Srnčie mäso

Srnec a jeho neodolateľne chutné mäso

Chuť srnčieho mäsa je perfektná, určite nezabudnite, či už grilujete ho alebo len tak dusíte jeden strúčik cesnaku, pretože cesnak dodáva srnčiemu mäsu delikátnu chuť.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Popis srnca

Srnce majú 3 pachové žľazy a to medzi prstami zadných nôh, na zadných nohách pod členkom a medzi pučnicami. Srnec je na Slovensku veľmi rozšírený  po celom území, nachádzajú sa na nížinách, pahorkatinách ale aj pohoriach. Ak sa budeme snažiť malých srnčekov uvidíme aj na lesnatých cestičkách tesne pod pohorím Vysoké Tatry. Srnce patria medzi párnokopytníkov. Spoznaj, kde leží Srna a kde srnec, srnec si vyhrabáva svoje stanovište, srna si urobí ležovisko.

Srnčie mäso je červenohnedé a je veľmi krehké a chutné. Srnčie mäso je jedno z najlepších a najchutnejších mies na tejto planéte. Dôležité však je aby mäsko malo čas správne odležať. Najideálnejší kus srnca je taký, ktorý nemá viac ako 1- 3 roky. Srnčie mäsko má o mnoho silnejšiu chuť ako jeleň, Táto chuť patrí medzi rodené delikatesy. Aj keď je chuť  tohto mäsa veľmi výrazná, je veľmi jemná až priam lahodná. Ak je mäso správne staré, má kratučké vlákno a sfarbenie mäsa je sýto červené. Z tohto kvalitného mäsa sa dá pripraviť nie jeden kulinársky zážitok. Toto mäsko je ideálne do gulášov, sviečkovice, perkeltu, perfektné sú aj rezne z tohto mäsa alebo steaky. Ak chcete však si len posedieť pri grile i v tomto prípade môžete staviť na toto mäsko, pretože tomuto mäsku veľa korenín netreba, stačí ho hodiť do pácu s vínko, grilovacím korením, prípadne olejom a vyjde Vám z toho tá najlepšia delikatesa pod slnkom. Najideálnejšie mäso na tomto zvierati, ktoré je aj najchutnejšie sú stehná, plece a chrbát.

Srnčie mäso pôvod

Srnec patrí do čelade jeleňovitej. Srnec je veľmi rozšírený a preto patrí medzi najpočetnejšie párnokopytníky, ktoré sú pôvodnými obyvateľmi Slovenska. Už v minulosti sa nachádzal v lesoch, na lúkach alebo len niekde pri listnatých stromoch. Tejto srnčej zvery najviac vyhovujú zmiešané alebo listnaté lesy, okolo ktorých sa rozprestierajú velikánske lúky. Prípadne sa radi upelešia na mieste, kde v okolý je množstvo poľnohospodárskej pôdy.

Charakteristika

Srnec patrí medzi najmenšie zvieratká z čeľade jeleňovitých. Jeho postava je veľmi útla, malinká, priam jeho stavba tela je veľmi jednoduchá. Má krásne štíhlunké vysokánske nohy a štíhlunký krk. Srnec váži približne 32 kg. Srnec je známy tým, že dosahuje dĺžku len nejakých 135 cm. Samička srnca je menšieho vzrastu a srnca od samičky rozpoznáme aj sfarbení, pretože samička má slabšie sfarbenie a nenarastú jej parohy. Srsť tejto zvery je červenohnedá až hrdzavočervená podobne ako aj u muflóna. Srnčatá majú po narodení na sebe krásne biele bodky. Na jeseň sa aj zver chystá na zimný spánok a preto naberá na hrúbke a hustote srsti, jej sfarbenie sa zmení na sivastú až tmavosivú farbu.  Srnce sa správajú veľmi teritoriálne a to znamená, že si značkujú svoje teritórium. Viete čo to znamená? Svoje územie si značkujú vylučovaním pachových žliaz.

