Sardinka

Sardinky –  bombová  opekaná chuť – „sme tu ako sardinky“

Je to český rodový názov pre viac druhov sleďových rýb. Tieto sleďové ryby patria do rodu Sardina, Sardinella a Sardinops.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Sardina pilchardus známa ako sardinka obecná. Je to najznámejší druh sardinky. Tieto ryby žiju v mory a sú pre hospodárstvo veľmi významným živočíchom. Ak sa ich rozhodnete ochutnať nie je to žiaden problém, pretože sa veľmi často predávajú v konzervách väčšinou sú zaliate olejom. Nakoľko sa do tejto konzervy veľa tých sardiniek nezmestí a ich tam „nacpú“/ „narvú“ čo najviac, tak z toho vzniklo také pomenovanie pre ľudí, ako napríklad, že „stojíme tu v autobuse natlačený ako sardinky“.  Je to veľmi zaujímavé, ako prepájame samotné jedlo s ľuďmi. Sardinky sa pohybujú v hojnom počte a sú považované priam za kočovníkov v mori, nakoľko sa premiestňujú.

Popis sardinky a jej mäsa:

Sardinka obecná je štíhlulinká ryba. Má pretiahnuté, telo, avšak jej priemer je primerane v prierezu oválny. Jej dĺžka nie je až taká dlhá, keďže najviac dorastá len do dĺžky 27 centimetrov. Jej žiabrové viečko má od troch do 5 zreteľných rýh. Tieto ryhy smerujú smerom nadol, žiabrové tyčinky sa nachádzajú po ohybom pravého žiabrového oblúku a čo je najzaujímavejšie neskracujú sa. Vrchná skupina žiabrových tyčiniek neprekrýva spodnú.

Chrbtová plutva sardiniek, nemá tvrdé lúče na chrbtovej plutve, na chrbtovej plutve sa nachádza len 13  až 21 mäkkých lúčov.  Tieto lúče sa postupne skracujú a na zadnej plutve sa tiež nachádzajú len mäkké lúče a môže sa tu nachádzať od 12 do 23 kusov, posledné dva lúče sú dlhšie než ostatné predchádzajúce. Chvostová, zadná plutva je zreteľne vykrojená, preto si ju určite všimneme.

Pôvod sardinky :

Sardinka obecná je hospodársky významný druh, ktorý žive v severnom Atlantiku –  v Severnom mori na juh k Bay de Gorée v Senegale, v Stredozemnom mori, okrem toho žije aj v Marmarskom a Čiernom mori.  Už od pradávna sardinky rovnako ako sleď, patrí do čeľadi sleďovitých rýb.

Charakteristika a význam pre zdravie:

Mäso sardinky patrí medzi výborné ale tučné mäso. Môžeme ich jesť opekané na rošte, grilované alebo len tak v oleji. Sardinka má neodolateľnú, priam až rozplývajúca sa chuť.

Jej charakteristickým črtom je, že rastie veľmi rýchlo, po roku života má až 8 centimetrov. Sardinky majú štíhle, dlhé telo, chrbát majú krásne zelenomodro sfarbený a brucho majú lesklé strieborné. Charakteristickým pre sardinku sú veľké strieborné šupiny počas celej dĺžky stredu tela.

Sardinka a jej hodnoty:

sardinky mäso

Tieto nutričné hodnoty sú vypočítané na 100g.
Energia kcal 109

  • Proteín g 14,55
  • Celková hladina lipidov (tukov) g 3,64
  • Sacharidy, tým rozdielom g 1.82
  • Cukry, celkom 1,82 g
  • Vápnik, Ca mg 400
  • Železo, Fe mg 0,33
  • Sodík, Na 545 mg
  • Vitamín C, kyselinu askorbovú celkom 0,0 mg

Mastné kyseliny, nasýtené celkom 0,91 g

Mastné kyseliny, celkovo g 0,00

Cholesterol mg 6

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako chovať sardinky:

Sardinka obecná je morská ryba, ktorá žije na otvorenom priestranstve, najčastejšie sa zdržuje v hĺbke od 10 do 100 metrov, od pobrežia po okraj pevninského šelfu. V noci sa najradšej zdržiava bližšie pri brehu a to len do 35 metrov. Sardinky sa živia hlavne larvami, rybím poterom a iné. Nakoľko sú sardinky veľmi citlivé na teplotu musíme dbať na správnu teplotu, ak sa teplota zohreje alebo ochladí sťahujú sa podľa ročného obdobia na juh alebo sever.  Tento druh ryby je však známy tým, že sa len tak nechová, pretože sardinky sa združujú do veľkých tlúp.

