Makrela

Makrela – tučná, ale prospešná

Makrela  je ryba, ktorá je vhodná na jedenie počas celého dňa. Je veľmi vhodné ak makrelu konzumuje pravidelne, pretože má pre nás veľmi prospešné zdravotné výhody. Makrela dorastá do dĺžky až 50 cm, na Slovensko musíme pravdaže túto chutnú rybu dovážať. Dovážame ju zväčša údenú. Keďže je makrela údená, tak musíme si uvedomiť, že môže obsahovať látky, ktoré nie sú až tak veľmi zdraviu prospešné. Dôvodom je hlavne to, že ľudskému telu neprospieva veľmi slané jedlo.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Popis:

Makrela obecná má nádherné dlhé, avšak veľmi nízke telo. Jej hlava je dlhá a jej ústa sú špicaté. V ústach na oboch čeľustiach sa nachádzajú zuby, sú síce malé ale veľmi špicaté. Čiže z tohto nám vyplýva, že obe čeľuste sú ozubené.  Makrela má veľké oči, ktoré sú kryté tukovými viečkami. Makrela obecná má šupiny veľmi maličké. Na jej chrbte sa nachádzajú 2 plutvy, ktoré sa od seba nachádzajú dosť ďaleko. Prvá plutva je tvorená z 10 až 14 tvrdých čiastočiek a druhá plutva sa skladá z 11- 13 mäkkých častí v plutve. Chvostová plutva je nádherne vykrojená a na jej chrbte sa ešte nachádzajú malé plutvičky. Sú až päť.

Chrbát je tmavo sfarbený, je zelený alebo modrý. Brušná strana je svetlá. Brušná strana prekypuje farbami ako biela resp. lesklá.

Veľmi dôležité je však poznamenať, že nakoľko nežije v hlbinách nemá ani dokonale vyvinutý plynový mechúr. Z toho dôvodu aby sa neutopila musí byť neustále v pohybe aj preto je známa ako rýchly a vytrvalý plavec. Ale aj keď nemá dobre vyvinutý plynový mechúr môže loviť bez akýchkoľvek problémov.

Pôvod:

Makrela sa nachádza v Pacifiku, Atlantiku, či stredozemnom mory. Toto sú tie najväčšie domovy rýb. Zväčša sa tu nachádzajú ryby, ktoré sú síce tučné ale aj tak veľmi výnimočné, pretože majú veľmi vysoký prínos pre zdravie.

Charakteristika a význam pre zdravie:

Makrela je výnimočnou rybou, pretože bez akýchkoľvek problémov môže bojovať proti rakovine, pôsobí vynikajúco na obnovu mozgových buniek a liečbu srdca. Keďže pomáha obnove mozgových buniek napomáha aj pamäti a zlepšuje aj funkcie nervovej sústavy.

Nutričné hodnoty:

makrela mäso

  • Energia 158 kcal
  • 22,81 g Protein
  • Celková hladinu lipidov (tuků), 2,7 g
  • Sacharidové, tím rozdielom g 0,00
  • Cukry, celkom 0,00 g
  • Vápnik, Ca mg 439
  • Železo, Fe mg 2:53
  • Sodík, 491 mg Na
  • Vitamín A, IU 175 IU
  • Mastné kyseliny, nasýtené celkom 2,63 g
  • Mastné kyseliny, trans Celková g 0,00
  • Cholesterol 96 mg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako chovať:

Makrela obecná  patrí medzi veľmi rýchlych plavcov. Okrem toho, že je veľmi rýchla je aj veľmi vytrvalá, nakoľko veľmi často jej cesty v mori sú veľmi ďaleké, makrely sa veľmi často sťahujú do hlbokých vôd a na dne týchto vôd prečkávajú zimu. Čo je na nich najzaujímavejšie, je to, že  v tomto období neprijímajú potravu.

Recept:

Recept č. 1: Pečená makrela:

Tento recept patrí medzi moje obľúbené. Jej príprava je veľmi jednoduchá a hlavne ak sa upečie môžeme si pooblizovať všetky prstíky.