Srnčie mäso hodnoty

srncie-maso

Proximates Voda g 75,00

Energia kcal 116

Proteín g 21,50

Celková hladinu lipidov ( tukov ) g 2,66

Mastných kyselín , mono celkom 0,340 g

Mastné kyseliny , celková polynenasýtené g 0.350

Cholesterol mg 18

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako chovať srnca:

Srnec je len to čo aj jeleň.  Metabolizmus týchto zvierat je skoro rovnaký, nakoľko obe zvieratá nemajú žlčník. Avšak všetko čo je skoro rovnaké je tak trochu aj odlišné. Srnčia zver nemá žlčník a preto záskava minerálne látky z olizovania hliny alebo soli, ktorú im dajú polovníci do krmelcov. Srnec musí mať dostatok výživnej stravy, pretože on vo svojom živote má ešte viac pohybu ako jeleň. Rovnako ako jeleň tak aj srnec má na hlave parohy a zhadzuje ich na jeseň. Musíme poznamenať, že svoje parožky nestráca naraz, je možnosť, že jeden paroh stratí a druhý mu odpadne až o niekoľko dní. Malé srnčeky majú svoje parožky obalené v lyku a staršie srnce ich majú bohato ryhované.  Znova mu narastú ale až na jar. Srnec a aj srna má perfektný sluch aj zrak a preto je veľmi ťažké vidieť toto zviera, musíte byť veľmi potichu. Srnec okrem soli a hliny je trávu, v prípade, že čerstvá trávička sa nenájde zájde do krmelca s pripraveným senom. Srnec okrem sena jedáva aj rôzne bylinky alebo plody, ale najviac miluje mladé výhonky tráv s vysokým obsahom vlhkosti. Ak cíti nebezpečenstvo určite sa ozve prudkým hlasom, ktorý na nás môže pôsobiť ako brechot psa.

Recept:

Recept č. 1: Srnčí chrbát na víne:

Potrebujeme:

Srnčie karé

100 g slaninku

100 g maslo

1 ks cibuľa

½ balíčka koreňovej zeleniny

Soľ (podľa potreby)

½ kávovej lyžičky celé korenie

2 ks celé nové korenie

½ kávovej lyžičky tymián

1 ks bobkový list

1 kávová lyžička borievka

Trochu citrónovej kôry (podľa potreby)

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

1 pohár červené víno (najideálnejšie je suché)

1 kávová lyžica cukor

1 polievková lyžica múka

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup:

Srnčí chrbát prešpikujeme slaninkou a dostatočne osolíme. Slaninku máme nakrájanú na tenučké rezančeky. Podľa chuti môžeme pridať aj cesnak ak však ak nemáme radi túto chuť, spokojne ho môžeme vynechať. Aj bez cesnaku je veľmi chutný. Ak máme takto pripravený srnčí chrbát, rozohrejeme si mať. Kým sa nám zohreje masť na panvici, pokrájame si na veľmi malilinké kúsočky stredne veľkú cibuľu, potom ju hodíme na túto masť. Pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, ideálna by bola čerstvá ale ak nemáme čerstvú zoberieme si mrazenú zeleninu a pridáme tam tú. Následne pražíme pár minút. Ak máme zeleninku už trochu mäkkú pridáme koreniny podľa chuti. Potom vezmeme citrón a poriadne vyumývame citrónovú kôru, nastrúhame ju na strúhadle a dáme ju na panvicu. Do panvice vložíme aj prešpikované mäsko, následne podlievame mäso horúcou vodou a dusíme v rúre na 180 °C. Ak je mäsko už mäkké, vyberieme ho z rúry, výpek rozmixujeme a pridávame citrónovú šťavu, víno, cukor a rozmiešanú múku v trošku vody( prelievame ju cez sitko aby sme nemali v omáčke hrudky). Postupne miešame omáčku a pomaličky ju počas miešania dovaríme.

Srnčí chrbát podávame s omáčkou a opekanými zemiakmi, prípadne ryžou, zeleninovým šalátom, hranolkami alebo kroketami. Môžeme si pridať hociakú prílohu podľa chuti.

Prajem Vám na záver krásnu dobrú chuť

Srnčie mäso
4.3 (86.67%) 3 vote[s]

Vyjadri svoj názor