Ryža

Ryža symbol Ázie

Popis

Ryža je veľmi výnimočná obilnina, ktorá je veľmi známa, že v každom jej maličkom zrniečku sa nachádzajú komplexné sacharidy. Ryža nám z týchto sacharidov ponúka až 85 % energie. O ryži môžeme povedať, že má veľmi nízky glykemický index. Z toho nám vyplýva, že nerozkolíše hladinu cukru v krvi. Nakoľko poznáme viac druhov ryží, tak môžeme povedať, že najtmavšou ryžou je hnedá ryža. Táto ryža je označovaná aj natural. Určite sa pýtate prečo? A ja Vám na túto otázku jednoducho odpoviem, pretože je prírodná, nebrúsená a neleštená. Táto ryža si zachováva všetky vitamíny, minerály a vlákninu, avšak jej nevýhodou je, že jej šupky obsahujú kyselinu fytovú. Kyselina fytová bráni vstrebávaniu vápnika a železa v tele.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Ryža siata je byliny z rodu ryža. Jej pôvod siaha až do tropickej a subtropickej Ázie. Rastie len v týchto podnebných pásmach a aj to len na miestach kde sú bariny. Môžeme povedať, že ryža pochádza z Číny. Z Číny ju doviezli aj do Indie, kde sa tento druh skrížil a tak vznikali rôzne odrody. Musíme poznamenať, že ryža má viac ako 40 tisíc odrôd . Každá z týchto odrôd je bohatá na škrob a obsahuje bielkoviny . O jej pôvode sa však môže polemizovať nakoľko sa našli v Kórey 15 000 rokov staré semená ryže.

Charakteristika

Jednu vec, čo môžeme o ryži s určitosťou povedať je dokonalá obilnina. Ryža sa delí podľa tvaru zrna na guľatozrnnú, krátkozrnnú a dlhozrnnú. Nakoľko ryža obsahuje veľké množstvo vlákniny, ale najviac vlákniny má nelúpaná ryža. Nelúpaná ryža obsahuje aj veľké množstvo antioxidantov a obsahuje veľké množstvo živín.

Význam pre zdravie

Je veľmi prospešná pri žalúdočnej alebo žlčníkovej diéte nakoľko, ryža vôbec nenadúva. Keďže nenadúva je vhodná aj pre maličké deti. O ryži môžeme povedať, že odvodňuje. Pomocou tejto svojej funkcie zbavuje telo škodlivín a je dobrou prevenciou obličkových kameňov. Odvar z tejto neodolateľnej obilniny, je vhodný proti teplote, zápaloch, zmierňuje zápchu i hnačku a celkovo lieči tráviace a črevné problémy. Vďaka tejto obilnine sa nemusíte báť, že Vám jedlo nestrávi, táto obilnina je veľmi vhodná kvôli tomu na dodržanie rôznych druhov diét. Ryža okrem týchto svojich funkcií, ešte pomáha regulovať obsah vody a celý tráviaci systém. Ryža je veľmi prospešná pre ľudí, ktorý sa chcú zdravo stravovať a celkovo dodržiavať správnu životosprávu

Nutričné hodnoty

Táto neodolateľná obilnina je veľmi bohatá na vitamíny skupiny B. Známa je aj množstvom minerálnych látok a stopovými prvkami. V ryži sa nachádza draslík, železo a fosfor. V ryži máme len veľmi malé množstvo sodíka. Nachádzajú sa tu aj iné minerálne látky ako zinok, horčík, a kobalt a fluór či selén. Okrem vitamínov sa v ryži nachádza veľmi veľa bielkovín. Keďže neobsahuje lepok je vhodná aj pre celiatikov a problémoch s cholesterolom.

Bielkoviny: 4 g

Sacharidy: 42 g

Tuky: 0,4 g

Z tohto nám vyplýva, že o ryži môžeme povedať, že obsahuje približne 8% bielkovín 68% sacharidov a minimum tuku. Tuku obsahuje len 2,4 %. Práve preto by vo vašom jedálničku vôbec nemala chýbať. Ryža okrem týchto prospešných zložiek obsahuje aj vitamíny skupiny B a to B1, B2, B3, B6vitamín E.

