Sleď

Sleď – alebo aj haring

Popis

Všimli ste si niekedy v obchode konzervu sleďov v paradajkovej omáčke? Alebo slede vo vlastnej šťave? Či slede v sladkokyslom náleve? A ochutnali ste ich niekedy? Sleď je totižto veľmi zdravá ryba. Je síce pravda, že ak je v slanom náleve, obsahuje veľa zbytočnej soli. Tej sa však môžeme zbaviť tak, že rybu namočíme do vody alebo do mlieka. Sleď sám o sebe má však veľmi dobré účinky aj na zdravie.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Vedeli ste dokonca, že túto morskú rybu poznali už v stredoveku, a že bola obľúbenou pochutinou počas obdobia pôstu?

Charakteristika a využitie sleďa

Slede sa využívajú na rôzne jedlá a dajú sa spracovať rôznymi spôsobmi. Naozaj si pri nich príde na svoje asi každý gurmán. Okrem toho, že sa hodia na smaženie, marinovanie, či grilovanie, majú aj zaujímavejšie spôsoby prípravy. Napríklad surové slede bez vyvinutých ikier či mliečia sa dávajú do slaného nálevu, do ktorého môžu byť pridané napríklad ocot, víno alebo bylinky.  Dospelé slede s vyvinutými ikrami a mliečím sa údia, alebo robia na slano. Slede zbavené kostí sa najčastejšie predávajú ako zavináče alebo sa marinujú.

Sleď obyčajný

Táto morská ryba sa nachádza v Atlantickom a Tichom oceáne. Schopnosťou týchto rýb je to, že sa zbiehajú v húfoch, v ktorých sa združujú až 4 miliardy sleďov. Zväčša sa nachádzajú na morskom dne, ku hladine sa približujú až v noci. Sleď patrí do čeľade sleďovitých a je aj najväčším zástupcom tejto skupiny. Jeho dĺžka sa môže pohybovať až okolo 45 centimetrov, no najčastejšie sa stretávame v obchodoch s približnou dĺžkou 30 centimetrov. Táto ryba má úzke telo, na konci ktorého sa nachádza plutva. Má tiež krátku chrbtovú plutvu. Farba sleďa je tmavomodrá na chrbte, ktorá sa pomaličky smerom ku bokom mení na svetlejšiu a pod vodou sa môže odrážať rôznymi odleskmi. Dožíva sa až približne 25 rokov, ak sa teda nestane potravou nejakej väčšej ryby. V mori na neho číha nebezpečenstvo takmer na každom kroku.

No a čo sa týka jeho chuti a kedy je najlepšie ho loviť, tak zväčša sa loví v čase trenia, a to nastáva od marca do konca apríla. Vtedy je sleď dostatočne tučný a jeho mäso je chuťovo delikátne.

Nutričné hodnoty

sleď mäso

100 gramov surového sleďa z Atlantiku obsahuje:

  • 158 kcal
  • 72 g vody
  • 18 g bielkovín
  • 9 g tuku
  • 60 mg cholesterolu

Minerály:

Vitamíny:

100 gramov surového sleďa z Pacifiku obsahuje:

  • 195 kcal
  • 71,50 g vody
  • 16,4 g bielkoviny
  • 13,88 g tuku
  • 77 mg cholesterolu

Minerály:

  • 83 mg vápnika
  • 1,12 mg železa
  • 32 mg horčíka
  • 228 mg fosforu
  • 423 mg draslíka
  • 74 mg sodíka

Vitamíny:

  • 2,20 mg vitamínu B3
  • 5 µg kyseliny listovej
  • 10 µg vitamínu B12
  • 106 IU vitamínu A

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Je teda vidieť, že sú rozdiely v nutričných hodnotách medzi sleďom z Atlantického oceánu a sleďom z Tichého oceánu.

