Špalda

Špalda – najväčšia bomba na trhu, ktorá zažila svoje “znovuzrodenie”

Popis

Špaldova pšenica sa pestovala už pred niekoľkými storočiami. Patrí medzi pôvodné druhy pšenice. Jej chuť je jej neodolateľnou súčasťou, môže nám pripomínať oriešky, je to síce prekvapivé ale to nám dodá ten neutíchajúci pôžitok zo zdravej výživy. Špalda veľmi blahodarne pôsobí celkovo na psychiku. Obsahuje vysoké množstvo lepku, tento lepok dáva Špalde vysoké množstvo možností ako ju využiť v pekárenskom priemysle. Musíme si uvedomiť, že na Špaldovom zrne sa nachádza klas obalený dvojitou plevou. Dvojitá pleva, chráni špaldu, pred nečistotami. Špalda vyniká hlavne svojou neodolateľnou orieškovou chuťou a množstvom výživných látok.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Špaldu môžeme na trhu považovať za kráľovnú obilnín nie len svojou chuťou a vitamínmi, ale aj svojou históriou. Nakoľko špalda bola známa v Európe už veľmi dávno, v minulosti to bola Mezopotámia. Postupom času sa však špalda rozšírila z Európy až do neďalekého Egypta. Špalda svoju najväčšiu oporu zaregistrovala od Rimanov a Grékov, od keltských a germánskych kmeňov. Postupom času špaldu začala vytláčať pšenica až ju nakoniec skoro úplne vytlačila.  Keďže sa špalda priam až prestala pestovať môžeme hovoriť o jej znovuzrodení n trhu. Dnes sa Špalda pestuje v Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku a aj na Slovensku, ale len na Myjave.

Špalda a charakteristika

Špalda je veľmi výnimočná obilnina, ktorá je veľmi zdravá a chutná. V dnešnej dobe je špalda považovaná za kráľovnú obilnín pre jej chuť a blahodarný účinok. Avšak najzdravšia je špalda ktorá sa skrýva v klase, ktorý je obalený dvojitou plevou.

Význam špaldy pre zdravie

Špalda bola v minulosti odporúčaná ako liek proti nedostatočnému prekrveniu, na dodanie sily svalom, väzivu a pletivám. na nervovú výmenu látok. Je veľmi dobrá na podporu imunitného systému. Ľudia, ktorí trpia častými infekciami mali by jesť špaldu pravidelne nakoľko pôsobí ako ochrana tela pred infekciami a vďaka svojmu obsahu betakaroténu pôsobí regeneračne na bunky.

Veľmi významnou je špalda pre ľudí, ktorí chcú prejsť očistnou kúrou. Ja si myslím, že všetci ľudia by raz do roka, mali prejsť detoxikáciou organizmu. Veľmi rýchla je detoxikácia organizmu pomocou špaldy a dostatočného prísunu čistej pramenitej vody, pričom sa stačí vzdať iných potravín len približne na tri dni.

Nutričné hodnoty

Čo zrniečko špaldy, to dobré do nášho jedálnička. Špalda je veľmi výnimočná obilnina, ktorá nám ponúka množstvo dobrý látok. Je to priam bomba v zdravej výžive nakoľko je veľmi bohatá na bielkoviny a vitamíny, nebude pre Vás asi prekvapením, keď je to až taká bomba v zdravej výžive, že je bohatá aj na minerálne látky.

Minerálne látky: fosfor, draslík, horčík, zinok, vápnik

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Obsahuje veľké množstvo vlákniny

Každý z nás sa pýta, na čo nám vôbec tá vláknina je? Vláknina pôsobí ako prevencia cukrovky, ako prevencia rakoviny čriev a jej asi najväčším darom je, že znižuje cholesterol v krvi. Vláknina veľmi blahodarne pôsobí na ľudí, ktorí majú od operovaný žlčník. Týmto ľuďom hrozí riziko rakoviny hrubého čreva a pre tých je vláknina ochranou čriev.

Môžeme poznamenať, že vláknina je veľmi dobrá aj pri udržaní dobrého zdravotného stavu, ale najmä je vhodná pre ľudí, ktorí sa chcú zbaviť svojho nadbytočného tuku. Možno si myslíte, že vláknina spaľuje tuky, ale to nie je pravda, ale pravdou je, že jedlá s vlákninou sa oveľa pomalšie dostanú do žalúdka na trávenie a z toho dôvodu nepociťujeme hlad, keďže hlad nepociťujeme, jeme oveľa menej, keďže jeme oveľa menej tak zjeme oveľa menej kalórií.

