Losos

Losos – na srdce aj na mozog

Popis

Vraví sa, že aspoň dvakrát do týždňa by mal mať človek na tanieri rybu. Určite si už každý z vás všimol na obchodných pultoch vystavené mäsko práve tejto ryby. Slabo oranžovkastá farba, jemné viditeľné vlákna a šťavnatosť, ktorú vidíte už cez obal… Spravili sme vám chute?

A jeho lákavý výzor nie je to jediné, čo by nás na ňom malo lákať. Predstavte si, že losos obsahuje až 9 aminokyselín, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné. To je také veľké pozitívum, že dokonca aj to, že je losos jedna z najtučnejších rýb sa dá zabudnúť.

Vedeli ste že?….

StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?

Kam radíme lososa zo sladkých vôd? Ide o rybu prvej akostnej triedy, je teda veľmi kvalitný a cenný. A kam radíme lososa z morských vôd? Ide o rybu s bielym mäsom. Sem patrí aj napríklad jeseter, pstruh, či treska.

Losos

Losos, celým menom Losos atlantský, je rybka patriaca do čeľade lososovitých. Prevažne by sme ju našli v moriach, no niekedy sa chová aj na umelých rybích staniciach. Čo je zaujímavé je to, že hoci je losos ryba, ktorá väčšinu života strávi v slanej vode, ani sladká voda jej nerobí problémy. V sladkej vode vie dokonca prežiť aj celý život bez jediného poškodenia. Ide o dravú rybu, ktorá sa živí v mori prevažne menšími rybami ako napríklad sledmi, či larvami iných menších rybiek. Na druhej strane, v sladkej vode sa prevažne živí larvami hmyzu, kôrovcami a drobnými rybkami.

Veľkosť lososa je približne 70 – 90 centimetrov. Samica je však vždy o niečo menšia ako samec. Čo sa týka životnosti, možno sa budete čudovať, ale losos sa môže dožiť až 13-tich rokov. Pravda, ak ho dovtedy niekto neuloví a nehodí si ho na pekáč. Hmotnosť lososa je po troch rokoch života približne 13 kilogramov.

A chcete vedieť ako vyzerá losos, ktorý ešte nie je stiahnutý z kože a vystavený na pulte v obchode? Podľa toho, aký je dlhý, je zrejme jasné, že má dlhé telo so štíhlym chvostom. V prednej časti sa nachádza relatívne malá hlava, ktorá má na začiatku špicatý „rypák“. Na hlave má tiež umiestnenú širokú tlamu, ktorá sa ťahá až za oči. Jeho farba je strieborno modrá. Je to hlavne vtedy, ak sa farba odráža od morskej vody. Telo má, ako takmer každá ryba, pokryté šupinami.

Vyskúšajte StressFix

Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.

Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu

Zloženie:

  • Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
  • Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
  • Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),

Prečo je mäso z lososa oranžové?

Napadla vás táto otázka? Čím to môže byť? Že má tak zvláštnu a peknú farbu? Je to najmä tým, že losos veľmi rýchlo priberá, veľmi rýchlo sa v ňom usádza tuk. Toto hromadenie tuku má za následok sfarbenie ich svalovej hmoty do oranžovkastej farby. Túto farbu tiež spôsobuje potrava, ktorú losos konzumuje. Je to teda napríklad vďaka kôrovcom, či niektorým druhom planktónu, ktorí v sebe obsahujú látky ako sú napríklad xanthofylové farbivo, karotén, astaxanthin alebo kanthaxanthin.

Význam pre zdravie

  • Losos obsahuje omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré v našom tele zabezpečujú správne fungovanie a činnosť mozgu, posilňuje inteligenciu
  • Okrem toho dokonca losos vylepšuje zrak
  • Pomáha tiež imunite a obehovej sústave, ktoré zodpovedajú za správne fungovanie celého nášho systému
  • Nenasýtené mastné kyseliny tiež pôsobia ako prevencia proti srdcovo-cievnym chorobám
  • Losos nás dokáže vytiahnuť z depresie
  • Ďalšou jeho čarovnou zložkou je to, že ochraňuje pred porážkou, či infarktom
  • Svaly, kosti a zuby udržiavajú v zdravom stave enzýmy a hormóny, ktoré vznikajú prítomnosťou spomínaných deviatich dôležitých aminokyselín

Nutričné hodnoty

losos

100 gramov lososa obsahuje:

  • 142 kcal
  • 68,5 g vody
  • 19,84 g bielkoviny
  • 6,34 g tuku
  • 55 mg cholesterol

Minerály:

Vitamíny:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako správne kúpiť?

