mäsa sú:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako správne nakupovať sliepky

A nie len sliepky, ale všeobecne hydinu. V prvom rade skontrolujte, či nie je poškodený obal. Musí na ňom byť tiež uvedený výrobca. Ak je označený len distribútor alebo predávajúci, je vysoká pravdepodobnosť, že výrobca uvedený byť nechce – a to už niečo naznačuje. Ak chcete garanciu kvality, hľadajte na etikete skratku SK, čo je skratka slovenského výrobcu alebo spracovateľa.

Nemenej dôležitý údaj je dátum spotreby. Čím je slepačie mäso čerstvejšie, tým je aj chutnejšie. Zdravé slepačie mäso by malo mať žlté až ružovkasté sfarbenie, bez odrenín, pomliaždenín a krvných zrazenín na povrchu. Sivé odtiene poukazujú na porušenie skladovania. Mäso musí byť dôkladne opracované a koža musí byť bez peria.

Rozhodujete sa, či kúpiť mäso priamo u mäsiara, alebo vo väčšom obchodnom reťazci? Vo svojej podstate tam rozdiel nie je žiadny. Dôležitý je totižto najmä seriózny prístup predávajúceho. Ak dodržiava podmienky správneho skladovania a manipulácie s mäsom, nie je rozdiel v tom, či ho kupujete u mäsiara, alebo v obchodnom reťazci.

Recept

Slepačie rizoto

Potrebujeme:

  • 1 cibuľa
  • ryža
  • sliepka – uvarená z vývaru alebo čerstvá
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • červená paprika mletá
  • olej
  • mrkva
  • petržlen
  • kaleráb
  • kukurica
  • hrášok
  • huby

 Postup:

Na rozohriatej panvici, v ktorej máme olej, upražíme do mäkka cibuľku. Následne na ňu pridáme slepačie mäso, ktoré sme pokrájali na drobné kúsky (v prípade, že sme mäso vybrali z polievky, nekrájali sme ho, len sme ho pooberali a roztrhli na menšie časti, keďže mäso z polievky je už uvarené a rozpadáva sa). Osolíme, okoreníme paprikou i mletým čiernym korením. Následne chvíľku podusíme a pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, pertžlen a kaleráb s hubami. Zalejeme vodou a necháme dusiť, kým zelenina a huby nezmäknú. Tesne pred vypnutím pridáme aj kukuricu a hrášok, aby sa s mäsom prepojili chute. Túto zmes zmiešame spolu s ryžou.

Ako urobiť ryžu bezstarostne, v rúre? Takzvanú pečenú ryžu? Do hrnca si dáme trochu oleja. Nasypeme ryžu a na ohni trošku premiešame, aby sa ryža naolejovala. Potom ju zalejeme vodou. Od povrchu ryže musí byť voda približne 1 cm nad. Potom ju osolíme a prikryjeme pokrývkou, ktorá nemá hliníkové alebo plastové rúčky, ktoré by sa mohli v rúre roztaviť. Následne vložíme hrniec aj s pokrývkou do rúry a pečieme približne 25 minút na 200 °C.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Sliepka Coq au vin

Potrebujeme:

  • aspoň 2 kg ťažká sliepka
  • 1 fľaša červeného vína
  • 200 g slanina
  • 150 g maslo
  • 3 ks cibuľa
  • 200 g šampiňóny malé
  • 1 ks mrkva
  • 1 ks zeler
  • 4 ks cesnak
  • 50 ml paradajkový pretlak
  • soľ, korenie čierne, tymián, bobkový list
  • hladká múka
  • petržlenová vňať
  • sterilizované malé cibuľky

 Postup:

Mäso naporcujeme na kusy, takisto zeleninu na kocky. Pridáme koreniny, všetko zalejeme kvalitným červeným vínom a necháme do druhého dňa odležať.

Do hrnca vložíme čast masla, nakrájanú slaninu na kocky, necháme ju z časti vytopiť a na nej opečieme naporcované mäso ktoré vyberieme a dáme bokom. Potom vložíme všetku zeleninu, šampiňóny a počkáme kým sa opraží do hneda. Pridáme pretlak, ktorý necháme dobre vyrestovat do vyčírenia masti a všetko zalejeme vínom spolu s koreninami v ktorom sa marinovala sliepka. Hrniec s pokrievkou vložíme do rúry nastavenej na 150° a pečieme 2-3 hodiny. Po upečení mäso vyberieme z hrnca a šťavu precedíme cez jemné sito. Následne do nej vložíme mrkvu a šampiňóny. Pokiaľ je šťava riedka, zahustíme ju malými kockami masla, ktoré obalíme v hladkej múke. Dobré je na záver pridať opražené malé konzervované cibuľky. Podávame napríklad s ryžou.

Slepačie mäso
5 (100%) 2 votes

Vyjadri svoj názor