Účinky na zdravie

Je známe, že rybu by sme mali mať na tanieri aspoň dvakrát do týždňa. Ryby sú pre naše zdravie veľmi vhodné, pretože neobsahujú veľa tuku, ale zároveň obsahujú mnoho prospešných minerálnych látok a bielkovín, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné. Tak napríklad:

  • omega 3 a 6 kyseliny nachádzajúce sa v tejto rybe majú hneď viacero využití pre organizmus. Regulujú napríklad hladinu krvného tlaku. Tiež podporujú mozgovú činnosť, zlepšujú prácu nervovej sústavy a jednoducho blahodárne pôsobia na mozog a nervy. Okrem iného tieto kyseliny tiež dopomáhajú k tomu, že urýchľujú hojenie rán.
  • vitamíny A, D a E zas prispievajú k zlepšeniu pokožky, dokonca obmedzujú vznik vrások, zlepšujú zrak. Prospievajú aj kostiam, posilňujú ich a zabraňujú tiež vzniku arterosklerózy.
  • draslík, ktorý sleď taktiež obsahuje, napríklad dokáže zbaviť organizmus nadbytočnej vody. Preto sa táto ryba odporúča napríklad u ľudí, ktorí majú problémy so zavodnením končatín a pod.
  • a v neposlednom rade napríklad zinok prospieva srdcu.
  • a meď pôsobí antibakteriálne a udržiava organizmus v zásadito – kyslej rovnováhe.

 

Zaujímavosť

Sleď má veľmi veľa malých kostí, ktoré ide len ťažko odstrániť, preto sa pri jeho konzumácii určite pripravte na to, že si pochutíte aj na nich. Môže sa však stať, že o nich ani nebudete tušiť 🙂 Samotná chuť tejto ryby ale určite za to stojí.

Recepty

Nakladané slede

Možno trošku nezvyčajný “recept”, ale určite je dobré ho spomenúť. Pre jedáčikov, ktorí majú radi sladkokyslé nálevy, je tu táto pochúťka.

Potrebujeme:

  • 2 ks cibule
  • 50 g cukru
  • bobkový list
  • 4 ks slede
  • 1 čajová lyžička soli
  • 4 guličky nového korenia
  • 2 ks klinčeka
  • 3 dcl octu
  • 2 guličky čierneho korenia
  • 3 dcl vody

 

 Postup:

Najlepšie je tieto slede v sladkokyslom náleve pripravovať do sklenených fliaš. Jednoducho, napríklad do fliaš na zaváraniny. Do tejto fľaše pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu. Na ňu poukladáme filety zo sleďov, a na nich opäť naukladáme cibuľu. Nálev pripravíme tak, že do hrnca nalejeme ocot a vodu, pridáme cukor, soľ, guličky čierneho korenia, bobkový list, guličky nového korenia, klinčeky a dáme to všetko variť. Počkáme kým zovrie a potom ho ešte horúci vlejeme do sklenenej fľaše. Keď vychladne, vložíme misu do chladničky, a to minimálne na 2 – 3 dni.

Slede s bylinkovým maslom

Potrebujeme:

  • 4 ks slede
  • 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • soľ
  • hladká múka
  • bylinkové maslo

 

 Postup:

Slede je najlepšie kúpiť vykostené. Najprv ich dôkladne umyjeme a osušíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme ju vsiaknuť asi 15 minút. Zvnútra i zvonka osolíme. Polovicu bylinkového masla zohrejeme a potrieme ním slede zvonka i zvnútra, poprášime múkou a grilujeme. Po 5 až 7 minútach obraciame. Pred podávaním polejeme zbytkom bylinkového masla.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Slede so zemiakmi

Potrebujeme:

  • 4 veľké slede
  • šťava z polovice citróna
  • soľ
  • čierne korenie mleté
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 125 ml oleja
  • 1 citrón
  • 500 g zemiakov
  • 3 lyžice masla
  • 1 zväzok petržlenovej vňate

 

 Postup:

Slede najprv umyjeme ako z vnútra, tak aj zvonku. Vysušíme ich. Pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a na 15 minút uložíme do chladničky, aby všetky koreniny vsiakli do mäsa. Za ten čas si pripravíme zemiaky. Tie si očistíme a dáme ich variť do slanej vody. V panvici zohrejeme olej, ryby obalíme v múke a potom ich z oboch strán smažíme asi 10 minút do zlatista. Citrón nakrájame na kolieska. Rybu podávame v spojením so zemiakmi, pokvapkáme citrónom a posypeme petržlenovou vňaťou.

Cena

Ak by ste mali záujem o túto rybu, jej cena sa pohybuje od 3 – 5 € za kilogram vypitvaných rýb. Kilogram obsahuje približne 8 kusov.

Sleď
5 (100%) 3 votes

Vyjadri svoj názor