Jelenie mäso

Jeleň a jelenie mäso

Jelenie mäso môžeme považovať za totálnu delikatesu, aj keď ju nejedia v každej domácnosti a menej často sa aj nachádza v jedálničku ľudí, je toto mäso veľmi chutné a zdravé. Dôležitá je však správna príprava. Jeleňa môžeme pripraviť ako perkelt, ako guláš alebo prešpikované mäso, vždy je veľmi chutné. Okrem toho, že jeleň je nádherným zvieraťom s obrovskými parohami môžeme o ňom hovoriť ako o kráľovi, nie len kvôli jeho výzoru, ale aj neodolateľnej chuti mäsa.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Popis jelenieho mäsa:

Jelenia ruja, sa pohybuje približne od polovice septembra do polovice októbra, v tomto období môžeme počuť veľmi často ručanie jeleňov, je hlboké a dobre ho počuť. Po ruji sa tieto zvieratá znovu rozlúčia, pretože jelene jelenice opustia a vrátia sa do svojich čried. Ak sa jeleň stane samotárom možno o ňom povedať, že je starý pán. Ak je srna oplodnená,  tak porodí do 34 týždňoch. V prvej polovici roka sú závislé od matky ale v druhej polovici už začnú dospievať. Jelenia zver sa dožíva maximálne 20 rokov. Na dorozumievanie medzi sebou používajú rôzne čuchové a zrakové a nebodaj i hlasové signály. Jelene môžeme vidieť hlavne v noci pretože v tomto čase vychádzajú zo svojich úkrytov na pašu. Za jednu noc prejdu veľké množstvo kilometrov a aj napriek tomu, že početnosť jeleňov v 20 storočí bola veľmi vysoká, priam boli až pre množené spôsobovali škody  v lesoch, ale dnes je populácia jeleňov omnoho nižšia a to je približne 35 000 jedincov.

Jelenie mäso pôvod

Jelene sa vyskytujú priam po celej Európe tak trochu nepravidelne, okrem Európy ich nájdeme aj v severnejších častiach Ázie, Afriky, alebo aj v Amerike. V minulosti boli Jelene takmer vyhubené z toho dôvodu populácia jeleňov na našom území sú väčšinou hybridné jelene. Jelene sa nachádzajú najčastejšie v listnatých prípadne zmiešaných lesoch, ale nachádzajú sa aj v ihličnatých lesoch.

 Charakteristika a význam pre zdravie:

Dĺžka tela samcov dosahuje približne až 250 cm, patrí medzi vysokú zver. Jelene upozorňujú aj svojou výškou, ktorá je približne 150 cm a jeho hmotnosť dosahuje až 250 kg. Jelenica je o mnoho menšia od jeleňa. Letná srsť jeleňa je nádherná prevažne červenohnedá, približne ako pri srncovi a v zime farbu srsti mení je až sivohnedá. Malé jelenčatá, ktoré majú 2 – 3 mesiace sú výrazne škvrnité.

Nutričné hodnoty jeleňa:

jelenie-maso

 Voda g 73,57

Energia kcal 120

Proteín g 22,96

Celková hladinu lipidov ( tukov ) g 2,42

Sacharidov, tým rozdielom g 0.00

Mastné kyseliny , nasýtené celkom 0,950 g

Mastných kyselín , mono celkom 0,670 g

Mastné kyseliny , celková polynenasýtené g 0,470

Cholesterol mg 85

Kofeín mg 0

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

 

Ako chovať jelene

Potravu si jelene zväčša hľadajú samy aspoň v letných, alebo teplých mesiacoch, kým trávu a lesy nepokryje biela perina. Jedávajú hlavne rôzne trávy a byliny, výhonky, kôry drevín, rôzne plody a poľné kultúry. Tieto zvieratká škodia v poľnohospodárstve aj keď si to neuvedomujú, pretože pošliapu alebo zjedia úrodu, škodia prírode už samotným odhryzom z drevín a lúpaním kôry.  V zime sú jelene vykrmovanie poľovníkmi pomocou krmelcov, v ktorých si môžu nájsť seno, alebo soľ.  Ak chcú poľovníci mať chutné a zdravé mäso, popritom sa i zabaviť s priateľmi a navyše ešte aj sa tešiť zo samotného lovu, musia sa starať o tieto zvieratká s úctou a pokorou, pretože tak ako sa poľovníci chovajú k zvieratkám, tak sa budú zvieratká chovať k poľovníkom. Nie len ľudia pociťujú hlad ale aj zvieratá a to by sme si mali uvedomiť,.

