Kukurica

Kukurica – zlato čo sa blyští

Každý z nás pozná túto neodolateľnú obilninu, ktorá patrí do čeľade lipnicovitých obilnín. Má priam zázračné účinky, ktoré nás pomôžu dostať z každej žalúdočnej kaše, je veľmi vhodná na diéty, ale čo je hlavné zvyšuje intelekt, spevňuje a  skrášľuje vlasy. Ak neviete ako povzbudiť svoj mozog, aby konečne začal myslieť, tak tu je správne miesto na kukuricu. Tá vám pomôže naštartovať mozgové bunky na totálku. Priam na maximum. Tak neváhajte a dajte si túto neodolateľnú obilninu, čo najskôr.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Popis:

Kukurica je obilnina, ktorá je jednodomá a jednopohlavná. V rozvinutých krajinách sa kukurica pestuje prevažne len ako krmivo pre dobytok, vo forme zrna alebo siláže. Táto surovina je veľmi dôležitá pre spracovateľský priemysel. Spotreba tejto obilniny je veľmi priama a v potravinárskom priemysle slúži kukurica len ako zdroj oleja, škrobu a glukózy. V menej vyspelých krajinách, priam rozvojových krajinách sa používa kukurica prevažne ako hlavný zdroj potravy a kalórií. V týchto rozvojových krajinách sa kukurica používa aj ako krmivo pre dobytok, ale aj ako jedlo pre obyvateľstvo. Kukuricu môžeme použiť aj ako odbúravač depresií, dezorientácie alebo zábudlivosti, nakoľko veľmi dobre vplýva na mozog, okrem toho nám ponúka aj veľké množstvo energie. Kukurica je chutná, ale ak chcete schudnúť, tak určite na túto obilninu nezabudnite, v prvom rade zasýti a v druhom rade budete so sebou spokojný. Ale aj keď je kukurica taká dobrá a zdravá, určite nezabudnite, že nič netreba preháňať a ani prísun tejto neodolateľne chutnej obilniny. Spolu s touto obilninou sa nemusíte báť, že Vám bude chýbať energia.

Pôvod Kukurice

Túto neodolateľne fajnú obilninu s najväčšou pravdepodobnosťou ako prví pestovali Indiáni v Mexiku pred viac ako 5 000 rokmi. Na Slovensko bola kukurica dopravená z Mexika. Starí Mayovia boli veľmi veriaci a verili aj, že prvý človek bol stvorený z kukuričných zŕn. O kukurici môžeme povedať, že zasýti na dosť dlhú dobu a môžeme poznamenať, že môže priam až nahradiť plnohodnotné jedlo. Táto neodolateľne chutná obilnina, obsahuje cukor, ktorý premieňa na kukuričný škrob.

Charakteristika Kukurice:

Kukurica siata je kultúrnou plodinou už od nepamäti, patrí do čeľade lipnicovitých obilnín. Pekné, bohaté až plné klasy nášho zdravého blyšťadla. Jej chuť je neodolateľná a spája sa najmä s letom. Jeme ju hlavne na kúpaliskách, jarmokoch a iných slávnostiach, pretože to je akýsi symbol toho, že nie sme doma zavretý. Ja osobne milujem jej vôňu a aj chuť. Okrem toho, že sa spája s týmito príjemnými aktivitami je veľmi prospešná a veľmi zdravá pochutina, ktorá je vhodná na konzumovanie počas celého roka. Táto jednoročná rastlina dorastá do výšky cca 1- 3 m. Má veľmi hrubé steblo a nachádzajú sa na jej steble listy.

Význam pre zdravie:

kukurica pestovanie

V kukurici sa nachádza veľké množstvo vitamínu A a obsahuje aj veľké množstvo antioxidantov. V kukurici sa nachádza aj veľké množstvo prírodného farbiva, ktoré pomáha aj ako podpora zdravých očí. Kukuricu môžu jesť aj ľudia, ktorí chcú schudnúť nakoľko neobsahuje veľké množstvo kalórií a práve preto pôsobí blahodárne na trávenie a tým pomáha predchádzať obezite a pridáva nám aj pocit plnosti. Pocit plnosti nám zabraňuje prejedaniu. Kukurica rovnako ako iné obilniny má veľký obsah vlákniny, ktorú potrebuje naše telo na správne trávenie. Kukuričná múka sa pridáva do hocičoho ako napríklad do kysnutého cesta alebo do pečenia. Kukurica je veľmi prospešná na pevné nervy, vitalitu a krásu. Preto je dôležité jedávať ju pravidelne.

