Cirok

Cirok a jeho protizápalový účinok

Možno o ciroku, vieme toho veľa a možno sa nájde niekto, kto o ňom nič nevie. Cirok je obilnina, ktorá blahodárne pôsobí na náš zdravotný stav. Má veľmi veľký význam pre naše zdravie, ale ak ste náhodou nepočuli o samotnej obilnine určite ste počuli už o cirokovej metle? Ak nie možno ste ju už videli, ale nevedeli ste, že je ciroková. Ak žijete na dedine určite ešte vaše staré mamy mali také tie “slamené” metle, ktoré boli zviazané šnúrkou. Tak toto sú cirokové metle. O ciroku môžeme povedať, že obsahuje veľké množstvo vlákniny a antioxidantov.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Popis

Cirok patrí do čeľadi lipnicovitých obilnín. Pri tomto druhu rozlišujeme okolo 30 druhov. Pri ciroku si musíme dávať veľký pozor nakoľko niektoré druhy ciroku sú veľmi nebezpečne jedovaté, iné druhy ciroku sú veľmi chutné a zdravé obilniny. Jedným z najzaujímavejších faktov je, že z niektorých druhov ciroka sa melie múka. Musíme poznamenať, že cirok je bezlepková obilnina, ktorá má mnoho priaznivých účinkov na zdravie človeka.

Pôvod

Pôvod tejto neodolateľnej obilniny pochádza až z “neďalekej” Afriky. Pestoval sa hlavne na severovýchodnej Afrike. Najstaršie dôkazy sa našli už veľmi dávno môžeme povedať, že prvé dôkazy pochádzajú cca spred 8 000 rokov pred Kristom.  Tieto dôkazy našli starí archeológovia. Títo archeológovia našli tieto semienka na hraniciach medzi Sudánom a Egyptom. Postupom času sa cirok rozširoval, nakoľko bol veľmi chutný a zdravý. Rozšíril sa až do Indie a Číny, postupom času sa našli pozostatky sejby aj v Austrálii

Určite neviete, že v roku 1757 ju našli už aj v Amerike, no ale aj na slovensku je cirok veľmi preslávený.

Charakteristika Ciroku

Cirok je veľmi dôležitý pre život človeka, je najdlhšie pestovanou obilninou. Táto obilnina sa objavila už v starom Egypte. U nás sa začala táto obilnina pestovať v 20 rokoch minulého storočia, avšak aj keď sa u nás vypestovalo veľké množstvo ciroku, vieme, že naše podnebie nie je najideálnejšie na pestovanie tejto neodolateľnej obilniny.  Nakoľko je zdrojom rôznych prírodných, ale aj chemických zlúčenín veľmi dobre pôsobí ako antioxidant.

Cirok a jeho význam pre zdravie

Cirok je veľmi prospešný pre zdravie človeka nakoľko je bohatý na vitamíny, vlákninu, bielkoviny a množstvo minerálnych látok, pôsobí blahodarne na nervový systém, snaží sa udržiavať primeranú hladinu cholesterolu a znižuje pocit únavy. Môžeme o ciroku povedať, že sa snaží pomocou vitamínu B1 vplývať na správnu funkciu nervového systému a pomocou tohto vitamínu pôsobí aj proti únave. Prispieva aj k dobrej tvorbe kože a správnej funkcii očí. Cirok veľmi dobre pôsobí celkovo na celý metabolizmus človeka. Možno ste už niektoré jeho liečivé funkcie poznali, ale musíme poznamenať, že má vynikajúci protizápalový a anti-oxidačný účinok. Cirok sa odporúča jesť ak máte rodinnú predispozíciu rakoviny, pretože pôsobí proti rakovine a následne sa odporúča aj cukrovkárom nakoľko upravuje hladinu cukru v krvi.

Nakoľko pôsobí ako antioxidant môžeme povedať, že je bohatým zdrojom rôznych prírodných chemických zlúčenín. Antioxidanty vynikajúco pôsobia na odbúravanie stresu. Cirok však okrem toho, že odbúrava stres, potláča poškodenie ľadvín. Okrem toho, že pôsobí ako antioxidant pôsobí aj protizápalovo. Cirok je známy tým, že znižuje zápal ucha. Cirok obsahuje polyfenol. Polyfenol pôsobí na imunostimuláciu, ktorá vedie k protizápalovým účinkom. Veľmi dobre pôsobí aj proti rakovine, nakoľko obsahuje už spomínanú látku Polyfenol. Cirok je veľmi schopná obilnina, pretože má schopnosti, ktorými vie zastaviť rast rakoviny hrubého čreva, rakoviny prsníkov alebo pôsobí aj proti melanomu. Okrem týchto chorôb pôsobí blahodárne aj proti zvýšenému cholesterolu a cukrovke, veľmi dobrý je aj proti chorobám srdca.

