Ovos

“Kto pije čaj z ovsa, robí vždycky hopsa…”

Je to staré príslovie, ktoré si myslím, že by malo patriť do dnešného sveta a ľudia by si mali z neho zobrať ponaučenie.

Popis

Ovos je obilnina, ktorá je veľmi ľahko stráviteľná. Musíme poznamenať, že je veľmi zdraviu prospešná. Veľmi dobre pôsobí na naše telo, je veľmi rýchlo stráviteľný, tak Váš žalúdok bude veľmi potešený, keď ho nebudete zbytočne zaťažovať. Táto obilnina patrí medzi najobľúbenejšie klasiky a patrí medzi klasiku našich predkov, ale môžeme aj povedať, že okrem účinkov pre lepší životný štýl je veľmi chutný až priam lahodný. Táto obilnina pretkáva naše žalúdky neodolateľnou ale lahodnou chuťou, ktorá sa rozprestiera po pár sekundách do celého domu.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Ovos a jeho pôvod

Táto neodolateľná obilnina patrí medzi najmladšie obilniny. Ovos je veľmi prospešný pre naše zdravie. Ako prví túto obilninu objavili už rannom stredoveku. Jeho prednosti boli zaznamenané už v 1 st. n. l. Ovos bol používaný, na urobenie ovsenej kaše, nakoľko sa ňou živili germánske kmene. Varievali si ju hlavne pred bojmi, aby získali veľké množstvo sily a energie. Starí Rimania si ovos nevarili, len si túto neodolateľnú obilninu namáčali vo víne a toto víno následne vojaci pili, pokým ovos jedli kone.

Pre našich predkov bol ovos liečivom a ich záujem o sejbu bol veľmi vážny, keďže im slúžil nie len ako liečivo, ale aj ako obživa. Používali ho na liečenie kože a na liečenie rôznych kožných ekzémov.

Charakteristika

Je veľmi dobrý, pre život človeka, je chutný a hlavne ho môžeme používať ako liek. Nakoľko je ovos veľmi dobrý a prospešný pre zdravý životný štýl musíme poznamenať, že naši predkovia používali ovos na chov dobytka a koní. Obsahuje množstvo minerálnych látok a vitamínov, ktoré veľmi dobre pôsobia na zdravý životný štýl. Ovos je jednoročná tráva, ktorá sa pestuje na poliach ako obilnina. Jej steblo je krásne vysoké a hladké. Jej lístky majú neodolateľný úzky tvar a kvety sú krásne usporiadané v metline z kláskov vysiacych na stopkách. Plodom ovsa je zrno. Pre ovos je prospešnejší dážď ako tropické horúčavy, pretože má vyššiu toleranciu zrážok.

Ovos a význam pre zdravie

Je veľmi dobrý na zápchu a veľmi blahodárne pôsobia rozvarené zrná na nervovú sústavu, nakoľko bolo veľmi dôležité aby sa človek necítil po práci unavený a vyčerpaný. Musíme poznamenať, že má špecifické vlastnosti, ktoré upevňujú a zlepšujú naše zdravie. Ovos obsahuje lecitín, ktorý je veľmi dôležitý na vývin nervov a veľmi blahodarne pôsobí na mozog, na vývoj mozgu, celkovo na pamäť a rozmýšľanie. Okrem lecitínu obsahuje aj veľké množstvo vlákniny a vďaka tomu pomáha predchádzať zápche a udržuje správnu činnosť hrubého čreva. Okrem týchto látok obsahuje veľké množstvo skupiny B, ktorý je tiež veľmi dôležitý na nervový systém. Jeho obsah je veľmi bohatý na fosfor, horčík, železo a okrem toho nájdeme aj veľké množstvo fosforu, bez ktorého by náš metabolizmus nemohol fungovať. Avšak v ovose sa nachádza väčšie množstvo tuku ako v ostatných obilninách, preto je dôležité dbať na jeho kvalitu. Ale musíme si uvedomiť, že aj napriek tomu, že obsahuje zložité cukri nezaťažuje brucho a ani iné orgány, pretože sa bez akýchkoľvek problémov rozkladajú.

