Olivy
V článku nájdete:
Olivy – ovocie alebo pikantná zelenina?
Z technického hľadiska sú klasifikované ako plody Olea europea stromu (úžasný strom, ktorý zvyčajne žije stovky rokov). Niektorí ľudia nevnímajú olivy ako ovocie, ale ako pikantnú zeleninu, ktorá býva zozbieraná v septembri, ale k dispozícii je celý rok. Olivy sú vhodnou prísadou do šalátov, mäsa a samozrejme do pizze.
Pôvod
Olivy boli pestované v niektorých častiach Stredomoria, vrátane Kréty a Sýrii, po dobu najmenej 5000 rokov. Tento starobylý a legendárny strom sa tiež vyskytoval v častiach Ázie a Afriky
StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?
Popis a pestovanie
Oliva je známa pod botanickým názvom Olea europaea, čo znamená „európskaa oliva“. „Olea“ je latinské slovo pre „oleje“ a odráža vysoký obsah oleja tejto potraviny. Olivovníky pochádzajú zo Stredomoria, ako aj z rôznych častiach Ázie a Afriky. Zvyčajne sú pestované v častiach južnej Európy. Olivovníky sa môžu dožiť pozoruhodného veku. Väčšina z nich žije do veku niekoľkých sto rokov. Hoci olivovníky môže produkovať viac olív v nížinatých terénoch, pestujú sa aj v horských podmienkach, často sa im darí na stráňach Španielska, Talianska a Grécka.
Olivy prichádzajú v mnohých rôznych variantoch. V Spojených štátoch sa pestuje päť odrôd, ktoré slúžia zväčša na komerčnú výrobu. Tieto odrody sú Manzanillo, Sevillano, Misia, Ascolana a Barouni, a všetky sa pestujú takmer výlučne v Kalifornii. Picholine a Rubra, dva ďalšie druhy, sú produkované v Kalifornii v menších množstvách.
Zoznam známych odrôd olív v Stredomorí:
- Taliansko
- Cipresino
- Coratina
- Frantoio
- Grappoio
- Intrana
- Leccino
- Lecin de Sevilla
- Moraiolo
- Pendolino
- Santa Cateria
- Taggiasca
- Španielsko
- Arbequina
- Bical
- Blanqueta
- Cornicabra
- Farga
- Gordal Sevillana
- Hojiblanca
- Lemono
- Manzanillo
- Morrut
- Nevadillo
- Piqual
- Grécko
- Adriamitini
- Amigdalolia
- Chalkidiki
- Kalamon
- Koroneiki
- Megaritiki
Olivy majú zásadný význam v poľnohospodárskom priemysle, najmä v oblasti Stredozemného mora. Je zdrojom olivového oleja. Je jednou zo základných zložiek v stredomorskej kuchyne. Slovo pochádza z latinského Oliva („olivovník“) .
Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.
Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu
Zloženie:
- Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
- Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
- Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),
Olivy sú príliš horké na konzumáciu hneď zo stromu a musia byť spracované k zníženiu ich vnútornej horkosti. Metódy spracovania sa líšia podľa odrody olivy, oblasti, kde sú kultivované, požadovanej chuti, textúry a farby. Niektoré olivy sa zberajú nezrelé, zatiaľ čo iné môžu plne zrieť na strome. Farba olivy nemusí nevyhnutne vždy súvisieť so stavom ich zrelosti. Mnoho olív sú najprv zelené a potom v plnej zrelosti stmavnú. Avšak, niektoré olivy sú najprv zelené a zostávajú zelené aj v plnej zrelosti, zatiaľ čo iné môžu byť hneď od začiatku čierne a čierne aj zostanú. V Spojených štátoch amerických, kde väčšina olív pochádza z Kalifornie, olivy sú zvyčajne zelenej farby a potom, keď sú vystavené vzduchu a je vyvolaná oxidácia, olivy začnú černieť.
Nutričné hodnoty
Olivy sú veľmi dobrým zdrojom medi, sú zdrojom železa, vlákniny a vitamínu E.
Bielkoviny 1.13 g
Sacharidy 8.41 g
Celkový tuk 14.35 g
Vláknina 4.30 g
Kalórie 154.56
Minerály v 100g olív
- Vápnik – 52mg
- Železo – 0,49mg
- Horčík – 11mg
- Fosfor – 4mg
- Draslík – 42mg
- Sodík – 1556mg
- Zinok – 0,04 mg
- Meď – 0,12 mg
- Selén – 0,9 mg
Vitamíny
- Vitamín C – 0mg
- Vitamín B1 – 0,021mg
- Vitamín B2 – 0, 007mg
- Vitamín B3 – 0,237mg
- Vitamín B5 – 0,023mg
- Vitamín B6 – 0,031mg
- Vitamín A – 20mg
- Vitamín E – 3,81mg
- Vitamín K – 1,4mg
*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch sa často sa uvádza jednotka IU:
- Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
- Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
- Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
- Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.
