Pšenica

Pšenica – Najstaršia kultúrne pestovaná obilnina

Pšenica a jej popis

Pšenica je najstaršia kultúrne pestovaná plodina. Pšeničné klíčky sú veľmi chutné a zdravé, patria medzi naj-šťavnatejšie zo všetkých obilnín. Chuť pšenice je lahodná a pripomína čerstvú voňavú kukuricu. Klíčky pšenice konzumujeme celé a to aj s korienkami, na ktoré by sme určite nemali zabúdať. Pšenica je využívaná na kŕmenie zvierat, ale častejšie sa stretávame s tým, že slúži ako ľudská potravina. Pšenicu môžeme nájsť priam všade a to v pečive z celozrnnej múky. Biela a celozrnná múka, pšeničné klíčky.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Táto obilnina patrí do čeľade lipnicovitých a na Slovensku ju nazývame aj žito, čo je pravdaže nespisovný výraz. Pšenica je významná tým, že je najstaršou obilninou. Patrí medzi polyfiletické obilniny. Ľudia ju pestujú už viac ako 5 000 rokov. Začiatky pestovania tejto obilniny súvisia so vznikom poľnohospodárstva. Začala sa pestovať na území Prednej a Malej Ázie. Na naše územie sa dostala s odstupom času a začala sa tu naplno rozširovať a pestovať. Rozširovala sa hlavne na  začiatku slovanského osídlenia. Pšenica sa na našom území nachádza približne od 10 – 8 tisícročia pred n. l. Pšenica produkuje veľké množstvo i kvalitu bielkovín. Pšenica je pestovaná na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy.

Charakteristika pšenice

pšenica pestovanie

Pšenica lieči nespavosť a upokojuje človeka, ak však chcete schudnúť a odstrániť priberanie, nezabudnite pšenicu odstrániť zo svojho jedálnička. K pšenici pristupujeme veľmi opatrne, pretože prekysľuje organizmus a aj kvôli tomu máme kyslo v ústach. Prekyslený organizmus dlho spracováva potravu, pretože žalúdok veľmi slabo priam až vôbec nevylučuje žalúdočné šťavy. Avšak ak siahneme po pšeničnom oleji, ktorý pomáha najmä pečeni, srdcu a napomáha aj udržiavať dobrý krvný tlak a predchádza rastu rakovinových buniek. Pšenica je aj napriek tomu, že spôsobuje priberanie veľmi dôležitá, pretože patrí medzi prírodné antioxidanty. Oleje sa používajú hlavne v kozmetike a proti predčasnému starnutiu.

Siahate radi po pšeničných otrubách? Tak to je super, pretože sú tým najlepším prostriedkom na prečistenie hrubého čreva a perfektne pôsobí na pohnutie celého tráviaceho traktu, preto nám pomáha proti zápche.

Ak chcete aby Vám pšenica pomáhala a nie Vás nútila priberať, tak musíte siahnuť na to, čo človeku prospieva. Začnite jedávať celé zrná, otruby, klíčky alebo olej a vyhnime sa fajným koláčikom z bielej múky, alebo pečivu,  z ktorého človeku rastie brucho a zadok.

Pšenica je zdravou náhradou chleboviny a pšenicu môžeme kombinovať s inými obilninami bez akýchkoľvek problémov, či už si k nej pridáme raž, ovos, alebo jačmeň, alebo chutnú kukuricu, bude nám chutiť božsky, len musíme vedieť ako ju správne a zdravo využiť. Pšenica sa používa na výrobu trvanlivého pečiva.

Význam pre zdravie:

Pšenica je veľmi významná pre zdravie vďaka obsahu vlákniny, ktorá podporuje črevnú stabilitu, perfektne pôsobí na úľavu a perfektný chod nervového systému. Túto obilninu používame hlavne ako zdravú výživu, ktorú je potrebné naklíčiť. Pšenica lieči všetky typy nervových ochorení (únavy, stres, depresie a nervozitu). Jej prednosťou je aj že odstraňuje zápchu a tráviace poruchy. Lieči aj chronické choroby ako cukrovka, rakovina a iné.

Nutričné hodnoty

Je veľmi dôležité všímať si nutričné hodnoty obilnín, pretože vďaka ním vieme ako sú pre človeka prospešné. Pšenica obsahuje hlavne veľké množstvo horčíka, fosfora a draslíka.