Recept na jelenie mäso:

Recept č. 1: Jeleň s brusnicovou omáčkou a opekanými zemiakmi:

Potrebujeme:

750 g stehno jelenie

600 g zemiaky

200 ml víno červené (najlepšie suché)

200 g brusnice

10 strúčikov cesnaku

Tymián (podľa potreby)

Rozmarín (podľa potreby)

Soľ (podľa potreby)

Korenie štyroch farieb (podľa potreby)

Voda (podľa potreby)

Maslo (podľa potreby)

Olivový olej (podľa potreby)

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup:

Vezmeme mäso a ho poriadne umyjeme a odblaníme. Očistíme si cesnak a 5 strúčikov cesnaku rozpučíme, pomelieme celý sáčok korenia štyroch farieb, pridáme soľ a všetko to zmiešame s olivovým olejom (môžeme pridať aj iné koreniny ako grilovacie alebo zmes korenín). Mäsko osušíme a obalíme ho v tejto zmesi korenín. Vložíme ho do chladničky a necháme ho 1 – 2 dni postáť, aby nabralo chuť korenín. Ak je dobre odstáte, položíme ho na rozpálenú panvicu a osmahneme ho z každej strany minimálne 1 minútu. Osmahnuté mäso dáme do misky z jánskeho skla, vezmeme zvyšok cesnaku, ktorý máme nakrajaný na väčšie kúsky a našpikujeme ho týmto cesnakom, následne ho vložíme do rozpálenej rúry, ktorú máme zohriatu na 170 °C. Pri tejto teplote pečieme mäso 2 až 3 hodiny v uzavretej miske. Po pol hodine alebo podľa potreby pridávame do misky vodu približne 1 dcl, potom musíme toto mäso zakryť aby ostalo šťavnaté. Párkrát mäso kontrolujeme aby sa nám nepripieklo, otáčame ho a podlievame podľa potreby. Vezmeme si zemiačky, ktoré si poriadne vyumývame a nakrájame na štvrťky, Vložíme ich do osolenej vody a necháme ich chvíľu povariť. Zemiaky musíme z vody vybrať v tej správnej chvíli, pretože nesmú byť rozvarené a ani príliš tvrdé, aby sa nám správne osmahli. Zemiaky buď scedíme alebo vyberieme ich postupne s dierovanou naberačkou a ukladáme na rozpálenú panvicu, na ktorej máme rozžeravené maslo. Tieto zemiačky opekáme veľmi pomaly na veľmi jemnom ohni aby nám neprihorelo ani maslo a ani zemiaky. Zemiaky majú byť na ohni približne 20 minút, vtedy by mali byť upečené presne do zlatista. Zemiaky pomaly obraciame aby nám nezhoreli, ak sa nám maslo vyparí pridáme nové. Na záver si vezmeme brusnice, najideálnejšie sú čerstvé, ale pokiaľ ich nemáme nič sa nedeje, bude nám stačiť aj brusnicový kompót. Vylejeme do hrnca červené víno, približne 1 dcl vodu a dáme tam brusnice. Do tejto konzistencie môžeme pridať rôzne dochucovadlá podľa chuti ale najideálnejšie je nechať tomu voľný priebeh. Varíme túto zmes približne 5 až 10 minút, ak ešte nie sú brusnice rozvarené, rozpasírujeme ich( prípadne môžeme použiť aj ručný mixér a rozdrtiť ich) Ak máme brusnice už rozdrtené povaríme ich ešte pár minút a už je toto perfektné jedlo hotové.

 

Dobrú chuť prajem.

Jelenie mäso
3.3 (66.67%) 3 vote[s]