Olivy

Olivy – ovocie alebo pikantná zelenina?

Z technického hľadiska sú klasifikované ako plody Olea europea stromu (úžasný strom, ktorý zvyčajne žije stovky rokov). Niektorí ľudia nevnímajú olivy ako ovocie, ale ako pikantnú zeleninu, ktorá býva zozbieraná v septembri, ale k dispozícii je celý rok. Olivy sú vhodnou prísadou do šalátov, mäsa a samozrejme do pizze.

Pôvod

Olivy boli pestované v niektorých častiach Stredomoria, vrátane Kréty a Sýrii, po dobu najmenej 5000 rokov. Tento starobylý a legendárny strom sa tiež vyskytoval v častiach Ázie a Afriky

Popis a pestovanie

Oliva je známa pod botanickým názvom Olea europaea, čo znamená “európskaa oliva”. “Olea” je latinské slovo pre “oleje” a odráža vysoký obsah oleja tejto potraviny. Olivovníky pochádzajú zo Stredomoria, ako aj z rôznych častiach Ázie a Afriky. Zvyčajne sú pestované v častiach južnej Európy. Olivovníky sa môžu dožiť pozoruhodného veku. Väčšina z nich žije do veku niekoľkých sto rokov. Hoci olivovníky môže produkovať viac olív v nížinatých terénoch, pestujú sa aj v horských podmienkach, často sa im darí na stráňach Španielska, Talianska a Grécka.

Olivy prichádzajú v mnohých rôznych variantoch. V Spojených štátoch sa pestuje päť odrôd, ktoré slúžia zväčša na komerčnú výrobu. Tieto odrody sú Manzanillo, Sevillano, Misia, Ascolana a Barouni, a všetky sa pestujú takmer výlučne v Kalifornii. Picholine a Rubra, dva ďalšie druhy, sú produkované v Kalifornii v menších množstvách.

Zoznam známych odrôd olív v Stredomorí:

  • Taliansko
  • Cipresino
  • Coratina
  • Frantoio
  • Grappoio
  • Intrana
  • Leccino
  • Lecin de Sevilla
  • Moraiolo
  • Pendolino
  • Santa Cateria
  • Taggiasca
  • Španielsko
  • Arbequina
  • Bical
  • Blanqueta
  • Cornicabra
  • Farga
  • Gordal Sevillana
  • Hojiblanca
  • Lemono
  • Manzanillo
  • Morrut
  • Nevadillo
  • Piqual
  • Grécko
  • Adriamitini
  • Amigdalolia
  • Chalkidiki
  • Kalamon
  • Koroneiki
  • Megaritiki

Olivy majú zásadný význam v poľnohospodárskom priemysle, najmä v oblasti Stredozemného mora. Je zdrojom olivového oleja. Je jednou zo základných zložiek v stredomorskej kuchyne. Slovo pochádza z latinského Oliva (“olivovník”) .

Olivy sú príliš horké na konzumáciu hneď zo stromu a musia byť spracované k zníženiu ich vnútornej horkosti. Metódy spracovania sa líšia podľa odrody olivy, oblasti, kde sú kultivované, požadovanej chuti, textúry a farby. Niektoré olivy sa zberajú nezrelé, zatiaľ čo iné môžu plne zrieť na strome. Farba olivy nemusí nevyhnutne vždy súvisieť so stavom ich zrelosti. Mnoho olív sú najprv zelené a potom v plnej zrelosti stmavnú. Avšak, niektoré olivy sú najprv zelené a zostávajú zelené aj v plnej zrelosti, zatiaľ čo iné môžu byť hneď od začiatku čierne a čierne aj zostanú. V Spojených štátoch amerických, kde väčšina olív pochádza z Kalifornie, olivy sú zvyčajne zelenej farby a potom, keď sú vystavené vzduchu a je vyvolaná oxidácia, olivy začnú černieť.

Nutričné hodnoty

Olivy sú veľmi dobrým zdrojom medi, sú zdrojom železa, vlákniny a vitamínu E.

Bielkoviny 1.13 g

Sacharidy 8.41 g

Celkový tuk 14.35 g

Vláknina 4.30 g

Kalórie 154.56

Minerály v 100g olív

Vitamíny

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Olivy a ich význam pre zdravie

