Warning: Declaration of GW_GoPricing_Plugin_Installer_Skin::feedback($string) should be compatible with WP_Upgrader_Skin::feedback($string, ...$args) in /nfsmnt/hosting1_2/f/d/fd44a149-b772-497c-b245-07380b32cbb1/detoxtela.sk/web/wp-content/plugins/go_pricing/includes/core/class_plugin_installer_skin.php on line 0
Pšenica - najstaršia kultúrna plodina - Detoxtela.sk

Pšenica

Pšenica – Najstaršia kultúrne pestovaná obilnina

Pšenica a jej popis

Pšenica je najstaršia kultúrne pestovaná plodina. Pšeničné klíčky sú veľmi chutné a zdravé, patria medzi naj-šťavnatejšie zo všetkých obilnín. Chuť pšenice je lahodná a pripomína čerstvú voňavú kukuricu. Klíčky pšenice konzumujeme celé a to aj s korienkami, na ktoré by sme určite nemali zabúdať. Pšenica je využívaná na kŕmenie zvierat, ale častejšie sa stretávame s tým, že slúži ako ľudská potravina. Pšenicu môžeme nájsť priam všade a to v pečive z celozrnnej múky. Biela a celozrnná múka, pšeničné klíčky.

Pôvod

Táto obilnina patrí do čeľade lipnicovitých a na Slovensku ju nazývame aj žito, čo je pravdaže nespisovný výraz. Pšenica je významná tým, že je najstaršou obilninou. Patrí medzi polyfiletické obilniny. Ľudia ju pestujú už viac ako 5 000 rokov. Začiatky pestovania tejto obilniny súvisia so vznikom poľnohospodárstva. Začala sa pestovať na území Prednej a Malej Ázie. Na naše územie sa dostala s odstupom času a začala sa tu naplno rozširovať a pestovať. Rozširovala sa hlavne na  začiatku slovanského osídlenia. Pšenica sa na našom území nachádza približne od 10 – 8 tisícročia pred n. l. Pšenica produkuje veľké množstvo i kvalitu bielkovín. Pšenica je pestovaná na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy.

Vedeli ste že?….

StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?

Charakteristika pšenice

pšenica pestovanie

Pšenica lieči nespavosť a upokojuje človeka, ak však chcete schudnúť a odstrániť priberanie, nezabudnite pšenicu odstrániť zo svojho jedálnička. K pšenici pristupujeme veľmi opatrne, pretože prekysľuje organizmus a aj kvôli tomu máme kyslo v ústach. Prekyslený organizmus dlho spracováva potravu, pretože žalúdok veľmi slabo priam až vôbec nevylučuje žalúdočné šťavy. Avšak ak siahneme po pšeničnom oleji, ktorý pomáha najmä pečeni, srdcu a napomáha aj udržiavať dobrý krvný tlak a predchádza rastu rakovinových buniek. Pšenica je aj napriek tomu, že spôsobuje priberanie veľmi dôležitá, pretože patrí medzi prírodné antioxidanty. Oleje sa používajú hlavne v kozmetike a proti predčasnému starnutiu.

Siahate radi po pšeničných otrubách? Tak to je super, pretože sú tým najlepším prostriedkom na prečistenie hrubého čreva a perfektne pôsobí na pohnutie celého tráviaceho traktu, preto nám pomáha proti zápche.

Ak chcete aby Vám pšenica pomáhala a nie Vás nútila priberať, tak musíte siahnuť na to, čo človeku prospieva. Začnite jedávať celé zrná, otruby, klíčky alebo olej a vyhnime sa fajným koláčikom z bielej múky, alebo pečivu,  z ktorého človeku rastie brucho a zadok.

Pšenica je zdravou náhradou chleboviny a pšenicu môžeme kombinovať s inými obilninami bez akýchkoľvek problémov, či už si k nej pridáme raž, ovos, alebo jačmeň, alebo chutnú kukuricu, bude nám chutiť božsky, len musíme vedieť ako ju správne a zdravo využiť. Pšenica sa používa na výrobu trvanlivého pečiva.

Vyskúšajte StressFix

Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.

Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu

Zloženie:

  • Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
  • Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
  • Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),

Význam pre zdravie:

Pšenica je veľmi významná pre zdravie vďaka obsahu vlákniny, ktorá podporuje črevnú stabilitu, perfektne pôsobí na úľavu a perfektný chod nervového systému. Túto obilninu používame hlavne ako zdravú výživu, ktorú je potrebné naklíčiť. Pšenica lieči všetky typy nervových ochorení (únavy, stres, depresie a nervozitu). Jej prednosťou je aj že odstraňuje zápchu a tráviace poruchy. Lieči aj chronické choroby ako cukrovka, rakovina a iné.

Nutričné hodnoty

Je veľmi dôležité všímať si nutričné hodnoty obilnín, pretože vďaka ním vieme ako sú pre človeka prospešné. Pšenica obsahuje hlavne veľké množstvo horčíka, fosfora a draslíka.