Máte dve možnosti. Zakúpiť si lososa chyteného priamo v oceáne, alebo lososa chovaného na rybacej farme. Odkiaľ je to však vhodnejšie? Ako takmer všade, aj tu nájdeme pre a proti pri oboch možnostiach. Zistilo sa, že losos z rybacej farmy má viac energie, viac nasýtených mastných kyselín, viac omega 6 mastných kyselín. Na druhú stranu, losos z mora obsahuje viac draslíka, dvakrát viac železa a zinku. Ktorý je ale lepší je ťažko povedať. Čo sa týka ceny, tá sa pri pravom lososovi pohybuje cca do 5€ za 100 gramov lososa. Za jeden kilogram sa cena pohybuje od 35 – 50 eur, záleží od miesta, kde nakupujete.

Recepty

Pečený losos na masle

Potrebujeme:

  • losos – 2 kúsky (každý cca 120 gramov)
  • maslo – 2 polievkové lyžice
  • sušená bazalka
  • cesnak – 2 stredne strúčiky
  • soľ – cca 1/2 čajovej lyžičky
  • citrón

 Postup:

Rybu pred prípravou necháme chvíľku postáť, nech dosiahne izbovú teplotu. Cesnak nakrájame na veľmi drobné kúsky. Kúsky ryby osolíme a posypeme sušenou bazalkou z oboch strán. Bazalku a soľ pri tom rovnomerne rozotrieme po povrchu lososích filetov. Panvicu dáme na mierny oheň a rozpustíme maslo. Pridáme na drobno nakrájaný cesnak a hneď potom kúsky lososa. Veľmi zľahka opekáme filety. Najskôr z jednej strany, približne 4 minúty. Potom rovnaký čas z druhej strany. Treba dať hlavne pozor aby sa ryba priveľmi nespiekla ani z jednej strany. Podávame čerstvé, hneď po dovarení. Každý kúsok lososa pred servírovaním pokvapkáme citrónom. Dozdobiť a dochutiť môžeme každú porciu pečeného lososa jemne nakrájanou jarnou cibuľkou. Tiež môžeme použiť sušenú alebo čerstvú petržlenovú vňať. Najlepšie je ho podávať so zemiakmi alebo zeleninovým šalátom.

Losos s holandskou omáčkou a špargľou

Potrebujeme:

  • 800 g filety z lososa
  • 20 stoniek biela špargľa
  • 200 g maslo
  • 4 ks vaječný žĺtok
  • 100 ml suché biele víno
  • 50 ml biely vínny ocot
  • trochu olivový olej
  • soľ, čierne korenie mleté

 Postup:

stressfix

  • 48€.9/balenie
  • 60 tabletiek
    ☑️-Zníženie stresu
    ☑️-Silnejšia psychika
    ☑️-Kvalitný spánok
  • 📢+Zľava 4,9 eura(10%)
    (Vložte dusevnezdravie do poznámky)
zerex ultragold

  • 65€/balenie
  • 120 tabliet
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Dlhodobý prínos
    ☑️-Zlepšenie sexuality
  • 📢+Zľava 5 eur
    (Vložte ULTRA5 do poznámky)
detoxactive

  • 14€.49/balenie
  • 45 tabletiek
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Predĺženie styku
    ☑️-Zvýšená chuť na sex
  • 📢+Ušetríte až 19 eur
    (Pri kúpe štyroch balení)

Bielu špargľu olúpeme, konce odrežeme. Špargľu vložíme do dierovanej nádoby. Lososa opláchneme pod tečúcou vodou, osušíme a rozdelíme na štyri rovnaké porcie. Filety potrieme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme nastrúhanou kôrou z polovice citróna. Filety položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme ich spoločne so špargľou v predhriatej rúre na približne 220 °C. Medzitým si pripravíme holandskú omáčku. V kastróliku pomaly zohrejeme 200 g masla. V miske vyšľaháme žĺtky spolu s bielym vínom a vínnym octom, aby vznikla penová zmes. Potom pomaly ďalej šľaháme vo vodnom kúpeli, až kým zmes nezhustne. Misku odstavíme a po kvapkách do nej zašľaháme roztopené teplé maslo. Vznikne hladká, lesklá omáčka, ktorú dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Špargľu na záver krátko orestujeme na masle a dochutíme soľou a korením. Lososa podávame s bielou špargľou a prelejeme ho holandskou omáčkou.

4.2/5 - (5 votes)

Reply