Pšenica
Pšenica – Najstaršia kultúrne pestovaná obilnina
Pšenica a jej popis
Pšenica je najstaršia kultúrne pestovaná plodina. Pšeničné klíčky sú veľmi chutné a zdravé, patria medzi naj-šťavnatejšie zo všetkých obilnín. Chuť pšenice je lahodná a pripomína čerstvú voňavú kukuricu. Klíčky pšenice konzumujeme celé a to aj s korienkami, na ktoré by sme určite nemali zabúdať. Pšenica je využívaná na kŕmenie zvierat, ale častejšie sa stretávame s tým, že slúži ako ľudská potravina. Pšenicu môžeme nájsť priam všade a to v pečive z celozrnnej múky. Biela a celozrnná múka, pšeničné klíčky.
Pôvod
Táto obilnina patrí do čeľade lipnicovitých a na Slovensku ju nazývame aj žito, čo je pravdaže nespisovný výraz. Pšenica je významná tým, že je najstaršou obilninou. Patrí medzi polyfiletické obilniny. Ľudia ju pestujú už viac ako 5 000 rokov. Začiatky pestovania tejto obilniny súvisia so vznikom poľnohospodárstva. Začala sa pestovať na území Prednej a Malej Ázie. Na naše územie sa dostala s odstupom času a začala sa tu naplno rozširovať a pestovať. Rozširovala sa hlavne na začiatku slovanského osídlenia. Pšenica sa na našom území nachádza približne od 10 – 8 tisícročia pred n. l. Pšenica produkuje veľké množstvo i kvalitu bielkovín. Pšenica je pestovaná na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy.
StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?
Charakteristika pšenice
Pšenica lieči nespavosť a upokojuje človeka, ak však chcete schudnúť a odstrániť priberanie, nezabudnite pšenicu odstrániť zo svojho jedálnička. K pšenici pristupujeme veľmi opatrne, pretože prekysľuje organizmus a aj kvôli tomu máme kyslo v ústach. Prekyslený organizmus dlho spracováva potravu, pretože žalúdok veľmi slabo priam až vôbec nevylučuje žalúdočné šťavy. Avšak ak siahneme po pšeničnom oleji, ktorý pomáha najmä pečeni, srdcu a napomáha aj udržiavať dobrý krvný tlak a predchádza rastu rakovinových buniek. Pšenica je aj napriek tomu, že spôsobuje priberanie veľmi dôležitá, pretože patrí medzi prírodné antioxidanty. Oleje sa používajú hlavne v kozmetike a proti predčasnému starnutiu.
Siahate radi po pšeničných otrubách? Tak to je super, pretože sú tým najlepším prostriedkom na prečistenie hrubého čreva a perfektne pôsobí na pohnutie celého tráviaceho traktu, preto nám pomáha proti zápche.
Ak chcete aby Vám pšenica pomáhala a nie Vás nútila priberať, tak musíte siahnuť na to, čo človeku prospieva. Začnite jedávať celé zrná, otruby, klíčky alebo olej a vyhnime sa fajným koláčikom z bielej múky, alebo pečivu, z ktorého človeku rastie brucho a zadok.
Pšenica je zdravou náhradou chleboviny a pšenicu môžeme kombinovať s inými obilninami bez akýchkoľvek problémov, či už si k nej pridáme raž, ovos, alebo jačmeň, alebo chutnú kukuricu, bude nám chutiť božsky, len musíme vedieť ako ju správne a zdravo využiť. Pšenica sa používa na výrobu trvanlivého pečiva.
Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.
Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu
Zloženie:
- Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
- Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
- Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),
Význam pre zdravie:
Pšenica je veľmi významná pre zdravie vďaka obsahu vlákniny, ktorá podporuje črevnú stabilitu, perfektne pôsobí na úľavu a perfektný chod nervového systému. Túto obilninu používame hlavne ako zdravú výživu, ktorú je potrebné naklíčiť. Pšenica lieči všetky typy nervových ochorení (únavy, stres, depresie a nervozitu). Jej prednosťou je aj že odstraňuje zápchu a tráviace poruchy. Lieči aj chronické choroby ako cukrovka, rakovina a iné.
Nutričné hodnoty
Je veľmi dôležité všímať si nutričné hodnoty obilnín, pretože vďaka ním vieme ako sú pre človeka prospešné. Pšenica obsahuje hlavne veľké množstvo horčíka, fosfora a draslíka.
