Diviačie mäso

Diviačie mäso – divé prasa?

Popis diviak lesný:

Diviačia zver je u nás veľmi rozmnožená, nachádza sa priam všade, ale najmú v teplejších polohách. Diviak lesný sa nachádza hlavne v bukových a dubových lesoch. Prečo je to tak? Je to tak preto lebo sám sa živí žaluďmi.

Obľúbenou lokalitou, kde sa tieto nádherné zvieratá nachádzajú a usádzajú sú poľné lesíky, ale len v prípade ak sa pri nich nachádzajú polia s dozrievajúcou pšenicou a kukuricou.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Diviak lesný je aktívnou zverov hlavne v období šera a to ráno a večer, prípadne ho môžeme vidieť aj v noci. Nie len kvôli svojmu zovňajšku, ale aj kvôli tomu, kedy túto zver môžeme vidieť je označovaná ako čierna zver. Cez deň je priam nemožné ju vidieť, pretože sa ukrýva v húštinách, kde odpočíva, vidieť ju môžeme len v tom prípade ak ju vyrušíme. Diviak lesný žije veľmi spoločensky nakoľko žije v spoločenských skupinách, ktorú vedie jedna dospelá sviňa (diviačica). Veľmi dôležité je, že celú skupinu tvoria, len diviaky v príbuzenskom vzťahu. Tieto rodiny tvoria len jedince, ktoré prežívajú vzájomný rodinný vzťah. Len staršie diviaky nazývané kance, žijú radšej osamote. Nazývajú sa samotármi. V čase ruje, sa však aj tieto dospelé diviaky pridávajú k čriedam. Potom ako sa diviaky pridajú k čriede začne párenie. .

Veľmi zaujímavé je, že dospelá diviačica je gravidná približne 114 až 118 dní. Porodí od 1 až do 10 malých diviačikov, tieto diviačiky sa rodia v marci až v júny. Dospelá diviačica porodí v kotlíkovom ležovisku.

Pôvod diviaka lesného:

Žije v celej južnej polovici Eurázie a v severnej Afrike. Diviak lesný sa zdržiava priam všade okrem Veľkej Británie, na škandinávskom polostrove a v severnom Rusku. Pôvodne sa vyskytoval iba vo väčších lesných oblastiach. Najmä sa však vyskytoval v listnatých a zmiešaných lesoch. 

Charakteristika a význam pre zdravie:

Diviak je vlastne divé prasa. Má krásne krátke a tenké nohy, telo pokryté tvrdými chlpmi. Je známi tým, že má predĺžený rypák. V srsti diviaka sa držia blchy a červy. Názvy používané v minulosti boli diviak obyčajný, sviňa divá, divá ošípaná, čierna zver alebo latinsky Susscrofa! Diviak lesný býva približne dlhý 0,9 m až 1,8 m. Chvost má 15 – 30 cm. Hmotnosť sa spravidla udržiava od 50-190 kg (samce) a 35-160 kg (samice), ale v niektorých oblastiach, napríklad v Karpatoch, majú samce aj 350kg.

Juhoeurópske diviaky lesné sú celkovo menšie ako severoeurópske. Sfarbenie kolíše od čiernej, cez červenohnedú po svetlohnedú. Mláďatá majú typické pruhy. Samce majú vyčnievajúce očné zuby známe pod názvom kly, ktoré sú však v porovnaní s inými druhmi diviakov pomerne malé.

Diviačie mäso – nutričné hodnoty:

  • Voda g 72,54
  • Energia kcal 122
  • Proteín g 21,51
  • Celková hladinu lipidov (tukov) g 3,33
  • Sacharidov, tým rozdielom g 0.00
  • Vápnik, Ca mg 12
  • Fosfor, P mg 120
  • Vitamín C, kyselinu askorbovú celkom 0,0 mg
  • Tiamín mg 0,390
  • Riboflavín mg 0,110
  • Niacín mg 4.000

Mastné kyseliny, nasýtené celkom 0,990 g

Mastné kyseliny celkom mono g 1,300

Mastné kyseliny, celková polynenasýtené g 0,480

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Čím sa živí diviak lesný?

Diviak lesný sa prevažne živí rastlinnou potravou. Medzi rastlinnú potravu patria zväčša žalude, bukvice, semená pšenice a kukurice. V inom prípade sa živí rôznymi korienkami, hľuzami a inými zelenými časťami, alebo nebodaj aj hubami.

