Morčacie mäso

Morčacie mäso

Popis

Počuli ste už o pečenej morke alebo pečenom moriakovi? Možno áno, možno nie. Ale ak vás zaujíma, čo je to za mäso, aké výživné látky obsahuje, či aké jedlo sa z neho dá pripraviť, určite tento článok dočítajte až do konca.

Morčacie mäso pochádza z morky domácej. Morka domáca pochádza z morky divej. Patrí do čeľade bažantovitých a je to po pštrosovi najväčší domestikovaný vták. Morka domáca patrí celkovo medzi vtáctvo, ktoré je hospodársky skutočne významné, lebo z neho získavame morčacie mäso.

Vedeli ste že?….

StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu [wp-svg-icons icon=“arrow-right-3″ wrap=“i“]

Na Slovensku sa chovajú dva typy moriek. Malý typ, ktorý má váhu približne do 5 kg a je určený na priamy konzum, alebo stredný typ s váhou nad 5 kg, ktorý sa chová za účelom výroby hydinových výrobkov.

Zaujíma vás, ako morčacie mäso chutí alebo ako vyzerá? Popíšeme vám to. Farba morčaciny je bledoružová a dosť nápadne sa podobá na kuracie mäso. Chuť má veľmi jemnú. Mäso tiež obsahuje veľké množstvo bielkovín a nízky obsah tuku, čiže aj toto sú dve veci, ktoré má morčacina spoločné s kuracinou. Obe druhy mäsa sú teda veľmi ľahko stráviteľné. Morčacie mäso dokonca obsahuje dvojnásobne viac železa ako mäso kuracie. Napríklad morčacie stehno má najvyšší obsah železa ale aj o niečo vyšší obsah tuku. Toto mäso spoznáme podľa toho, že je tmavšie.

Okrem toho, že sa morčacie mäso predáva na jednotlivé časti morky, alebo sa predáva priamo celá morka, stále sa vo väčšej miere spracúva toto mäso aj do iných potravinárskych výrobkov, ako napríklad do morčacích salám, šuniek a pod.

Morka domáca

Trochu si popíšeme tohto vtáka a odlišnosti medzi moriakom a morkou. Moriak je samec, morka je samička. Samce sú výzorom väčšie ako samice, keďže samec je veľký približne 120 cm a samica 100 centimetrov. Samce sa vyznačujú veľkým robustným telom a veľkým chvostom. Samičky sú malé, majú menší chvost a krídla. Morky domáce majú červenú alebo ružovú hlavu, na ktorej sú malé oči a zaoblený zobák. Na krku majú prevísajúcu kožu. A čo sa týka nôh, majú dve nohy s tromi prstami a ostrohou.

Vyskúšajte StressFix

Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.

Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu

Zloženie:

  • Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
  • Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
  • Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),

Pôvod morky

Morka divá sa domestikovala na morku domácu už v strednej Amerike. Po objavení Ameriky, v roku 1492 sa dostala aj do Európy, kde sa veľmi rýchlo rozšírila do západnej a strednej. Hoci sa tak rýchlo dostávala takmer do celej Európy, na Slovensko zavítala až v 19. storočí.

Nutričné hodnoty

morcacie-maso

100 gramov morčacieho mäsa v surovom stave obsahuje:

  • 143 kcal
  • 72, 70 g vody
  • 21, 64 g bielkovín
  • 5, 64 g tuku
  • 72 mg cholesterolu

Minerálov obsahuje:

Vitamínov obsahuje:

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Tipy na morčacie mäso

Ak by ste sa napokon rozhodli skúsiť morčacie mäsko, je tu zopár rád, ako ho spracovávať a s čím ho podávať. Ideálna je u tohto mäsa tepelná úprava na pare, alebo varením. Jeho veľkou výhodou je to, že je rýchlo hotové.

Ak si ho ale chceme nechať na neskôr a pripravovať ho v iný deň, je vhodné ho naporcovať už v surovom stave a následne ho dať zmraziť.

No a s čím je najlepšie ho kombinovať pri varení? Veľmi dobrou voľbou je ryža. S ryžou ide o diétne a zároveň výživné jedlo, ktoré obľubujú napríklad športovci. Dodá telu potrebné živiny, ale na druhej strane nezaťaží tráviaci trakt. Ak ale preferujete zemiaky, aj to je vhodná voľba, ktorá sa ku morčaciemu mäsu hodí. Zemiaky však obsahujú škrob, ktorý sa trochu náročnejšie spracúva v žalúdku. No nie je to nič hrozné 🙂 . Ďalšími dobrými kombináciami sú napríklad batát, tekvica, jablko, hruška, marhuľa, alebo kaleráb, brokolica, či mrkva.