Voda 12,42 g

Energia 332 kcal

Proteín 9,61 g

Celková hladina lipidov ( tukov ) 1,95 g

Sacharidov, tým rozdielom g 74.48

Cukry  1,02 g

Mastné kyseliny , nasýtené celkom 0,430 g

Mastných kyselín , mono celkom 0,283 g

Mastné kyseliny , celková polynenasýtené 1,167 g

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Top producenti pšenice 2009:

EU 27: 138 mil. ton

Ćína: 115 mil. ton

India: 81 mil. ton

Rusko: 62 mil. ton

USA: 60 mil. ton

Kanada 27 mil. ton

Pakistan: 24 mil ton

Austrália: 23 mil. ton

Ukrajina: 21 mil. ton

Turecko: 18 mil. ton

Zdroj: USDA

Recept:

Recept č. 1: Paradajkový šalát s plackou:

Potrebujeme:

  • šalát:
    • 5 ks paradajok
    • 1 ks paprika červená
    • 2 ks cibuľa
    • soľ (podľa potreby)
    • olivový olej
    • 100 g pohánky
    • prípadne iný druh zeleniny podľa chuti (napríklad: mrkvu, kukuricu, chilli – ak máte radi štipľavé, prípadne aj nejakú inú zeleninu)
       
  • Placka:
    • 150 g pšenica
    • 100 g mungo
    • vodu (podľa potreby)
    • soľ (podľa potreby)
    • rozmarín (podľa potreby)
    • kurkuma mletá (podľa potreby)
    • prípadne iné koreniny podľa chuti

 

 Postup:

  • Šalát:

V prvom rade si pripravíme suroviny na šalát. Nakrájame si paradajky, papriku, cibuľku, prípadne inú zeleninu na malé kúsočky. Ak máme všetko nakrájané dávame to do misky a zamiešame. Zmiešavame to do vtedy, kým nemáme zeleninu dobre premiešanú. Postupne pridáme naklíčenú pohánku, znovu premiešame, pridáme soľ, prípadne iné koreniny podľa chuti a znovu premiešame. Na záver pridáme olivový olej, nesmieme ho pridať veľa, stačí tak 5 lyžíc, ak nemáte radi olivový olej môžeme ho nahradiť slnečnicovým alebo kokosovým olejom. Znovu premiešame. V túto dobu je už šalát hotový. Vložíme ho približne na 15 minút do chladničky, potom vyberieme tento šalát a môžeme ho podávať.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
  • Placky:

V prvom rade by sme si mali minimálne 1 deň prípadne 1 a pol dňa namočiť potravinársku pšenicu. Nezabudnite si namočiť na rovnako dlhú dobu aj mungo. Pri mungu musíme pracovať opatrne, pretože musíme vystriehnuť tú správnu chvíľu, aby nám nezačalo klíčiť. Vodu v miskách niekoľkokrát na deň vymieňame za čerstvú, aby sa nám mungo a pšenica dobre premyli. Ak máme pšenicu dobre napučanú a mungo je v správnej konzistencii môžeme ju použiť. Vezmeme si naklíčenú pohánku, namočenú potravinársku pšenicu, mungo.

Naklíčenú pohánku, napučanú pšenicu a mungo zmiešame do kopy. Spravíme z nich konzistenciu pomocou mixéra a trochu vody. Vodu pridávame podľa potreby aby sa nám to správne mixovalo. Do tejto zmesi pridáme rozmarín. Následne to znovu rozmixujeme, osolíme a pridáme kurkumu. Ak už máme cesto pripravené, tak ho položíme na rozpálenú panvicu. Na túto rozpálenú panvicu dáme pár kvapiek olivového oleja. Ak aj olej je rozpálený a robia sa nám malé kvapôčky tak rozotrieme na panvicu lyžicou alebo naberačkou placku. Placka nemôže byť veľmi hrubá, mala by mať maximálne 0,5 cm. Placku opekáme z oboch strán. Ak ju máme opečenú môžeme podávať placku.

Placku môžeme podávať osobitne alebo plnenú šalátom. Prípadne si môžeme k placke opražiť kuracie alebo morčacie mäsko. Nekoreníme príliš, aby nám vynikla chuť pšeničnej placky. Na záver Vám želám dobrú chuť.

Pšenica
5 (100%) 1 vote

Vyjadri svoj názor