Nutričné hodnoty

Cirok je veľmi neodolateľný, chutný a hlavne bohatý na vitamíny a nutričné hodnoty.

G Voda 12,40 mg

Energia 329 kcal

Proteíny 10,62 g

Celková hladinu lipidov ( tukov )  03:46 g

Sacharidov tým , že rozdiel 72.09 g

Fiber celkom diétne  6,7 g

Cukry celkom 02,53 g

Vápnik, Ca 13 mg

Železo, Fe 3:36 mg

Horčík Mg 165 mg

Fosfor P 289 mg

Draslík , K 363 mg

Sodík , Na 2 mg

Zinok , Zn 1,67 mg

tiamín 0,332 mg

riboflavínu 0096 mg

Niacín 3,688 mg

Vitamín B – 6 0,443 mg

Kyselina listová , DFE 20 mg

Vitamín E ( alfa – tokoferol ) 12,50 mg

Mastné kyseliny , nasýtené celkom 0,610 g

Mastných kyselín , mono celkom 1,131 g

Mastné kyseliny   1,558 g

polynenasýtené mastné kyseliny  0,005 g

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Zaujímavosť:

cirok pestovanie

Cirok je veľmi dôležitý pre správny životný štýl a okrem toho nakoľko neobsahuje lepok je verným kamarátom pre ľudí, ktorí trpia chorobami, pri ktorej nemôžu jesť lepok. Bez lepkové diéty sú veľmi náročné, pre človeka, pretože takáto diéta vyjde veľmi draho ak si máme všetky tieto potraviny kupovať, najlacnejšie je si vyrobiť taký fajný chlebík, omáčky a všetko s obilnín, v ktorých sa nenachádza lepok.

Ako cirok konzumovať?

Nakoľko je cirok bohatý na vlákninu a bielkoviny je veľmi dôležité, aby sme cirok konzumovali. No najideálnejšiu spôsob ako sa dostať ku konzumácii ciroku je kúpiť si cirokovú múku. V cirokovej múke sa zachováva vláknina a bielkoviny, ostáva v tejto múke aj zachovaný prirodzený obsah antioxidantov rovnako ako v ciroku

Recepty:

Cirok vieme použiť ako prílohu – miesto zemiakov, ryže alebo cestovín, môžeme ho použiť do šalátov alebo do rizota, na prípravu rôznych kaší alebo nákypu, Cirok ako taký môžeme použiť aj ako detský pokrm alebo do polievok. Cirokovú múku môžeme použiť na pečenie chlebu, koláčov, tort a iného pečiva.

Recepty:

Recept 1: Čokoládové muffiny

Potrebujeme:

100 g cirokovej celozrnnej múky

180 g. pšeničnej bielej múky

1 kypriaci prášok

100 g masla

2 vajíčka (prípadne bio vajíčka)

250 g mlieka

100 g trstinového prírodného cukru

3 lyžice kakaa

80 g nasekanej tmavej čokolády

2 nastrúhané jablká

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup:

Pripravíme si misku do ktorej postupne dávame suché suroviny. Najprv pšeničnú a cirokovú múku, kypriaci prášok, trstinový cukor. Na začiatok je najdôležitejšie zmiešať všetky suché suroviny. Potom si  musíme zobrať maslo, ktoré si nakrájame na menšie kúsky, aby sa nám rýchlejšie roztopilo, následne ho pomaly zohrievame na miernom ohni až kým sa neroztopí. Následne maslo, mlieko a vajíčka zmiešame zo suchými surovinami. Dôkladne rozmiešajte do hladkého tekutého cesta. Ak už máme cesto dôkladne rozmiešané, tak si ostrúhame jablká a následne ich nastrúhame na robote na tenké rezančeky. Potom jablká pridávame do rozmiešanej zmesi. Znovu túto zmes vymiešame do hladka, aby nám neostávali hrudky a jablká na vrchu. Ak máme celú zmes dokonale vymiešanú dávame ju do formy na muffiny alebo do menších formičiek. Avšak nesmieme zabudnúť dať do formy na muffiny papierový košík. Následne tento košík pomaličky napĺňame buď malou kávovou alebo čajovou lyžičkou, ale môžeme tieto košíčky napĺňať aj veľkou polievkovou lyžicou. Z tohto cesta by Vám malo vyjsť približne 12 kusov muffinov.

Veľmi dôležité je aby sme si najprv predhriali rúru na 180 °C a až keď máme rúru zohriatú, dávame pripravené muffiny do rúry. Muffiny pečieme približne 25 minúť pri vyhriatej rúre na 180 °C.

Cirok
5 (100%) 2 votes

Vyjadri svoj názor