Diviak lesný sa okrem rastlín živí aj živočíšnou potravou. Zo živočíšnej potravy sú to dážďovky, slimáky a rôzne larvy hmyzu. Diviak lesný dokáže zjesť aj mláďa srstnatej zveri až vo veľkosti srnčaťa. Diviak lesný je známy tým, že svojim správaním robí na lúkach a lesoch značné škody, nakoľko rozrýva lúky a siatiny a váľa sa po dozretých plodinách.

Trofejou diviačej zveri sú kly z kancov a menšie špiciaky diviačice (háky). Kly môžeme zapracovať do šperkov a inej bižutérie…

Recept na diviačie mäso:

Recept č. 1: Diviak na červenom víne so suchohríbami

Veľmi často som rozmýšľala, aký je najlepší recept s diviačieho mäsa. Po odskúšaní tohto receptu, sme sa všetci zalizovali jedna radosť.

Práve preto ho musíte určite ochutnať.

Na prípravu tohto receptíka potrebujeme:

  1. 1 kg stehno diviačie
  2. 50 g slanina domáca údená (pravdaže z mangalice)
  3. 1 kus cibuľky (takú väčšiu, v prípade malej cibuľky dáme 3 – 4 kusy)
  4. 2 strúčiky cesnaku (väčšie strúčiky, v prípade, že máte malý cesnak dajte minimálne 4-5 strúčikov cesnaku)
  5. 1 polievkovú lyžicu ríbezľový lekvár domáci (najlepšie by bolo ak by bol domáci)
  6. 2 dl víno červené (najideálnejšie je suché ale ak máte radi sladkastú chuť, môže by ťaj polosladké alebo sladké)
  7. Soľ – pridávame ju podľa potreby
  8. Na špičku noža dávame papriku (podľa potreby)

Príloha:

Ako prílohu si môžeme dať:

Knedľu (najlepšie domácu)

Zemiaky

Prípadne krokety alebo hranolky (ale to už len v krajnom prípade)

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup:

Vezmeme si krásny kus diviačieho pliecka a dáme ho približne na 12 hodín do nálevu. Nálev bude pozostávať z vody, octu,  čierneho korenia a najlepšie bude ak dáte celé čierne korenie, ale ak celé korenie nemáte môžete dať aj mleté. Do nálevu pridáme aj nové korenie (celé), bobkový list a borievku. Ak ideme pripraviť mäso vyberieme ho z nálevu. A následne pokrájame ho na malé kúsky (alebo na plátky) ako je to pre vás lepšie. Na ďalšiu hodinu ho dáme do nálevu. Približne po hodine dáme na panvicu nakrájanú údenú slaninku z mangalice, necháme ju chvíľku opiecť, nech pustí šťavu a následne pridáme po krájanú cibuľku na drobno a pretlačený cesnak, alebo môžeme cesnak aj nakrájať na tenučké plátky.  Ak máme cibuľku opraženú do zlatista, pridáme červenú mletú papriku, ak máte radi štipľavé, môžete pridať aj štipľavú mletú papriku, prípadne 1 feferónku. Poriadne premiešame a pridáme lyžicu ríbezľového lekváru. Všetko spoločne premiešame pár minút, miešame do vtedy kým sa lekvár neroztopí. Následne pridáme trochu červeného vína. Toto všetko nám tvorí základ pre chutné a šťavnaté mäsko. Do tohto základu vložíme divinu a následne miešame. Následne mäso okoreníme, osolíme, a pridáme borievku. Následne dusíme mäsko do mäkka. Počas dusenia podlievame, aby sa nám mäsko pomaly dusilo a neprihorelo nám. Pravdaže ho podlievame, len veľmi malým množstvom vody. Pokiaľ sa mäsko dusí môžeme si pripraviť domácu knedľu. Ak sa nám zdá mäsko už skoro udusené, dáme do horúcej vody suchohríby, aby zmäkli. Ak sú mäkké a mäsko je skoro udusené, resp. potrebuje už len pár minút, vložíme suchohríby do omáčky. Necháme približne 5-20 minút dusiť. Dávame už len pozor aby sa nám mäsko nerozvarilo a bolo primerane udusené.

Prajem Vám dobrú chuť.

Diviačie mäso
5 (100%) 2 votes

Vyjadri svoj názor