Voda 12,42 g
Energia 332 kcal
Proteín 9,61 g
Celková hladina lipidov ( tukov ) 1,95 g
Sacharidov, tým rozdielom g 74.48
Cukry 1,02 g
- Vápnik: 33 mg
- Železo 3,71 mg
- Horčík 117 mg
- Fosfor 323 mg
- Draslík 394 mg
- Sodík 3 mg
- Zinok Zn 2,96 mg
- Tiamín 0,297 mg
- Riboflavín 0,188 mg
- Niacín 5.347 mg
- Vitamín B6 0.191 mg
- Kyselina listová 28 ug
- Vitamín A 9 IU
- Vitamín E ( alfa – tokoferol ) 0,53 mg
- Vitamín K ( fylochinón ) 1,9 ug
Mastné kyseliny , nasýtené celkom 0,430 g
Mastných kyselín , mono celkom 0,283 g
Mastné kyseliny , celková polynenasýtené 1,167 g
*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch sa často sa uvádza jednotka IU:
- Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
- Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
- Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
- Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.
Top producenti pšenice 2009:
EU 27: 138 mil. ton
Ćína: 115 mil. ton
India: 81 mil. ton
Rusko: 62 mil. ton
USA: 60 mil. ton
Kanada 27 mil. ton
Pakistan: 24 mil ton
Austrália: 23 mil. ton
Ukrajina: 21 mil. ton
Turecko: 18 mil. ton
Zdroj: USDA
Recept:
Recept č. 1: Paradajkový šalát s plackou:
Potrebujeme:
-
šalát:
- 5 ks paradajok
- 1 ks paprika červená
- 2 ks cibuľa
- soľ (podľa potreby)
- olivový olej
- 100 g pohánky
- prípadne iný druh zeleniny podľa chuti (napríklad: mrkvu, kukuricu, chilli – ak máte radi štipľavé, prípadne aj nejakú inú zeleninu)
-
Placka:
- 150 g pšenica
- 100 g mungo
- vodu (podľa potreby)
- soľ (podľa potreby)
- rozmarín (podľa potreby)
- kurkuma mletá (podľa potreby)
- prípadne iné koreniny podľa chuti
Postup:
-
Šalát:
V prvom rade si pripravíme suroviny na šalát. Nakrájame si paradajky, papriku, cibuľku, prípadne inú zeleninu na malé kúsočky. Ak máme všetko nakrájané dávame to do misky a zamiešame. Zmiešavame to do vtedy, kým nemáme zeleninu dobre premiešanú. Postupne pridáme naklíčenú pohánku, znovu premiešame, pridáme soľ, prípadne iné koreniny podľa chuti a znovu premiešame. Na záver pridáme olivový olej, nesmieme ho pridať veľa, stačí tak 5 lyžíc, ak nemáte radi olivový olej môžeme ho nahradiť slnečnicovým alebo kokosovým olejom. Znovu premiešame. V túto dobu je už šalát hotový. Vložíme ho približne na 15 minút do chladničky, potom vyberieme tento šalát a môžeme ho podávať.
-
Placky:
V prvom rade by sme si mali minimálne 1 deň prípadne 1 a pol dňa namočiť potravinársku pšenicu. Nezabudnite si namočiť na rovnako dlhú dobu aj mungo. Pri mungu musíme pracovať opatrne, pretože musíme vystriehnuť tú správnu chvíľu, aby nám nezačalo klíčiť. Vodu v miskách niekoľkokrát na deň vymieňame za čerstvú, aby sa nám mungo a pšenica dobre premyli. Ak máme pšenicu dobre napučanú a mungo je v správnej konzistencii môžeme ju použiť. Vezmeme si naklíčenú pohánku, namočenú potravinársku pšenicu, mungo.
Naklíčenú pohánku, napučanú pšenicu a mungo zmiešame do kopy. Spravíme z nich konzistenciu pomocou mixéra a trochu vody. Vodu pridávame podľa potreby aby sa nám to správne mixovalo. Do tejto zmesi pridáme rozmarín. Následne to znovu rozmixujeme, osolíme a pridáme kurkumu. Ak už máme cesto pripravené, tak ho položíme na rozpálenú panvicu. Na túto rozpálenú panvicu dáme pár kvapiek olivového oleja. Ak aj olej je rozpálený a robia sa nám malé kvapôčky tak rozotrieme na panvicu lyžicou alebo naberačkou placku. Placka nemôže byť veľmi hrubá, mala by mať maximálne 0,5 cm. Placku opekáme z oboch strán. Ak ju máme opečenú môžeme podávať placku.
Placku môžeme podávať osobitne alebo plnenú šalátom. Prípadne si môžeme k placke opražiť kuracie alebo morčacie mäsko. Nekoreníme príliš, aby nám vynikla chuť pšeničnej placky. Na záver Vám želám dobrú chuť.