Kačacie mäso

Kačacie mäso

Popis

Možno ste sa už stretli s pečeným kačacím mäsom, alebo ste o ňom aspoň počuli. Vďaka jedinečnej chuti patrí kačacie mäso medzi chutné delikatesy, ktoré si labužníci z času na čas radi doprajú. Predstave chrumkavej a voňavej kačaciny dokáže odolať len málokto. Aj kačica, rovnako ako hus, je mäso, ktoré sa radí medzi hydinu. Je však od husi menšia. Existuje ale niekoľko vecí, ktoré majú s husou spoločné. Aj kačacie mäso obsahuje viac tuku ako napríklad kuracie mäso, a takisto obsahuje aj väčšie množstvo bielkovín. Bielkoviny sú dôležité ako pre nešportového človeka, tak aj pre športovcov. Tí kladú dôraz najmä na dostatočný príjem bielkovín zo stravy, keďže práve tie sú nevyhnutné pre bunky, tkanivá, hormóny a enzýmy a zabezpečujú regeneráciu a rast svalovej hmoty. Kačacie mäso obsahuje v 100 gramoch domáceho mäsa približne 18 gramov kvalitnej bielkoviny.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Charakteristika mäsa

Kačacie mäso, ako z názvu vyplýva, pochádza z kačice domácej. Tá bola vyšľachtená z kačice divej. Kačky sa radia medzi zúbkozobce. Mäso tejto hydiny má tmavo červené sfarbenie. Ide o kvalitné mäso, ktoré má veľmi lahodnú a jemnú chuť. Obsahuje síce vyššie množstvo tuku, ktoré sa nachádza hlavne v kožke, ale obsahuje tiež aj mnoho bielkovín, vitamínov a železa. Rovnako ako pri husi, aj pri kačke je vhodné kombinovať toto mäso so zeleninou a nie knedľou alebo lokšami, ako to je u nás na Slovensku zvykom.

Na Slovensku sa kačica chová najmä pre jej mäso a tiež pre perie.

Kačica domáca

Hydina sa delí na tri druhy. Na hrabavú hydinu, kam radíme kurča, sliepku, morku a perličku. Na vodnú hydinu, kam radíme husi a kačice. A na ostatnú hydinu, kam sa radí napríklad bažant, či prepelica.

Kačica domáca sa kŕmi prevažne rastlinnými látkami. Preferuje rôzne semená, plody, zelené vodné a pobrežné rastliny. K potravinovému spektru patrí ale aj hmyz, larvy, malé raky, žubrienky, ikry, malé ryby, žaby, červíky, ba dokonca aj myši. Okrem iného nepohrdne ani žaluďmi alebo orieškami. Niekedy, keď sú kačice kŕmené ľuďmi, zožerú aj chlieb alebo rôzny kuchynský potravinový odpad.

Nutričné hodnoty

kacacie-maso-

 

100 gramov pečeného kačacieho mäsa obsahuje:

  • 1 134 kJ
  • 270 kcal
  • 19 g tuku
  • 29 g bielkovín
  • 51 g vody

Čo sa týka minerálov, tak 100 gramov pečeného kačacieho mäsa obsahuje:

A čo sa týka vitamínov, tak 100 gramov pečeného kačacieho mäsa obsahuje:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Význam pre zdravie

Na úvod je nutné spomenúť, že ľudia trpiaci na kardiovaskulárne ochorenia by mali toto mäso konzumovať s rozvahou. Hoci kačacie mäso obsahuje tuk, neznamená to, že je pre naše zdravie úplne zlé. Obsahuje totiž aj zložky, ktoré sú pre naše zdravie prínosné a máme z nich úžitok. Čo je zaujímavé je napríklad to, že kačacie mäso obsahuje vysoký obsah niacínu (vitamín B3), ktorý je významným členom vitamínov skupiny B. Niacín zohráva dôležité úlohy v metabolizme tukov a znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu. Dokonca jedna porcia kačaciny je schopná pokryť až polovičnú potrebu odporúčaného množstva tohto vitamínu.

To však nie je všetko. Okrem vitamínu B3 obsahuje kačacie mäso aj pyridoxín (vitamín B6) a riboflavín (vitamín B2). Oba sú dôležité pre celkový metabolizmus človeka. Pyridoxín je prepotrebný pre červené krvinky, ovplyvňuje rast a zdravie kostí. Zároveň vykonáva aj dôležité obranné funkcie. A riboflavín zase podporuje rast vlasov a robí ich hustejšími a tiež upravuje pokožku.