Posúďte sami či ovos je tak dobrý, že by sme bez neho nemali vôbec žiť… Ovos nám pomáha pri trávení a chorobách nervovej sústavy. Je veľmi dobrý pri tráviacich ťažkostiach, potláča riziko tvorby srdečných chorôb a infarktu. Ovos tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy a okrem tohto všetkého posilňuje organizmus pri vyčerpaní a únave. Okrem iného ovos je vhodný aj pre cukrovkárov nakoľko stabilizuje cukor v krvi. Ovos je veľmi dôležitý pre zdravú životosprávu, nakoľko veľmi pomaly uvoľňuje energiu. Pravidelná konzumácia Ovsa znižuje vznik cholesterolu, odstraňuje nespavosť a čo je hlavné podporuje činnosť ľadvín. A ak máte problém so zdravým kože, nechtov alebo vám vypadávajú vlasy, je veľmi vhodný aj na tieto ochorenia.

Nutričné hodnoty na 100 g

Nutričné hodnoty na 100 g sú veľmi dôležité, nakoľko už pri 100 g si môžeme všimnúť, že ovos je veľmi prospešný na celý životný štýl.

Energia  884 kcal

Celková hladinu lipidov ( tukov ) 100.00 g

Vitamín E ( alfa – tokoferol ) 14.40 mg

Vitamín K ( fylochinón ) 24.7 ug

Mastné kyseliny , nasýtené celkom 19,620 g

Mastné kyseliny , celková mono35,110 g

Mastné kyseliny , celková polynenasýtené 40,870 g

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Zaujímavosť

ovos pestovanie

ovos pestovanie

Podľa najnovších štúdií je ovos a teda aj ovsené sú vhodné pre celiatikov. Treba však začať postupne, v malých dávkach a čakať na reakcie organizmu.

Ovsené vločky:

Ovos sa predáva hlavne v tejto forme, jedávajú ho ľudia po celom svete a na slovensku sú ovsené vločky v niektorých rodinách veľmi obľúbené. Jemné ovsené vločky sa vyrábajú veľmi jednoducho a to tak, že sa zrná pred roztlačením rozdrobia na veľmi malinké kúsky. Ovsené vločky sú chuťovo vynikajúce a obsahujú veľké množstvo vlákniny. Zaujímavosťou však je, že ovsené vločky sú veľmi dobré aj na kašičku, na raňajky alebo pre deti ako jedlo počas dňa. Ovos sa pridáva veľmi často aj do polievok, pretože s Ovosom sa dá veľmi rýchlo zahustiť polievka alebo omáčka. Veľmi dobré sú nátierky z Ovsa.

Recept:

Recept 1: Ovsené sušienky s orieškami a chia semienkami

Potrebujeme:

ovsená krupica: 150 g

celozrnná špaldová múka: 150 g

trstinový cukor: 70 g

maslo: 150 g

lieskové oriešky: 100 g

hrozienka: 100 g

vajce: 1 ks

javorový sirup: 4 polievkové lyžice

chia semienka: 2 polievkové lyžice

voda: 100 ml

vínny kameň: 2 kávové lyžičky

vanilkový struk: 1 ks

pomarančová kôra: 1 kávová lyžička

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

  Postup:

Najdôležitejšie je, že v studenej vode rozmieľame chia semienka. Necháme ich v tejto vode postáť aby vsali vodu a zmäkli. Bude to trvať niekoľko minúť. Medzi tým vezmeme maslo a nakrájame ho na menšie kocky alebo na tenšie plátky, ktoré potom následne vložíme do kovového hrnca a toto maslo rozpustíme. Ak už je maslo rozpustené, tak ho premiešame s javorovým sirupom. Ovsenú krupicu, špaldovú múku, vínny kameň, cukor, nasekané lieskové orechy zmiešame. Ak sú už semienka dostatočne napučané tak ich pridáme do zmesi cukor, múky vinného kameňa a krupice. Postupne pridávame aj vodu, vajce a aj roztopené maslo s javorovým sirupom. Znovu celé toto cesto premiešame. Miešame do vtedy kým sa nám nespraví, vláčne cesto. Cesto necháme chvíľu postáť. Medzi časom si vyložíme plech papierom na pečenie a cesto si na tento papier dávkujeme pomaličky lyžicou na kôpky. Robíme približne také veľké kôpky aké veľké chceme sušienky mať. Následne ich vložíme do rúry, ktorú máme predom vyhriatu na 180  °C. Následne teplotu znížime na približne 150 až 160 °C  a pečieme pri tejto teplote približne 20 minút. Upečené koláčiky/ sušienky majú vyzerať krásne so zlatistým odtieňom.

Na záver Vám chcem popriať dobrú chuť.

Ovos
5 (100%) 2 votes

Vyjadri svoj názor