Nutričné hodnoty:

Voda 76,05 g

Energia 86 kcal

Proteín  3.27 g

Celková hladinu lipidov ( tukov )  1,35 g

Sacharidov, tým rozdielom  18,70 g

Fiber , celková diétne 2,0 g

Cukry , celkom 6,26 g

Mastné kyseliny , nasýtené celkom 0,325 g

Mastných kyselín , mono celkom 0,432 g

Mastné kyseliny , celkové polynenasýtené 0,487 g

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Prečo ju vlastne jesť?

  • Posilňuje tvorbu a okysličovanie buniek
  • znižuje riziko infarktu
  • Má pozitívny vplyv na plodnosť a potenciu
  • Pomáha udržiavať správnu hladinu hormónov
  • udržiava dobrú hladinu krvného tlaku
  • Má močopudné účinky
  • Znižuje hladinu cholesterolu
  • Podporuje trávenie a tým zabraňuje zápche
  • Rozvíja fantáziu a kreativitu
  • Posilňuje vlasy a pokožku
  • Zvyšuje schopnosť sústrediť sa a posilňuje intelekt
  • Veľmi dobre pôsobí proti stresu

Pukance

Určite ich každý z nás pozná, nakupujeme ich v baleniach s rôznymi príchuťami, či už sú to maslové solené alebo iné. Najdôležitejšie je, že pukance sú z kukurice.

Ak berieme do úvahy zloženie kukurice, tak rozlišujeme 5 druhov kukurice:

  • Pukancová: je veľmi dobrá na tvorbu pukancov. Má malé zrná s mäkkým škrobovým jadrom a veľmi tvrdým plášťom.
  • Škrobnatá: Tento druh kukurice sa seje na to aby sa z nej mohla vyrábať múka, pretože sa veľmi ľahko melie
  • Cukrová: pestuja hlavne kvôli tomu, že je veľmi chutná po uvarení. Je sladká až lahodná. a nachádza sa v nej množstvo látok a ľudia ju priam milujú pre jej chuť.
  • Obyčajná kukurica: je podobná kukurici z ktorej sa robí popkorn, ale má oveľa väčšie zrná
  • Konský zub: použitie tohto druhu kukurice je veľmi dôležitý pre život dobytka, pretože sa pripravuje ako krmivo pre dobytok. V priemysle sa tento druh používa na výrobu škrobu, oleja, alkoholu a iných látok.

Recept:

Recept č 1: Varená kukurica:

Potrebujeme:

vodu

kukuričné klasy (podľa počtu ľudí)

1 čajová lyžička morská soľ

 Príprava:

Kukuricu pomaly ukladáme do hrnca a zalejeme ju teplou vodou až po vrch hrnca, tak aby boli všetky kukurice zakryté. Do vody pridáme morskú soľ a musíme ju variť približne hodinu. Resp. ju musíme variť do doby kým kukurica nebude mäkká.

Recept č. 2: Kukuricovo- kuracie rizoto:

Potrebujeme:

2 hrnčeky ryže

2 poháre vody

1 čajovú lyžiťku morskej soli

1 čajovú lyžičku oleja

200 g kuracie prsia

150 – 200 g kukurice

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Príprava:

Hneď na začiatok sa popasujeme s ryžou. Ryžu si prepláchneme viackrát aby bola čistá. Preplachujeme ju pod tečúcou vodou. Ak ju opláchneme dáme ju do hrnca a zalejeme vodou. Do vody pridáme soľ. Varíme do vtedy kým ryža nezmäkne je to približne 20 minút. V tomto období by sa mala odpariť aj všetka voda. Ryža je hotová necháme ju na sporáku. Umyjeme si kuracie prsia, nakrájame mäsko na drobné kocôčky a popražíme ich na oleji. Ak máme hotovú ryžu a mäsko tak to len dáme dokopy a premiešame. Pridáme uvarenú zeleninu, alebo zeleninu z konzervy (pridávame podľa chuti) Rizoto môžeme podávať s uhorkami na kyslo, s kapustovým šalátom alebo zeleninovým šalátom.

Na záver Vám prajem dobrú chuť.

Kukurica
5 (100%) 3 votes

Vyjadri svoj názor