Olivy a ich význam pre zdravie
- Desiatky zdravotných benefitov bolo identifikovaných v olivách a nedávne štúdie sa zaoberali veľmi blízkym pohľadom na odrody olív, spracovanie olív a zmeny, ktoré sa konajú v olivových živinách. Celkový záver z týchto štúdií je pozitívny pre každého, kto miluje olivy všetkých odrôd. V gréckom štýle čierne olivy, v španielskom štýle zelené olivy a mnoho ďalších odrôd olív a ich rôzne spôsoby prípravy nám poskytujú cenné množstvo rôznych antioxidačných a protizápalových živín. Olivy sa radia medzi superpotraviny, vďaka imantioxidačným a protizápalovým účinkom.
- Hydroxytyrosol, olivová rastlinná živina, ktorá bola dlho spojená s prevenciou rakoviny, je teraz považovaná za živinu, ktorá nám môže pomôcť zabrániť strate kostnej hmoty. V niekoľkých nedávnych štúdiách bolo zistené, že po konzumácii olív a olivového oleja sa zvýšilo ukladanie vápnika v kostiach a znížila sa strata celkovej kostnej hmoty. Tieto zistenia sú fascinujúce, pretože konzumácia stredomorskej stravy bola dlho spájaná so zníženým rizikom osteoporózy a práve olivy patria medzi časté zložky tejto stravy.
- V tradičných rastlinných medicínskych praktikách boli prípravky z olív a olivových listov často používané v liečbe zápalových problémov, vrátane problémov súvisiacich s alergiami.Nový výskum nám môže pomôcť priblížiť a vysvetliť, ako olivy pracujú, aby nám poskytli protizápalové výhody, a to najmä čo sa týka alergií. Bolo dokázané, že olivové extrakty fungujú na bunkovej úrovni ako antihistaminíka. Tým, že blokujú špeciálne receptory histamínu ( nazývané H1 receptory), jedinečné prvky v olivových extraktov môžu pomôcť znížiť reakciu histamínu v bunke. Histamín je molekula, ktorá môže byť kľúčovým hráčom v zápalových procesoch a je pravdepodobné, že protizápalové účinky dostaneme z olív. Je tiež dosť možné, že olivy môžu mať osobitnú úlohu ako súčasť celkovej antialergénnej stravy.
- Olivy sú všeobecne uznávané ako potraviny s vysokým obsahom tuku. Poskytujú tuky ako kyselinu olejovú, mononenasýtené mastné kyseliny, okrem toho poskytujú malé množstvo esenciálnych mastných kyselín s názvom kyselina linolová a veľmi malé množstvo kyseliny alfa-linolénovej a omega-3 mastné kyseliny. Tieto zložky sa spájajú so zníženým rizikom srdcovo-cievnych ochorení. Ich konzumáciou môže dôjsť k zníženiu krvného cholesterolu, LDL cholesterolu a LDL: HDL pomeru. Všetky tieto zmeny znižujú riziko vzniku srdcových ochorení
- Nedávne výskumy tiež ukázali, že mononenasýtené tuky nachádzajúce sa v olivách (a v olivovom oleji), môžu prispieť k zníženiu krvného tlaku. Kyselina olejová, ktorá sa nachádza v olivách, akonáhle sa absorbuje do tela a je transportovaná do našich buniek, môže meniť signálne vzory na úrovni bunkovej membrány (konkrétne, mení s G-proteínom spojené kaskády). Tieto zmeny na úrovni bunkovej membrány môžu mať za následok zníženie krvného tlaku.
- Olivové výhody boli demonštrované na kardiovaskulárny systém, respiračný systém, nervový systém, pohybový aparát, imunitný systém, zápalové systém a tráviaci systém.
- Olivy sú dobrým zdrojom vitamínu E a oni tiež obsahujú malé množstvo antioxidačných minerálov ako je selén a zinok.
- Znižujú „oxidačný stres“, ktorý často súvisí s nedostatočným prívodom antioxidantov.
- Oleuropein sa vyskytuje výhradne v olivách, a bolo preukázané, že pôsobia ako antioxidačné živiny mnohými rôznymi spôsobmi. Bolo preukázané, že Oleuropein znižuje oxidáciu LDL cholesterolu;
Olivy a recepty
Zelené olivy sú skvelým občerstvením pre ich nezameniteľnú chuť. Dajú sa použiť v širokej škále pokrmov.
Olivový šalát z čerstvej zeleniny
Ingrediencie:
- 1 karfiol;
- fazuľové struky;
- 1 červená paprika;
- ½ malej červenej cibule;
- ½ šálky čiernych olív;
- 2 lyžice bieleho vínneho octu;
- ½ šálky extra panenského olivového oleja;
- 2 strúčiky cesnaku, mletého;
- Talianské korenie
- ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia;
Príprava
Nasekajte karfiol a fazuľové struky na malé kúsky.
Naplňte veľký hrniec vodou a priveďte ho do varu. Pridajte karfiol a zelené fazuľky po dobu asi 2-3 minút.
Kým karfiol a zelené fazule vychladnú, nakrájajte červenú papriku na malé kúsky a červenú cibuľu na tenké plátky (môžete tiež narezať olivy na plátky alebo ich ponechať ako celok).
Zmiešajte všetku zeleninu v jednej mise.
V inej miske rozšľaháme olivový olej, biely vínny ocot, cesnak, čierne korenie a talianske korenie.
Vylejte zálievkou nad zeleninou a dobre premiešajte.
Odložte do chladničky, raz za čas premiešajte