Ako pestovať špaldu?

špalda pestovanie

Nakoľko má Špaldové zrno „dvojitý obal“ –  dvojitú plevu je veľmi zlé ju pestovať v znečistenom prostredí, preto pri jej raste je najlepšie pestovanie v krajinách, ktoré dbajú aby toto prostredie bolo ekologické. Práve preto sa v dnešnej dobe pestuje Špalda hlavne vo Švajčiarsku, Rakúsku a Nemecku. Ale aby sme nezabudli, aj u nás na Slovensku môžete vidieť ako sa Špalda pestuje – síce len na Myjave, ale poteší to, pretože je Špalda až tak zdravá.

Zaujímavosť:

Čo je pri špalde zaujímavé je to, že ju môžeme jesť, na raňajky, desiatu, obed, olovrant alebo aj večeru. Na raňajky si ju môžeme dať v podobe vločiek, alebo musli. Na desiatu si ju môžeme dať v podobe palaciniek. Na obed si ju môžeme dať v podobe halušiek alebo pirôh, Na olovrant nás môže mamka prekvapiť špaldovým zákuskom a na večeru môžeme očakávať fajné a hlavne zdravé špaldové cestoviny – vrtuľky, pene, rezance a mnoho iných druhov.

Recept:

Recept č. 1:  Špaldové karbanátky

Potrebujeme:

  • 2cm riasy wakame
  • 1 cibuľu
  • 4 strúčiky cesnatku
  • ¾ hnčeka sušených húb
  • 2 lyžice nelúpaného sezamu
  • 2 lyžice slnečnicových semienok
  • ½ lyžičky rasce
  • 2 lyžice sušenej majoránky
  • 2 lyžičky nerafinovanej soli
  • Olivový olej

 

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup:

Čo je dôležité špaldu, musíme namočiť do vody približne 12 hodín predtým ako ju chceme variť, pretože nám zmäkne a naberie šťavu. Špaldu varíme v tlakovom hrnci približne 45 minút. Do tohto hrnca k špalde ešte pridáme riasy a trošku soli, soľ vezmeme medzi ukazovák a palec, toľko by malo stačiť. Huby, sú sušené a nakoľko ich chceme fajné vláčne musíme ich namočiť ideálne je ich namočiť 2 až 3 hodiny predtým ako začneme variť. Zoberieme si olej, nalejeme ho na panvicu, privedieme ho postupne do bodu smaženia, kedy tam pridáme cibuľku, asi tak v polovici smaženia cibuľky tam pridáme, cesnak, ktorý nakrájame na plátky. Ak sme už k cibuľke pridali aj cesnak, poriadne to premiešame. Ak už máme špaldu uvarenú zlejeme ju, najlepšie je špaldu zlievať do sitka, aby sme ju nemuseli naháňať po umývadle. Ak máme už špaldu zliatu, pridáme ju do osmaženej cibuľky a zamiešame, ďalej pridáme huby, z ktorých vymačkáme vodu, kým sa bude dať, znovu premiešamea postupne pridávame rascu, majoránku, opražené slnečnicové semienka, opražený sezam (nesmieme pražiť spoločne slnečnicu a sezam). Celú zmes premiešame a dáme do mlynčeka na mäso a následne tvarujeme karbonátky. Na plech si dáme pečiaci papier, pomaly na neho poukladáme karbonátky a povrch karbonátok potrieme olivovým olejom, podľa chuti na vrch pridávame soľ, sezamové semienka, slnečnicové semienka alebo iné semienka. Tieto semienka môžeme spoločne aj nakombinovať. Rozohrejeme si rúru približne na 150 – 180 °C, avšak Karbonátky sa pečú v rozohriatej rúre asi 30 minút pri 150°C.

Karbonátky môžeme podávať k mäsu alebo so zeleninovým šalátom alebo inou pochúťkou.

Pevne verím, že Vám karbonátky budú chutiť a od dnes sa špalda stane Vašou dennou kamarátkou. Prajem Vám dobrú chuť.

Špalda
4 (80%) 3 votes

Vyjadri svoj názor