Kozie mäso

Kozie mäso – šťavnaté, krehké a výživné

Popis

Kozie mäso je významný produkt, ktorý získavame z kôz. Väčšina kozieho mäsa sa vyváža, pretože na Slovensku nemá konzumácia kozieho mäsa veľkú tradíciu. Slovenské kuchyne ho takmer vôbec nepoužívajú. Vývoz kozieho mäsa bol v roku 2005 približne 43,1 ton kôz v živej hmotnosti. Prevažne do Talianska, Rakúska a Írska. Hoci však na Slovensku chov kôz nie je až tak populárny, vo svete je to inak. Najmä v USA sa prudko zvýšila spotreba kozích produktov. A keďže na trhu sa týchto produktov neobjavuje nejako enormne veľa, odráža sa to aj na cene.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Kozie mäso je okrem iného veľmi dobré v tom, že obsahuje nízke percento tuku. Preto je odporúčané najmä odborníkmi na zdravú výživu. Po ďalšie, čo je dobré spomenúť je, že kozie mlieko a hlavne kozie syry s rôznymi príchuťami a spôsobmi spracovania patria k vyhláseným svetovým lahôdkam. V spotrebe kozích syrov vynikajú hlavne Francúzi.

Pôvod mäsa

Kozie mäso, ako z názvu vyplýva, pochádza z kozy domácej. Kozu domácu radíme medzi jatočné zvieratá. Samec kozy sa nazýva cap, samica sa nazýva koza a mláďa sa nazýva kozľa. Na Slovensku ide o menej podstatné poľnohospodárske zviera, ktoré nemá až také významné miesto v chove. Ide skôr len o akýsi chovateľský doplnok. Častejšie kozu nájdeme skôr len u súkromníkov, ktorý ju chovajú buď pre mlieko, kožu, rohovinu, alebo pre mäso.

Charakteristika kozieho mäsa

Zaujíma vás, ako asi tak môže chutiť kozie mäso? Nuž, my vám to môžeme iba popísať. A ak vás popis naláka, môžete si toto mäso zakúpiť a vyskúšať z neho nejaké recepty, ktoré sú spomenuté v článku nižšie. Kozie mäso je veľmi krehké, šťavnaté a vláknité. Typické je však svojim pachom, ktorý môže niektorých ľudí odradiť od konzumovania, či prípravy.

Mali ste už niekedy baranie mäso? A chutilo vám? Je dosť pravdepodobné, že vám teda bude chutiť aj to kozie. Kozie mäso má totižto mnoho podobných vlastností s baraním mäsom. Veľmi nápadne sa na neho podobá, ale predsa len je niečo, podľa čoho by sme ich od seba vedeli odlíšiť. Kozie mäso je svetlejšie ako baranie. Má tiež lepkavé podkožné väzivo, na ktoré sa pri sťahovaní často nalepia kozie chlpy.

A čo ešte …

Čo je veľkou výhodou je to, že mäso nie je veľmi mastné, neobsahuje veľa tuku, pretože ten sa sústreďuje najmä v brušnej dutine, a v okolí obličiek. Pod kožou a medzi svalmi je ho teda pomerne málo. Čo sa týka masti, alebo teda loja, kozľací loj sa v kuchyni vôbec nepoužíva, pretože samotný jeho zápach dosť odpudzuje.

Kozie mäso z mladých a dobre vykŕmených zvierat je, ako sme už spomenuli, jemné a vláknité. Taktiež nepatrí medzi tie suché mäsá, skôr by sa dalo zaradiť medzi šťavnaté a krehké, no a nemôžeme zabudnúť na to, že aj výživné.

I napriek všetkým týmto pozitívam nie je veľmi obľúbený pre svoj špecifický zápach. Často sa môže vyskytovať už u kozľacieho mäsa, ale veľmi prenikavý je najmä u mäsa zo starých kôz a kozlov. Začína vás to odradzovať? Nechcete mať dočinenia s týmto zápachom? Je tu jedno riešenie. Zápach sa dá zoslabiť, ak necháme mäso voľne visieť niekde na čerstvom vzduchu aspoň 24 hodín, alebo ho naložíme na jeden – dva dni do kyslého mlieka.