Recept:

Recept č. 1: Pečené sardinky s cuketou

Aké ingrediencie potrebujeme:

Tieto ingrediencie sú vhodné pre 4 osoby

  • 20 kusov čerstvých sardiniek
  • 4 menšie cukety
  • 1 hrsť petržlenových listov (prípadne viac podľa potreby)
  • 6 lyžíc naložených kapár
  • 3 až 4 menšie strúčiky cesnaku
  • ½ kávovej lyžice dijonskej horčice
  • Šťava z jedného väčšieho citróna
  • Pár kvapiek olivového oleja

 

 Postup:

V prvom rade si vezmeme cuketu a nakrájame ju na plátky. Nalejeme na panvicu olej zohrejeme ho a ak je správne zohriaty položíme naň nakrájanú cibuľu. Z citrónovej šťavy, oleja a očisteného a pretlačeného cesnaku, horčice pripravíme chutný dressing. Pokvapkáme ním opečenú cuketu a primiešame do nich ešte aj kapary a na jemnúčko nasekané bylinky (bazalku…). Necháme odležať v chlade. Sardinky očistíme a naporcujeme na filety. Ak to už máme zohrejeme si olej aj v druhej panvici. Ak je olej správne zohriaty až nám prská, vložíme do neho sardinky a opečieme ich ako minútky. Z jednej strany je potrebné opekať až 2 minútky, a to tam, kde je koža, pretože tak skoro sa neprepečie. Cuketový šalát pripravíme na tanier a okolo poukladáme opekané sardinky a do stredu môžeme nakrájať paradajku aby to oživilo tanier a pridalo mu na pestrosti. Najideálnejšie je toto jedlo podávať s čerstvou a chrumkavou bagetou.

Recept č. 2: nátierka zo sardiniek s jablkom

Potrebujeme:

  • 1 sardinky v oleji (konzerva)
  • 120 g maslo
  • 1 ks jablko
  • 1 ks cibuľa (stredná alebo 2 menšie)
  • 1 ks sladkokyslá uhorka
  • Trochu citrónovej šťavy ( ak však máte radi nad horkastú chuť, môžete dať aj kôru s citróna, avšak ju musíme poriadne umyť a na rajbať)
  • Soľ a čierne korenie pridávame podľa chuti

 

 Postup:

Na začiatok si vyšľaháme maslo do peny, medzi tým si odkostíme sardinky a pridáme ich vykostené do vyšľahaného masla. Predtým ako sardinky vložíme do masla, môžeme ale nemusíme vidličkou roztlačiť sardinky. Následne maslo so sardinkami poriadne vymiešame. Miešame podľa potreby a podľa potreby pridávame aj olej z rýb. Potom vezmeme cibuľku, ktorú na drobnučko pokrájame a vezmeme aj jabĺčko, ktoré si ostrúhame a spoločne ich pridáme do rybacej zmesi. Ak sme to znovu poriadne premiešali, pridáme soľ a čierne korenie a znovu to poriadne premiešame. Ak to máme dôkladne premiešané vezmeme citrón a pokvapkáme túto zmes citrónovou šťavou. Vezmeme si polievkovú lyžicu a premiešame. Následne podávame na tanieri s bielym alebo celozrnným pečivom.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Prajem Vám dobrú chuť a splnenie chutí pri tejto neodolateľnej nátierke, vhodná je na raňajky, desiatu, olovrant alebo večeru. Na obed sa neodporúča, pretože by sme mali jesť teplú stravu.

Zaujímavosť:

Na rozdiel od množstva ostatných potravín, konzervy so sardinkami môžeme skladovať dlhú dobu, avšak musia byť skladované pri primeranej teplote aby sa nepokazili. Niektorí experti hovoria a doporučujú aby sardinky v oleji odstáli minimálne rok, pretože prejde chuťou, a počas celého tohto roka by sme mali sardinky pravidelne otáčať. Ak ich budeme pravidelne otáčať docielime to aby sardinky úplne nasiakli olejom a mali excelentnú chuť a priam sa nám rozplývali na jazyku.

Sardinka
5 (100%) 2 votes

Vyjadri svoj názor