  • Desiatky zdravotných benefitov bolo identifikovaných v olivách a nedávne štúdie sa zaoberali veľmi blízkym pohľadom na odrody olív, spracovanie olív a zmeny, ktoré sa konajú v olivových živinách. Celkový záver z týchto štúdií je pozitívny pre každého, kto miluje olivy všetkých odrôd. V gréckom štýle čierne olivy, v španielskom štýle zelené olivy a mnoho ďalších odrôd olív a ich rôzne spôsoby prípravy nám poskytujú cenné množstvo rôznych antioxidačných a protizápalových živín. Olivy sa radia medzi superpotraviny, vďaka imantioxidačným a protizápalovým účinkom.
  • Hydroxytyrosol, olivová rastlinná živina, ktorá bola dlho spojená s prevenciou rakoviny, je teraz považovaná za živinu, ktorá nám môže pomôcť zabrániť strate kostnej hmoty. V niekoľkých nedávnych štúdiách bolo zistené, že po konzumácii olív a olivového oleja sa zvýšilo ukladanie vápnika v kostiach a znížila sa strata celkovej kostnej hmoty. Tieto zistenia sú fascinujúce, pretože konzumácia stredomorskej stravy bola dlho spájaná so zníženým rizikom osteoporózy a práve olivy patria medzi časté zložky tejto stravy.
  • V tradičných rastlinných medicínskych praktikách boli prípravky z olív a olivových listov často používané v liečbe zápalových problémov, vrátane problémov súvisiacich s alergiami.Nový výskum nám môže pomôcť priblížiť a vysvetliť, ako olivy pracujú, aby nám poskytli protizápalové výhody, a to najmä čo sa týka alergií. Bolo dokázané, že olivové extrakty fungujú na bunkovej úrovni ako antihistaminíka. Tým, že blokujú špeciálne receptory histamínu ( nazývané H1 receptory), jedinečné prvky v olivových extraktov môžu pomôcť znížiť reakciu histamínu v bunke. Histamín je molekula, ktorá môže byť kľúčovým hráčom v zápalových procesoch a je pravdepodobné, že protizápalové účinky dostaneme z olív. Je tiež dosť možné, že olivy môžu mať osobitnú úlohu ako súčasť celkovej antialergénnej stravy.
  • Olivy sú všeobecne uznávané ako potraviny s vysokým obsahom tuku. Poskytujú tuky ako kyselinu olejovú, mononenasýtené mastné kyseliny, okrem toho poskytujú malé množstvo esenciálnych mastných kyselín s názvom kyselina linolová a veľmi malé množstvo kyseliny alfa-linolénovej a omega-3 mastné kyseliny. Tieto zložky sa spájajú so zníženým rizikom srdcovo-cievnych ochorení. Ich konzumáciou môže dôjsť k zníženiu krvného cholesterolu, LDL cholesterolu a LDL: HDL pomeru. Všetky tieto zmeny znižujú riziko vzniku srdcových ochorení
  • Nedávne výskumy tiež ukázali, že mononenasýtené tuky nachádzajúce sa v olivách (a v olivovom oleji), môžu prispieť k zníženiu krvného tlaku. Kyselina olejová, ktorá sa nachádza v olivách, akonáhle sa absorbuje do tela a je transportovaná do našich buniek, môže meniť signálne vzory na úrovni bunkovej membrány (konkrétne, mení s G-proteínom spojené kaskády). Tieto zmeny na úrovni bunkovej membrány môžu mať za následok zníženie krvného tlaku.
  • Olivové výhody boli demonštrované na kardiovaskulárny systém, respiračný systém, nervový systém, pohybový aparát, imunitný systém, zápalové systém a tráviaci systém.
  • Olivy sú dobrým zdrojom vitamínu E a oni tiež obsahujú malé množstvo antioxidačných minerálov ako je selén a zinok.
  • Znižujú “oxidačný stres”, ktorý často súvisí s nedostatočným prívodom antioxidantov.
  • Oleuropein sa vyskytuje výhradne v olivách, a bolo preukázané, že pôsobia ako antioxidačné živiny mnohými rôznymi spôsobmi. Bolo preukázané, že Oleuropein znižuje oxidáciu LDL cholesterolu;

Olivy a recepty

Zelené olivy sú skvelým občerstvením pre ich nezameniteľnú chuť. Dajú sa použiť v širokej škále pokrmov.

Olivový šalát z čerstvej zeleniny

Ingrediencie:

  • 1 karfiol;
  • fazuľové struky;
  • 1 červená paprika;
  • ½ malej červenej cibule;
  • ½ šálky čiernych olív;
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu;
  • ½ šálky extra panenského olivového oleja;
  • 2 strúčiky cesnaku, mletého;
  • Talianské korenie
  • ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia;

 Príprava

Nasekajte karfiol a fazuľové struky na malé kúsky.
Naplňte veľký hrniec vodou a priveďte ho do varu. Pridajte karfiol a zelené fazuľky po dobu asi 2-3 minút.
Kým karfiol a zelené fazule vychladnú, nakrájajte červenú papriku na malé kúsky a červenú cibuľu na tenké plátky (môžete tiež narezať olivy na plátky alebo ich ponechať ako celok).
Zmiešajte všetku zeleninu v jednej mise.
V inej miske rozšľaháme olivový olej, biely vínny ocot, cesnak, čierne korenie a talianske korenie.
Vylejte zálievkou nad zeleninou a dobre premiešajte.
Odložte do chladničky, raz za čas premiešajte

Vyjadri svoj názor