Budeme potrebovať:

  • Makrelu
  • Soľ
  • Citrónovú šťavu
  • Citrón
  • Bazalku thajskú (najlepšie čerstvú)
  • Olivový olej
  • Cesnak

 

 Postup práce:

Vezmeme makrelu a poriadne ju očistíme a umyjeme pod tečúcou vodou. Najlepšie je aby bola studená. Následne ju na koži rozrežeme a poriadne osolíme. Nezabudnime osoliť aj zvon aj zdnu. Následne ju pokvapkáme citrónovou šťavou, prípadne ju môžeme okoreniť aj iným korením (či už rybacím, grilovacím alebo zmesou korení). Do vnútra poukladáme najprv čerstvú bazalku. Následne vezmeme citróny a umyjeme ich a následne ho pokrájame na tenučké plátky a poukladáme ich do vnútra ryby a na vrchnú časť ryby.  Následne si pokrájame cesnak na menšie kúsky alebo plátky a vkladáme ich do zárezov na makrele. Prípadne ak máte veľmi radi cesnak môžete strúčiky cesnaku rozrezať, len na polovičku a tak vložiť do zárezov.  Rybu vložíte na pekáč a potriete tento pekáč olivovým olejom. Následne aj rybu na pekáči potriete olivovým olejom a ešte na záveru ju sem tam pokvapkáte týmto olejom.

Aby sme nezabudli, potrebné je asi pol hodinku predtým ako vložíme makrelu do rúry zapnúť rúru, aby sa nám poriadne zohriala približne na 200 stupňov. Rybu pečieme od 10 do 20 minút. Potom následne necháme rybku ešte pod grilom.

Ako prílohu môžeme zvoliť viac variant. Je to napríklad opečená bagetka, zemiaky, zemiaky opečené v pahrebe, kašu, alebo hranolky, prípadne chlieb. Okrem toho môžeme si k rybe spraviť aj perfektný zeleninový šalát.  Pravdaže do zeleninového šalátu dávame len čerstvú zeleninu.

Bagetka/ chlieb prípadne iné pečivko: najideálnejšie je ak si chceme k tejto rybe dať pečivo aby sme si vzali panvicu, a na pár miestach ju pokvapkali olivovým olejom a toto pečivo len tak na rýchlo opiekli, a môžeme ho pravdaže aj potrieť takto opečené cesnakom určite zo žajete úspech.

Zeleninový šalát môže pozostávať z paradajok, papriky, listovej zeleniny ako bazalka, koriander, môžeme tam dať aj pokrájanú feferónku (len v prípade ak máte radi štipľave), následne môžeme do zeleninového šalátika pokrájať aj cviklu, a môžeme pridať aj hlávkovú kapustu alebo šalát,  kukuricu (ak nemáme čerstvú môže byť aj z konzervy), prípadne inú zeleninu, spokojne to môže byť aj koreňová zelenina ako petržlen a mrkva. A určite nesmieme zabudnúť na cesnak prípadne fajnú uhorku.

Na záver si zeleninový šalát môžeme pokvapkať citrónom a olivovým olejom.

  • Ak Vám niečo zo zeleniny nechutí určite si túto zeleninku do šalátika nedávajte, ak však Vás napadne aj iná zelenina určite si ju pridajte, pretože zdravý tanier = pestrý tanier.

Na záver Vám už len poprajem dobrú chuť a ak máte viac ako 18 rokov určite si nezabudnite dopriať k tomuto neodolateľnému jedlu aj za pohár chutného suchého bieleho vína.

Ako zistíme či je makrela čerstvá?

V prvom rade zistíme či je ryba čerstvá. Pravá dobrá makrela má krásne lesklé oči. Má ružové žiabre a keď do nej vtlačíte prst nesmie v nej ostať jamka, musí sa vrátiť všetko na to správne miesto. A čo je hlavné čo si všimneme asi najskôr je smrad, takže hlavne nech nesmrdí.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Čo je to omega 3:

Omega 3 mastné kyseliny sú veľmi dobrým spoločníkom. Avšak mali by sme si uvedomiť, že nie je omega ako omega.

Omega 3 je stabilným bojovníkom, proti rakovine prsníka, hrubého čreva alebo prostaty. Okrem toho veľmi dobre pôsobí ako prevencia proti migrénam, artritíde, artróze, Alzheimerovej choroby, okrem toho pozitívne účinky má aj ako prevencia voči depresii a demencii.

 

Makrela
5 (100%) 3 votes

Vyjadri svoj názor