Cena

Cena morčacieho mäsa závisí od toho, o ktorú časť máte záujem. Cena morčacích pŕs sa pohybuje cca okolo 6 eur za kilogram. Morčacie stehno 4 € za kilogram. Morčacie krídla do 3 € za kilogram a morčacie krky do 2€.

Recepty na morčacie mäso

Potrhané morča

Potrebujeme:

  • 2 kg morčacie stehno horné
  • 2 ks väčšia cibuľa
  • 4 strúčiky cesnak
  • 1 čajová lyžička mleté čierne korenie
  • 2 čajové lyžičky drvená rasca
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 4 čajové lyžičky mletej červenej papriky
  • pol litra vody
  • soľ

 Postup:

Morčacie stehno zbavíme kože, odblaníme a nakrájame na väčšie kusy. Mäso dáme do pekáča. V miske zmiešame na drobno pokrájané cibule, pretlačený cesnak, koreniny, soľ, olivový olej a trochu vody. Premiešame a pridáme k mäsu. Dôkladne premiešame rukami a prikryté odložíme aspoň na 2 hodiny (alebo celú noc) do chladničky. Rúru rozohrejeme na 200 °C. Do pekáča s mäsom a zmesou prilejeme cca 500 ml vody a premiešame. Prikryté dáme piecť do vyhriatej rúry. Pri 200 °C pečieme dovtedy, kým tekutina v pekáči nezačne vrieť, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme prikryté kým mäso nezmäkne. Mäso vyberieme z omáčky na tanier, omáčku precedíme cez redšie sito, cibuľu z omáčky do nej prepasírujeme. Mäso vrátime do pekáča, kde ho natrháme na jednotlivé vlákna vidličkou, zalejeme vypečenou šťavou a podávame – či už s prílohou alebo v sendviči.

Morčacie, ananás a zeler

Potrebujeme:

  • 800 g morčacie prsia
  • 250 g ananásový kompót kde je ananás na kúsky
  • 0,4 l ananásový džús
  • 1 menší pór
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 40 g masla
  • 1 polievková lyžica repkového oleja
  • soľ
  • korenie štyroch farieb mleté
  • 250 g surového zeleru

 Postup:

stressfix

  • 48€.9/balenie
  • 60 tabletiek
    ☑️-Zníženie stresu
    ☑️-Silnejšia psychika
    ☑️-Kvalitný spánok
  • 📢+Zľava 4,9 eura(10%)
    (Vložte dusevnezdravie do poznámky)
zerex ultragold

  • 65€/balenie
  • 120 tabliet
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Dlhodobý prínos
    ☑️-Zlepšenie sexuality
  • 📢+Zľava 5 eur
    (Vložte ULTRA5 do poznámky)
detoxactive

  • 14€.49/balenie
  • 45 tabletiek
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Predĺženie styku
    ☑️-Zvýšená chuť na sex
  • 📢+Ušetríte až 19 eur
    (Pri kúpe štyroch balení)

Najprv si nakrájame prsia, vyklepeme a osolíme. Dáme ich do misky a zalejeme džúsom na jednu hodinu. Po hodine mäso vytiahneme a necháme odkvapkať. Džús odložíme na ďalšie varenie. Zeler očistíme a nakrájame na kocky. Chilli posekáme na malé kúsky. Zeler sme dali do hrnca a zaliali vodou a nechali variť aspoň 8 minút po tom ako voda začala vrieť. Po tom dáme uvarený zeler taktiež odkvapkať. Na panvicu dáme maslo, olej a necháme to poriadne rozohriať. Na panvici potom opekáme rezne, ktoré sme si ešte okorenili mletým čiernym korením. Opekáme len chvíľku, z každej strany cca 2 minúty. Následne ich ukladáme do hrnca. Do maslového výpeku, ktorý ostal po vyprážaný rezňov, dáme nadrobno nakrájaný pór. Ten dusíme aspoň 5 minút aby zmäkol. Potom do neho pridáme ananásové kúsky bez nálevu a uvarené zelerové kocky. Dusíme to asi 2 minúty, nech sa všetky chute spoja. Po tej dobe pridáme aj džús v ktorom bolo mäso namočené. Necháme rozvariť a odložíme zo sporáka. Vylejeme to na opečené mäso. Celé to ešte chvíľku necháme povariť a len čo zmes začne vrieť, odstavíme sporák. Podávame s ryžou.

5/5 - (1 vote)

Reply