Za najlepšie mäso je považované z mladých kozliatok do jedného roka. Tí dávajú šťavnatejšie mäso a dobrý loj. Nevýhodou kozieho mäsa je to, že koza je už staršia a mäso sa musí ďalej tepelne upravovať. Dokonca sa aj o niečo pomalšie stráviteľné ako kozľacie mäso.

Kozie mäso sa v obchodoch vyskytuje len veľmi málo, keďže na Slovensku nepatrí k veľmi vyhľadávanej potravine.

Nutričné hodnoty

kozie-maso-

100 gramov kozieho mäsa obsahuje:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Kozie mäso a kuchyňa

Kozie mäso sa v kuchyni delí takmer rovnako ako baranie mäso. Mäso zo starých kôz sa však musí dlhšie tepelne upravovať ako napríklad baranie mäso.

Chrbát: delí sa na nízky a vysoký; obe majú použitie najmä pri dusení alebo pri pečení.
Plece: to využívame najmä na pečenie, dusenie, alebo na mletie.
Stehno: využitie nájde pri dusení buď v celosti, alebo krájané, a tiež pri pečení na anglický spôsob.
Hruď, krk a pupok: využitie na dusenie.

Cena

Možno niektorých z vás bude zaujímať aj cena, za akú sa ku tomuto koziemu mäsku dostanete. Na niektorých internetových stránkach sa cena za 1 kg kozieho mäsa pohybuje okolo 7€. A ak by ste náhodou mali záujem o vlastnú kozu, ktorú by ste si chceli dochovať ako na mlieko, tak aj na mäso, cena sa pohybuje okolo 4€ za 1kg zvieraťa.

Recepty

Zapečená koza so zemiakmi

Potrebujeme:

  • 600 g kozy
  • 40 g hladkej múky
  • soľ
  • 60 ml oleja
  • 800 g zemiakov
  • 150 g zelenej papriky
  • 150 g paradajky
  • voda
  • horčica
  • kečup
  • worcester
  • mleté čierne korenie
  • zelená cibuľková vňať

 Postup:

Mäso z kozy najprv poriadne umyjeme, osušíme a nakrájame na rezne. Tie vyklepeme, osolíme, obalíme múkou a opečieme z oboch strán na oleji a panvici. Potom si na plech dáme olej, na neho poukladáme zelenú cibuľkovú vňať. Zemiaky si umyjeme, očistíme, a pokrájame na kolieska. Osolíme ich a poukladáme na cibuľkovú vňať. Na to poukladáme rezne a kolieska zo zelenej papriky a paradajky.

Vodu zmiešame s horčicou, kečupom, worcestrom, soľou, mletým čiernym korením, a touto zmesou polejeme pripravený pokrm na plechu. Upečieme a … Dobrú chuť.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Kozie mäso na kari

Potrebujeme:

  • 1 kg kozie mäso
  • 2 ks cibuľa
  • mango
  • olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g zemiakov
  • 200 g tekvice
  • 200 g cukety
  • 3 kávové lyžičky kari korenia
  • 400 ml biele víno
  • 1 kávová lyžička citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžičky rum
  • soľ

 Postup:

Mango ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Cibuľu, cesnak, zemiaky, tekvicu a cuketu si taktiež nakrájame na väčšie kusy. Na panvicu si dáme olej a dusíme na ňom mäso do svetlohneda. Potom ho z panvice vyberieme a na oleji pražíme cibuľu, cesnak a pridáme aj kari korenie. Ak už máme toto hotové, pridáme do panvice opäť mäso, podlejeme ho bielym vínom a necháme všetko na slabom ohni pod pokrievkou variť. Približne po pol hodinke pridáme zeleninu a dochutíme celé jedlo soľou. Nakoniec primiešame citrónovú šťavu a rum (ale to už je len a len na vás, podľa vašej chuti).

 

Kozie mäso
4 (80%) 2 vote[s]

Vyjadri svoj názor