Cena

Pre tých, ktorí by toto kačacie mäso chceli skúsiť, je tu aj informácia, koľko eur vás približne vyjde táto lahôdka. Za kilogram kačacích pŕs zaplatíte zhruba 14 eur. Kačacie stehná vyjdú na 8 eur a celá kačka 3,50 až 5 eur za kilogram.

Ako správne upiecť kačacie mäso? 

Možno sa pýtate, akým spôsobom sa najlepšie pripraví kačacie mäso tak, aby ostalo šťavnaté ale zároveň bola kôrka chrumkavá a akurát upečená. Máme tu pre vás zopár tipov, ako to správne urobiť. Preto už žiaden sviatok, žiadna slávnosť, určite nemôžu ostať bez kačacinky!

V prvom rade si kačacie mäso osolíme a okoreníme a vložíme ho do hlineného pekáča. Dôležité je dôkladné podliatie vodou a zakrytie druhým pekáčom. Kačka sa pečie v rúre vyhriatej na 200 až 220 stupňov Celzia asi hodinu. Potom je potrebné opäť doliať vodu, kačku poliať výpekom a ďalej piecť asi 30 minút. Po tejto dobe sa kačacina otočí a pečie pri 250°C  domäkka. Pred dokončením druhý pekáč odstránime, aby na kačke vznikla chrumkavá kôrka.

Recepty

Kačka so šalátom

Potrebujeme:

  • 3 kačacie prsia bez kosti
  • 120 ml červeného vína
  • 1 polievková lyžica ríbezľového džemu
  • 1 čajová lyžica posekaného cesnaku nakladaného v oleji
  • 1 polievková lyžica nakladaného ďumbiera
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice balzamového octu
  • 2 pomaranče
  • 230 g postrúhanej červenej kapusty
  • 1/4 hlávky čínskej kapusty
  • 150 g fazuľkových klíčkov
  • 85 g žeruchy
  • 1 konzerva bielych fazúľ
  • mleté čierne korenie

 Postup:

Najprv si z kačacích pŕs odstránime kožu a tuk. Vložíme ich do misy, prelejeme vínom, pridáme džem, cesnak a ďumbier. Pečieme v predhriatej rúre pri 220°C 25 minút. Medzitým kým sa kačacie mäso pečie si pripravíme v šalátovej mise zmes zmiešaním balzamového octu, oleja, soli a mletého čierneho korenia. Pomaranče očistíme, vyberieme z mesiačikov dužinu a dáme ju do misy. Pridáme červenú a čínsku kapustu, klíčky, žeruchu a odkvapkané fazule. Upečenú kačicu preložíme na tanier. Výpek prelejeme do panvice a prudko varíme 2 minúty. Kačacie prsia šikmo prerežeme na malé kúsky. Šalát zalejeme vínnym výpekom a premiešame. Na šalát poukladáme kúsky mäsa, ozdobíme žeruchou a podávame.

Kačacie mäso s chrenom

Potrebujeme:

  • 4 kačacie prsia
  • 0,5 l cviklového šalátu v octovom náleve
  • 1 dl čerstvo nastrúhaného chrenu
  • 2,5 dl sladkej smotany
  • 1 lyžičku majoránu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • cukor
  • soľ
  • mleté čierne korenie

 Postup:

Prsia si osolíme, okoreníme a opečieme na oleji z oboch strán. Potom ich preložíme do pekáča a zalejeme smotanou. Prikryjeme ich a vložíme do veľmi vyhriatej rúry, aspoň na 200 °C. Upečieme. Cviklový šalát medzitým scedíme a na jemno nasekáme. Zmiešame s chrenom, prelisovaným cesnakom. Zmes ochutíme cukrom a soľou. Upečené mäso nakrájame na rezance. Do výpeku primiešame ochutenú cviklu s chrenom, pridáme nakrájané mäso, premiešame a na niekoľko minút vložíme späť do rúry. Podávame so zemiakovými kroketami.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Medové grilované kačacie prsia

Potrebujeme:

  • 2 ks kačacích pŕs
  • 4 PL pikantnej sójovej omáčky
  • 4 PL medu
  • 1 PL oleja
  • biele korenie
  • soľ

 Postup:

Sójovú omáčku, med, korenie a soľ zmiešame, prsia zbavíme kože a nakrájame na plátky. Vložíme do misky s marinádou a necháme najmenej hodinu odležať. Mäso položíme na rozpálený gril a za častého otáčania občas potierame zvyšnou marinádou. Grilujeme 10-15 minút.

 

Kačacie mäso
5 (100%) 2 vote[s]

Vyjadri svoj názor