Rybie mäso

Ryby a rybie mäso

Rybie mäso – Máme viac druhov rýb, ale mali by sme si uvedomiť, že také všeobecné delenie rýb sú morské ryby a ryby sladkovodné.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Medzi sladkovodné ryby patria:

  • Amur biely
  • Boleň obyčajný
  • Červenica obyčajná
  • Jalec hlavatý
  • Jalec tmavý
  • Kapor obyčajný
  • Karas obyčajný
  • Karas striebristý
  • Lieň sliznatý
  • Mieň Sladkovodný
  • Mrena severná
  • Ostriež obyčajný
  • Sumec veľký
  • Šťuka severná
  • Úhor európsky
  • Zubáč veľkoústy

Morské ryby:

  • Sleď
  • Sardinky
  • Treska
  • Tuniak …

Rybie mäso – popis

Rybie mäso je známe tým, že má vysoký obsah vody a minimálne množstvo tukov, preto je vhodné pre ľudí, ktorý chcú schudnúť. Keďže sa v tomto mäse nachádza veľmi málo chrupaviek, blán a šliach, tak toto mäso patrí medzi najmäkšie mäsá. Rybacina sa vyznačuje vysokým obsahom vitamínov a minerálnych látok. Rybu je možné konzumovať osmaženú, varenú, grilovanú, alebo si môžeme urobiť aj falošnú tresku. Je množstvo možností ako zúžitkovať surovú rybu.

Pôvod rýb :

Predpoklad počas dlhých rokov, bola že sa vyvinuli v mori. Ľudia to predpokladali preto, lebo všetky ostatné bezstavovce sa vyvíjali v mori. Až v 30 rokoch 20. Storočia sa  zistilo, že prvé pozostatky podobné rybám sú zo silúrskych  a devónskych vrstiev. Tie sa nachádzajú iba v sladkovodných usadeninách. Zaujímavé však je, že ryby, ktoré žijú v mory majú omnoho nižšiu osmotickú hodnotu telových tekutín ako samotná voda. Z toho vyplýva, že ryby sa vyvinuli v sladkovodných vodách a more sa stalo až ich druhotným domovom.

Charakteristika a význam pre zdravie:

Rybie mäso obsahuje veľmi veľké množstvo minerálnych látok ako je fosfor, jód a vápnik. Nachádzajú sa tu aj iné veľmi prospešné látky ako vitamíny skupiny B a D. Keďže je toto mäso veľmi ľahké tak je aj veľmi jednoducho stráviteľné. Patrí medzi veľmi zdravé mäsá, ktoré spĺňajú požiadavky na zdravú výživu, preto je veľmi dôležité aby sme často jedávali ryby. Keďže je ryba rýchlo stráviteľná, je v mnohých krajinách považovaná za veľmi diétnu potravinu. Konzumácia rýb sa odporúča minimálne dvakrát do týždňa, pretože rybie mäso obsahuje vysoké percento Omega 3 mastných kyselín. Omega 3 mastné kyseliny sú veľmi dôležité na správnu životosprávu.

Rybie mäso – hodnoty

rybie-maso-

Ponúkam Vám na porovnanie nutričné hodnoty dvoch sladkovodných rýb, jedna je však dravá ryba a druhá nie.

Šťuka:

Voda g 78,92

Energia kcal 88

Proteín g 19,26

Celková hladinu lipidov ( tukov ) g 0,69

Mastné kyseliny , nasýtené celkom 0,118 g

Mastných kyselín , mono celkom 0,157 g

Mastné kyseliny , celková polynenasýtené g 0,202

Cholesterol mg 39

Kofeín mg 0

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Kapor:

Voda g 76,31

Energia kcal 127

Proteín g 17,83

Celková hladinu lipidov ( tukov ) g 5,60

Sacharidov, tým rozdielom g 0.00

  • Železo , celková diétne g 0,0
  • Cukry , celkom 0,00 g
  • Vápnik, Ca mg 41
  • Železo, Fe mg 1.24
  • Horčík , Mg mg 29
  • Fosfor, P mg 415
  • Draslík , K mg 333
  • Sodík , Na mg 49
  • Zinok Zn mg 1.48
  • Vitamín C , kyselinu askorbovú celkom 1,6 mg
  • Tiamín mg 0,115
  • Riboflavín mg 0,055
  • Niacín mg 1.640
  • Vitamín B6 mg 0,190
  • Kyselina listová , DFE ug 15
  • Vitamín B – 12 ug 1,53
  • Vitamín A , RAE ug 9
  • Vitamín A , IU IU 30
  • Vitamín E ( alfa – tokoferol ) mg 0,63
  • Vitamín D ( D2 + D3 ) ug 24.7
  • Vitamín D IU 988
  • Vitamín K ( fylochinón ) 0,1 ug

Mastné kyseliny , nasýtené celkom 1,083 g

Mastných kyselín , mono celkom 2,328 g

Mastné kyseliny , celková polynenasýtené g 1,431

Cholesterol mg 66

Kofeín mg 0

Čistenie rýb:

Každý správny rybár vie ako očistiť kapra, šťuku alebo inú rybu. Ale čo ak nie sme rybári a kúpili sme si na Vianoce živú rubu, tak čo s ňou ďalej? Ak už máme rybu mŕtvu, tak si ju vezmeme pevne do ruky, môže sa stať, že je trochu slizká, aby sa nám nešmykla. Očistíme ju od šupín pomocou nožíka alebo čističa na šupiny. Ak už to máme rozrežeme rybu pozdĺž tela a vyberieme z nej vnútornosti, odstránime plutvy a hlavu (hlava sa ťažko prerezáva, tak pozor aby ste sa neporezali). Ak nemáme radi kožu na rybách alebo máme nebodaj úhora, tak sa koža neje. Úhor je známy tým, že je nutné ho stiahnuť z kože. Úhor je ryba, ktorú môžeme prirovnať výzorom k hadovi. Ak sa do toho aspoň trochu rozumiete, alebo viete vykosťovať rybu spokojne môžete, používame na to vykosťovací nožík. Ak sme si však kúpili, len malé rybky, alebo sme rybárom a sme si ulovili malé rybky, tak ich obaríme len horúcou vodou, následne sa nám šupinky trošku uvoľnia a jednoduchšie sa nám budú z rybiek zoškrabávať.

Ako chovať ryby:

Máme veľké množstvo rýb, ryby môžu byť chované prirodzene, alebo dochovávané kukuricou. V dnešnej dobe rybári do vody nahádžu kopec jedla, ktoré môžu jesť kapre od kukurice, cez samotné krmivá určené na ryby. Iné ryby sa chovajú samé inými rybkami. Napríklad šťuka sa živý malými rybkami.

Recept:

Recept č. 1: Šťuka s dubákovou omáčkou a opekanými zemiakmi alebo zemiakmi v pahrebe.

Potrebujeme:

3 – 4 kg šťuka

2 –  3 polievkové lyžice bravčovú masť

60 – 75 g maslo

50 – 70 g údená slanina

3- 4 strúčiky cesnak

Citrón (podľa potreby)

Limetka (podľa potreby)

Soľ (podľa potreby)

Čierne korenie (podľa potreby)

Rasca (podľa potreby)

Kari korenie (podľa potreby)

Vegeta (podľa potreby)

Posekaná bazalka (podľa potreby)

Olej (podľa potreby)

Múka (podľa potreby)

Šľahačková smotana (najviac 1 celú, prípadne podľa potreby)

2 – 3 ks tavený syr

150 g syr: niva

2 hrste sušené dubáky

 Postup:

Najjednoduchší spôsob je najprv si rybu zbaviť šupín, následne ju vypitvať. Po vypitvaní zbavujeme šťuku žiabrí. Poriadne ju poumývame najlepšie studenou vodou, položíme na kuchyskú handru a ju poutierame do sucha.  Po bokoch priečne narežeme. Dáme na rybu rôzne koreniny ako soľ, môžeme pridať aj grilovacie korenie alebo korenie na ryby, ale to vážne len podľa chuti, pridáme na tenučké pásiky nakrájaný cesnak(1 -2 strúčiky), pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme odstáť približne jeden deň, najideálnejšie je aby odstálo v chladničke alebo na inom podobne chladnom mieste. Na druhý deň rybu vezmeme s chladničky a nadrobno si nakrájame slaninku, ktorú osmahneme a zvyšok cesnaku roztlačíme a osmahneme ho spolu so slaninkou.Odstavíme túto zmes a šťuku ňou dôkladne natreme, musíme však dávať pozor aby sa dostatok korenín a cesnaku dostalo do zárezov, ktoré sme urobili. Po tom ako sme rybu natreli touto zmesou natrieme ju aj maslom, znovu musíme dávať pozor aby sa masielko dostalo aj do týchto zárezov a do brušnej dutiny. Na záver potrieme bazalkou (ak však nemáte radi chuť bazalky pokojne ju vynechajte, šťuka bude delikatesou aj bez nej ale bazalka dáva tomu tú správnu chuť.

Vezmeme si alobal a spravíme si z neho viac vrstiev, ktoré natierame bravčovou masťou. Na tento alobal položíme pripravenú šťuku, môžeme ju podliať ešte vodou, aby bola vláčna, prípadne pokvapkať citrónom. Následne alobal uzatvoríme a vložíme do rúry alebo do pahreby, je to len a len na Vás, von v pahrebe pečieme asi 50 minút, v rúre približne hodinu na 180 °C. Či už ju robíme v rúre alebo v pahrebe obrátime rybu na opačnú stranu aby sa prepiekla rovnomerne z každej strany. Ak je ryba už hotová naservírujeme ju na tanier, kde pridáme prílohu spolu s omáčkou. Na jednu stranu taniera môžeme položiť ľahký zeleninový šalát. Tento zeleninový šalát servírujeme do šalátového listu.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Zeleninový šalát môžeme pripraviť z rôznych druhou zeleniny. Zeleninu si nakrájame na malú kúsky aby sa nám jednoducho jedli. V šaláte môže byť napríklad šalátové listy, rečkovka, olivy, kápia, vňať, cherry paradajky, surové uhorky, limetky, paprika, kto má rád štipľavé môže si pridať jednu feferónku, prípadne pridávame aj inú zeleninu podľa chuti.

Ak rybu robíme v pahrebe vezmeme pár zemiakov a hodíme ich tiež do pahreby, necháme ich v pahrebe asi 15 minút. Ak robíme rybu v rúre, vezmeme menšie zemiaky, poriadne ich umyjeme rozdelíme na štvrťky chvíľu povaríme a hodíme ich na rozpálený olej.  Na záver si pripravíme omáčku, najprv vezmeme huby, ktoré už boli približne 30 minút vo vode aby zmäkli, následne ich varíme v slanej vode. Následne si pripravujeme zásmažku z oleja a múky. Ak už máme zásmažku, pridáme do nej smotanu a syry (ak máte radi aj iné syry v pohode ich tam pridajte, omáčka bude len viac syrová). Syry musíme variť do vtedy kým sa nerozpustia, priam ich musíme roztaviť, ak sú syry roztavenú pridáme strúčiky cesnaku, ktoré buď pretlačíme cez pretláčač na cesnak alebo ich nakrájame na veľmi malinké kúsky. Postupne všetko dovaríme a môžeme podávať.

Prajem dobrú chuť.

What is it? Alebo jednoducho: Čo je to?

Šprot: pod týmto slovom rozumieme druh rýb a to sú Nórske sardinky, majú približne 17 cm.

 

Rybie mäso
5 (100%) 1 vote

Vyjadri svoj názor