Voda 12,42 g

Energia 332 kcal

Proteín 9,61 g

Celková hladina lipidov ( tukov ) 1,95 g

Sacharidov, tým rozdielom g 74.48

Cukry  1,02 g

Mastné kyseliny , nasýtené celkom 0,430 g

Mastných kyselín , mono celkom 0,283 g

Mastné kyseliny , celková polynenasýtené 1,167 g

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Top producenti pšenice 2009:

EU 27: 138 mil. ton

Ćína: 115 mil. ton

India: 81 mil. ton

Rusko: 62 mil. ton

USA: 60 mil. ton

Kanada 27 mil. ton

Pakistan: 24 mil ton

Austrália: 23 mil. ton

Ukrajina: 21 mil. ton

Turecko: 18 mil. ton

Zdroj: USDA

Recept:

Recept č. 1: Paradajkový šalát s plackou:

Potrebujeme:

  • šalát:
    • 5 ks paradajok
    • 1 ks paprika červená
    • 2 ks cibuľa
    • soľ (podľa potreby)
    • olivový olej
    • 100 g pohánky
    • prípadne iný druh zeleniny podľa chuti (napríklad: mrkvu, kukuricu, chilli – ak máte radi štipľavé, prípadne aj nejakú inú zeleninu)
  • Placka:
    • 150 g pšenica
    • 100 g mungo
    • vodu (podľa potreby)
    • soľ (podľa potreby)
    • rozmarín (podľa potreby)
    • kurkuma mletá (podľa potreby)
    • prípadne iné koreniny podľa chuti

 

 Postup:

  • Šalát:

V prvom rade si pripravíme suroviny na šalát. Nakrájame si paradajky, papriku, cibuľku, prípadne inú zeleninu na malé kúsočky. Ak máme všetko nakrájané dávame to do misky a zamiešame. Zmiešavame to do vtedy, kým nemáme zeleninu dobre premiešanú. Postupne pridáme naklíčenú pohánku, znovu premiešame, pridáme soľ, prípadne iné koreniny podľa chuti a znovu premiešame. Na záver pridáme olivový olej, nesmieme ho pridať veľa, stačí tak 5 lyžíc, ak nemáte radi olivový olej môžeme ho nahradiť slnečnicovým alebo kokosovým olejom. Znovu premiešame. V túto dobu je už šalát hotový. Vložíme ho približne na 15 minút do chladničky, potom vyberieme tento šalát a môžeme ho podávať.

  • Placky:

V prvom rade by sme si mali minimálne 1 deň prípadne 1 a pol dňa namočiť potravinársku pšenicu. Nezabudnite si namočiť na rovnako dlhú dobu aj mungo. Pri mungu musíme pracovať opatrne, pretože musíme vystriehnuť tú správnu chvíľu, aby nám nezačalo klíčiť. Vodu v miskách niekoľkokrát na deň vymieňame za čerstvú, aby sa nám mungo a pšenica dobre premyli. Ak máme pšenicu dobre napučanú a mungo je v správnej konzistencii môžeme ju použiť. Vezmeme si naklíčenú pohánku, namočenú potravinársku pšenicu, mungo.

Naklíčenú pohánku, napučanú pšenicu a mungo zmiešame do kopy. Spravíme z nich konzistenciu pomocou mixéra a trochu vody. Vodu pridávame podľa potreby aby sa nám to správne mixovalo. Do tejto zmesi pridáme rozmarín. Následne to znovu rozmixujeme, osolíme a pridáme kurkumu. Ak už máme cesto pripravené, tak ho položíme na rozpálenú panvicu. Na túto rozpálenú panvicu dáme pár kvapiek olivového oleja. Ak aj olej je rozpálený a robia sa nám malé kvapôčky tak rozotrieme na panvicu lyžicou alebo naberačkou placku. Placka nemôže byť veľmi hrubá, mala by mať maximálne 0,5 cm. Placku opekáme z oboch strán. Ak ju máme opečenú môžeme podávať placku.

stressfix

  • 48€.9/balenie
  • 60 tabletiek
    ☑️-Zníženie stresu
    ☑️-Silnejšia psychika
    ☑️-Kvalitný spánok
  • 📢+Zľava 4,9 eura(10%)
    (Vložte dusevnezdravie do poznámky)
zerex ultragold

  • 65€/balenie
  • 120 tabliet
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Dlhodobý prínos
    ☑️-Zlepšenie sexuality
  • 📢+Zľava 5 eur
    (Vložte ULTRA5 do poznámky)
detoxactive

  • 14€.49/balenie
  • 45 tabletiek
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Predĺženie styku
    ☑️-Zvýšená chuť na sex
  • 📢+Ušetríte až 19 eur
    (Pri kúpe štyroch balení)

Placku môžeme podávať osobitne alebo plnenú šalátom. Prípadne si môžeme k placke opražiť kuracie alebo morčacie mäsko. Nekoreníme príliš, aby nám vynikla chuť pšeničnej placky. Na záver Vám želám dobrú chuť.

Vyjadri svoj názor