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Musíme poznamenať, že ryža je veľmi dobrá a zdravá, veľmi dobre pôsobí na celý zdravotný stav. Preto je veľmi dôležité zaradiť ryžu do svojho jedálnička. Ryža je ideálna kvôli obsahu svojich vitamínov a iných látok.

Ako pestovať

ryža pestovanie

Je dôležité upozorniť, že pestovanie ryži nie je pre naše podnebie adekvátne a ani typické. Ryža je jednoročná bylina, ktorá dorastá do 2 m.

Semienka ryže dáme priamo do bahennej pôdy. Pre ryžu je najideálnejšia taká pôda, ktorá je zaplavená. Ak tieto semienka vyrastú sú presadené. Ak ryža vyrastie a pomaly začne dozrievať, tak sa tieto zrniečka musia pozbierať. Tieto zrniečka sa zbierajú opatrne, preto je tento zber veľmi náročný. Dôležité je zrnká oddeliť od stonky a následne ich vysušiť a upražiť.

Pestovanie ryže je pomerne jednoduché no najideálnejšie je ak ryžu pestujeme vo veľkých množstvách. Nakoľko je tento zber efektívnejší a finančne menej náročný ak sa spojí viacero pestovateľov ryže a zber ryže urobia spoločne.

Druhy ryže:

Arborio: pochádza z Talianska. Táto ryža je veľmi vhodná na prípravu vynikajúceho talianskeho rizota.

Basmaty: Je výnimočná tým, že ak ju varíte, rozvoniava sa bytom neodolateľne krásna oriešková vôňa. Tento druh ryži používajú hlavne na prípravu indických jedál.

Carnaroli: Má maličké, biele, krátke zrná. A čo bolo aj pre mňa zaujímavé, že ak sa varí pomaly sa zagúľatí.

Červená ryža: má jemné zrnká, ktoré tak isto už pri varení rozvoniavajú ako ryža Basmaty

Jazmínová ryža: tento druh ryži má krásnu žltohnedú farbu. Jej vôňa sa rozprestiera bytom krásna kvetinová vôňa.

Nišiki: táto ryža je veľmi dobrá na prípravu pravého suši, pretože je vysoko lepivá.

Recept:

Recept č. 1:  Kuracie rizoto

Tento recept nie je zložitý zvládnu ho aj deti od 15 rokov, prípadne mladšie za pomoci rodičov.

Potrebujeme:

  • 2 šálky ryžu
  • 3,5 šálky vodu
  • 1 ks cibuľu
  • 500 g kuracie prsiaa
  • ½ kávovej lyžičky mleté čierne korenie
  • 2 polievkové lyžice olej
  • 2 kusy papriky
  • 2 kusy paradajky
  • 100g tvrdý syr
  • 1 pohár sterilizovavné uhorky

 

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup:

V prvom rade si cibuľku pokrájame, hodíme ju na panvicu spolu s olejom. Pomaly cibuľku na tomto oleji opražíme. Postupne pridávame kocky nakrájaného mäsa a sprudka ho opražíme. Toto mäsko jemne posolíme, pridáme vegetu a dusíme do mäkka. Mäsko si môžeme prípadne dochutiť aj grilovacím korením alebo iným korením podľa chuti. Potom následne do rizota pridávame nakrájanú paprieku a paradajky. Dôležité je papriku a paradajky nakrájať na veľmi malé kúsočky. Následne musíme túto zeleninku s mäskom dusiť až kým úplne nezmäkne.

Ak už to máme odstavíme toto mäsko a pustíme sa do ryži. Cibuľu znovu na drobno nakrájame a pražíme ju na oleji. Ak máme cibuľku opraženú do zlatista, pridáme do nej ryžu. Ale predtým je potrebné ryžu poriadne umyť. Medzi tým ako budeme ryžu pražiť tak ju zalejeme 3,5 šálky vriacou vodou. Ochutíme soľou, vegetou, prípadne iným korením podľa chuti. Ryžu  necháme zovrieť a dovaríme tradičným spôsobom.

Najdôležitejšia je posledná časť, v ktorej musíme tieto dve predošlé časti spojiť dokopy, dochutiť ich soľou, čiernym korením a inými koreninami, ktoré máme po ruke. Korenia pridávame podľa chuti.

Rizoto podávame teplé a ozdobíme ho uhorkami a tvrdým syrom.

Prajem Vám dobrú chuť.

Ryža
5 (100%) 1 vote

Vyjadri svoj názor